Épülettervek/Tervpályázat

24 díjazott pályamű a Fiatalok Feketén Fehéren pályázaton

1/1

Fiatalok Feketén Fehéren

Hirdetés
?>
Fiatalok Feketén Fehéren
1/1

Fiatalok Feketén Fehéren

24 díjazott pályamű a Fiatalok Feketén Fehéren pályázaton
Épülettervek/Tervpályázat

24 díjazott pályamű a Fiatalok Feketén Fehéren pályázaton

2017.12.08. 09:42

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Magyarország

Cég, szervezet:
MÉSZ

A kétévente megrendezett Fiatalok Feketén Fehéren pályázatra idén 53 pályamű érkezett be, melyek közül a Bíráló Bizottság 24 pályaművet díjazott. Az elismertek között van pl. a batlab architects által tervezett zuglói házbővítés, a Kovács D. Barna koncepcióján megvalósuló Portus Home vagy a Paradigma Ariadné által megálmodott Frankfurti Könyvvásár magyar standja. 

A pályázat célja

A fiatal magyar építészek és tájépítészek legjobb eredményeinek bemutatása. Felmérni, hogyan működnek együtt, folytatják a hagyományokat, járulnak hozzá egy hely, vagy közösség karakteréhez. Az f_f_f 2017. Reischl Gábornak, a MÉSZ néhai elnökének, kezdeményezésére 2006-ban elindított és kétévente megrendezett program folytatása.


A pályázat lebonyolítása

Az elektronikus úton megrendezett pályázatot a Kiíró 2017. szeptember 15-én hirdette meg, a beadási határidő 2017. november 15. volt. A honlapon a pályázatkezelő felületre 63 pályázó regisztrált, a pályázók a kérdéseikre választ, a sikeres feltöltésről visszaigazolást kaptak. A határidőre 53 pályamű érkezett be, a pályázatban 93 alkotó vett részt. A bírálók a beadást követően a pályaműveket elektronikus úton megtekinthették. Eredményhirdetésre 2017. december 8-án, a pályázatokat bemutató kiállítás megnyitójára 2018. február 6-án kerül sor a MÉSZ Székház Kós Károly termében.


A Bíráló Bizottság

 • Markó Balázs DLA építész, a SZIE–Ybl Miklós Építéstudományi Kar dékánja
 • Kovács Csaba építész a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építészeti Intézet megbízott igazgatója, a Magyar Építőművészek Szövetsége Elnökségének tagja
 • Nagy Csaba építész, a Magyar Építőművészek Szövetsége Elnökségének tagja
 • Huszár András építész, a Hello Wood társalapítója
 • Szloszjár György tájépítész, az Év Tájépítésze 2014-ben
 • Greg András építész, az f_f_f 2015 pályázat egyik nyertese
 • pályázati titkár: Borsos András építész


A Bírálat

A Bíráló Bizottság egy alkalommal (teljes létszámban) 2017. november 28-án ülésezett. Megállapította, hogy a beadott pályázatok érvényesek, a beadott pályaműveket áttekintette, értékelte és döntött mely pályázatok részesülnek díjazásba. A Bíráló Bizottság 24 pályaművet díjazott. A döntésről jegyzőkönyv készült.


Értékelés

Összességében jó minőségű pályaművek kerültek bírálatra, a beadott anyagok közel fele díjazásban részesült. A bírálat során a zsűri találkozott néhány egyértelműen díjra jogosult alkotással, több jó színvonalú építészeti, tájépítészeti díjazásra érdemes pályaművel. A bírálat során megkülönböztetett egyértelműen díjazni, illetve mérlegelésre javasoltat és díjazásban nem részesülőket. A Bizottság szívesen látott volna több kert- és tájépítészeti anyagot, és volt olyan építészeti intézettel bíró egyetem, ahonnan nem érkezett pályamű. A munkák megmutatták a pályázó fiatalok viszonyát az épített környezethez, a tájhoz, nagyvárosi, kertvárosi, környezethez, az alkotók kiemelten vizsgálták az ember természethez való viszonyát. A bizottság látott igazodást a nemzetközi építészet mintáihoz és találkozott olyan példával is ahol új megközelítésben mutatkoztak meg a hazai sajátosságok. Volt pályamű például falusi „kockaház" megújítására, műemléki felújításra, védett vízparti helyre.

Díjazásra érdemesnek találta a zsűri azokat a megoldásokat, amelyek friss válaszokat adtak a csak Magyarországra vagy egy-egy sajátos hangulattal rendelkező kiemelt helyre vonatkozó építészeti kérdésekre. Ilyenek voltak a természethez közeli, például vízparti vagy erdei alkotások, ipari vagy műemléki környezet felújítása, történeti tér újraértelmezése, de ilyennek és beválogatásra érdemesnek találta a zsűri az emberek találkozóhelyének, vásárcsarnoknak, vasútállomásnak minőségi építészeti megoldását is. Kiemelkedett a mezőnyből a lombházak épületegyüttese, az Olajgyári kémény környezetének rehabilitációja, a lipcsei könyvvásári magyar standja. Nem volt könnyű helyzetben a zsűri mikor tervet kellett összemérnie megépült alkotással vagy alkotóközösségi munkával, hiszen az építés során számos olyan kérdést is kezelni kell, amit tervezéskor nem.

A díjazott pályaművek változatos műfajokat képviselnek. Kiemelkedően sok az építőközösség munkáját bemutató és beválogatott pályamunka. Van a városi térrel foglalkozó terv, közösségi épület, alkotóműhely, családi ház, fiataloknak készített épületek és belsők. Található példa természetbe simuló alkotásra, kapcsolatra kulturális élettel, ipari rehabilitációval, vasúti közlekedéssel. A hagyományokhoz és az épített örökséghez való viszony több terv szerzőjét foglalkoztatta. A tervek a világra nyitottak, sok készült közülük Magyarországtól távoli helyszínre vagy a határon túlra, és a mintákat is a világ építészetéből hozzák.

Több olyan pályamű is díjat kapott, amit korábban más fórumon is publikáltak, de jellemzően ez az anyag ad első alkalommal bemutatkozási lehetőséget a fiatal építészeknek, tájépítészeknek nemcsak a digitális médiában, de nyomtatott formában is. A vándorkiállíásnak köszönhetően az egyetemi városokba országszerte is eljutnak a pályaművek. 

Reméljük, hogy a következő „Fiatalok Feketén Fehéren" program során a pályázók száma eléri a százat és az FFF2017 pályázók díjazottjai közül is minél többet köszönthetünk a MÉSZ tagjai sorában. Köszönjük a részvételt minden pályázónak és gratulálunk a díjazottaknak!

 

A pályázat nyertesei

 1. N.E.S.T. - Stégre épített szakralitás
  építész tervező: Dr. Kósa Balázs

 2. Házbővítés Zuglóban
  építész tervező: Batizi-Pócsi Gergő, Batizi-Pócsi Péter

 3. Termelői Piactér Mezőszilason
  építész tervező: Borbás Renáta

 4. Újpesti Új Vásárcsarnok és Kulturális rendezvényközpont
  építész tervező: Bun Zoltán PhD

 5. Szerpentin, Erzsébet szigeti fejlesztés, Komárom-Duna Múzeum és Konferencia Központ
  építész tervező: Csémy Krisztián

 6. Ember • Madár • Növény • Ház – Az Olajgyári Kémény és Környezete
  építész tervező: Cseh András DLA, Csikár Ottó, Frühwald Evelin, Pócza Krisztina, Rendi András Mihály, Victor Pérez Sanchez, Virginia Martinez Navarro

 7. Budajenői Műemlék Magtár felújítása és helyreállítása
  építész tervező: Csóka Balázs

 8. tér-köz-pont - A nápolyi Piazza del Mercato rehabilitációja
  építész tervező: Czigány Kata 

 9. Kerekítés
  építész tervező: Élő József, Bálint Eszter, Csuzi Barbara, Farkas Fanni, Kulicskó Edina, Lazúr Eszter, Pati Barbara, Truhlig Noémi

 10. Lombházak Síkfőkúton
  építész tervező: Fábián Gábor

 11. Fertődi Rendezvényközpont, A Jószágkormányzói (Tiszttartói) épületegyüttes belső udvara
  építész tervező: Massány Edina

 12. Newill Academy Általánis Iskola, Koforidua, Ghána
  építész tervező: Funk Bogdán, Szelecsényi Balázs, Nusszer Diána, Cserháti Csinszka, Németh Roland, Vadász Orsolya

 13. Balokány Fürdő
  építész tervező: Kovács Gábor

 14. Harmóniát találni a régivel...
  építész tervező: Jaskó László, Vági Péter

 15. PortusHome Vendégház
  építész tervező: Kovács D. Barna

 16. ...jó nekünk itt lennünk... //Márk 9:5//
  építész tervező: Köninger Szilárd, Tátrai Ádám, Stein Júlia

 17. Kaposvári vasútállomás műemléki helyreállítása
  építész tervező: Markó András

 18. 2017-es Frankfurti Könyvvásár - Magyar stand
  építész tervező: Csóka Attila Róbert, Molnár Szabolcs, Smiló Dávid

 19. Új Lőtér Zalaapátiban
  építész tervező: Szigony János Gergely

 20. Humán Komplexum
  építész tervező: Szintén Bianka

 21. Prosthesis
  építész tervező: Tóth Arnold, Pál Attila

 22. Kilátó, terasz és játszóhely
  építész tervező: Hajdu Veronika, Sztranyák Gergely

 23. Balettcipő készítő műhely
  építész tervező: Völgyesi Péter Zoltán

 24. Csend legbelül - A lipcsei könyvvásár magyar pavilonja
  építész tervező: Salát Zalán Péter, Sztranyák Gergely DLA, Sztranyák Zsófia, Zilahi Péter DLA

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

VÁRKERT BAZÁR // Egy hely + Építészfórum

2021.03.24. 18:04
00:07:03

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

Helyek/Köztér

SÁRKÁNYOK ÉS DELFINEK PESTEN ÉS BUDÁN // Egy hely + Építészfórum

2021.02.24. 16:10
00:06:00

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk