Egyéb cikkek

A győri Széchenyi Egyetem „INNO – RAAB Nemzetközi Tudás Park” tervpályázat eredménye

1/7

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/7

A győri Széchenyi Egyetem „INNO – RAAB Nemzetközi Tudás Park” tervpályázat eredménye
Egyéb cikkek

A győri Széchenyi Egyetem „INNO – RAAB Nemzetközi Tudás Park” tervpályázat eredménye

2007.02.27. 08:12

II. díj: (rangsorolás nélkül) 2,5 millió forintCZITA Építészirodaépítésztervezők: Czigány Tamás DLA, Páll Anikó, Papp Róbert,

II. díj: (rangsorolás nélkül) 2,5 millió forint

12. számú pályamű
CZITA Építésziroda
építésztervezők: Czigány Tamás DLA, Páll Anikó, Papp Róbert,
társtervezők: Bodrossy Attila DLA, Fodróczy József,
munkatársak: Cseh András, Dőry Zsolt, Kund Iván, Meszes Csanád, Nagy András, Román László,
statika: Szabó Péter,
gépészer: Kovács István, Petrikó László 




Részletes bírálat:

Telepítés
A beadott pályamű egyedi, az átlagtól eltérő megoldási javaslatokat ad a tervezési programban megadott funkciók elhelyezésére.

Alapgondolata, hogy az INNO-RAAB épületét helytakarékosan, a jelenlegi laborépület fölé helyezi, biztosítva ezzel a közvetlen kapcsolatot a labor, és a fejlesztő irodaegységek között. Ugyanakkor a meglévő sportcsarnok bejárata előtt a sportcsarnok és a tervezett új funkciók számára létrehoz egy északi fogadóteret ami egységes kompozícióvá erősíti a különálló épületeket.

A terv erénye, hogy épülettel nem zárja le a létrehozott É-i campust, az nyitva marad a Dunapart felé. Ennek érdekében azonban pályázó felvállalja, hogy a MOVE-SMART épülettel meglehetősen megközelíti a családi házas övezetet, ami kérdéseket vet fel.

A pályázó nem engedi be a gépkocsi forgalmat a kiállítási csarnok közelébe, sőt a jelenlegi parkolók egy részét is felszámolja. Ugyanakkor részletes parkolási koncepciótervet készít, ami több ütemben történő kiépítési lehetőséggel biztosítja akár a további ütemek parkoló szükségletének kiszolgálását is. A konkrét tervezési programot kiszolgáló parkolókat a MATÁV épület és a körforgalom között elhelyezett többszintes parkolóházban biztosítja.

A Hédervári út felőli telekterületre - a parkolóházat kivéve – az I. ütemben nem tervez épületet. Azt későbbi fejlesztések lehetséges területének tartja fenn. Helyszínrajzon és távlati képeken jelzi a javasolt tömegformálást, ami meggyőző, bár jelenleg az épületekről a bekerülő funkció ismerete nélkül nehezen lehet véleményt alkotni.

Bíráló bizottság hátrányként értékelte, hogy bár a pályamű tervezési alapkoncepciója a tömörség, és gazdaságosság volt, ugyanakkor nagyobb összefüggő szabad zöldterületeket, sportpályák elhelyezhetőségét telken belül nem tudta biztosítani. Másrészről kérdéseket vetett fel, hogy az egyetem körforgalom, és ezzel a város felé forduló épületegyüttese nem valósul meg jelen fejlesztés keretein belül. Annak megoldása a bizonytalan jövőre marad.

 


 

INNO-RAAB épület
Az épület a pályázati kiírásban megengedett mértékig avatkozik bele a jelenlegi laborépület szerkezetébe. A meglévő épülettől független pillérrasztere jól van kialakítva.

Az INNO-RAAB épület mind gyalogosan, mind gépjárművel az északi oldalról kapta a fő megközelítési irányt. A tervezett 4 szintes mélygarázs meglehetősen nagy műszaki és gazdaságossági problémákat vet fel. Ugyanakkor a mélygarázs, és a földszinten kialakított VIP parkoló nagyon jól kapcsolódik a tervezett épülethez, és független külső használhatósága is biztosított. Az épület belső közlekedési rendszere tiszta, szabályos. A választott rendszer biztosítani tudta az egyes kért épületzónák igényelt önálló zavartalan működését. (Épületvezetés, előadói blokk, kiszolgáló terület.)

A pályázó a tervezett épületben új laboregységek kialakításával nem számol, bár arra tervezési program szerint szükség van akkor is ha a pályázó közvetlen kapcsolatot alakít ki a laborépülettel.

Pályázó az INNO-RAAB épület parkolójának megközelítésének biztosításához az egyetem É-i végében lévő használaton kívüli pontszerű épületet elbontja. Ugyanakkor nem veszi a tervezés során figyelembe a laborépület északi végének valós tömegformáját, ott kisebb-nagyobb bontási munkák, és szükséges beavatkozások alaprajzi kezelése elmaradt.

A kialakított irodaszám kielégíti a kiírásban előírt mennyiséget, ugyanakkor az épület több mint 10%-kal meghaladja a pályázatban kiírt területet, és hasznos terület aránya is kevesebb 60%-nál.

 


 

MOVE-SMART épület
Az épület megközelítése, alaprajzi kialakítása tiszta, rendezett. A tervezési programban elvárt funkcionális egységek önálló működése biztosított, ugyanakkor lehetővé teszi a terek többfunkciós használhatóságát is (pl. kibővíthető előadóterem).

A többfunkciós módszertani kiállítótér egy térként tud működni, igény szerinti szakaszolhatósággal, ha eltekintünk a betervezett I-SPACE kötöttségeitől. A kiállítási tér kijelölt gazdasági megközelítő úttal nem rendelkezik. A beszállítás a burkolt gyalogos téren keresztül biztosítható.

A módszertani fejlesztési és bemutató tér a MOVE-SMART-ról kissé leszakadva, önállóan kialakított csarnoktérben kapott helyet. Galériája a kiállítási csarnokból zárt hídon keresztül közelíthető meg.

Pályázó nem kereste, vagy nem találta a közvetlen kapcsolatot az egyetemi csarnokkal. Megelégedett, azzal, hogy jelzi a csarnok jelenleg nem megfelelő alapterületű előcsarnokának bővítési lehetőségét.

Az épület alapterülete kb 10%-kal meghaladja a kiírási anyagban előírt alapterületet, de ez jellemzően a kiállítási tereken jelentkezik.

 


 

Építészeti megfogalmazás

INNO-RAAB épület
Az épület tömegalakítása, építészeti megfogalmazása markánsan tükrözi a funkciót. Kifelé nagyvonalúan elegáns, talán kissé rideg is. Ugyanakkor a két egymás felé forduló belső oldal játékos, megnyugtató felületi ritmusokkal, megmozgatott térelemekkel. Tudatos, egységes, következetes gondolatmenet végeredménye.

MOVE-SMART épület
Az épület tömegformálásának nagy erénye, hogy a sportcsarnok előcsarnokára javasolt bővítménnyel együtt egy hátsó egységes térfalakkal rendelkező bejárati teret hoz létre. Tudatosan kisebb elemekre szedi szét a kialakuló nagy lapos tömeget, keresi az azonos anyagok használatát.

Itt kell megjegyezni, hogy az INNO-RAAB tömegformálásának egységes nagyvonalú megfogalmazása nem teljesedett ki a MOVE-SMART épületre is. A tömegformálás, anyaghasználat kissé elaprózott, az egység nem sikerült maradéktalanul.


Összességében:
A pályázó által javasolt megoldás összességében egységes, az egész egyetem területére kiterjedő területtakarékos megoldást ad. A terv nagy erénye, hogy egyszerű eszközökkel egy gépjárművektől mentes északi gyalogos elosztó teret tudott létrehozni. Hangsúlyozottan foglalkozott a további parkolási, és bővítési lehetőségekkel.


Összefoglalva

A bíráló bizottság a pályamű konkrét tervezési programra adott válasza, valamint az előremutató, a későbbi fejlesztések tervezésénél megfontolandó gondolatokat értékelve a pályaművet díjazásra javasolja! 2. díj

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk