építészet : környezet : innováció

Vertikális kiskert-halom

Mi lehet az erdőt mintázó, vörös árnyalatú szitázott üvegfal mögött? Helmut Wimmer osztrák építész és csapata a forgalmas főút mellé tervezett lakóegyüttes koncepcióját arra az elvre építette, hogy a nagyvárosi beépítés ellenére mindenkinek jusson egy talpalatnyi zöld, terasszal és egy belső, csendes udvarra néző, világos lakással. A modell úgy tűnik, jól működik - lassan egy évtizede.

A helyszín Bécs 12. kerületében, a hetzendorfi kastélypark közelében található, a Kirchfeldgasse, a Steininger Strasse és a nagy forgalmú főút, a Breitenfurter Strasse határolja. Lassan egy évtizede, hogy Helmut Wimmer építész irodája megtervezte ezt az intenzív beépítésű, 118 kislakásból álló együttest - népszerűsége azóta is töretlen, sőt mintaként szolgált mások számára. A projekt a magyarul nehezen lefordítható „The stacked allotment” nevet viseli, jelentését talán az „egymásra rakott/épülő kiskertek” kifejezéssel adhatjuk vissza.

 

The stacked Allotment - építészet: Helmut Wimmer, fotó: Bernhard Weinberger
The stacked Allotment - építészet: Helmut Wimmer, fotó: Manfred Seidl
 
The stacked Allotment - építészet: Helmut Wimmer, fotó: Bernhard Weinberger
The stacked Allotment - építészet: Helmut Wimmer, fotó: Manfred Seidl
The stacked Allotment - építészet: Helmut Wimmer, fotó: Andreas Gabriel

 

A szabályozási terv szerint lakóhelyiségeket nem lehetett a Breitenfurter Strasse felé nyitni, ez a kiindulópont alapvetően meghatározta az épületek telepítését. Az építészeknek a hosszan elnyúló főútra néző oldalon meg kellett oldaniuk a zajvédelmet, emellett egy olyan nyitott, többrétegű épületstruktúrát kívántak létrehozni, amely összetett, élményszerű téri viszonyokat teremt. Az öt tömbben elhelyezett lakóegységek a főútra merőlegesen helyezkednek el, délkeleti-északnyugati hossztengellyel. Így sikerült elérni azt, hogy minden ablak és helyiség belső udvarra - saját aprócska zöldterületre vagy teraszra - nézhet, északkeleti vagy délnyugati tájolással.

 

The stacked Allotment - építészet: Helmut Wimmer, fotó: Manfred Seidl
The stacked Allotment - építészet: Helmut Wimmer, fotó: Manfred Seidl
The stacked Allotment - építészet: Helmut Wimmer, fotó: Manfred Seidl
The stacked Allotment - építészet: Helmut Wimmer, fotó: Manfred Seidl
The stacked Allotment - építészet: Helmut Wimmer, fotó: Bernhard Weinberger
The stacked Allotment - építészet: Helmut Wimmer, fotó: Manfred Seidl
 

 

A főútra néző oldal mentén kialakult egy folyosók, lépcsőházak és liftek láncolatából álló hosszú, lineáris közlekedő sáv, amely vizuálisan összefogja és egységbe foglalja az épülettömegeket. Ez a félnyilvános tér egyfajta szűrőként viselkedik a város (a főút) és a belső, intimebb világ között. A lakások a keskeny közlekedő hidakról nyíló teraszokon át érhetők el, amelyek egyre mélyebben vezetnek a zártabb, csendesebb világba. A kiskertek a hidak között helyezkednek el, a lakásokhoz vezető teraszokhoz kapcsolódóan. Ez a telepítési-közlekedési rendszer biztosítja, hogy minden szint minden lakóegységéhez tartozhat egy bejárat előtti kert, terasz, erkély és elegendő légtér a belső udvarokban, így egyfajta vertikális városi zöldövezetet sikerült kialakítani. Minden lakás átszellőztethető és a tájolásnak köszönhetően reggel és délután is jól benapozott. A homlokzatokon narancs és fehér színek váltakoznak, amelyeket a padlóburkolatok sárga árnyalata egészít ki, ehhez járul még a közlekedő hidak és teraszok befogott transzparens mellvédjeinek a látványa. A főút felé forduló félátlátszó üveghomlokzat láttatni engedi a lakótömbök elrendezését, illetve a közlekedőkben járóknak vizuális kapcsolatot biztosít a várossal. A 120 méter hosszú, ötszintes üvegfal kielégíti a zajvédelmi követelményeket, a rányomtatott vöröses árnyalatú, erdőt idéző minta pedig újabb réteggel gazdagítja a kint és bent ütközőpontját képező felületet.

 

The stacked Allotment - építészet: Helmut Wimmer, fotó: Bernhard Weinberger
The stacked Allotment - építészet: Helmut Wimmer, fotó: Bernhard Weinberger
The stacked Allotment - építészet: Helmut Wimmer, fotó: Bernhard Weinberger
 

 


The stacked Allotment

Wimmer und Partner
vezető tervező: Helmut Wimmer - Wimmer und Partner
szerkezettervezés, épületfizika: Vasko + Partner, Bécs
színterv: Schreiner_Kastler, Bécs

tervezés éve: 2000
kivitelezés éve: 2002
bruttó szintterület: 17.549 m2
építtető: Heimbau, Bécs

 

25 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »