építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Tetők ritmusa - a berhidai művelődési ház különdíjas terve

Gyökér András, Hindy Dorka és Szabó Máté mesterükkel, Kund Iván Patrikkal olyan tervet készítettek, amelyben egyszerre található meg a különböző egységek összevonásának, közös használatú terek létrehozásának igénye egy új - városi szövetre emlékeztető - és igen hangsúlyos tömeg megformálásának gondolatával. Munkájukért a Bíráló Bizottság különdíját nyerték el.

A tervpályázat célja már a kiírásban megfogalmazódott; legyen ötletpályázat, amelyben minél kreatívabban, komplexebben, ugyanakkor gazdaságosan megvalósítható megoldások szülessenek. Berhida város múltja (lásd annak kifejtését az általános ismertetésben) a pályázókat arra sarkallták, hogy ne szokványos ötleteket nyújtsanak be pályázataikban. Megvizsgálva a kiírást s az abban lévő elvárások megfogalmazását, a pályázók funkciós kapcsolatok módosítását javasolják.

 

A berhidai művelődési ház átalakítása - építészek: Gyökér András, Szabó Máté, Hindy Dorka - mester: Kund Iván Patrik

 

A cél a funciók tömörebb kialakitása, közös üzemeltetések megvalósitása (könyvtár és iskola), a rendezvényterem közös használata, a művészeti iskola
és iskola közös működésének a megvalósulása. Mindezeket egy racionálisan kigondolt épülettömben valósították meg. A tömbhöz egy új utcát javasolnak nyitni a kialakított egy tömegű épület előtt. Ez az épület így térfalat ad a parknak. 

Az épület

A művelődési ház bekerül az iskola tengelyébe, s ezzel ez egy tiszta rendszer keletkezik. Kialakítottak egy öttraktusos alaprajzi megoldást, mely megteremtett egy tömör, minden kapcsolatot, minden funkciót biztosító, racionális zárt tömböt, épitészeti megfogalmazást és megjelenést. Ebben a vonatkozásban a pályázatban megfogalmazott valamennyi kívánság megvalósul.

 

A berhidai művelődési ház átalakítása - építészek: Gyökér András, Szabó Máté, Hindy Dorka - mester: Kund Iván Patrik

 

Ez a tömb azonos "méretű" egységek ismétléséből, sorolásából áll, amelyekkel a pályázók "játékként" bánnak, ami finom, igényes megoldás. Megjelenése, a látvány, már egy másik, városiasabb tömeget mutat, amely nagysága miatt a jövőt is előrevetíti. A külső terek felé tágas nyitások kerültek rá, a belső zárt világban pedig kis udvarok biztositják a belső terek levegősségét is. A kis egységek magastetős, nyeregtetős megoldása érdekes, a tömb tömörségét oldani akaró megfogalmazás nem kiérlelt (pl. vápák tömege). A homlokzatok azonban finoman kialakítottak.

 

A berhidai művelődési ház átalakítása - építészek: Gyökér András, Szabó Máté, Hindy Dorka - mester: Kund Iván Patrik

 

Összefoglalva

A pályázat nem versenyezhet a józan, gondos, a mindennapi realitásokat tükröző első díjas tervekkel, nem is sikerült az ötleteket mélyebben kidolgozni a munka során, mégis "kirobbanó" eredetisége megérdemli a különdíjat.

A pályázati tervet a Bíráló Bizottság különdíjban részesítette.

 

 

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »