Közélet, hírek

Holcim Awards a fenntartható építészet elismerésére

1/11

Christoph Ingenhoven

?>
Christoph Ingenhoven
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/11

Christoph Ingenhoven

Holcim Awards a fenntartható építészet elismerésére
Közélet, hírek

Holcim Awards a fenntartható építészet elismerésére

2006.04.28. 11:48

A Bangkokban megtartott nemzetközi díjátadó hároméves pályázati folyamatot zárt le.

2006. április 25. (Zürich/Bangkok) Bejelentették a fenntartható építészetre irányuló projektek első nemzetközi pályázatának nyerteseit.

A pályázatot a svájci Holcim Alapítvány a Fenntartható Építésért (Holcim Foundation for Sustainable Construction) indította el 2004-ben, a világ öt vezető műszaki egyetemével együttműködve. A Holcim Awards pályázat célja az innovatív, jövőbe mutató és fenntartható építési projektek támogatása, valamint a döntéshozók figyelmének felhívása arra, hogy fenntartható jövő megteremtésében az építészetnek, illetve a mérnöki és építői munkának fontos szerepe van.

A Bangkokban megtartott nemzetközi díjátadó hároméves pályázati folyamat lezárását jelentette. Az öt regionális pályázaton 46 fenntartható építészeti projektet összesen 1,1 millió amerikai dollárral jutalmaztak – nem csupán pénzügyi előnyhöz jutottak a nyertesek, hanem ismertté válhattak az újításaik, valamint hangsúlyt kaptak az építészeti és építési tevékenységeket befolyásoló műszaki, környezetvédelmi, társadalmi-gazdasági és kulturális kérdésekre adható, fenntarthatóságot elősegítő válaszlépések.

A különböző kontinensekről, 118 országból érkezett több mint 3000 pályázat közül 15 jutott a döntőbe, öt területi pályázatot követően. A pályázatra benyújtott projekteket 10 országot képviselő, vezető tervezőkből, mérnökökből és egyetemi tanárokból álló független, 14 fős zsűri bírálta el. A zsűri mérceként azt a fenntartható építésre vonatkozó, átfogó követelményrendszert alkalmazta, amely a környezetvédelmi és esztétikai minőséget, a magas szintű erkölcsi és gazdasági színvonalat célozza meg. Ezt a követelményrendszert a Holcim Alapítvány híres európai (ETH, Zürich, Svájc), észak-amerikai (MIT, Boston, USA), latin-amerikai (USP, São Paulo, Brazília), afrikai (Wits Johannesburg, Dél-Afrika) és ázsiai (Tongji, Sanghaj, Kína) partneregyetemei segítségével határozta meg.

A pályázat aranyérmét megosztva kapta meg egy caracasi (Venezuela) városintegrációs projekt és a stuttgarti új központi vasútállomás terve.

Az ezüstérmet az olaszországi Amalfi és Scala közelében található Mulini-völgy regionális fejlesztési terve és megújítási stratégiája nyerte el. A bronzérmet a kanadai Montrealban megvalósítandó, olcsó lakásépítési és városmegújítási projekt kapta.

A díjátadót a thaiföldi Bangkokban tartották. Az eseményen 50 országból 700 vendég vett részt. Az átadáson Klaus Töpfer (Németország), az ENSZ korábbi főtitkárhelyettese, az ENSZ környezetvédelmi programjának igazgatója beszédében utalt arra, hogy az urbanizáció fokozódása feltétlenül része a fenntartható fejlődés megoldásának: „A lakosság rendkívül nagy részének szociális, környezetvédelmi és gazdasági létét határozza majd meg a városi fejlődés dinamikája és kreatív jellege" – mondta. Töpfer hangsúlyozta, hogy a jövőben a városoknak és agglomerációknak szerepet kell kapniuk a fenntartható fejlődés megoldásában.

Újszerű, a környezetet figyelembe vevő megoldások – az aranyérmesek

Adèle Naudé Santos (USA), a Massachusetts Institute of Technology (MIT) építészeti és tervezési karának dékánja, a Holcim Awards zsűrijének elnöke szerint a fenntartható építészet kritikus fontosságú a közösségek további életképessége szempontjából: „A fenntarthatóság nem annyira az épületekre, mint inkább a folyamatokra és a magatartásra vonatkozik, a várostervezésben pedig különösen fontos szempontként kell megjelennie" – közölte.

A venezuelai Caracas San Rafael-Unido nevű nyomornegyedének infrastrukturális fejlesztésére és integrációjára irányuló projekt nyerte el az aranyérmet. A díjnyertes caracasi Proyectos Arqui 5 CA csapat tagjai Silvia Soonets, Isabel Cecilia Pocaterra, Maria Ines Pocaterra és Victor Gastier voltak.

Kaarin Taipale (Finnország), a CKIR helsinki gazdasági intézetének vendégprofesszora, a zsűri tagja elmondta, hogy a projekt érzékeny módon és nagy ügyességgel kezeli a környezeti, kulturális és kommunális kérdések nagy kihívást jelentő együttesét: „Ez a városintegrációs projekt nem csupán a helyiek büszkeségét és leleményességét fejleszti, hanem egy erkölcsi szempontból felelősségteljes, környezetvédelmileg tudatos megközelítést is jelent a rendkívüli társadalmi-gazdasági nehézségek csökkentéséhez" – mondta. A projekt újszerű lehetőségeket tár fel a szolgáltatások és az infrastruktúra integrálására, miközben szem előtt tartja a természetes és épített környezet harmonikus egyesítésének általános célját is.

A másik nyertes a németországi Stuttgart városának új fő vasútállomásáról készített terv, mely a düsseldorfi Christoph Ingenhoven és Partnerei cég munkája.Enrique Norten (Mexikó), a TEN Arquitectos vezetője, a zsűri mellett a Holcim Alapítvány tanácsadó testületének is tagja, a projektet az új városközpont társadalmi büszkeséget serkentő vonatkozásaiért dicsérte: „Ez a projekt újszerű módon egyesíti az anyagokra, struktúrára és termékekre irányuló kutatásokat egy, a városi terek visszaszerzését célzó, egyenes és fenntartható terv formájában" – közölte. Az új állomás két, korábban megosztott negyedet kapcsol össze, elősegíti a társadalom kohézióját, valamint az összes korosztály számára új szabadidős és kommunikációs lehetőségeket teremt.

A megújulás máshová is átvihető megoldásai – az ezüst- és bronzérmesek

A 250.000 dolláros pénzdíjjal járó ezüstérem nyertese egy regionális fejlesztési terv lett, amely az olaszországi Mulini-völgy gazdasági bázisának megerősítését célzó konzervációs és újítási megoldásokat egyesít. A projekt koordinátorai Luigi Centola (Centola & Associati), Roma és Mariagiovanna Riitano (Salernói Egyetem, Fisciano) voltak, akik olaszországi, spanyol, egyesült államokbeli és egyesült királyságbeli partnerekkel működtek együtt.

Ashok B. Lall (India), a TVB School of Habitat Studies professzora, az Ashok B Lall Architects vezetője és a zsűri tagja a projektet a meglévő struktúrák funkcionális felhasználásáért és a táj sajátságosságainak gondos megőrzéséért dicsérte. A projekt a helyszín történeti fejlődését mindvégig szem előtt tartja, és a régi épületekbe szervesen integrálja a kortárs anyagok és technológiák használatát.

A 150.000 dolláros harmadik díjat a kanadai Montreal városában megvalósuló, olcsó lakások építésére és a városi életforma megújítását célzó projekt kapta, amely a kiváló építészeti teljesítményeket és hatékonyságot a közösség bevonásával és számos előnyös technológia alkalmazásával éri el. A projekt Daniel Pearl vezetésével, valamint a montreali L´OEUF (L´Office de L´Eclectisme Urbain et Fonctionnel) munkatársai, Mark Poddubiuk és Bernard Olivier közreműködésével jött létre.

A Holcim Awards pályázat következő ciklusára 2007 közepétől várják majd a jelentkezéseket.

http://www.holcimfoundation.org/media/journalists.html

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk