/ MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek
Épülettervek/Középület

A lényeg a körbejárhatóság - a Vikár és Lukács Építészstúdió SOTE terve

1/22

helyszínrajz

?>
helyszínrajz
?>
beépítési koncepció
?>
alaprajz - parkolószint
?>
alaprajz - sportpálya szint
?>
alaprajz - ruhatár szint
?>
alaprajz - bejárati szint
?>
alaprajz - galéria szint
?>
alaprajz - kiselőadók szintje
?>
alaprajz - kiselőadók karzata
?>
alaprajz - labor szint
?>
alaprajz - labor szint
?>
a-a metszet, b-b metszet, c-c metszet
?>
belső homlokzat, utcai homlokzat
?>
látványterv
?>
látványterv
?>
látványterv
?>
látványterv
?>
látványterv
?>
látványterv
?>
látványterv
?>
látványterv
?>
látványterv
1/22

helyszínrajz

A lényeg a körbejárhatóság - a Vikár és Lukács Építészstúdió SOTE terve
Épülettervek/Középület

A lényeg a körbejárhatóság - a Vikár és Lukács Építészstúdió SOTE terve

2016.07.04. 10:00

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Építészek, alkotók:
Mangel János, Bencsik Tamás

SE Egészségtudományi Kar Ingatlanfejlesztése III. ütem

URL:
Vikár és Lukács Építészstúdió Kft

Tervezés éve:
2016

Stáblista

tervező: Bencsik Tamás, Mangel János (Vikár és Lukács Építészstúdió)

A csatlakozó épületek logikus továbbgondolását, és a belső illetve bevilágító udvaros telepítések örökítését tervezte meg Bencsik Tamás és Mangel János (Vikár és Lukács Építészstúdió) a SOTE pályázatán. A Szentkirályi utcai új épület fontos hiányosságokat pótol: minden szinten körbejárhatóvá és akadálymentessé teszi az egyetemet, ad egy tornatermet, három nagyelőadót, öt tantermet és tucatnyi új speciális labort. 

" Olyan lesz a jövőnk, amilyen a ma iskolája."

/Szent-Györgyi Albert/ 

 

Építészeti alapgondolatok 

Alapvető és legnehezebb kérdés volt egyben, hogy a meglévő szövethez alkalmazkodva, a kötöttségeket hogyan lehet a ház és terei előnyére fordítani. Illeszkedni nem csak az első két megvalósult ütem épületeihez és beépítési sémáihoz, de a Szentkirályi utca kialakult képéhez is.

Beépítés 

A beépítés vizsgálatánál fontos szempont volt nem csak a tágabb értelemben vett szövet kialakult értékeinek továbbvitele, hanem a telken megkezdett ütemek izgalmasan belső és bevilágító udvaros telepítésének örökítése is.

A meglévő főépület tervezői egy szokatlan beépítést választottak. Míg a Vas utcai főhomlokzat zártsorúan beáll a hagyományos budapesti utcaképbe, a belső udvari szárnyak elrugaszkodnak a szomszédos tűzfalaktól. Lichthofok, sőt udvar hasadékok nyílnak a tűzfalak alatt, melyek derítik a belső kerengőket. A beépítést nagyvonalú, vékony traktusok, nagy belmagasságok jellemzik.



helyszínrajz
1/22
helyszínrajz




Javaslatunk részleteiben és egészében is logikus továbbgondolása a csatlakozó épületeknek. A Szentkirályi utcai új épület fontos hiányosságokat pótol: minden szinten körbejárhatóvá és akadálymentessé teszi az egyetemet, ad egy tornatermet, három nagyelőadót, öt tantermet és tucatnyi új speciális labort. Tervjavaslatunk továbbviszi a főépületben használt képletet, melyben a fő helyiségek az udvar köré sorakoznak, a közlekedő sáv pedig köríven fogja össze őket. Kiemelt hangsúlyt kapott a belső kert nagyvonalúságának és arányainak megtartása, ami igazi értéke a telepítésnek, már-már városi parkot hoz létre.

A meglévő épített kert 

A tervezés során mind teljesebb mértékben akartunk illeszkedni az eredeti épületetekhez, azokat biztos alapként használva, és kiemelve építészeti értékeit. A házak alapstruktúráját továbbvezettük, és e váz mentén fogalmaztuk meg a befejező ütem épületét, a kívánt programhoz és mai oktatási igényekhez való megfelelését. Vizsgálataink szerint az előírt funkcionális térigényeket optimálisan be tudja fogadni ez a keret. A tervezés során ezt részletekbe menően a megkívánt követelményekhez igazítottunk, megőrizve annak a többi épületrésztől örökölt nagyvonalúságát.



a-a metszet, b-b metszet, c-c metszet
12/22
a-a metszet, b-b metszet, c-c metszet





Funkcionális kialakítás

Az alapstruktúra egyszerű képlete rajzolja a ház funkcionális elrendezését is egyben. A belső esszenciális doboz tartalmazza a program kiemelt elemeit, és e köré fűződnek a közlekedő és kiszolgáló terek, kisebb helyiségek. Az így létrejövő térstruktúrát belakva és felhasználva rajzolta magát a funkcionális elrendezés. Fontos szempont volt a különböző rendeltetések oly módon való elhelyezése, hogy azok jól szeparáltan is működhessenek, a kiírás szerinti ütemezhetőséget biztosítsák.


beépítési koncepció
2/22
beépítési koncepció



 

Alkalmazott szerkezetek, anyagok

A ház alapvető struktúráját erősítő, azt jól rajzoló és a funkciók által megkövetelt magas minőségű anyagokat és szerkezeteket választottunk ki.

A ház tartószerkezete monolit vasbeton, a nagyfesztávú terekben Cobiax rendszerű födémekkel.

A homlokzatokon struktúrált maghőszigetelt látszóbetont terveztünk. A homlokzati hőszigetelt alumínium nyílászárók víztiszta üvegezésűek. A megfelelő hő- és fényvédelmet árnyékoló lamellákkal, a belső fényviszonyokat pedig sötétítő rolóval biztosítjuk. A belső terekben a nyílászárók opálüvegezéssel szereltek. Az előadótermekben akusztikus álmennyezet és falburkolat, a közösségi terekben fehér műgyanta padlóburkolat és látszóbeton felültetek az irányadóak.

 

Homlokzatkezelés

A homlokzatok kialakításánál a meglévő házak szellemiségét vettük alapul. Ezt a szellemiséget végletekig megtisztított formában és mai nyelven megjelenően képzeltük el a ház arcain. Továbbgondolva a lyukarchitektúra által rajzolt elemeket, azokat finoman alakítva rajzoltuk a homlokzatra a mögöttük húzódó tereket, funkciókat.

látványterv
15/22
látványterv



Ütemezhetőség

A kiírásban megkövetelt ütemezhetőséget legerősebben a két ütemhez kapcsolódó funkciók vertikális tagolásával tudtuk biztosítani. Az épület shell and core kiépítése után, az egyes helyiségcsoportok kiépítése könnyen szakaszolható, a leválaszthatóságnak köszönhetően működés közben is megvalósítható. A két ütem elvi határa a 2. és 3. emelet között húzódik.

Bencsik Tamás, Mangel János


A Bírálóbizottság véleménye

9. sz. pályamű

A terv jól olvasható, koncepciózus beépítésre tesz javaslatot: az utcai homlokzati síkot meghatározó tervezett épülettraktus mögé egy, a szomszédos tűzfallal párhuzamosan telepített épülettömböt hoz létre, amely mind az új, mind pedig a meglévő épületszárnyaktól eltart, a köztes terekben kijelölve ezzel a közlekedő felületeket, valamint a természetes fénnyel megvilágított légtereket.

A belső épülettömb szerkesztése leginkább a nagy tereknél igazolható: parkoló, tornaterem, előadótermek esetében nagyvonalú terek adódnak, kisebb helyiségeknél azonban a tömb keretei erőltetetté teszi a meghatározott alaprajzi formát. A tömb körüli közlekedő terek elsősorban az utca felőli oldalon szellemesek, földszinti előcsarnoka és a tömb oldalán futó lépcsői szép megoldás. A tűzfal felé eső közlekedők bár nagyvonalú téri elemek, a szükséges közösségi tereket nem növelik kellő mértékben és az üresség érzetét keltik.
A tervezett épület homlokzatai kissé elnagyoltak, amellett, hogy a földszinti utca kapcsolat jól megoldott, a nyílászárók elhelyezkedését és arányait a Bírálóbizottság sematikusnak ítéli.

A pályaművet az említett erényei elismeréseként a Bírálóbizottság kiemelt megvételben részesíti.



 

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Helyek/Városépítészet

WEKERLETELEP // Egy hely + Építészfórum

2020.10.28. 14:46
00:06:33

Lakótelep csak éppen másképp! A Wekerletelep minden túlzás nélkül a hazai építészettörténet egyik legfontosabb és legkiemelkedőbb állomása. Egy olyan kor ma is élő és működő hagyatéka, amikor az állam még kötelességének tartotta, hogy polgárai lakhatásásról méltó módon gondoskodjon. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozata ezúttal a Kós Károly térre és környékére kalauzol minket. / A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja. /

 

 

Lakótelep csak éppen másképp! A Wekerletelep minden túlzás nélkül a hazai építészettörténet egyik legfontosabb és legkiemelkedőbb állomása. Egy olyan kor ma is élő és működő hagyatéka, amikor az állam még kötelességének tartotta, hogy polgárai lakhatásásról méltó módon gondoskodjon. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozata ezúttal a Kós Károly térre és környékére kalauzol minket. / A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja. /

 

 

Épületek/Irodaépület

VISION TOWERS IRODAHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.10.14. 15:17
00:03:53

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk