Nézőpontok/Vélemény

A Központi Településrendezési Tervtanács elé került a Kossuth tér ügye

2012.04.03. 09:12

2012. március 29-én a VÁTI Dokumentációs Központ tárgyalójában összeült a Központi Településrendezési Tervtanács Dr. Hajnóczi Péter elnökletével. A tervtanácsban jelen volt Csóka Judit, Ráth György, Aczél Gábor DLA, Albrecht Ute, Alföldi György DLA, Hanczár Zsoltné, Könczey Gábor, Mezősné Dr. Szilágyi Kinga, és opponensként Dr. Nagy Béla.

2012. március 29-én a VÁTI Dokumentációs Központ tárgyalójában összeült a Központi Településrendezési Tervtanács Dr. Hajnóczi Péter elnökletével. A tervtanácsban jelen volt Csóka Judit, Ráth György, Aczél Gábor DLA, Albrecht Ute, Alföldi György DLA, Hanczár Zsoltné, Könczey Gábor, Mezősné Dr. Szilágyi Kinga, és opponensként Dr. Nagy Béla.

Az ülés tárgya „Budapest, V. kerület, Kossuth Lajos tér (hrsz.: 24893) rekonstrukciója" – igazából annak településrendezési előkészítése voltak. A terület 2012. január 1. óta Kiemelt Nemzeti Emlékhely (sőt időközben tulajdoni átadása is megtörtént a Főváros részéről az államnak.) A 61/2011. (VII. 13.) OGY határozat értelmében a tér teljes rekonstrukcióját 2014. május 13-ig be kell fejezni. A fenti OGY határozat szerinti térrendezés azonban a tér jelenlegi telkén nem megvalósítható, az érvényes településrendezési eszközök „csak korlátozottan teszik lehetővé az elképzelésnek megfelelő térrendezési terv elkészítését és megvalósítását", ezért Budapest Településszerkezeti Tervét (TSZT), a Fővárosi Szabályozási Kerettervet (FSZKT), és Belváros-Lipótváros Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzatát (KVSZ) is módosítani kell.

A felmerült építésjogi problémák rendezésére készítette el a fenti településrendezési eszközök módosítását az Urban-Lis Stúdió, amelynek képviseletében Liszkay Krisztina adta elő a tervtanács előtt a módosításokat.

A TSZT javasolt módosítása nyomán:

  • A Kossuth tér megszűnik a funkcionális szerkezetet jelölő tervlapon „természetközeli állapotú, városszerkezetet meghatározó zöldfelület" lenni, csak külön jelkulcsban nem jelölt közterületként tartanák nyilván.
  • A területfelhasználásokat ábrázoló tervlapon lekerül a Kossuth térről a „zöldterület" területfelhasználási kategória, helyette „területfelhasználási egységet kiszolgáló közterület" jelölés javasolt a tervező.
  • Törölnék a területen található hidrogeológiai védőterületet.

Az FSZKT javasolt módosítása nyomán:

  • Z-KP és Z-FK keretövezetek törlésre kerülnek,
  • a teret egységesen „keretövezetbe nem sorolt közterület"-ként javasolják feltüntetni,
  • a zöldterület biztosítása érdekében kötelező minimum 25% zöldfelület előírásával.

A KVSZ javasolt módosítása nyomán:

  • A tér egésze gyalogos preferenciájú közterületté válik,
  • a mélygarázs kontúrja törlésre kerül, (hiszen a 16 m szélességet meghaladó közterületek alatt van mód mélygarázs építésére) – írja a jegyzőkönyv
  • a terv javaslatot tesz - a Steindl Imre Programmal (SÍP) összhangban - a déli térrészen a villamos nyomvonal áthelyezésére.

Nagy Béla opponensi véleményében a tervet elfogadásra javasolta néhány kisebb pontosítással.

A tervtanács a bemutatott tervek, az opponensi vélemény és a tervtanácsi tagok észrevételei alapján az alábbi szakmai véleményt alakította ki:

A Tervtanács egyetért az opponensi véleményben elhangzottakkal, javasolja az opponens észrevételeinek átvezetését.

A Tervtanács kéri az árvízzel kapcsolatos észrevétel megfontolását, a közmű munkarész ezzel kiegészítését.

A Tervtanács megállapítja, hogy az átmenő forgalom teljes kizárása kezelhető.

Véleménykülönbség alakult ki a tervtanács tagjai között, hogy a szabályozás mennyire menjen a tervezés szintjére. Volt, aki a szabályozás szempontjából egyetért a bemutatott tervvel, de aggályosnak tartja, hogy az FSZKT-ból teljesen eltűnik a zöldterület meghatározása.

Külön vélemény hangzott el (M. Szilágy Kinga részéről), amely szerint a tervnek a tér zöldfelületi rendszerének szabályozásával az eredeti tervek szerinti elveket fel kellene vállalnia, a meglévő kertépítészeti értékekre - pl. a tanúfák - több figyelemmel kellene lennie.

A tervtanács a bemutatott településrendezési eszköz módosítási terveket az elhangzott észrevételek, és az opponensi véleményben foglaltak figyelembe vételével elfogadásra javasolja.

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk