Tipikusan nem prágai - Gourmet Pauza
Pavlína és Zuzana egy kifejezetten házias, de nem tipikusan prágai bisztrót szerettek volna Prágában. A Pauza megtervezésére Varró Zoltánt kérték fel, aki a századfordulós kávéházi miliőt a maival ötvözte, mindezt az otthonosság hangulatával fűszerezve. Bán Dávid írása.
Pavlína fitneszedző és tanácsadó, Zuzana lányával együtt régóta foglalkozik az egészséges életmód és a minőségi otthoni konyha világával. Először csak maguknak főzőcskéztek prágai lakásukban, de ízletes és egészséges kísérleteiknek hamar híre ment. Sokasodtak a vendégek, egyre több adagot kellett készíteni a konyhában, amit idővel ki is nőttek. Ekkor fogalmazódott meg bennük, hogy itt az ideje egy saját étterem megnyitásának, olyannak, amely mind hangulatában, mind ízvilágában a házias konyha folytatása lenne.
Pavlína és Zuzana találtak egy megfelelőnek ígérkező 80-100 m2-es üzlethelyiséget a belváros déli részén, a Smíchov városrész egyik nyüzsgő utcájában. A városlakók körében népszerű környéken sok az üzlet és iroda, nagy a gyalogosforgalom, de közben kiesik az ismert turistaútvonalakból. Olyan éttermet akartak itt nyitni, amely megőrzi a házias hangulatot, ugyanakkor nem feltétlenül illeszkedik a városban százszámra fellelhető, tipikus cseh kiskocsmák sorába. Céljuk egy olyan hely megteremtése volt, amely hagyományos, de mégis modern - valamint prágai, de mégsem cseh. A tervezéssel éppen ezért nem helyi építészt szerettek volna megbízni, így esett a választásuk Varró Zoltánra, akinek magyarországi munkáit már korábban megismerték a család Budapestre beházasodott egyik tagja révén.
A klasszikus századfordulós bérház földszintjén a korábban kutya-macskaüzletként működő helyiséget meglehetősen elhanyagolt állapotban vették át az új tulajdonosok. Elképzelésük szerint egy olyan otthonos bisztrót, kisvendéglőt szerettek volna nyitni, amely több egyszerű kifőzdénél – ahová csak elvitelre ugranak be a vendégek –, de mégsem túl elegáns, vagyis ahová feszengés nélkül bárki beülhet és kellemesen érzi magát. Elképzeléseiket egyedi módon, saját ételkreációkat kínálva és egy lakás hangulatát idézve kívánták elérni.
Varró Zoltán koncepciója a francia bisztrók századfordulós világára alapoz, ahol az előtérben a rövidebb időre betérő vendégek kiszolgálása hosszú pult körül zajlik, itt nagyobb a nyüzsgés és sűrűn cserélődnek az emberek. Hátrébb határozottan leválik egy második, nyugodtabb, leülős tér. A prágai bisztró tere is ezen az alapképleten nyugszik, vagyis az utca felé nyitott elülső rész bonyolítja a nagyobb forgalmat. A helyiség közepét átlósan metszi ketté a hosszú pult, amely elhelyezése révén optikailag is megnöveli a teret. Mögötte található a jól látható látványkonyha, amely egyrészt az otthonosság hangulatát erősíti, másrészt Pavlína és Zuzana nem akart a vevők elől egy hátsó helyiségbe elbújni. A szinte az utcáig előrenyúló, választékát már messziről kínáló pult ebédidőben főleg az elvitelre koncentrál, este pedig bárként szolgál, mindehhez a térben magasított székek és asztalok párosulnak. Jellegzetes – Varró Zoltánnak mondhatni védjegyévé vált – sárga, üvegvitrinbe zárt kristálycsillár lóg be elválasztó elemként a pult és a konyha közé. Így a vendégtérből nem lehet belátni az előkészítőbe, egyúttal egy meghatározó dekorációs elemet is kapunk. A századforduló idejét idéző, már az utcáról feltűnő látványt nyújtó csillár egy nagyon mai kubusba lett becsomagolva.
A belső helyiség intimebb, zártabb, sötétebb tónusú. Fehér székei és asztalai mögött a könyvespolc mintázatú tapétával vállaltan egy könyvtárszoba hangulatát idézi. A másik falon annak a tapétának a prototípusát találjuk, amelyet Varró Zoltán tervezett, és azóta – igaz, másik két színben – a JAB kollekciójának részeként sorozatgyártották.
A bisztró falai és egész színvilága szintén a századforduló kávéházi, nagyáruházi miliőjébe visz minket. A mennyezeten stukkók, a falak kékeszöldek, a lábazatok márványozottak, a székeken pedig levélmintás textil, amely a természetesség érzetét csempészi a bisztróba. Alapvetően ez a hatás érvényesül a nyersfa bútorokban és a parkettaburkolatban is. Az elülső térben a kristálycsillár ellenpontja a szemközti falon elhelyezett, keret nélküli molinóra nyomott hatalmas barokk ételcsendélet.
A tavaly szeptemberben megnyílt, a tulajdonos Pavlína és Zuzana nevének játékos összevonásából Pauzának keresztelt bisztró ma már nemcsak konyhája, hanem a klasszikusra hajazó, de elnagyoltan modern, egyedi és tipikusan nem prágai belső kialakítása miatt is népszerű. Több internetes útikalauz is melegen ajánlja a Gourmet Pauzát.
Bán Dávid