Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig
Technológia

A digital twin technológia és a BIM szerepe az építőiparban és az épülettervezésben

1/6

forrás: Matterport

?>
forrás: Matterport
?>
forrás: Matterport
?>
forrás: Matterport
?>
forrás: Matterport
?>
forrás: Matterport
?>
forrás: Matterport
1/6

forrás: Matterport

A digital twin technológia és a BIM szerepe az építőiparban és az épülettervezésben
Technológia

A digital twin technológia és a BIM szerepe az építőiparban és az épülettervezésben

2023.05.12. 14:28

Cikkinfó

Támogatott tartalom

Földrajzi hely:
Magyarország

Cég, szervezet:
Matterport

Termék, technológia:
BIM, digital twin

Az épületinformációs modellezés (BIM) már évtizedek óta ismert fogalom az építőipari és tervezőcsapatok körében. A 3D modellek a fizikai tér digitális ábrázolásaiként nemcsak az épületek tervezésében, de kivitelezésében is hasznosak tudnak lenni. Az utóbbi években jelent meg a digital twin technológia, mely még gyorsabb és hatékonyabb munkát tesz lehetővé. 

Bár alapjaiban hasonlók, de a BIM-modellek és a digital twin technológia között van néhány alapvető különbség. A két egymást kiegészítő technológia segítheti az építészeti, mérnöki és építőipari csapatokat az épület teljes életciklusa során – a tervezéstől a minőségellenőrzésen át az ingatlanüzemeltetésig, sőt, a gyártás területén is kezd utat törni magának. A Matterport a BIM-folyamat és a digital twin technológia integrálásában segít azáltal, hogy átformálja az intelligens épületek világát.

forrás: Matterport
4/6
forrás: Matterport

Mi az az épületinformációs modellezés (BIM)?

Az épületinformációs modellezés (BIM) az épületekre vonatkozó információk létrehozásának és kezelésének holisztikus folyamata a tervezéstől kezdve az üzemeltetésig bezárólag. A BIM-folyamat központi eleme az építészeti, a szerkezeti, az építőipari, az infrastrukturális, a gépészeti szakmák által használt 3D modellek használata. A Revit, a Navisworks, az Autodesk és a Tekla eszközeinek 3D modelleit számos iparágban használják különféleképpen, de központi szerepük megkérdőjelezhetetlen az építészeti, mérnöki és építési munkafolyamatokban.

Az olyan eszközök, mint a Revit, méretpontos részleteket hoznak létre, amelyek a projektkoordinátákhoz igazíthatók, hogy az épület teljes életciklusa során központi adatforrást biztosítsanak a projektben résztvevő csapatok számára. Ez nagyban megkönnyítheti a projektmenedzserek feladatait a tervezési fázistól az építési fázison át az üzemeltetésig. A 3D modellező eszközök a 2000-es évek közepe óta léteznek már, de a technológia napról napra fejlődik. A szoftver legújabb verziói már a mesterséges intelligenciát hívják segítségül a modellek létrehozásához, amelyek integrálhatók a dolgok internetének (IoT) eszközeivel is, és így még szélesebb körű alkalmazási lehetőségeket tesznek lehetővé.

forrás: Matterport
6/6
forrás: Matterport

Mi az a digital twin technológia?

A digital twinek a valós fizikai részletek virtuális másolatai: a technológia a tér fotorealisztikus, 3D-s feltárását teszi lehetővé. Ez az adatvezérelt folyamat segíti a nyomon követést, a jobb döntések meghozatalát és a hatékonyabb munkafolyamatok kialakítását. A digital twin számos iparágban, többek között az építőiparban támogatja a digitalizálást, de az intelligens városokhoz is kapcsolódnak, vagy segítségül hívhatók az ellátási lánc problémáinak esetén is. A mesterséges intelligencia és az automatizálás tovább erősíti a technológia fejlettségét, így várhatóan még nagyobb szerephez fog jutni a jövőben.

 

 

 

Mi a különbség a digital twin technológia és a BIM között?

Mind a digital twin, mind a BIM modellek a fizikai terek digitális reprezentációi. A fő különbség a kettő között az, hogy a BIM modelleket egy eszköz tervezésének és kivitelezésének vizualizálására használják, míg a digital twin virtuális interakciót tesz lehetővé az adott eszközzel.

A legfontosabb különbség a két technológia között:

 • A Revithez hasonló szoftverekben létrehozott BIM modellek egy épület tervezését reprezentálják, segítve a kívánt fizikai jellemzők vizualizálását. Önmagukban a BIM modellek nem követik és nem ábrázolják automatikusan az idővel bekövetkező változásokat. 
 • A digital twin a fizikai tér fotorealisztikus megjelenítését kínálja virtuálisan, és idővel újra és újra beolvashatók, hogy nyomon követhető legyen a tér változása, valamint a projekt életciklusa.
 • A digital twin kombinálható IoT-érzékelőkkel és más digitális megoldásokkal, ezért olyan vizuális másolatként működnek, amely pontosan reprezentálja a tér fizikai jellemzőit.

Egyszerűen fogalmazva, a BIM szoftver az épület tervezésében és kivitelezésében segíthet, míg a digital twin technológia az épület karbantartásában és üzemeltetésében. 

forrás: Matterport
5/6
forrás: Matterport

A digital twin és a BIM összekapcsolásának előnyei

A digitális technológia és a 3D tervezőszoftverek önmagukban is hatékony eszközök a fizikai tereket tervező és kezelő csapatok számára. Azonban együttes alkalmazásuk a projekt teljes életciklusát képes lefedni. A digital twin és a BIM modellek integrálása a következőkben tud a segítségünkre lenni: 

 • Lerövidítheti a mérések összegyűjtések és az erőforrások kiosztásának idejét.
 • Gyorsan integrálhatók a digitális szkennelések a vállalat meglévő adatbázisába.
 • Egyetlen központi információforrásból való munkát tesz lehetővé, ami támogatja a hatékonyságot és a csapatok közötti együttműködések összehangolását. 
 • Csökkentheti a helyszínlátogatásokkal járó költségeket és időtartammot.
 • Segíti az épület vizuális megjelenítését nemcsak a tervezési fázisban, hanem a teljes életciklus során.

A BIM és a digital twin összekapcsolása a Matterport segítségével

A tervezői, mérnöki és építőipari csapatoknak szükségük van az épített környezet világos megértésére, amikor nagyobb léptékű projekteken dolgoznak. A két technológia önmagában is hatékony eszközök a fizikai tereket tervező és kezelő csapatok számára, a kettő integrálása azonban lehetőséget teremt a projekt teljes életciklusának menedzselésére. Az intelligens építéshez olyan technológiára van szükség, amely valós idejű reprezentáción alapszik.

A digital twin az a kapocs, amely ezt lehetővé teszi a BIM-projektek során, támogatva ezzel a gyorsabb és hatékonyabb munkavégzést. A digital twinek segíthetnek életre kelteni a statikus BIM-adatokat. A projekt építési fázisában használt 3D-s modellt olyan gyakran lehet újra beolvasni, amilyen gyakran csak szükséges a nyomon követéshez. A digital twin egy fizikai tér fotorealisztikus 3D modellje, mely akár egy telefonnal is elkészíthető, majd szerkeszthető és megosztható a projektben résztvevő csapatokkal.

Néhány példa arra, hogyan segíthet a Matterport a digital twin technológia és a 3D tervezőszoftverek összekapcsolásában: 

 • Integráció az Autodesk BIM 360-mal: A San Francisco-i Swinerton építőipari cég BIM 360 szoftverét kapcsolta össze a Matterport digital twin technológiájával, hogy az ügyfelek virtuálisan végigjárhassák a folyamatban lévő épületeket. A bejárás során az ügyfelek megjelölhették és megjegyzésekkel láthatták el a revizionálandó területeket. Ezek a virtuális túrák javították az együttműködést az ügyféllel és csökkentették az utazási költségeket.
 • A Matterport BIM-fájlokban rejlő erő: A kanadai HH Angus mérnöki cég a Matterport BIM-fájlokat használta arra, hogy egy komplex gépészeti projekt során közös helyet biztosítson az együttműködéshez a csapatának. Egy digitális másolatot használtak a mérésekhez, a kommentálhatósághoz és az előrehaladás prezentálásához. 
 • Matterport 3D modellek az Autodesk Recap és Revit programokban: A londoni székhelyű Arup építésziroda a Matterport BIM-fájlokat a meglévő Revit szoftverükbe integrálta, hogy meggyorsítsa a projektjeik tervezési fázisát. Ez az egyszerű összekapcsolás lehetővé tette számukra, hogy kihagyják a hosszadalmas adatgyűjtési folyamatot, és egy gombnyomással 3D modellt hozzanak létre a rendelkezésre álló információókból.
 • Modellek importálása a Matterportból az AutoCAD-be: A KUOP Designnak szüksége volt egy olyan megoldásra, amellyel könnyen vizualizálhatják összetett építészeti projektjeiket. David Kuoppomaki tulajdonos a digital twineket az AutoCAD-be integrálta, hogy felgyorsítsa a rajzolás folyamatát, emellett a részletes, méretpontos digitális modellekkel csökkentette a helyszíni látogatások számát a projekt vázlatkészítési fázisában.

A Matterport május 16. és 19. között kint lesz az Ipar Napjai Nemzetközi ipari szakkiállításon a HUNGEXPO Budapesti Kongresszusi és Kiállítási Központban. Személyes találkozóra, az eszközök és újdonságok kipróbálására a 308E standnál lesz lehetősége az érdeklődőknek. További információ: Spanyol János // spanyol.janos@scanpix.hu // +36303778548

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Nézőpontok/Történet

TORNALJA // Rejtett Kincsek

2023.05.04. 17:21
9

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk