építészet : környezet : innováció

Világítótorony a magasban

Tíz éves közös gondolkozás és előkészítés után, komoly kihívásokat leküzdve, és még egy helikoptert is bevonva épült új magashegyi menedékház a Fogarasi-havasok népszerű turistacélpontjánál. A Marius Miclaus és az Archaeus iroda vezette, a Mies van der Rohe-díj előzetes válogatásába is bekerült projekt folyamatos műhelymunkák során nyerte el végleges formáját. Bán Dávid írása.

Magashegyi menedékházat építeni nem tartozik a legegyszerűbb építészeti feladatok közé. Ennek ellenére több, főleg kisebb építésziroda, vagy egy-egy koncepció megvalósítására összeálló lelkes csapat próbálkozik valami újjal, valami megoldhatatlannak tűnő kihívással, a természetbe telepített újszerű formával, esetleg korábban meg nem hódított helyekre való építkezéssel. Az eredetileg helyben fellelhető építőanyagokból – leginkább kőből, fából –, a legegyszerűbb technikákkal a helyszínen felhúzott menedékházak alapvető célja az odatévedő turista vagy hegymászó számára a minimális komfort megteremtése, védelemnyújtás az időjárás viszontagságaival szemben és baleset esetén az elsősegélynyújtás.


Menedékház a Fogarason - építész: Marius Miclaus - fotó: Radu Nechit

 

Románia-szerte komoly kultusza van az aktív turizmusnak, a nagy kiterjedésű hegységek meghódításának, így kiemelt szerep jut a turista- és menedékházaknak. Míg a blipsz és az FKM Műterem csapata egy menedékház sorozat prototípusát és két további darabját készítette el a Székelyföldön – reménykedve a megalkotott egyszerű, a környezetbe jól illő forma továbbterjedésében –, addig a Marius Miclaus vezette, számos sikeres belföldi és nemzetközi projektet jelző Archaeus építészeti iroda egyedi megoldásban, egy tanulmányterv tényleges megvalósításában gondolkozott. A temesvári Miclaus számára – akárcsak egy igazi hegymászónak – maga a kihívás volt a lényeg: a megálmodott, alapvetően extrém körülmények közé elképzelt terv megvalósulása.


Menedékház a Fogarason - építész: Marius Miclaus - fotó: Alexandru Buftea

 

A kihívás egy kis költségvetésből létesülő helyi menedékház - ami világítótorony is lehet - építése és telepítése volt a Fogarasi-havasok nehezen megközelíthető, de annál szebb és népszerű helyszínére, a Călțun-tó melletti nyeregbe, mintegy 2100 méteres magasságba. A most megvalósult és a Mies van der Rohe-díj előzetes válogatásába is bekerült projektet egy, a hallgatókkal közösen végzett tízéves kísérleti műhelymunka előzte meg. A helyszín és a konstrukció célja már a közös tervezőmunka legelején megvolt, ezt számos más kritérium megfogalmazása követte: az építmény helyszínre való szállíthatósága, a szélsőséges időjárási körülményeknek való ellenállás, a magashegyi helyszínre gondosan kiválasztott anyagok használata. Majd a projekt résztvevőinek megoldást kellett adniuk a milyen forma, milyen építmény és hogyan kerül a hegyvidék ezen elzárt pontjára kérdésekre. A szállításra – azon kívül, hogy néhány elemet gyalogosan juttattak el a helyszínre – a legmegfelelőbbnek a helikopteres megoldás bizonyult. Az előkészítésekhez az is hozzátartozott, hogy már a tervezés legelső fázisát is megelőzte egy több mint négyórás konzultáció a szállító helikopter pilótájával. Ekkor beszélték meg a szállítás lehetőségeit, a lehetséges technikai megoldásokat és a kivitelezhetőséget. Az itt szerzett gyakorlati tapasztalatok a tervezés folyamán kulcsfontosságúvá váltak, így – leszámítva az időjárás esetlegességét – a szerkezetkész építmény szállítása pontosan tervezhetővé vált.


Menedékház a Fogarason - építész: Marius Miclaus - fotó: Ovidiu Micsa

 

A helyszínre és az általa adott kihívásra játékosan utaló a(l)ttitude néven futó projekt résztvevőinek alapvető fontosságú volt a szélsőséges körülményekhez alkalmazkodó magas szintű és megbízható munkavégzés, a hatékony kooperáció és a pontos előretervezés. A tervezőcsapat, ahogy azt eredetileg elképzelték, maga valósította meg a teljes kivitelezést is. A helyszínen dolgozó szakági tervezők, további szakemberek – például a hegyi mentők –, illetve a 48 önkéntes segítő számára komoly kihívást jelentett a feladat, ami egyben jelentős nyomásként is nehezedett a résztvevőkre. A helyszín, a szállítási- és építkezési mód szokatlansága, beleértve az adott esetben gyorsan és jelentősen változó időjárási viszonyokat is, minden hibát felnagyíthatott, amelyek akár végzetesek is lehettek volna.

Az építmény elsődleges alapanyaga a keresztlaminált deszka, ehhez acélból épített vázszerkezet társul. Ezek a deszkák nagy ellenálló képességük miatt jó védelmet adnak az esetenként kiadós havazással, vagy az akár óránként 160 kilométeres széllel szemben, miközben világos színűkkel barátságos hangulatot adnak a térnek és nem utolsó sorban kellemes faillatot árasztanak magukból. Az épület külső, dinamikus formáját úgy tervezték, hogy ellenálljon az időnként heves helyi szélnek, ám ez a struktúra a belsőben megjelenve kellemes, óvó hatású zegzugos tereket eredményez. Az épület külsejét alumínium lemezréteg borítja, ami jól harmonizál a köves, sziklás környezettel.


Menedékház a Fogarason - építész: Marius Miclaus - fotó: Ovidiu Micsa

 

A menedékház roppant egyszerű, de funkcionálisan lényeges építmény. A kirándulóhely népszerű, ugyanakkor Románia-szerte itt éri a hegyi turistákat a legtöbb baleset, így elengedhetetlen volt egy állandóan működtethető elsősegélynyújtó állomás építése. Ezt a tetőzet hátsó, a tó felöli oldalára festett nagy vörös kereszt messziről jelzi. A házban 19 fő számára biztosítanak szálláshelyet is. A menedékház a negyven évvel korábban épült, hasonló funkciójú építményt váltja fel, amely alapja ezentúl leszállóhelyként szolgál a segítségnyújtó mentőhelikopterek számára. Az új épület megszűnő elődjéhez képest néhány méterrel odébb került, így a szomszédos tóba lényegesen kevesebb szennyeződés juthat, ezenkívül a ház is nagyobb védettséget kapott a völgy felől érkező széláramlatokkal szemben.

A tetőből kinyúló torony tövébe kerülő napelemek energiafüggetlenné teszik a házat, míg az épületből kivezetett, kiáramló éjszakai fény egyfajta jelzőként szolgál, távolról is jól felismerhetővé teszi a menedékházat. A tervezői elképzelés szerint maga az épület ezáltal egy olyan tárggyá válik, ami önmagában egy jelet formál, valóságos világítótorony lesz belőle az éjszakai sötétbe boruló hegyek közötti nyergen.

Bán Dávid

 

vélemény írásához jelentkezzen be »