építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Termálpark Szentgotthárdon

Generál tervezés:Viczencz Ottó építész - AEDIS Építészstúdió Kft.

A szentgotthárdi fürdőberuházás előzményei még a 90-es évek közepén fogalmazódtak meg. Több programterv és elképzelés követte egymást, néha a reménytelenség velejáróival. A sokadik nekifutás közül a 2004. év áttörést jelentett. A beruházás egészét felvállaló önkormányzat biztosítva a finanszírozást, elindította a szükséges tervezési folyamatokat. Megalakult a Gotthard-Therm Kft, mint a tulajdonost képviselő társaság, és a beruházás érdemi folyamatai megindulhattak.

A helyszín, a szentgotthárdi cisztercita apátság szomszédsága történelmi és építészettörténeti hely, ezért tiszteletet parancsol a ma alkotóinak. Az eredeti apátságot III. Béla király alapította 1183-ban. 1740-ben indult meg F.A. Pilgram vezetésével az új kolostor-együttes építése, mely a hazai barokk építészet egyik figyelemreméltó példája. Az épületegyüttes parkja látványilag kapcsolódik a Termálfürdő pihenő részéhez.

A konkrét építési terület valaha a Rába ártereként szolgált. A terület árvízvédelmét a megépített gátrendszer biztosítja. A terület a Szentgotthárdra bevezető főútról könnyen elérhető. Az épület elhelyezésénél a funkcionális használat, a minél nagyobb összefüggő zöldfelületek, és a leendő szállodafejlesztés fontos szerepet játszott.

  

Az épület egésze egy kétszintes tömeg, melynek térbeli formálását a funkciójához kapcsolódó kupolák, és tetők tömege bontja meg. A tereplejtést kihasználva, az épület külső pihenőtere egy szintben kapcsolódik a fürdőépület központi élményterével.

Funkcióit tekintve az épületegyüttes több, működésében is különálló résszel jellemezhető. A legfőbb tér, az élménymedence központi tere, melyből további élményelemeknek helyet adó épületrészek nyílnak. Így a csúszdaterek, a pihenőmedence, a wellness rész, a külső pihenőterek mind e tér szerves folytatásai.

Az előcsarnok részben kétszintes kialakítása teszi lehetővé a fürdőzéstől független szolgáltatások igénybevételét. A szépségszalon, a gyógyászat, a sport részleg önállóan is funkcionál, így a látogató szinte kedvére válogathat az épület szolgáltatásaiból.

Meg kell említeni a fürdőtér tan- és sportmedencéjét, mely a város úszósport igényeit hivatott korszerű módon kielégíteni.

A foyer és a fürdőterület rendelkezik az étteremmel, az alagsor és a szaunatér külön bárral várja a vendégeket.

 


A szentgotthárdi fürdő élménymedencéje
élménymedence
vízesés
sodró folyó
az óriás csúzda végállomása

 

Az épület belső világa a természetes anyagok, a meleg színek világát tükrözi. Ezt még fokozza a betelepített trópusi növényzet. A belső medencék formálása, térbelisége mind-mind utalás a természetes környezet megidézésére. Ilyenformán kimondható, hogy az épületben két medencestruktúra van, az egyik vízzel töltött, a másik termőtalajjal.

Sziget és zuhatagfal teszik változatossá a központi élménymedencét, melybe, mint a tengerpartokon, közvetlenül besétálhatunk és élvezhetjük a különböző vízi attrakciókat.

 


gyermekmedence
gyermekmedence
úszómedence
gyermek úszómedence

 

A medencék körül, és külön terekben a vendégeknek lehetőségük van a pihenésre, feltöltődésre. Ehhez kapcsolódik a már említett külön wellness rész is. Itt több szauna és gőzkabin került elhelyezésre, egyedi, részben antik hatást tükröző kialakítással. Az ide érkező vendéget szolgálja a külső szauna udvar, medencével és szauna házzal. Kialakítása teljesen zárt, védett módon került megépítésre a fürdő egyéb területétől.

A belső terekben felhasznált természetes köveken túl a burkolatok színei és struktúrái összhangban vannak a tér építészeti koncepciójával. Az épület különböző funkcionális tereiben visszaköszönő anyagok, megjelenésük gondolati keretet és egységet ad az épületnek.

 


aromaterápiás gőzfűrdő
szauna medence

 

Az épület egyedi megjelenésén túl a vízicsúszdák közül az őrült folyónak nevezett élményelem emelendő ki. Közel 95 m-en, segédeszköz nélkül, a víz sodrásával lehet lecsúszni. A folyó az épületből indul, és egy külső kitérővel, egy barlangon keresztül tér vissza az épületbe. Ez az élményelem jelenleg hazai viszonylatban is egyedülálló.

A Termálpark 9 500 m2 nettó összterülettel épült meg a csatlakozó közlekedési, és közműfejlesztéseken kívül. Rendelkezik külső pihenőterülettel, napozó tetőterasszal, zárt szauna udvarral.

A medencéket a közelben levő parkban található termálkút látja el cca.: 35° C fokú termálvízzel.

Nagyobb szerkezeti paramétereit a központi kupolatér 32 m-es fesztávolsága, mely RRFA szerkezetű, valamint a sportmedence 21 m-es vb. tartószerkezete jellemzi. Az épület cölöpalapozású, melyet vízzáró lemezalap fog össze.

A medencék vízfelülete eléri az 1 400 m2-t, melyből 1000 m2 fedett tér alatt helyezkedik el. Az élményfürdő befogadóképessége 500 fő.

Kivitelezés 2005 július-2007 március között.

Az épület műszaki felszereltsége a mai technikai szintnek felel meg. Teljes vendég beléptető rendszer, karórás kialakítással, padlófűtés, és több légtechnikai rendszer jellemzi az épületet. A megújuló energiafelhasználásból a tetőre telepített napkollektor rendszer segíti az üzemeltetést. Természetesen korszerű vízforgató technika települt az alagsorba, illetve a szokásos tűz és biztonsági megfigyelő rendszerekkel rendelkezik az épület.

 


külső medencék

 

A megépült épület egy új szemléletű válasz a ma meglevő élményfürdőkkel kapcsolatos kihívásokra. Feltétlenül kívánatos lenne a szálloda beruházással való összekötése, mely az üzemeltetés hatékonyságát elősegítené. Csak remélni lehet, hogy a megindított fejlesztés generál további, minőségi turisztikai beruházásokat is.

Kár lenne, ha e hely és épület kapcsán a szomszéd országbeli, a határra tolt beruházás jutna eszünkbe. Ezért ajánlom mindenkinek, aki teheti, és erre jár, próbálja ki és lazítson egy kicsit, a Szentgotthárdi Élményfürdőben.

képek és szöveg: AEDIS Építészstúdió Kft.


Beruházó:Gotthard–Therm Kft. Dr Gömbös Sándor
Generál tervezés:Viczencz Ottó építész - AEDIS Építészstúdió Kft.
Belsőépítészet: V. Harcos Kornélia
Statika: Sándor Zsolt - M.Mérnöki Iroda
Épületgépészet: Eördögh Zsolt - Hevaszer Kft
Épületvillamos: Nagypál Tibor - Grand Vill Kft
Uszodatechnika: Szebeni Gábor, Száraz Attila - Tempero Rt
Út, külső kert: Molnár István - Viaprodukt Kft
Belső zöldek: Czink Gabriella - Rock&Garden
Műszaki ellenőr:Krémer József - Kaposhidro Kft.
Generál kivitelezés:ZÁÉV Zrt. projekt vezető:Bicskey Gábor

5 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »