Közélet, hírek

A Kormányzati negyed terve a Holcim Awards nyertese

1/3

?>
?>
?>
1/3

A Kormányzati negyed terve a Holcim Awards nyertese
Közélet, hírek

A Kormányzati negyed terve a Holcim Awards nyertese

2008.09.26. 09:23

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Janesch Péter

Vélemények:
10

Dosszié:

A fenntartható fejlődést szolgáló, innovatív építészeti tervek világdíját, a Holcim Awards-ot az Európai Régióban 2008-ban a budapesti Kormányzati Negyednek, Janesch Péter és a TEAM0708 munkájának ítélték oda. A díjkiosztót szeptember 25-én tartották Madridban.

A fenntartható, innovatív építészeti alkotások globális nemzetközi versenye, a Holcim Awards szeptember 25-én tartott madridi díjkiosztóján az európai legjobbak élére a budapesti kormányzati negyed terve került, Janesch Péter és a TEAM0708 munkája. A tizenegy minisztériumnak otthont adó kormányzati negyed terve, melynek építése tavaly év végén lekerült a napirendről, 515 európai nevezett, köztük 26 magyar közül nyerte el a rangos, százezer dolláros pénzjutalommal és a Holcim Awards aranytrófeájával járó díjat.

1/3


2/3

A zsűri elnöke, a svájci Swiss Federal Institute of Technology in Lausanne professzora, Harry Gugger úgy nyilatkozott, hogy a tervet egyrészt környezetbarát és komplex jellege miatt díjazták, másrészt mert átgondolt javaslatot tesz a környező városnegyed rehabilitációjára és a műemlék Nyugati pályaudvar megújítására is.

A fejlesztés valószínűleg nem készül el, s a koordinálásra létrehozott szervezet már meg is szűnt. A kormányzati negyed tervét nemrég a Financial Times építészkritikusa, Edwin Heathcote az egyik legambíciózusabb európai beruházásként emlegette.

Az ezüstérmet a szlovéniai Maribor volt hulladéklerakójának átalakítása nyerte, melyet a spanyol ecosistema urbano csoport tervezett Belinda Tato vezetésével. A projekt egy rekreációra, szabadidős és kulturális programokra alkalmas városi közterületet alakít ki a korábbi városi szeméttelep helyén.

Harmadik helyen a Monte Rosa menedékhely, svájci Swiss Federal Institute of Technology in Lausanne építészeti karán kidolgozott alpesi kunyhó végzett. Az Andrea Deplazes irányításával kidolgozott terv egy gyönyörű kristályszerkezetű forma, mely a természeti tényezőknek megfelelő formát öltött, ugyanakkor környezetbarát módon működtethető.

A zsűri a fentieken túl még további díjakat is kiosztott. Négy projektet részesítettek elismerésben: egy, a belgrádi roma közösség életkörülményein javítani szándékozó kulturálisan érzékeny tervet (Szerbia; építész: Vladimir Macura), egy alacsony költségvetésű, ipari épületben kialakított lakóegységet Gentben (Belgium; építész: Weysen de Baere), a zürichi Hosoya Schaefer építésziroda milánói zöld irodaházát, valamint a dél-itáliai Luigi Centola vízparti rehabilitációs tervét.

A fiatal tervezők "Next Generation" díjának első helyezését a Sri Lanka-i Semini Samarasinghe építészhallgató nyerte, a másodikat a madridi castillo de groote építésziroda, a harmadikat - ismét csak három diák -, Heikki Riitahuhta, Heikki Muntola és Mikko Jakonen finn építész hallgatók kapták.

A második Holcim Awards-ra 121 ország 4774 művét nevezték. A független zsűri még a nyáron meghatározta, hogy mely projektek nyernek az öt regionális kategóriában (Európa, Észak-Amerika, Latin-Amerika, Afrika – Közel-Kelet, Ázsia). A díjkiosztó ünnepségek szeptember és október során zajlanak Madridban, Montréalban, Mexikóvárosban, Marrákesh-ben és Új-Delhiben. E regionális díjkiosztók nyertesei bekerülnek a világdöntőbe, amelynek eredményét 2009-ben teszik közzé.

Az idei európai zsűri tagjai: Harry Gugger építész (Svájc), Saverio Banchini építész (Spanyolország), Luis Fernández-Galiano építész, szakíró (Spanyolország), Lucy Musgrave várostervező (Egyesült Királyság), Hans-Rudolf Schalcher mérnök (Svájc), Klaus Sedlbauer fizikus (Németország), Klaus Töpfer közgazdász, politikus (Németország), Jean-Philippe Vassal építész (Franciaország) és Nathalie de Vries építész (Hollandia).

A pályázatot a svájci Holcim Alapítvány a Fenntartható Építésért (Holcim Foundation for Sustainable Construction) indította el 2004-ben, a világ öt vezető műszaki egyetemével együttműködve. A Holcim Awards pályázat célja az innovatív, jövőbe mutató és fenntartható építési projektek támogatása, valamint a döntéshozók figyelmének felhívása arra, hogy fenntartható jövő megteremtésében az építészetnek, illetve a mérnöki és építői munkának fontos szerepe van.

Forrás: Holcim Foundation

Vélemények (10)
tdbt
2008.09.28.
21:34

Szuper! ír a fájó sebre. 

Tardos Tibor

joss
2008.09.29.
08:58

@tdbt: majdnem sikerült kidumálni magad, hogy nem epeömlésed volt...

de mégse...

 :)

schigeru
2008.09.28.
14:14

Jól látom, hogy a mester végre vett egy zakót? Legalább a nemzetközi zsűrit megtisztelte ennyivel.

joss
2008.09.28.
18:38

@schigeru: az egy dolog, hogy valakinek van, volt, lesz vagy nincs zakója, az még egy outsider számára is kinyomozható könnyedén: http://www.epiteszforum.hu/taxonomy/term/240

a komoly dolog az, hogy lesz-e alkalom elővenni a szekrényből,

kedves schigeru, nagyon szurkolok neked, hogy egyszer kinyithasd a szekrényt...

mindannyian többek leszünk tőle, ha egyszer sikerül neked...

mint ahogy most is történt...

:) 

schigeru
2008.09.28.
19:14

@joss: A mondandóm értelmezési síkja felett kicsit átsiklottál. Egyrészt a kívülálló éppenhogy nem itt fogja keresgélni, van-e, volt-e, lesz-e zakója Janesch Péternek. A kívülálló azt sem tudja, hogy van építészfórum. A szakmai közönség pedig nagyon jól tudja, hogy Janesch Péternek van zakója, és azt fel is szokta venni. Alkalom meg eddig is volt, mert állítólag hazánkban is nyert ez a terv már egy pályázatot. A kívülálló odáig jut el, hogy megnézze a királyi vagy valamelyik kommersz tv-ben a híradást, és azt látja, hogy a több tíz-, százmilliárdos, közpénzből fizetendő beruházás tervezője egy – olyan amilyen – trikóban, kissé zilált állapotban ismerteti a fennkölt művészetet. Ilyenkor kicsit égni szokott a pofám. Tök jó, tényleg, örülök a sikerüknek, de könyörgöm, vegyük már egy kicsit komolyan magunkat! Különben csodálkozunk, hogy mindenki ott rúg a szakmába, ahol tud. Nagyon elemi dolog, de valahol itt kezdődik. Szerintem.

mB
2008.09.26.
15:05

Grat!!

escuincle baboso
2008.09.26.
12:42

fantastico !! 

WérGidA
2008.09.26.
13:12

@escuincle baboso: Kúl!

öregrabb
2008.09.26.
11:54

Post mortem.

Sajnos

Mújdricza Péter
2008.09.26.
10:26

IGEN!

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk