Épületek/Középület

A Pannonhalmi Bencés Főapátság új látogatóbejárata

1/15

fotó: Bujnovszky Tamás

?>
fotó: Bujnovszky Tamás
?>
fotó: Bujnovszky Tamás
?>
fotó: Bujnovszky Tamás
?>
fotó: Bujnovszky Tamás
?>
fotó: Bujnovszky Tamás
?>
fotó: Bujnovszky Tamás
?>
fotó: Bujnovszky Tamás
?>
fotó: Bujnovszky Tamás
?>
fotó: Bujnovszky Tamás
?>
fotó: Bujnovszky Tamás
?>
fotó: Bujnovszky Tamás
?>
fotó: Bujnovszky Tamás
?>
fotó: Bujnovszky Tamás
?>
fotó: Bujnovszky Tamás
?>
fotó: Bujnovszky Tamás
1/15

fotó: Bujnovszky Tamás

A Pannonhalmi Bencés Főapátság új látogatóbejárata
Épületek/Középület

A Pannonhalmi Bencés Főapátság új látogatóbejárata

2014.09.19. 14:28
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Pannonhalma, Magyarország

Építészek, alkotók:
Czigány Tamás, Tóth Györgyi, Páll Anikó

Pannonhalmi Bencés Főapátság új látogatóbejárata

URL:
CZITA Építész Iroda Kft.

Tervezés éve:
2010

Építés éve:
2013

Stáblista

statikus tervező: Serfőző István, LMS Terv Kft.
gépész tervező: Galambos Attila, KondiCad Kft.
villamos tervező: Hornung Pál, KondiVill Kft.
kert tervező: Hencz Helga, Kertművek Kft.
generál kivitelező: “Reneszánsz” Kőfaragó Zrt.
beton munkák: Csomós Zoltán, TEKOV BAU Kft.

MÉD:

Letölthető dokumentumok:

A megérkezés különösen fontos egy hely, egy épület megtapasztalása, és átélése folyamán. A főapátság új látogatóbejárata egészen újszerű, elkülönített megközelítést biztosít a látogatót számára, akik betekintést kívánnak nyerni a bencés élet mindennapjainak keretül szolgáló évezredes épületegyüttesbe. Bemutatjuk Czigány Tamás, Páll Anikó, Tóth Györgyi és munkatársaik művét.

A Pannonhalmi Bencés Főapátság rövid távú tervei között szerepelt az épületegyüttes egyéni látogathatósága. Ennek megvalósításához az információk egyéni átadása, és a látogatói útvonal átszervezése volt szükséges, megszüntetve az átvezetést az apátsági élet nem látogatható területein. A Kosaras-dombon található turista-fogadó épület funkciója megmaradt, de a látogatók ezentúl nem a főkapun keresztül a gimnázium és diákotthon épülete előtt juthatnak el a Bazilika és Könyvtár épületegyütteséhez, hanem a Várköpeny oldalában futó erdei sétányon, a Hóman-bástya déli sarkánál megépült Új látogató bejáraton keresztül, közvetlenül a Bazilika előtti térre érkeznek meg.

fotó: Bujnovszky Tamás
3/15
fotó: Bujnovszky Tamás

Az Apátság területén - beleértve az Arborétumot, Borászatot, Levendulást is - audio-guide rendszer került kiépítésre, ily módon többszintű információ átadása vált lehetővé az egyéni látogatók számára is. A csoportos és tematikus vezetett látogatás lehetősége a továbbiakban is biztosított maradt.

fotó: Bujnovszky Tamás
8/15
fotó: Bujnovszky Tamás

Az Új látogató bejárat a Hóman bástya mögé rejtett lépcsőház és lift épület, ami a Várkör és a Bazilika előtti tér közötti 10,5 m szintkülönbséget hidalja át. Az épület a középkori és meglévő XX. sz.-i várfalak közé “feszül" be, megmutatva egy szakaszon a középkori várfalat egy fénykút segítségével. Az épület gyalultdeszka zsaluzattal, látszó beton felülettel készült.

Az épületről a 10. Média Építészeti Díja alkalmából az Építészet XII magazin stábja által készített videó:

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk