építészet : környezet : innováció

Tranzitútvonal helyett találkahely - a Dagály sétány

Rengeteg embert várnak a 2017-évi Vizes Világbajnokság egyik helyszínéül szolgáló Duna Úszópalotába, akiknek valahogyan a helyszínre is kell jutni. A Dagály sétány elsődleges célja az egyszerű odajutás biztosítása volt, de ennél jóval nagyobb potenciált tartogatott a terület: Hómann János és Pécsi Máté (Objekt Tájépítész Iroda) koncepciója mentén egy egyedi karakterrel, belső tartalommal megtöltött közösségi felület, találkozópont lett a végeredmény.

A tervezett sétány tervezési területe mintegy 530 m hosszon a Váci út Turbina utcai csatlakozásától a Népfürdő utcáig terjed. A fejlesztés elsődleges célja, hogy közvetlen kapcsolatot biztosítson a Forgách utcai metróállomás és a Dagály Strandfürdő között, valamint javítsa 2017-évi Vizes Világbajnokság egyik helyszínéül szolgáló Úszópalota gyalogos megközelíthetőségét és közösségi közlekedési kapcsolatait. A sétány és környezete nagy fejlesztési potenciállal rendelkezik, kialakítása a környezetében élők identitását képes erősíteni, egyfajta motorja lehet a távlati fejlesztéseknek, ösztönözheti a kereskedelmi és szolgáltató szektor vállalkozásait.

A közterületként működő tervezett sétány nem pusztán tranzit útvonal, hanem egyedi karakterrel, belső tartalommal megtöltött közösségi felület, mely találkozópontként, rekreációs területként is értelmezhető. A sétány összeköttetést teremt a Váci úti irodafolyosó és a Duna menti ökológiai folyosó között. A terv a Duna közelsége miatt gondolati kapcsolatot kíván kialakítani az épített és a vízparti környezet között. Az alkalmazott anyagok, épített elemek és a tervezett növényzet is ezt a szándékot tükrözik.


a VPI betonmanufaktúra utcabútorai - Dagály sétány - fotó: Fabricius Anna


Általános műszaki kialakítás

Az erős történeti atmoszféra, a közelmúlt fejlesztéseinek adottságai és a jelenleg beépítetlen területek várható fejlesztési irányai miatt hármas tagolású kialakítást (Láng Gépgyár szakasz - középső szakasz - Dagály Fürdő szakasz) alkalmaz a terv. A sétány általános keresztmetszeti kialakítása a 4+4+4 m-es szerkesztési elv mentén, két oldalon futó teherbíró burkolt gyalogos közlekedési felületekből, középen 4 m széles zöld- és berendezési sávból áll. A zöldfolyosó - városökológiailag is értékelhető módon - a burkolt felületekről érkező csapadékvizeket zöldfelületeivel és vízáteresztő burkolataival hatékonyan képes felfogni és felhasználni. A zöldsávban extenzív (vízparti imitáció, díszfű) és intenzív növényágyak (virágzó évelők, alacsony cserjék) és elszórt ligetes fásítások harmonikusan követik egymás. A ligetes szakaszok pihenésre is alkalmas területein egyedi finombetonból készült ülőtömbök és pihenőpadok is épülnek. A sétány keleti és nyugati végpontjainál fogadóterek létesülnek.


a VPI betonmanufaktúra utcabútorai - Dagály sétány - építészek: Hómann János, Pécsi Máté, Kovács Éva - fotó: Fabricius Anna


Tervezett favédelem és fatelepítés, növényesítés

A sétány építése során a meglévő fák védelme alapvető szempont volt. A Turbina utcai szakaszon a műemlék csarnok mentén kifejlett hársfasor (Tilia tomentosa) vezet. Egységes fasor létrehozásának érdekében - előnevelt egyedekkel - pótlások történtek. A Dagály Sétány társasház előtt húzódó középső sétányszakasz nagy értékei a geometrikus rendben kiültetett kőris (Fraxinus) egyedek, ezek részbeni megtartása történt. A Dagály Fürdő területén a fő állományalkotó fafaj a közönséges platán (Platanus x acerifolia), ezért a nyugati sétányszakaszra autentikus módon e faj egyedeit ültettük. Az újonnan ültetett lombos fák túlkoros, többször iskolázott egyedek. A fák rögzítése nem hagyományos, három oldali karózással megoldott, hanem föld alatti rögzítéssel, ami során a fa gyökérlabdáját pányvákkal rögzítik előzetesen leütött acél karókhoz. Ilyen módon a felszínen semmilyen rögzítő elem nem jelenik meg, ezáltal nem zavarja az összképet. A teljes sétányterületre többtörzsű bokorfákat terveztünk, a lombos fák között elszórva: mézalmácska (fanyarka) - Amelanchier lamarckii és perzsa varázsfa - Parrotia persica. A lombos fák és bokorfák ültetésén kívüli növénykiültetési koncepció részben az Ökologikus zöldfelületek városi alkalmazása című, FŐKERT Nonprofit Zrt. által kiadott (szerzők: Pápai Veronika - Biró Borbála) kiadvány felhasználásával készült.


Dagály sétány - építészek: Hómann János, Pécsi Máté, Kovács Éva - fotó: Nyitrai Kata, Pécsi Máté


Tervezett zöldfelületek leírása (sétánybelsőben):

  • Intenzív cserje és díszfű vegyes kiültetések, mixek - automata öntözőrendszerrel ellátott
  • Évelőkiültetés csoportos és felületképző növényekkel - automata öntözőrendszerrel ellátott - fenti kiadvány által meghatározott C stratégia mentén ültetve
  • Extenzív növénycsoportok, kőkert - automata öntözést nem igénylő területek - fenti kiadvány által meghatározott S-stratégia mentén ültetve

Az automata öntözőrendszer nyomáskompenzált csepegtető csövekkel működik, az cserje- és díszfű foltokon kívül a fák is öntözést kapnak.


Dagály sétány - építészek: Hómann János, Pécsi Máté, Kovács Éva - fotó: Nyitrai Kata, Pécsi Máté


Tervezett burkolatok és berendezések

Anyaghasználatában megjelenik - a műemlék épülettel gondolati közösséget vállaló - tradicionális, exkluzív és sokoldalúan alkalmazható klinkertégla, amely vezéranyaga a teljes sétánynak. A fogadóterek és a Turbina utca Váci út felőli része egy színű klinkertégla burkolást kapnak, a sétány további részein az alapszínen kívül még két fajta tégla jelenik meg, mozaikosan kiosztva. A középső zöld- és berendezési sávban vízáteresztő burkolati anyagok jelennek meg. Az ülőfelületek alatt műgyantával stabilizált zúzottkő burkolat épült, ezen kívül a kőkertekben nagy méretű andezit zúzottkő-szórás jelenik meg, mint egyedi felület.

A teljes sétány és a fogadóterek esetében is cél volt az egyedi karakter kialakítása, helyi identitás meghatározása. Ezt a különleges jelleget az olyan rátett elemek biztosítják, mint az egyedi burkolóelemek, valamint az információhordozóként is működő egyedi finombeton térbútorok. A beton ülőbútorok mellett hagyományos, támlás, fa ülőfelületű padokat is telepítettünk a középső zöldsávban. Megfelelő számú hulladékgyűjtőt, valamint a fogadóterek mellett egy-egy ivókutat is beépítettünk. A sétány új szakaszai dekoratív, korszerű, költséghatékonyan üzemeltethető LED-es fényforrással szerelt világítótesteket kapnak, integrálható térfigyelő és WIFI rendszerrel. A Váci út - Turbina utca csatlakozásánál többrétegű művészi tartalommal bíró képzőművészeti alkotás (Turbinalevél) jelzi a megújult sétány indulását.


Dagály sétány - építészek: Hómann János, Pécsi Máté, Kovács Éva - fotó: Nyitrai Kata, Pécsi Máté


Csapadékvíz elvezetés

A sétány felszíni vízelvezetése ökologikuss módon, a zöldfelületben való vízvisszatartással történik. A szélső burkolt felületek a középső zöldsáv felé lejtenek, ilyen módon a csapadékvíz a helyszínen marad, a növényzet felhasználhatja. A zöldsáv alatt drénrendszer épült ki, amely tározó aknákba vezeti az esetlegesen megjelenő többlet csapadékvizet. A két tározó aknához túlfolyó vezetéket terveztünk, melyek tisztító aknán keresztül lettek az egyesített rendszerű csatornába bekötve. A 2 db tározó akna rácsos fedlappal épül, így a fogadóterek burkolt felületeinek vizeit is összegyűjtik.

Pécsi Máté

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »