építészet : környezet : innováció

„Új időknek új dalaival…" - Nyergesújfalui Művelődési Ház kialakítása

Bemutatjuk az ötletpályázaton I. díjban részesült Fernezely, Basa Iroda Építészműterem pályaművét. Tervezők: Fernezely Gergely, Kiss Dávid, Reisz Ádám

Az Ady Endre Művelődési Központ és Városi könyvtár felújítása, átalakítása az épület rossz általános állapota és a megváltozott üzemeltetési igények miatt időszerű. A meglévő épület, bár két ütemben készült, mégis igényes, és építészeti értékeket hord magában.  Az általunk tervezett épületbővítés igyekezett tiszteletben tartani az eredeti épület koncepcióját, és a mai formai és funkcionális igényekhez alakítani azt. A bővítéshez az általunk építészeti minimumnak gondolt eszköztárat használtuk fel a kevesebb több elvet szem előtt tartva. Ahhoz , hogy emellett a funkcionálisan elvárt kapacitásbővítést is meg tudjuk valósítani, nem új szárnyak építését, hanem a meglévőek belső tereinek újragondolását és ésszerűsítését tartottuk helyes megoldásnak. Mindezekek sikerül úgy átültetni a tervre, hogy a belső átalakítás nem jelent komoly szerkezeti átalakítást sem, ezzel szemben a rendelkezésre álló  diszponibilis területek megnövekedtek, mind számban, mind alapterületben, illetve használatuk egymástól elkülönítetten is megoldható, üzemeltetésük pedig sokkal gazdaságosabb.

 

 
Nyergesújfalu Művelődési Ház - Fernezely, Basa Iroda Építészműterem
Nyergesújfalu Művelődési Ház - Fernezely, Basa Iroda Építészműterem
Nyergesújfalu Művelődési Ház - Fernezely, Basa Iroda Építészműterem

 

A külső tömeget a csak a főhomlokzati szakaszon egészítenénk ki, hogy az épület főhomlokzata a funkcióhoz méltó elegancia mellett a kellő árnyékoltságot is biztosítsa. A jelenlegi épület homlokzat elé 3,00 m szélességben épülő enyhe ívű előtető és első emeleti erkély kerül, melyet két oldalon betömörödő homlokzati sávok szegnek. A főbejárat számára kijelölt részen az előtetőt tartó új, kétszintes homlokzati oszlopsor felszakadása, illetve a bejárat melletti homlokzati falszakasz ferdesége erősíti a behívó hatást, egyértelművé téve az épület fő támadási pontját.

Az épület földszintjére érve, a főbejárat mögé terveztünk egy többrétegű előcsarnokot mely jelenlegi bejárathoz képest szélességben kibővülve és a színházterem  előtti előcsarnokkal összekapcsolva nemcsak elegáns, de nagy tömegeket kiszolgáló rendezvény esetén praktikus, szeparálható előtere is az épületnek. Minden funkció elérhető az előcsarnokból, melynek bal oldalára mozgáskorlátozottak számára is használható liftet terveztünk, megkönnyítve a szintek közti közlekedést. A földszinten kapott helyet a városi könyvtár, melynek belső elrendezését megváltoztattuk. A gyermek részleg került az előcsarnok felőli oldalra, míg a felnőtt könyvtár olvasóját az ettől legtávolabbi ponton helyeztük el, az elmélyült olvasás nyugalmának biztosítása érdekében. A könyvtárosok munkahelyét középre helyeztük, így az a gyermek és felnőtt részleget úgy választja ketté, hogy mindkettő kiszolgálására és felügyelésére egy időben alkalmas. A könyvtár végében helyet kapott egy raktár és egy pihenő-teakonyha a személyzet számára.

Az új földszinti mosdóblokk a színházterem mögötti előcsarnok térbővület helyére került , méretezve lett nagyobb tömegek kiszolgálására is. A földszinten további változás, hogy a jelenlegi Léda presszót kissé átalakítva és az előcsarnokból is lehetőséget adva a kávézóba való bejutásra az intézményt kiegészült egy belső használatú kávézóval, „színházi büfével”. A földszinten külön külső bejáratú művészbejáró és öltözőblokk készül, és a színházterem is kapott egy nagyméretű raktárhelyiséget, melyben a kellékeket, pótszékeket lehet úgy tárolni, hogy nem szükséges azokat szintek között mozgatni.

 

Nyergesújfalu Művelődési Ház - Fernezely, Basa Iroda Építészműterem
Nyergesújfalu Művelődési Ház - Fernezely, Basa Iroda Építészműterem
Nyergesújfalu Művelődési Ház - Fernezely, Basa Iroda Építészműterem
 

 

A emeletre a megtartott eredeti kétkarú lépcsőn jutunk fel, ahol a jelenlegi bálterem megmaradt, úgy hogy közben a mellette kialakított megnagyobbított méretű különtermet is elérjük zavartalanul. A bálterem előtt egy cca 3 méter széles erkély kapott helyet, amelyre a bálterem és a mellette lévő különterem erkélyajtajai nyílnak. A volt mozigépház helyén került kialakításra egy, az intézmény rangjához méltó igazgatói irodablokk, egy kis tárgyalóteremmel, és öltöző-mosdó, teakonyhával. A volt mozigépház területének fennmaradó részére kerül át a melegítő, előkészítő konyha, mely egymástól függetlenül egyszerre több rendezvényt is ki tud szolgálni, hiszen függetlenül elérhető az előtte futó folyosóról. A lépcsőház bal oldalán a volt igazgatói iroda helyére mosdóblokk, került. A fennmaradó helyre a jelenleginél nagyobb alapterületű klubszoba kerül kialakításra.

A tetőszinten van a lift legfelső állomása lévő, az itt lévő felépítményt az előtetőjének vonalában mozgatható üvegfallal zártuk be. Az így létrejött tetőszinti helyiségben elhelyeztünk egy pultot mely az innen nyíló tetőteraszon zajló rendezvényeket szolgálja ki.. A tetőterasz önállóan, vagy a bálteremmel összekapcsolva is működtethető.

Az épület pinceszintjére is lemegy az új lift, itt kapott helyet a lépcsővel szemben egy ruhatárpult, melyből raktárhelyiség is nyílik. A jelenlegi klubhelyiség területét átszerveztük, elvettük a pillérsor mögötti részt, mely amúgy is leesett a funkcionálisan jól kihasználható területből, és cserébe oldalirányban növeltük a helyiséget. Így lehetőség volt az elvett részen egy végigmenő folyosó kialakítására, ezáltal a fennmaradó pinceszinti területen kialakított további klubhelyiségek egymástól független használatára is van mód. Erről a folyosóról nyílik a szint tengelyében kialakított új vizesblokk is.

A gépészeti helyiségeket megtartjuk, de a berendezéseket újakra, felújítottakra cserélnénk ezzel csökkentve az üzemeltetés költségeit. Az üzemeltetés díjait tovább csökkenti a hatékony főhomlokzati árnyékolás, illetve az épület szigeteléseinek felújítása , a szerkezetek hőszigeteléssel történő védelme. Ezek együttesen akár 50%-os megtakarítást eredményezhetnek, úgy, hogy közben a kihasználható területek jelentős mértékben megnövekedtek. 


I. díjban részesült
52. sorszámú pályamű

 

Fernezely Gergely
Kiss Dávid
Reisz Ádám
 

 

Fernezely, Basa Iroda Építészműterem
Fernezely Gergely, Kiss Dávid, Reisz Ádám

3 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »