Épületek/Lakóépület

130 négyzetméter szabályszegés – Műteremház Hamrában

1/19

Helyszíni munka, 2009. Fotó: Michel Bonvin

?>
Helyszíni munka, 2009. Fotó: Michel Bonvin
?>
A helyszín, a gotlandi táj. Fotó: Michel Bonvin
?>
Az út mellett álló épület kövekre és tehenekre néz, de elhelyezésével sikerült egy kisebb, privát udvart és egy nagyobb rendezvényhelyszínt is kialakítani. Fotó: Michel Bonvin
?>
A használat évszakoktól függően változik: az épület telente fűthető, nyaranta a kert is része. Fotó: Michel Bonvin
?>
A külső falak nem csupán elválasztásként működnek: részei a fürdőnek, a hálószobának, a konyhának. Fotó: Michel Bonvin
?>
A ház melletti intim kertrész. Fotó: Michel Bonvin
?>
A fal a nappali részévé válik. Fotó: Michel Bonvin
?>
Nyaranta a konyha kintről is használható konyhaszigetté válik. Fotó: Michel Bonvin
?>
Minden helyiség megközelíthető kintről is. Fotó: Michel Bonvin
?>
Az épület minden része multifunkcionális: a lépcsők például könyvespolcként és fürdőként is szolgálnak. Fotó: Michel Bonvin
?>
Bejárat, műterem, vendégháló, zuhanyzó egyben. Fotó: Michel Bonvin
?>
A tenger látképében gyönyörködhetünk mosakodás közben. Vagy a vécén ülve. Fotó: Michel Bonvin
?>
A ház kívülről súlyos, belülről könnyed. Fotó: Michel Bonvin
?>
A tányérszerű alaplemez öntött betonból készült, az egerek elleni védekezésül. Fotó: Michel Bonvin
?>
Az épület a táj része: egy szikla a sok között. Fotó: Michel Bonvin
?>
Mint az igazán jó sziklákra, erre is fel lehet mászni. Fotó: Michel Bonvin
?>
Collectif Encore: Műteremlakás, Hamra, Svédország. Helyszínrajz.
?>
Collectif Encore: Műteremlakás, Hamra, Svédország. Metszetek.
?>
Collectif Encore: Műteremlakás, Hamra, Svédország. Alaprajzok.
1/19

Helyszíni munka, 2009. Fotó: Michel Bonvin

130 négyzetméter szabályszegés – Műteremház Hamrában
Épületek/Lakóépület

130 négyzetméter szabályszegés – Műteremház Hamrában

2020.03.23. 08:05

Projektinfó

Földrajzi hely:
Hamra, Svédország

Építészek, alkotók:
Collectif Encore, Anna Chavepayre

Műteremház, Hamra, Svédország

Tervezés éve:
2010

Építés éve:
2017

Bruttó szintterület:
130 m2

Stáblista

Tervező: Anna Chavepayre, Collectif Encore

Megbízó: Birgitta és Staffan Burling

Kivitelező: Allan Wahlby

Fotó: Michel Bonvin

A svédországi Hamrában épült fel az a kis műteremház, amely első lakóépületként nyerte el 2018-ban a svéd építészszakma legfontosabb díját. Elsősorban azzal a játékos formabontással, amit nagyon ritkán látni megvalósult házakban. A francia tervezőiroda, a Collectif Encore szövegével mutatjuk be.

Ez a projekt nem a tervezésről szól. Ez a projekt arról szól, hogyan lehet megteremteni a szabadság, a nagyvonalúság, az eredetiség feltételeit, bármilyen téri és környezeti adottságok közt. Annak érdekében, hogy a nagyon szűk keretek között megteremtsük a végtelen lehetőségek otthonát, nagy figyelmet fordítottunk a hamrai ház által inspirált, láthatatlan vagy időszakos kapcsolatokra. Az eredmény egy olyan épület, amelynek minden részlete egy funkciónál többre képes.

Az út mellett álló épület kövekre és tehenekre néz, de elhelyezésével sikerült egy kisebb, privát udvart és egy nagyobb rendezvényhelyszínt is kialakítani. Fotó: Michel Bonvin
3/19
Az út mellett álló épület kövekre és tehenekre néz, de elhelyezésével sikerült egy kisebb, privát udvart és egy nagyobb rendezvényhelyszínt is kialakítani. Fotó: Michel Bonvin

A terek multifunkcionálisak: használatuk az intim, egyéni tértől a nyilvános és kollektív hasznosításig széles skálán változik. Ehhez az épület folyamatosan, minden évszakban átalakul. Ami telente egyfős szállás, nyaranta előadások, kiállítások helyszíne lehet, sőt, kültéri mozi, aminek hasznos tere az egész kertre kiterjed. 

Experimentális térként az épület szokatlan megoldások és kísérletek összessége, amelyek a kollaboratív helyszíni tervezési folyamat eredményeként bontakozhattak ki. Ez tette lehetővé azt is, hogy a táj a ház szerves részévé váljon – és viszont. 

A külső falak nem csupán elválasztásként működnek: részei a fürdőnek, a hálószobának, a konyhának. Fotó: Michel Bonvin
5/19
A külső falak nem csupán elválasztásként működnek: részei a fürdőnek, a hálószobának, a konyhának. Fotó: Michel Bonvin

Bár a program inkább vágyakról, semmint formákról vagy funkciókról szólt, egy dolgot előírt: a háznak egérmentesnek kell lennie. Innen jön a sajátos, piedesztálszerű forma. 

Az épület homlokzatainak jelentős része nyitható, így az minden oldalról hasznos és használható. Az ablakok egyszerre működnek fénycsapdaként, ajtóként, falként, elválasztóelemként, közvetítőként, keretként, nyílásként és zárásként. Mindkét oldalukon tereket hoznak létre, építészeti evidenciaként kezelve, hogy „kívül" és „belül" csak a funkciók és a kommunikáció teljesen szabad játékának része. Ráadásul a kertből bármilyen irányból beléphetünk. 

Kasper Salin-díj

2018. március 18-án a Hamra és tervezője, Anna Chavepayre építész kapta meg a Svéd Építészek Szövetségének azévi Kasper Salin-díját, azaz a svéd építészet legrégibb és legnagyobb presztízsű elismerését. 1962-es létrehozása óta ez az első alkalom, hogy egy magánház kapta a díjat – és csak a második, hogy építésznő. 

Nyaranta a konyha kintről is használható konyhaszigetté válik. Fotó: Michel Bonvin
8/19
Nyaranta a konyha kintről is használható konyhaszigetté válik. Fotó: Michel Bonvin

A zsűri szavaival „ez a műteremház egyéni, nagyon személyes hangot üt meg. Építészete kívül és belül egyaránt téri minőségek sokszínű összetettségét hozza létre. A tervezők szándéka az volt, hogy különféle helyzetekre, forgatókönyvekre tegyék nyitottá az épületet – ez egyedi kapcsolatok sorát eredményezte. A homlokzatot a helyi előírásoknak megfelelően alakították ki; ez a jellegzetes vakolat és szín borítja a belső falakat is. Ellenpontját a kezelt fafelületek képezik, amelyek vizuális és funkcionális kapcsolatot teremtenek az épület különböző szintjei és terei között. A jól átgondolt részletek nagy gondosságról és szakmai hozzáértésről árulkodnak. A ház inspirálóan taktilis mivolta az építész, a kivitelező és a megbízó aktív együttműködésének eredménye."

Mint az igazán jó sziklákra, erre is fel lehet mászni. Fotó: Michel Bonvin
16/19
Mint az igazán jó sziklákra, erre is fel lehet mászni. Fotó: Michel Bonvin

A zsűri döntését a svéd sajtóban komoly visszhang fogadta – elsősorban amiatt, hogyan tudott egy 130 négyzetméteres műteremház olyan vetélytársakat legyőzni, mint a Svéd Nemzeti Múzeum gigászi felújítási projektje vagy a Bjarke Ingels innovatív, 25 ezer négyzetméteres lakóberuházása. Erre a zsűri elnöke, Thomas Sandell a következő választ adta: „A zsűri – ellentétben azoknak a többségével, akik megkérdőjelezik a választásunkat – valóban járt a helyszínen és látta ezt a házat. A képek nem adják vissza a kontextust. Ez a műteremlakás sokféle módon és nagyon okosan meghaladja azokat a korlátokat, amikhez mi építészek általában ragaszkodunk egy-egy ház tervezésekor. Az építészettörténet számos villája mutatott utat és példát a változásra – mint Le Corbusier legtöbb lakóháza vagy Alvar Aalto Mairea-villája. Meggyőződésünk, hogy ez egy ilyen ház."

 

A szöveget fordította és szerkesztette: Kovács Dániel

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Irodaépület

VISION TOWERS IRODAHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.10.14. 15:17
00:03:53

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

TRANZIT ART CAFÉ // Egy hely + Építészfórum

2020.09.30. 19:04
00:06:46

Farkasfog? Lepkeszárny? Milyen alakja van a XI. kerületi Bukarest utcában lévő volt buszpályaudvar tetőrendszerének? Az Egy Hely következő állomása a Tranzit Art Café, amelynek eredeti épületét 1963-ban tervezte Félix Vilmos (Uvaterv).

A buszpályaudvart az éppen akkoriban lendületesen fejlődő budai városrész és az Érd környéki települések között ingázó emberek számára tervezték, és nagy forgalmat bonyolított. A világ változott: csuklós Ikaruszok már nem kanyarodnak arra, a pályaudvar bezárt, majd 2005-ben Borsay Attila építész vezetésével ez a hely is átalakult. A hajdani utasváró mára kultikus terében és a könnyed betontetők alatt egy nyári este italt kortyolgatva bárki maga is elmerenghet a nagy kérdésen: akkor tehát farkasfog vagy lepkeszárny?

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában tehát egy kis budapesti várostörténettel és egy izgalmas épülettel ismerkedünk meg.

A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja.

Farkasfog? Lepkeszárny? Milyen alakja van a XI. kerületi Bukarest utcában lévő volt buszpályaudvar tetőrendszerének? Az Egy Hely következő állomása a Tranzit Art Café, amelynek eredeti épületét 1963-ban tervezte Félix Vilmos (Uvaterv).

A buszpályaudvart az éppen akkoriban lendületesen fejlődő budai városrész és az Érd környéki települések között ingázó emberek számára tervezték, és nagy forgalmat bonyolított. A világ változott: csuklós Ikaruszok már nem kanyarodnak arra, a pályaudvar bezárt, majd 2005-ben Borsay Attila építész vezetésével ez a hely is átalakult. A hajdani utasváró mára kultikus terében és a könnyed betontetők alatt egy nyári este italt kortyolgatva bárki maga is elmerenghet a nagy kérdésen: akkor tehát farkasfog vagy lepkeszárny?

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában tehát egy kis budapesti várostörténettel és egy izgalmas épülettel ismerkedünk meg.

A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk