építészet : környezet : innováció

Turia Spa – Fürdőépület, Valencia – Spanyolország

Rudnai Eszter 2006-os Diplomaterve az Építés Fejlődéséért Alapítvány diplomadíj pályázatán "az épület színvonalas építészeti megjelenéséért és a történetiséghez való illeszkedő gesztusáért" költségtérítésben részesült.
VALENCIA

 

 

Valencia Spanyolország harmadik legnagyobb városa közel 800 000 lakossal, melyet a rómaiak alapítottak a Turia folyó mellé i.e. 138-ban, majd az arabok elhódították, a kereszténység térhódítása idején pedig Aragón királysága alá került.

 

 
Valencia a Turia folyónak köszönheti létezését, ez a folyó határolta le a várost évszázadokon át és ezt a határt csak a 20. században lépte át. Turia vizét öntözésre használták, a mórok erre csatornarendszert is építettek ki. A folyóban vagy alig volt víz – ilyenkor itt legeltettek - , vagy kiáradt. Az időszakos áradások miatt a 16. században kezdték el a folyó kőpartfalait, kőhidait építeni, melyekből ma a Puente de la Trinidad, Real, Serranos és az el Mar maradtak fenn. Az 1957-es áradás történelmi változást hozott a város életében, hidakat, épületeket elsodorva, tonnányi szemetet és sarat hagyva maga után. Ezután határozták el a folyó városi torkolatnál való elterelését. Először a helyére autópályát akartak építeni, de a valenciaiak kiharcolták maguknak, hogy park, zöld zóna legyen. A jogi lépések után a 80-as években kezdődött meg a folyó parkosítása.
 
 

A folyó elterelése egy jelentős földsávot, 230 Ha-t hegyott maga után. Alapos urbanisztikai analízist kívánt a meder városi szövetbe illesztése. A projekt globális volt, de nem egységes. A területet szekciókra osztották, és különbözőképpen fogalmazták meg funkcióikat, monumentális zöldterület, botanikus kert, sportzóna, stb. Mára a medret kultúrális és sport zónává alakították a Ciudad de las Artes y las Ciencias-szal – a Művészetek és Tudományok Városával. A terület fejlesztéséhez több tervezés, kivitelezés alatt álló projekt kapcsolódik a folyó északi részén lévő a Parque de Cabecera bioparkjával, focimúzeumával és a Vetges Tu területén tervezett Folyó Múzeummal.

 
TERVEZÉSI TERÜLET

 

 
A tervezési terület a Trinidad szekció, a Puente de la Trinidad és a Puente del Real 16. századi hídjai között, közvetlen a középkori városrész mellett egy 68 800 m2-es terület. Ez a rész a Los Viveros Forestales Municipales-hez – a Városi Erdei Faiskolához - tartozott. Itt növesztették meg a meder parkjának fáit. Ma ez egy szabad, üres terület kevés fiatal fával. Ezt a területet elsők között alakították parkká a 80-as években a meder északi területeivel együtt, ami mára eléggé elhanyagolt területté vált. Ez a fejlesztésre váró terület egy közhasznú célra alkalmas épülettel beleilleszkedne az északi területek fejlesztési projektjébe.
 
 
TÉMAVÁLASZTÁS

 

 
Valencia történelmi emlékű fürdői mind elpusztultak, kivéve egy krisztus kori fürdőt, a Baños del Almirante-t, aminek romjait újraépítették azonban ma csak múzeumként működik. A másik a Las Arenas fürdő, amit a 19. század végén építettek és felújítottan idén nyáron adják át egy Kongresszusi Központ részeként.
 

Valenciában nagy kultúrája van a fürdőknek, nagy divat a spa-ba járás. A meglévő fürdők, spa-k kicsik és túlzsúfoltak, valamint a városközpontban szinte alig, inkább csak masszázsszalonok találhatók. Ezért választottam a fürdő helyszínéül a meder ezen szakaszát, ami szervesen kapcsolódik a középkori városrészhez, így utalva vissza a történelmi fürdőkre és a folyó ittlétére.

 
ÉPÜLET

 

 
végleges
Az első asszociációm egy elsodort híd képe volt, ebből alakult ki, hogy a fürdő intim zónáit szabálytalanul helyezett zárt dobozokba, blokkokba helyeztem. A kialakított tört formájú épület elszakadt a partfaltól, erős feszültségi viszonyban maradva vele. Nagyon megfogott továbbá a sziget, hordalék gondolata, amiket a folyó rajzolt ki, amikor kevés víz volt benne, így szerettem volna ha az épület a történelmi városrészből leszakadt szigetként jelenik meg. Ennek fényében találta meg helyét a területen a fürdő, az egyes törésvonalakkal reagálva a középkori városrész irányaira. Szoborzserű, viszonylag kis tömegű épületet szerettem volna elhelyezni a folyómeder léptéke miatt, hogy ne uralja a területet. Az épületet a folyó sodrásirányára szerveztem rá. A vizet szerettem volna ténylegesen a meder fenekére helyezni, ebből alakult ki a megemelt fürdőszinti padlósík, ami egyúttal intimitást is biztosít. Mivel nem akartam külön rámpákat aggatni a bejáratokhoz, és a gépészet, konyha működését is meg kellett oldani, a terepet betöredeztem, játékosságot adva és kihangsúlyozva ezzel a tömb, sziklaszerű tömeget. A tetőn elhelyezett medence és kert is az elsodort híd – ittmaradt romok gondolatából fakadt. Ahhoz, hogy ezek ne rátett elemként jelenjenek meg, besüllyesztettem ezeket a tetőbe és kialakult ez a speciális, újszerű vasbeton tetőszerkezet. A tervezés során igyekeztem az egyéb építészeti megoldásokat is ennek a koncepciónak alárendelni.
 
 
 

A Trinidad szekció újrafogalmazásával a projekt az északi szekciók egyikének fejlesztését tűzte ki célul, elősegítve, hogy Turia parkja valóban Valencia kultúrális és sport zónájává válhasson.

szöveg és képek Rudnai Eszter*

*Rudnai Eszter 2006-os Diplomaterve az Építés Fejlődéséért Alapítvány diplomadíj pályázatán "az épület színvonalas építészeti megjelenéséért és a történetiséghez való illeszkedő gesztusáért" költségtérítésben részesült.


pezsgőfürdő medence
hidegvizes medence

Diplomázó: Rudnai Eszter Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Diplomaterv címe: Turia Spa – Fürdőépület, Valencia – Spanyolország
Tanszék: Középülettervezési Tanszék
Konzulens:
Karácsony TamásDLA

 

vélemény írásához jelentkezzen be »