építészet : környezet : innováció

Vadvirág Óvoda - Veszprém

A koncepció alapgondolata a védettség. A világgal ismerkedő gyermekek csoportszobái, mint egy kis település apró épületei, egy ölelő gesztust formálva, hangulatos belső udvar mentén sorakoznak, melyet kifelé a kiszolgáló funkciókat magába foglaló sáncszerű épület védelmez.Építész tervező: Keller Ferenc, Fialovszky Tamás, Sólyom Benedek - Építész Stúdió Kft.

Előzmények:
A 80-as években épült kertvárosi óvoda alapozási hiányosságai miatt jelentős károsodásokat szenvedett. A Városi Önkormányzat a gazdaságosan nem kivitelezhető felújítás helyett új épület építéséről döntött. A kiírt tervpályázaton az Építész Stúdió Kft. pályaműve I. díjban részesült.

 

 

Telepítési koncepció:
A koncepció alapgondolata a védettség. A világgal ismerkedő gyermekek csoportszobái, mint egy kis település apró épületei, egy ölelő gesztust formálva, hangulatos belső udvar mentén sorakoznak, melyet kifelé a kiszolgáló funkciókat magába foglaló sáncszerű épület védelmez. Az udvar dél-délkelet felé felnyílik, ahol a játszótér és a zöld pihenőkert várja az óvodásokat.

A síkra feltöltött nagyméretű telket egyébként mind a négy oldalról utcák határolják. Jelentős különbségek mutatkoznak azonban az utak forgalmában. Míg a nyugat felőli Szt. István utca forgalma környezeti terhelést jelent az óvodára nézve, a többi utca teljesen csendesnek mondható. Ezért a főúttól való védelem, elfordulás érzékelhető a telepítési koncepcióban. Az „U” alakú telepítés épp ezért aszimmetrikus, a „védmű” hosszabb nyugati szára kellőképpen levédi a csoportszobákat és a belső udvart.

 

 

Belső terek - funkcionális elrendezés:
A hagyományos középfolyosós elrendezés helyett, világos, tágas, utcaszerű közlekedőkre fűztük fel a kívánt funkciókat, egyben kihasználva azok különböző térbővületeit. Az épületbe belépve egy aulaszerű térbe (többcélú nagyterembe) érkezünk, ahonnan áttekinthető az egész térstruktúra.

A csoportszobákhoz vezető közlekedő szintén több funkciójú, a térbővületekben az öltözőket helyeztük el, az udvarra nyíló részek pedig gyülekezőhelyként szolgálnak. Az intézményben 6 csoportszoba létesül, és mindegyikhez önálló gyermek-mosdó és illemhely egységet rendeltünk. A csoportszobákhoz szélvédett, pergolával árnyékolt játszóterasz is tartozik.

Az északi sáv foglalja magába az üzemeltetési-, illetve az egyéb vizes helyiségcsoportokat. Itt található a szülői- és a személyzeti öltözőblokk, az akadálymentes illemhely, az igazgatási blokk, az orvosi és az elkülönítő, a személyzeti szoba, a kazán valamint a melegítőkonyha helységcsoportja. Ez utóbbi külön bejáraton is megközelíthető a feltöltés, illetve a hulladékelszállítás miatt.

A nyugati épületsávban kapott helyet a tornaszoba (szertárral), a dohányzó, a nevelőtestületi szoba, a szertár, a könyvtár, az egyéni foglalkoztató és a szülői fogadó. A sort az udvari kapcsolattal rendelkező karbantartó műhely zárja, - a férfi karbantartóra gondolva - egy minimál férfi öltözővel.

 

 

Épületszerkezetek - homlokzatképzés:
A homlokzatokon háromféle anyag jelenik meg: a színezett-kapart hagyományos nemesvakolat, a kishajlású tetők fémlemez fedése, valamint a fa-nyílászárók, fa-betétek, illetve a pergolák és a hasonló karakterű fa-anyagú fix árnyékoló, mely a déli tájolású nagytermet védi a túlzott felmelegedéstől.


Építész tervező:
Keller Ferenc, Fialovszky Tamás, Sólyom Benedek - Építész Stúdió Kft.
Építész munkatárs:
Vajda Barbara, Várkonyi Andrea - Építész Stúdió Kft.
Tartószerkezet:
Pongor LászlóPond Mérnöki Iroda
Épületgépészet:
Oltvai AndrásOltvai Gépész Stúdió
Villamos tervező:
Oláh Andor - OVIL
Környezetrendezés:
Dr. Balogh PéterStudio’73

fotó: Bujnovszky Tamás

vélemény írásához jelentkezzen be »