Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig
Emberek/Interjú

A dolgok állása – interjú Noll Tamással (12). Kamara, kommunikáció - közlönnyel?

1/4

Noll Tamás - fotó: Zsitva Tibor

?>
Noll Tamás - fotó: Zsitva Tibor
?>
Noll Tamás - fotó: Zsitva Tibor
?>
?>
1/4

Noll Tamás - fotó: Zsitva Tibor

A dolgok állása – interjú Noll Tamással (12). Kamara, kommunikáció - közlönnyel?
Emberek/Interjú

A dolgok állása – interjú Noll Tamással (12). Kamara, kommunikáció - közlönnyel?

2012.04.23. 13:34

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Noll Tamás, Masznyik Csaba

Vélemények:
23

Dosszié:

A kamarai tagság harmadának nincs internetes elérhetősége, így (hajjaj) a harmaduk biztosan nem olvassa ezt az interjút sem, és – Noll Tamás szerint - a kamarai életről való tájékoztatásnak egyetlen legitim formája még mindig a Közlöny. Az interjú utolsó, befejező részében Masznyik Csaba a kamara kommunikációjáról beszélgetett az elnökkel.

A Magyar Építész Kamara (a továbbiakban: kamara, ill. MÉK) elnökletét Noll Tamás 2009 végén vette át. Az azóta eltelt két év során több kritika érte a kamara vezetését: a szakmai szempontból jelentős eseményekkel kapcsolatosan a kamara ritkán foglal nyilvánosan állást, ezért a tagság úgy érzékeli, hogy az építészetnek továbbra sincs megfelelő szakmai érdekképviselete, tekintélye a magyar társadalmon belül. További zavart okoz, hogy a tagság nem választja külön az országos és a területi, különösen a fővárosi szervezeteket, egységesen „A Kamarán" kér számon mindent, a bírálatok is „A Kamarát" illetik. Mivel a Kamarának – és ebben nincs különbség az országos és a területi szervezetek között – egyelőre nincs jól működő kommunikációs stratégiája a tagság tájékoztatására, egy interjú keretében igyekeztem választ kapni a sok felmerült kérdésre. A kérdéssor összeállítása előtt több kollégától is kértem javaslatokat (Bardóczi Sándor, Huszti István, Pásztor Erika Katalina, Szabó Levente, Talmácsi István, Tardos Tibor), a kérdéseik többsége beépült az interjúba. A beszélgetésre 2011. november végén, december elején került sor, a szöveg feldolgozása sajnos sok időt vett igénybe: ahol szükségesnek találtam, jeleztem, hogy a válasz mely időpontra vonatkozik.
Masznyik Csaba

A MÉK kommunikációs stratégiája

MCs: Az Oktatási Bizottság vezetője azt mondta, hogy a bizottsági tagokra azért van szükség, mert ők képviselik, reprezentálják valamilyen módon a szakmát, mint tervezők, oktatók, és rajtuk keresztül tudja tesztelni, hogy amit mond vagy gondol, az hogyan csapódik le. Ha azt mondjuk, hogy elég minden bizottságból kivenni egy embert, akkor máris összeállna egy új, kommunikációval foglalkozó bizottságra való fedezet. Biztos, hogy érdemes lenne létrehozni egy ilyen kommunikációs csapatot, akik foglalkoznak azzal, hogy kifelé mit mond a Kamara. S itt most két kérdést kapcsolok össze. Miközben van egy kamarai honlap, amelyik nagyon sok mindent tudna akkor, ha nem egy féloldalas honlap lenne, amelyik dolgokat be tud mutatni, de kívülről érkező információkat már nem tud befogadni. Kifelé rengeteg szervezettel tartjátok a kapcsolatot, befelé, a tagság felé, most nem azt mondom, hogy semmit, de szinte semmit nem mondtok. Erről mit gondolsz?

NT: Vissza kell térnünk a lehetőségeinkre. Áttekintettük azt a teljes felületet, ahol a Kamarának tennivalója van. Egyfajta rálátással rendelkezünk, ugyanakkor rendkívül korlátozottak az anyagi lehetőségeink. Nem csak az anyagi lehetőségeink, hanem a fizikai, térbeli lehetőségeink is azok. Az egész kamara vezetését két szobában látjuk el. Nekem nincs itt asztalom, nincs helyem. Amíg nem tudunk legalább három olyan szakembert főállásban leültetni, akik ezzel a három területtel napi nyolc órát foglalkozik, odafigyelnek és szerveznek, naprakész információkkal és azonnali reagálási lehetőséggel, addig a Kamara nem tud ebből a helyzetből előrelépni. Ez a három terület az oktatás-továbbképzés, a szakmagyakorlási kérdések, valamint a szakmapolitikai és kommunikációs kérdések. Az nem működik, hogy egy külön bizottság a kommunikációt intézi. Nem tudja. Ennek egy kézben kell összefutnia, mert egyébként óriási káosz lesz, és jobb, ha nem megy ki inkább információ, mintha egymásnak ellentmondó információk mennek ki. Ami az elnökséget illeti, annyit azért tudok tenni, hogy megpróbáljuk egyfajta egységként kezelni ezeket az ügyeket és megpróbálunk egy hangon beszélni, hogy az a kevés, amit mondunk, legalább abban ne legyen ellentmondás. Ezt is nagyon nehéz megoldani, mert már ez is szokatlan dolog ahhoz képest, ahogy eddig az elnökségi tagok nyilatkoztak, mindenki elmondta a saját véleményét, amikor éppen erre lehetősége volt. Megpróbáltuk egységbe fogni, hogy az a kilenc fő, aki az elnökséget adja, a területek felé és mindenfelé azt a kialakított szakmai álláspontot képviselje, amire el tudtunk eddig jutni. Van itt egy óriási hiány, amit meg kellene tudnunk oldani, ennek az elhelyezését is, és meg kellene ezt a személyzeti problémát is oldanunk, ami szerintem nem egy ördöngös dolog. Tehát egy ilyen négyszázmilliós – ahogy említettem – bevételből ezt a magot meg kellene tudni az országos kamarában csinálni. Körülbelül harmadannyi pénzügyi lehetőségünk van, mint a Mérnök Kamarának, emberben, mindenben. Amíg ebben nem tudunk továbblépni, addig egyszerűen nem megy, hogy változás legyen ezen a területen.

 

Noll Tamás - fotó: Zsitva Tibor
1/4
Noll Tamás - fotó: Zsitva Tibor

 

 

MCs: Nem sok ez a bizottsági létszám?

NT: A bizottságok azokat a területeket fedik le, ahol tevékenykedünk. A bizottságok létszáma öt és tíz fő között változik, sőt, vannak nagyobb bizottságok is, mint például az Oktatási Bizottság, vagy a Szakmagyakorlási Bizottság. Csak hát az a helyzet, hogy ahol önkéntesek vannak, ott nagyon komoly a lemorzsolódás. Választás után mindig van lendület, akkor föl tudunk állítani egy komoly csapatot, akikkel el tudunk kezdeni dolgozni. Két év után azt kell látnunk, hogy erős a lemorzsolódás. Az a Szakmagyakorlási Bizottság, amelyik egy húszfős, önkéntes társasággal indult, és alig fértünk el az asztal körül, mára hat-nyolc főre csökkent. Ennyien vesznek részt a munkában.

MCs: Ők nem kapnak pénzt?

NT: Nem kapnak pénzt, mert a cégek fölajánlották ezt a munkát. Egyébként az összes többi bizottságban is szinte jelképes pénzeket fizetünk. Egy éves munkára száz-kétszázezer forintot tudunk fizetni ezeknek az embereknek, akik eljárnak az ülésekre, véleményeznek és megpróbálnak valamiféle szakmai anyagot letenni. Azért van szükség bizottságokra, mert az elnökség munkáját, egy adott terület munkáját így valamennyire szétterítik, és egyrészt az információ-bejövetelt, másrészt pedig az elkészült anyagok kifelé jutását segítik. Tehát ez egy nagyon fontos társaság. Az elnökség így próbálja magát a szakmába beágyazni; ezt segítik elő és ez lenne a legfontosabb feladatuk. A Szakmagyakorlási Bizottságba megpróbáltuk a reprezentatív cégeket, a legnagyobb cégeket beszervezni, hogy vegyenek részt ebben a munkában és azokat a kérdéseket vegyük elő, ami a mindennapos szakmagyakorlásban fontosak. De úgy látszik, hogy ezt önkéntes alapon folyamatosan elvárni és végezni illuzórikus dolog. Sokkal jobban működne, ha megfelelő szakmai stáb előkészítené, és két-három havonta összehívnánk egy fórumot és ott egyeztetnénk az anyagokat.

MCs: Tehát akkor azt mondod, hogy amíg nincs több pénz, nincs több hely, addig kommunikációra nem telik. Ezekből a bizottságokból elvéve egy-két főt, maradna valamennyi pénz olyanokra, akik a kommunikációval foglalkoznának. Aki ott van az elnökségi üléseken és ami abból publikus, vagy ha fölmerül valami komolyabb vitatéma, azt közzéteszi. Mivel készítek Veled egy interjút, megtudom, hogy miről mit gondolsz, de egyébként csak találgatnék, mint a többiek. Neked nyilván nincs mindenre időd, de lehet, hogy egy-két ember a legminimálisabb információkat össze tudná foglalni.

 

Noll Tamás - fotó: Zsitva Tibor
2/4
Noll Tamás - fotó: Zsitva Tibor

 

 

NT: Egy emberünk van erre. Tatai Mária minden elnökségi ülésen, területi elnökségi ülésen ott van. Ö szerkeszti és ő gondozza a honlapot, illetve a Közlönyt. Egyelőre ez a két felületünk van.

MCs: A Közlönnyel kapcsolatban felmerült egy konkrét kérdés: miért kell ennek egy jó minőségű, igényes papíron megjelenő, és gyakran a szemétben landoló formában megjelenni? Hiszen az internetre is fölkerül, PDF formában visszakereshető. A mai kommunikációs eszközökkel már sokkal frissebben, gyorsabban lehetne ezeket az információkat továbbítani.

NT: A papír minősége viszonylag igényes, de az egyik legolcsóbb papír, amit be tudunk szerezni. A területi kamarák jelzése alapján a tagság egyharmada nem rendelkezik még e-mail címmel, vagyis nincs internetes elérhetősége. Úgyhogy az elnökségi küldöttgyűlési határozatoknak, és egyáltalán, a kamarai életről való tájékoztatásnak egyetlen legitim formája még mindig a Közlöny, melyből tíz számot adunk ki egy évben. Szerintem e fölött még nem járt el az idő. Ez egy jól működő forma. A frissességében, a megjelenésében, a tartalmában biztos, hogy van fejlődési lehetőség, de erre összesen egy emberünk van. Ha mellétesszük a mérnök újságot, amelyet egy nagyon komoly stáb szerkeszt, és azt is tudjuk, hogy sok pénzébe kerül a Mérnök Kamarának, akkor megint egy olyan lehetőségbeli különbség van a két szervezet között, amit nagyon nehéz áthidalni.

Masznyik Csaba

 

 

Vélemények (23)
HI
2012.04.24.
21:36

Talán érdemes lenne azt is megfontolni, hogy az építész szakma nem csak a tervezőkből áll. Huszti István

Vogl
2012.04.25.
01:49

@HI: Elég egyszerű lenne felmérni, hogy a kamarai tagok hány százaléka tervezett az utóbbi egy (két, három) évben és hogy hánynak van e-mailje: csak a névsorban egymás melletti 100 vagy 200 tagot kellene ezzel a két kérdéssel megkeresni. A kérdés feltevése és az eredmény feldolgozása nem kerülne sok pénzbe és sok fáradságba, de elég érdekes eredményt hozna. Biztos vagyok benne, hogy az e-mail tekintetében 95% körüli eredmény fog kijönni. Ha ez így lesz, akkor az mutatja, hogy milyen téves elképzelései vannak a vezetésnek a tagságról.

HI
2012.04.25.
07:01

@Vogl: Nem erre az összefüggésre gondoltam, hanem arra, hogy a nem "tervező" tagoknak is vannak gondjaik, tapasztalataik. Huszti István

FenyvesiHK
2012.04.25.
07:33

@Vogl: 2010 januárjában újra feszültség alá kellett helyeznem magamat, mert minden biztosítékom elszállt, amikoris a BÉK egy kérdőíven, mint fontos közérdekű kamarai felmérés a kamara további eredményes működéséhez, az alábbi adatokról faggatott: atyja legmagasabb iskolai végzettsége anyja -"- atyja legutolsó aktív foglalkozása anyja -"- családja,rokonsága körében kik voltak építészek,belsőépítészek,táj-és kertépítész mérnökök? sorszám, rokonsági fokozat megnevezése, mérnöki megnevezés.... ??????????????????????????????????????? Ennek a passzusnak a címe: "A kamarai tagság társadalmi hátterére, életmódjára vonatkozó kérdések" Mi jöhet még? Faji, vallási hovatartozás, nemi identitás, szenvedélybetegségek bevallása? És aki az adatlapot kitöltötte, annak adatait ki őrzi, hogyan és miért és minek is ?! Mindez azért, hogy KAMARÁNK, mint (kényszer)választott testületünk a lehető legeredményesebben védje érdekeinket?!

Vogl
2012.04.25.
10:45

@HI: De egy ilyen egyszerű felmérésből, ha az jön ki, hogy majd' mindenkinek van e-mail-címe, akkor tényleg felesleges a továbbiakban kinyomtatni a közlönyt. A mással foglalkozó építészek felvetésedre pedig az jut eszembe, hogy a nem nagy tervezőirodákban dolgozók érdekeinek védelmére a rendszerváltás előtt elkezdtünk szervezni egy építész szakszervezetet (minden más új szakszervezetet megelőzve), de a hatalom berágott és emiatt is felgyorsították a két kamara szervezését, megalakítását.

Vogl
2012.04.24.
17:44

Szerintem mindenki ismer olyan kamarai tagot, aki évtizedek óta semmit nem tervezett, de presztizsből fizet és még kreditpontokat is gyűjt. Közülük a nagyon idősek között lehet olyan, akinek nincs e-mail címe, de az aktívak között ilyen csak elvétve akadhat (szóljon, aki ismer ilyent). Inkább azért ilyen magas számot ismer a kamara vezetése, mert nincs karbantartva a lista, ugyanis a 15-20 éve kitöltött űrlapokon még lehet, hogy üresen maradt az e-mail rubrika...

tumpek77
2012.04.24.
10:05

Olvasva az interjúsorozatot tulajdonképpen elismeréssel tartozunk: nagyjából semmi nem működik, emiatt, amiatt - nincs egyetlenegy téma sem, ahol praktikus és pragmatikus döntések kedvező hatását a tagság döntő többsége közvetlenül a bőrén érezné. Egy utolsó törvényi harcot kéne megvívni, a végsőt: be kéne zárni, le kéne húzni a rolót, haza kéne menni...

epiteszikon
2012.04.24.
11:17

@tumpek77: Szeretném, ha 1. A Kamarában résztvevők, nem térítésmentesen dolgoznának, mert az olyan is. Megérthető okok miatt. (nincs rá idő, mellette egzisztenciális gondok, és nem túl családbarát Anya/Apa este kamarai ügyekkel "csak úgy" szöszmötöl. Pénzt nekik, Legyen főállásúak. 2. Pénz,pénz,pénz. Kis pénz kisfoci. Mind e fórumon több helyen írtam. 200.000 .-Ft / év. De ezért szerintem már lehet kérni is valamit. Vegyünk meg jogászokat/ügyvédi irodákat, akik érdekeinkért dolgoznak. 3. Lássunk valami stratégiát is, hogy mi lehetne ? Mi a jövő képe a kamarának ? Van egyáltalán? Tényleg, érdekel. Hova tudunk eljutni ? 4. Email cím. ( Akinek nincs az töröltessék az Életnek könyvébül ). Vicc. Akkor ez azt is jelenti hogy akinek nincs NET otthon, az az aktuális jogszabályt se tudja....azaz töröltessék. :). 5. Közlöny. Előttem szólókkal egyetértek. Szint heti rendszerességgel is megjelenhetne. Annyira sok jogi kérdés van a gyakorlati életben, hogy....nagyon sok mindenben segíthetne Nekünk. Sok építészeti, jogi, hatósági, épületszerkezeti, kivitelezési kérdésben lehetne számos remek dologgal tájékoztatni Minket. 6. Tervezési díj lobbi. Látom hogy minden közlöny elején a tudatalattinkba mélyen beivódó üzenetekkel sikerül a tervezési díjakat a helyükre tenni. És senki nem akar 400eFt alatt családi ház engtervet vállalni sehol. Tehát jöjjön a jövőkép. Tudjuk hogy az mennyibe kerül. Mennyibe kerülne nekünk. Érdekünk.

FenyvesiHK
2012.04.24.
12:33

@epiteszikon: 13 243 tag X 200 eFt = 2,6 MRD Ft/év Miért nem gründolunk bankot akkor már? epiteszikont megválasztjuk főállású bankvezérnek havi pármillás jövedelemért, a többi megy már magától is. Mert ahol pénz van ott ész van. Nem igaz?

m.zoli
2012.04.24.
12:42

@epiteszikon: Jelen állapotában a kamara egy vicc, de talán annak is rossz. Szükség van kamarára és még inkább egy hatékony érdek képviseleti szervezetre, de ezt a mostani nem tudja ellátni. Persze lehet arra hivatkozni, hogy csupán pénz kérdése és emelni kéne a tagdíjakat. De ha most évi 450-500 millió Ft kamarai bevételből nem tudják ezt megoldani, akkor többől sem fogják tudni. Nem pénz kérdése, hanem ötlet, kreativitás, szervezés, szándék…ezek nem kerülnek pénzbe. Átgondolandó lenne a kamarai struktúra. Van-e értelme 21 kamarai honlapot, telefonvonalat, irodát…és még sorolhatnám…ebből a pénzből fenntartani. Vagy esetleg bizonyos feladatokat átszervezni, központosítani, hogy hatékonyabb legyen a működés. De a kamara átszervezésének két akadálya van, egyrészt a jogszabályi környezet, másrészt pedig maga a kamara…hisz ki fog lemondani egy megszerzett pozícióról egy átszervezésnél. Így nem marad más, majd egyszer emelni a tagdíjat…amit bárki tud. Szóval az sem mindegy ki a csatár és milyen a csapat...ha már foci.

fds
2012.04.24.
12:59

@FenyvesiHK: vicces ez a 13ezer tag...tavaly 12500 engedélyt adtak ki (hogy hány önálló terv készült, ki tudja? max a tizede) ki az aki kamarai tag úgy, hogy közben nem tervez? annyira jó ott? annyira jó dolog odatartozni? vagy a közlöny miatt? mert jó kis fizetős kreditpontgyüjtő eseményeket szerveznek? több, mint 10ezer elégedetlen tag, akiknek nem is kéne tagoknak lenniük. szép történet.

FenyvesiHK
2012.04.24.
14:07

@fds: Jelen rendszerben sajnos már akkor is ki kell nyögni a kamarai tagdíjat, ha úgy van valaki a munkával, mint a macska az egérlyuk előtt, amelyik minden izmát megfeszítve vár, hogy kiugorjon végre az egér. Építésznek lenni, hacsak valaki nem szoftvereken ledarált szemeteket "alkot" lassú folyamat és a munkát vadászni,pályázni,szerencsével elnyerni stb. lehet. Miközben esetleg a (kezdő) delikvens másnak dolgozik éhhalál ellen,tapasztalatszerzés okán stb. Mégsem mondhatja felbukkanó megbízójának, hogy elvállalom a melót, csak előbb tessenek várni, mert be kell iratkoznom a kamarába. Beruházó meg szélesen mosolyogva vár, hogy emberünket felvegyék, miközben bizalma nőttön nő. Aztán azok is fizetnek, mint a katonatiszt, akik nem elég öregek, ám kihalt alóluk néhány cég. Azok szintén menjenek a Dunának vagy mondják megbízójuknak, aki eljő egy napon, hogy :oppardon éppen szüneteltetek, de tessenek türelemmel lenni, mindjárt visszairatkozom a kamarába. És fentiekben nem a tehetségtelen semmirülsejó balfékekről beszéltem, hanem építésznek nevezhető emberekről.

fds
2012.04.24.
14:38

@FenyvesiHK: értem én, és szépen fel is rajzolható kellő érzékenységgel ez a kör, de a rendszerben hol a helyük? vagy akkor tényleg nem (ilyen) kamarára van szükség. mert mire jó egy olyan szervezet, amelyik legfőbb behúzó ereje, hogy nélküle nem lehet tervezni, ugyanakkor nem reagál ezekre a dolgokra, amiket leírtál? nem azért korszerűtlen (jobb szó híján), mert a harmada nem hallott még az internetről, hanem mert a saját tagjai között sem képes különbséget tenni.

epiteszikon
2012.04.24.
18:13

@m.zoli: Ennyi. Van ahol még ingatlant is vesznek..sok sok pénzért.......ennek mi értelme? Szerintem eltékozolják a pénzt.

epiteszikon
2012.04.24.
18:23

@FenyvesiHK: Navégre. Végre az lehetnék , Aki mindig is szerettem volna.Haha. Komolyra fordítva a szót. Képzeld el, hogy egy "anyacég" (itt pl a kamara) ütőképes vezetőségével, PR tevékenységével a Hátunk mögött folyamatosan erősíti presztízsünket. Emiatt a tervezési díjjak nem a nulla felé konvergálnának, hanem olyan irányban, ahol az a szó, hogy megbecsülés, anyagi biztonság újra értelmet nyerne. Nem feltört programon kellene a társaság felének konyhaasztalon tervezőként alkotnia. Miért félünk attól hogy egy professzionális szervezet álljon a hátunk mögött. De természetesen ez szerintem is évi 450-500 millából megvalósítható kellé hogy legyen. Tehát. Kedves Kamara. Mi a jövőkép. Mire számítsunk? Mi lenne jó nekünk ? Mit tehetünk MI ezért ? Tényleg érdekel. Ki a kamara szószólója / Arca ? Mert nemtudom.. ui: A volt orvosi kamara volt elnökének a nevét hamarabb megjegyeztem a média megjelenések miatt.

m.zoli
2012.04.24.
21:09

@epiteszikon: Profi, minőségi munkát és szolgáltatást csak képzett szakember tud végezni. Mennyire igaz ez a tervezésre és mennyire fontos volt, hogy ez jogosultsághoz és továbbképzéshez legyen kötve. Ne tervezhessen bárki, jogos. De könyörgöm, ugyan ez a szakmai közösség miért hiszi azt, hogy egy építész az érdek képviseleti, PR és marketing feladatokat is profin el tudja látni. Az egy külön szakma, Apuci, Anyuci eset ne foglalkozzon már ezzel. Az irányítást és célokat határozza meg a szakma, de a megvalósítást miért nem végzi egy hozzáértő stáb, akinek ez a hivatása és van benne kellő tapasztalata, gyakorlata. Konzekvens munkával pár év alatt rengeteget lehetne javítani a szakma megítélésén és helyzetén. A kamara mire vár?

FenyvesiHK
2012.04.26.
10:51

@m.zoli: "Jelen állapotában a kamara egy vicc, de talán annak is rossz." Nono kedves m.zoli, mink mostan nyertünk kreatív díjat(üveg alatt kerettel!) a konstruktív Konstrumán, azért jó lesz velünk vigyázni,nem úgy van az,hogy csak olyan semmik lennénk vagymi!

EMA
2012.04.28.
05:01

@m.zoli: Ebből a 12 részből nyilvánvaló, hogy feladatára alkalmatlan szervezet. Eva M. Amichay városgazdász, újságíró http://podo-pro.hu/

m.zoli
2012.04.24.
07:08

A kamarával kapcsolatos élményeim közel 10 éve azzal kezdődtek, hogy a közlönyt éveken keresztül 2 hónap késéssel kaptam meg. Mire elolvashattam volna, minden információ már vagy idejét múlt volt, vagy más forrásból szereztem be őket. Be kell vallani, egy idő után bontatlanul ment a kukába a közlöny, pedig fontos lenne a naprakész tájékoztatás…egyre inkább. Lehet azon elmélkedni, hogy szükséges-e a nyomtatott formátum. De mire ez eldőlne, addigra már idejét múlt lesz a kérdés, mert a havi megjelenés helyett heti vagy akár napi lenne szükséges, nem közlöny formájában, hanem péládul a kamarai honlapon, online.

EMA
2012.04.24.
03:56

Hát ez botrány! A tagság egyharmada miatt, amely még mindig a múlt században él - fogalmam sincs, hogy miként terveznek így a jövőnek - maradnak az ósdi, költséges pótmegoldások! Az eszem elszáll! Sűrgősen leváltani ezt az MÉK vezetőséget! Aki nem érti, hogy a hiteles, ám gyors és közérthető nyelven, a kor követelményeinek megfelelő eszközökön eljuttatott információ alapkövetelmény, az nem képes az építésztársadalmat képviselni! Eva M. Amichay városgazdász, újságíró http://podo-pro.hu/

Pákozdi Imre
2012.04.24.
05:21

@EMA: Már ne haragudjon, Éva, de ez a hang... Igenis vannak emberek, akik nem e-mailoznak, nem szörfölnek és nem fészbukoznak, mégis értékes építészek. Sőt, sokaknak nincs okos mobiltelefonjuk sem. Néhány évvel ezelőtt Magyarország talán legdivatosabb, legtöbbet szereplő, kiállításrendezésben és vastag könyvek írásában is érdekelt belsőépítészével csináltattunk egy házbelsőt. Az illető minden stílusok bravúros parafrazálójaként egy valóban figyelemre méltó, eklektikus nappalit alkotott, de... Kiderült, hogy ő bizony nem tervez TV-t a lakásba, sőt azokkal a csúnya számítógépekkel sem hajlandó elcsúfítani az enteriőrt. Tervezőként!! És tényleg, neki se volt, egyik se, az otthonában.

EMA
2012.04.26.
19:35

@Pákozdi Imre: Azzal nincs semmi baj, ha valaki magával kapcsolatban úgy dönt, hogy neki nem kell, de a kamara nem képviselheti az elmaradottságot! És bizony, aki nem hajlandó tudomásul venni, hogy az elektronikus kommunikáció létezik, az elmaradott - nyugodtan meg lehet sértődni! Ez kb. olyan, mint aki még mindig hintón akar közlekedni a gépkocsi késő-huszadik századi korában. Eva M. Amichay városgazdász, újságíró http://podo-pro.hu/

EMA
2012.04.26.
19:56

@Pákozdi Imre: Egyébként a számítógépekben is vannak szépek - sőt, nagyon szépek: Apple Eva M. Amichay városgazdász, újságíró http://podo-pro.hu/

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Nézőpontok/Történet

TORNALJA // Rejtett Kincsek

2023.05.04. 17:21
9

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk