Épülettervek/Középület

A 3h Koppenhágában

1/9

A régi épületek kiegészítése az új kiállítási csarnokokkal

?>
A régi épületek kiegészítése az új kiállítási csarnokokkal
?>
A régi épületek kiegészítése az új kiállítási csarnokokkal
?>
A bejárat térmodellje
?>
A bejárati csarnok perspektívája
?>
Természettudományi Múzeum, Koppenhága, 3h
?>
Távlati kép
?>
Bejárati részlet a zöldfallal
?>
Bejárati részlet a zöldfallal
?>
1/9

A régi épületek kiegészítése az új kiállítási csarnokokkal

A 3h Koppenhágában
Épülettervek/Középület

A 3h Koppenhágában

2009.11.24. 09:39

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Gunther Zsolt, Csillag Katalin

Földrajzi hely:
Koppenhága, Dánia

Vélemények:
5

Letölthető dokumentumok:

A koppenhágai Temészettudományi Múzeum épületeire kiírt nemzetközi tervpályázaton a budapesti 3h Építésziroda terve kiemelt megvételt nyert.

A dán Természettudományi Múzeum nemzetközi, nyílt ötletpályázatot írta ki egyrészt a múzeumi program, másrészt az építészetileg elhelyezhető tömegek tisztázása céljából.
Tervezési volumen: 35 000 – 40 000 m2.
Beadási határidő: 2009. augusztus 20.
Eredményhirdetés: 2009. november 5.
Beadott pályázatok száma: 120.
Díjak: 1., 2., 3 db kiemelt megvétel, 5 db megvétel.

A 3h Építésziroda (Csillag Katalin, Gunther Zsolt) pályaműve kiemelt megvételben részesült. Munkatársak: Döbrönte Tamás, Pataj Orsolya, Holló Mátyás, Kovács Eszter, Újfalussy Domonkos. Múzeumi szakártő: dr. Korsós Zoltán

 

A régi épületek kiegészítése az új kiállítási csarnokokkal
1/9
A régi épületek kiegészítése az új kiállítási csarnokokkal

A régi épületek kiegészítése az új kiállítási csarnokokkal
2/9
A régi épületek kiegészítése az új kiállítási csarnokokkal

 

 

A tervezési feladat
Koppenhágában a Geológiai Múzeum, a Botanikai Múzeum, a Botanikus Kert és az ezekhez kapcsolódó kutatói területek egy helyen az Øster Voldgade-Sølvgade-Øster Farimagsgade-Gothersgade utak által határolt tömbben helyezkednek el. A Zoológiai Múzeum ettől távolabb, az egyetemnél található. A pályázat célja a már egy területen lévő funkciók, továbbá a távolabb lévő zoológiai gyűjtemény és kutatás egy együttesben való elhelyezése. A pályázat kiírója ötleteket várt a különböző kiállítási területek, a gyűjtemények, és a kutatás elhelyezésére, továbbá a kiállítási koncepcióra. A tervezési terület az ún. „Ezüst Négyzet" eklektikus épületeit, a jelenleg Geológiai Múzeumként működő épületeket és a közöttük lévő üres területet foglalta magában. Tervezési feladat volt továbbá az együttes bejáratainak megtervezése és új tájépítészeti elemek elhelyezése.

A kiemelt megvételt nyert pályamű rövid ismertetése
A múzeum kiállításai mind a fiatalokat, mind az idősebbeket megszólítják. A kiállítás mellett a múzeum másik alappillére a kutatás. A múzeum arra törekszik hogy elmossa a határokat a tudósok és a látogatók között, a látogatók minél inkább legyenek bevonva a tudományos kísérletekbe, a tudósok pedig bújjanak elő elefántcsonttornyukból, és mondják el érthetően a kiállított élőlények töténetének, életének hátterét, kutatásuk irányait.

Az „Ezüst Négyzet" eklektikus épületeit üvegházakkal kötöttük össze. Az új csarnokok beékelődnek a historizáló kiállítóterek közé, egy barokk térsorrá kapcsolva össze a múzeum tereit. A régi és az új váltakozása által generált ritmus jótékony feszültséget ébreszt nemcsak térben, hanem a múzeum kiállítási koncepciójában is. A felújított, régi termekben gondosan megőriztük a szeretetreméltó mahagóni vitrineket, melyekben a kőzetgyűjtemény, a lepkegyűjtemény és egyéb kisléptékű gyűjtemények kaptak helyet. Az üvegházak pedig semleges, nagyléptékű konténerként fogadják be az összetett szemléletű kiállításokat.

 

 

A bejárat térmodellje
3/9
A bejárat térmodellje

A bejárati csarnok perspektívája
4/9
A bejárati csarnok perspektívája

 

A múzeum főbejáratát a Sølvgade főútjára nyitottuk, megtartva a korábbi főbejáratot, melyet egy átlátszó fogadóépóépülettel megtoldottunk. A transzparens tömegen keresztül áttűnik az eklektikus épület homlokzata, kirakatként megmutatja a múzeumban rejlő csodákat.

A meglévő épületeket összekötő üvegházak formáját sokféleképpen értelmezhetjük. A kiállítóterek alakja közvetlenül utal a botanikus kert üvegházaira. A meglévő pálmaház mellettiek a négy klimatikus zóna szerinti „keltetőként" működnek.

 

Természettudományi Múzeum, Koppenhága, 3h
5/9
Természettudományi Múzeum, Koppenhága, 3h

Távlati kép
6/9
Távlati kép

 

 

A kiállítás elrendezése: a kiállítási fő terei egy szinten helyezkednek el, erre a csapásirányra szerveztük rá a meglévő épületek függőleges közlekedési magjait, ahonnan további tematikus kiállítóterekbe érkezünk. Az időszaki kiállítóteret, a konferencia és média termet a bejárati térből egy szinttel lejjebb lehet megközelíteni. Az „Ezüst Négyzet" épületei és a jelenlegi Geológiai Múzeum épülete között a föld alatt helyeztük el a gyűjteményeket, mert ez a legbiztonságosabb terület. A biztonság fontos, hiszen ezek pótolhatatlan értékek. A kutatás szobáit és a könyvtárat a jelenlegi Geológiai Múzeum épületében tettük, kissé leválasztva a kiállítóterek áramától.

A fő kiállítóterekben átfogó kiállításokat terveztünk, ilyen az’óceánok élővilága’, ’a dán élővilág’ vagy a ’föld és a földi élet fejlődése’. Ezek az átfogó kiállítások lehetővé teszik, hogy a különböző szakterületek (geológia, zoológia és botanika) egy helyen, egy összefüggésrendszerben mutassák be a föld élővilágának fejlődését. A meglévő épületekben kaptak helyet a klasszikus geológiai, botanikai és zoológiai kiállítások.

 

Bejárati részlet a zöldfallal
7/9
Bejárati részlet a zöldfallal

Bejárati részlet a zöldfallal
8/9
Bejárati részlet a zöldfallal

 

 

A tervezés fontos szempontja volt a kiállítóterek flexibilis használhatósága illetve a bejárati tér közösségi térként való megfogalmazása. A bejárat egyben az egész komplexum interface-e, az üvegfelületen át a nagy bálna csontváza hívogatja a látogatókat. Az itt elhelyezett funkciók különböző minőségű elhatárolással rendelkeznek. A zárt terek falainál a tartószerkezet előtt függőleges növényfalat (greenwall) telepítettünk. A szándék a növények megszokottól eltérő, absztrakt, műtárgy szerű használata volt. Az aktív ’living wall’ egy relatív új felfedezés, a biofiltráció és a phytoremediáció tudományán alapul, mely lehetővé teszi, hogy a rendszert integráljuk az épület szellőzési körébe. Az aktív ’living wall’ rendszer lehetőséget ad a modern tudomány és a kertművészet egyedi megjelenítésére. A falak mintázatát a beültetett növények színe, leveleik mérete, formája ill. virágaik alakítják. Ezen falak különös szépsége az időbeli változás.

A megvétel indoklása a zsűri szerint
A pályamű legfőbb erénye a különböző területek konzekvens egységesítése, a tájépítészet és az építészet átfogó koncepció mentén való megfogalmazása.

Vélemények (5)
bujatt
2009.11.24.
21:24

gratulálok, királyság!

cicu22
2009.11.24.
18:32

Gratulálok!

Szép terv. Fontos siker.

Kalmár László 

Masznyik Csaba
2009.11.24.
17:55

Gratulálok!Üdv!mcs

mB
2009.11.24.
11:33

Gratulálok!!!

Marosi Bálint

epiteszikon
2009.11.24.
11:17

Gratulálok !!

Mivel jó kedvem van csak hallkan gonolkodtam magamban:

Látva a 3H evolúciós fejlődését várhatóan az exgyőri  budapesti iroda továbbfog költözni..........mondjuk New York vagy más fontosabb nagyvárosba..... 

DE EZ URAIM ÉS HÖLGYEIM EZ AZ EREDMÉNY, MEGTÖRTÉNT ESEMÉNY INSPIRÁLÓ !!!

 KÖSZÖNÖM.

ikon

  

Új hozzászólás
Épületek/Örökség

A FÓTI PLÉBÁNIATEMPLOM // Egy hely + Építészfórum

2021.07.16. 15:51
00:07:54

A fóti Szeplőtelen Fogantatás-templom különleges helyet foglal el a magyar építészettörténetben. Legkvalitásosabb romantikus épületünk, és európai viszonylatban is kiemelkedően magas színvonalat képvisel. Érdekessége, hogy Ybl Miklós első önálló alkotása, minőségét tekintve mégsem különbözik a későbbi épületektől, az építész azonnal főművet alkotott.

A fóti Szeplőtelen Fogantatás-templom különleges helyet foglal el a magyar építészettörténetben. Legkvalitásosabb romantikus épületünk, és európai viszonylatban is kiemelkedően magas színvonalat képvisel. Érdekessége, hogy Ybl Miklós első önálló alkotása, minőségét tekintve mégsem különbözik a későbbi épületektől, az építész azonnal főművet alkotott.

Épületek/Örökség

MÁTYÁSFÖLD // Egy hely + Építészfórum

2021.07.16. 15:47
00:07:04

Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a mátyásföldi villanegyedbe kalauzoljuk nézőinket. Az egykori vadászterületen 1887-ben alapított település kezdetben a nyaralni vágyó pesti úri közönséget vonzotta. A terület arculatát nagyban meghatározza Paulheim József építészete, aki legalább 50 villát, valamint a templom és a későbbi gimnázium épületét is tervezte. 

Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a mátyásföldi villanegyedbe kalauzoljuk nézőinket. Az egykori vadászterületen 1887-ben alapított település kezdetben a nyaralni vágyó pesti úri közönséget vonzotta. A terület arculatát nagyban meghatározza Paulheim József építészete, aki legalább 50 villát, valamint a templom és a későbbi gimnázium épületét is tervezte. 

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk