Épületek/Lakóépület

A csipkerózsika álmát alvó cipőáruház újjászületése Grácban

2011.01.06. 18:19

Projektinfó

Földrajzi hely:
Graz, Ausztria

Építészek, alkotók:
Bernd Steinhuber, Martin Lesjak

Vélemények:
13

Letölthető dokumentumok:

Amikor egy elhagyott, mások számára értéktelen házról nem a bontás jut a fejlesztő eszébe; amikor a tervezői, építtetői és kivitelezői fantázia, szakértelem és gondos munka együttállásából valami más, valami csak ott igaz és helyénvaló megszületésére adnak esélyt, amikor múlt és jövő között tisztelettel megbújik a mindig átmeneti jelen: akkor talán végre a lényegről is szó lehet. Arról, hogy mit tegyünk és hogyan bánjunk pusztuló örökségünkkel. Ahogy ez a gráci vegyes funkciójú, Bernd Steinhuber és Martin Lesjak tervei alapján készült merész fekete ház is ilyen irányba sarkallta gondolkodásra saját környezetét.

A Schuhhaus am Lend nevű épület évtizedekig siváran és lakatlanul állt, függetlenül attól, hogy mi történik körülötte. Visszafogott volt. Nem csábító. Unalmas. Mellékes. De valahogyan mégis elfogadták. A kerület ma már Graz központi része, amely 2003 óta jelentős fejlődésen ment keresztül. Ebben az évben Graz Európa Kulturális Fővárosa volt, és megépült a Kunsthaus, a barátságos idegen.

 

 

Az egykori kedvelt Schuhhaus (cipőáruház) mintegy száz évig csipkerózsika álmát aludta, miközben az egész Lendviertel kerület egy színes, pezsgő, multikulturális városi környezetté vált. Csipkerózsika németül Dornröschen. A Röschen kis rózsát, rózsikát jelent. Eddig nyúlik vissza az inspiráció. És ezután: kivirult Csipkerózsika. Megkapta új ruháját. Természetesen rózsákból.

 


 

A Lendplatz egyetlen barokk háza olyan ruhát kapott, amelyet a tér megérdemel és amely a barokk stílus igényeit is kielégíti. A mintázat nagyméretű, hogy szembeötlő legyen a heterogén környezetben, részleteiben viszont túlzó. A felületeket két rétegben ugyanazon részletek borítják, a kicsi és a nagy átfedi egymást. És minden feketébe öltözött. A részletek a háttérben maradnak, érzékelhetőek, de rejtettek is egyszerre, mert a történelem során sohasem volt díszítőelem a ház homlokzatán. A fekete alapsík elnyeli a motívumok árnyékait, néha többet, néha kevesebbet. A rózsaszirmok megjelennek a belsőben, a kovácsoltvas csigalépcső korlátján, és a tetőterasz erkélymellvédjén is.

 


 

Egy formabontó ház, amelyben 11 lakás és egy üzlet kapott helyet. A ház a környezetével él. A térnek szüksége van rá. A lakók akarják. Sok elméleti vitát folytattak, hogyan kell és lehet bánni olyan történelmi épületekkel, amelyeket kortárs elemekkel egészítenek ki. Nem feltétlenül van szükség a kinyilatkoztatásra, az épület maga a válasz.


Rose am Lend

vezető tervezők: Bernd Steinhuber, Martin Lesjak - Innocad GmbH
építész munkatársak: Oliver Kupfner - Innocad GmbH
belsőépítészet: Bernd Steinhuber - ideiglenes portfóliója
fotók: Paul Ott
tervezés éve: 2006-2007

generálkivitelező: PORR Steiermark

Vélemények (13)
airdace
2011.01.06.
20:09

Ha már újjászületésről van szó, a galériába azért elkelt volna egy-két kép az átszabás előtti állapotról is. Máskülönben elég nehéz értékelni ilyen szempontból a tervet. Az olvasóknak segítségül itt van egy, amelyet 1 percnyi guglizással találtam a tervezőcég honlapján: http://php.innocad.at/subsite/roseAmLend/images/RoseAL_50.jpg

Masznyik Csaba
2011.01.06.
20:02

Kedves szerkesztők, hozzászóló! Nem ismertem Graz nevének változatait, már ezért is érdekes volt ez a kis csörte, pontosabban a névvel kapcsolatos olvasnivalók. Köszönet érte. Én nem lennék azért oly szigorú, mint "rácsostartó" kolléga, kifejezetten szerencsésnek tűnik a "magyaros" forma használata a ragozott alakban. A "Grazban", vagy a "Graz-ban" formula egyformán zavarni szokott, furcsa, amikor egy szóban két nyelv van jelen. A "Grácban" változat éppen ezt a kettősséget küszöböli ki, a magam részéről szorgalmazom a - nem régi, hanem a nyelvünkhöz jobban illő - változat újraértékelését. (Voltam Wienben, megyek Haagba, vagy Parisba stb.) :-) Üdv! mCs

racsostarto
2011.01.06.
18:23

Tisztelt "Szerkesztők" ! Vegyenek már elő egy térképet és nézzék meg hogy van írva a Graz......több mint hihetetlen....

racsostarto
2011.01.06.
18:42

@racsostarto: Kedves "racsostarto": mindkét írásmód helyes. Graz-nak 'magyar' neve Grác, ahogy Wien meg Bécs. Faragó Imre tanulmány a magyar nyelvű földrajzinév-használatról >> üdv, perika

racsostarto
2011.01.06.
19:36

@racsostarto: "A kerület ma már Graz központi része, amely 2003 óta jelentős fejlődésen ment keresztül. Ebben az évben Graz Európa Kult....."

racsostarto
2011.01.06.
19:38

@racsostarto: Graz, (szlovénul Gradec, csehül Štýrský Hradec, vendül Gráca, a város német neve a szlovén Gradec, "kis vár" szóból) Stájerország osztrák tartomány székhelye. Ma már nem használt magyar neve Grác, a 17. században Gréc, még korábban Gerec volt.[1] Ausztria második legnépesebb városa és második legfontosabb egyetemvárosa (négy egyetemén összesen 35 000 hallgatóval). 2003-ban Európa kulturális fővárosa volt.

racsostarto
2011.01.06.
19:39

@racsostarto: New York - nak meg nyújork...

racsostarto
2011.01.06.
19:40

@racsostarto: még annyit, hogy régen az utcát is úgy írták hogy utcza ....

schigeru
2011.01.06.
20:20

@racsostarto: Akkor maga, és az önhöz hasonló felvilágosult emberek szerint Pozsonyt is biztos Bratislavanak kell hívni…

schigeru
2011.01.06.
20:20

@racsostarto: Idézet esetén legyen szíves a forrást is megjelölni! Köszönöm!

racsostarto
2011.01.06.
20:29

@schigeru: wikipedia

schigeru
2011.01.06.
20:31

@racsostarto: Mondatvégi írásjelek előtt nem használandó szóköz. A mondatvégi három pont helyett végkép nem használatos négy vagy öt pont, arról nem is beszélve, hogy a mondatvégi három pont külön karakter, a számítógép (PC) billentyűzetén Alt+0133 kóddal lehet előcsalogatni. A magyar helyesírásban az idézőjel nyitása alsó, zárása felső idézőjellel történik, mindkét esetben 99-es formával, vagyis a megszólításban használt idézőjel sem helytálló. Számítógépet (PC) használók számára˜ a következő módon használható: „=Alt+0132, ”=Alt+0148

lecsó
2011.01.06.
22:04

@racsostarto: A "Graz-nak" szerintem nem jó, mert kiejtjük az utolsó hangot, így Gráznak kellene írni. Nem tudom, a cés változat mennyire része a magyar köznyelvnek.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk