építészet : környezet : innováció

Városi uszoda és sportcsarnok - Pilisvörösvár

Tervező:4ARCh építészcsoport
Gutowski Robert, Kövér István, Révai Attila
Tervező:4ARCh építészcsoport
Gutowski Robert, Kövér István, Révai Attila

 


 

Rövid építészeti leírás

Telepítés
A mintegy 33,7 hektár alapterületű, teljes szabadidő park határait délkelet felől a bővítési területtel figyelembe vett temető, déli irányból a fejlődésben lévő lakóterület, északnyugati irányból a Szent Erzsébet úti épületek: a templom és a szociális otthon adják. Északnyugati irányból a Háziréti patak s természetes határ. E terület súlypontjában kerül kialakításra tavakkal színesített Búcsútér, melyet északnyugat felől a pályaközpont és parkok, délkeleti irányból pedig az intézményi terület (közvetlen tervezési terület) fog közre. E területi egységeket északnyugat-délkelet irányú gerincút köti össze, mely az intézményeknél parkoló zónára szélesedik.
A településszerkezeti vizsgálat alapján készített szabályozási tervet messzemenőkig figyelembe vettük. A kiírásnak megfelelően északra helyeztük a sportcsarnokot, délre pedig az uszodát. Természetesen az uszoda épülete a kijelölt 097/90-96 helyrajzi számú telkekre került, ismervén a város helyi vízisport iránti "éhségét", szem előtt tartva a lehető legreálisabb megvalósíthatóságot. Ily módon a tanuszoda még az I. ütemen belül is korábban épülhet meg. A két épület fő frontját a tengelyen álló parkoló felé fordítottuk, így adva további hangsúlyt a középvonalon húzódó fő közlekedési (tájékozódási) zónának.

 

 

Építészeti megfontolások
A tervezés folyamán az egymás mellett fellépő (funkcionális, tájolási, esztétikai, időbeliségi) szempontokat – az általános érvényű egyensúlyra törekvés mellett – rangsoroltuk. A különböző érvek közül alapvető építészeti hozzáállásnak a tervezett létesítmények környezetbe illesztését választottuk. Az épületek helyén a föld felszínét "felszakítottuk" és aláépítettünk. A funkcionális egységek alaprajzi elosztását térben kivetítve és anyaghasználatban is differenciálva az egykori mezőgazdasági terület tarkaságát idéztük vissza. Ezt a koncepciót az egész intézményi zónára érvényesnek tartjuk. Ez a "sávos" séma tökéletesen alkalmas a beruházás ütemezésére, bővítések kialakítására, úgy, hogy közben egységes építészeti arculatot kap az építésre szánt övezet.

A "tetőfelületek" és a homlokzati- és támfalak a mérnöki létesítmények és a természeti formák egyensúlyát keresik, egymáshoz képest mellérendelő viszonyba kerülve. Ezt a hatást erősítik a fronthomlokzatokon alkalmazott "rétegződések" is, a kissé megmozgatott falfelületek geometrikusan utalnak a talajrétegek halmozódására.

Az egyes épülettömegek landart-os megfogalmazása léptékében is jobb arányban illeszkedik az egész szabadidő központ tájépítészeti eszközökkel alakított léptékéhez, mint önálló, szoliter épületek – bármilyen szellemes – telepítése. A szabályozási tervben foglalt fásított védődombok koncepciójához is jól kapcsolódik a sport épületek ilyetén kialakítása.
szöveg és képek: 4ARCh

vélemény írásához jelentkezzen be »