Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

A Takarékbank Zrt. újragondolt székháza

1/23

Főhomlokzat felújítás előtt és után; fotó: Deák Barbara

?>
Főhomlokzat felújítás előtt és után; fotó: Deák Barbara
?>
Homlokzati részlet felújítás előtt és után; fotó: Deák Barbara
?>
Földszint - étterem terasz a felújítás előtt és után; fotó: Deák Barbara
?>
Hátsó homlokzat felújítás előtt és után; fotó: Deák Barbara
?>
Főhomlokzat felújítás előtt és után; fotó: Deák Barbara
?>
Főhomlokzat felújítás előtt és után; fotó: Deák Barbara
?>
Főhomlokzat; fotó: Deák Barbara
?>
Főhomlokzat; fotó: Deák Barbara
?>
Főbejárat, fotó: Deák Barbara
?>
Főbejárat a Pethényi utca felől, fotó: Deák Barbara
?>
Főhomlokzat; fotó: Deák Barbara
?>
Hátsó homlokzat részlet, fotó: Müller Ferenc
?>
Oldalsó homlokzat, fotó: Müller Ferenc
?>
I. emeleti terasz, fotó: Deák Barbara
?>
Éjszakai világítás, fotó: Deák Barbara
?>
Éjszakai világítás, fotó: Deák Barbara
?>
Udvari bejárat, fotó: Deák Barbara
?>
Füstmentes lépcsőház, fotó: Deák Barbara
?>
Füstmentes lépcsőház, fotó: Deák Barbara
?>
Igazgatói titkárság; fotó: Deák Barbara
?>
Igazgatói iroda, fotó: Cseh Katalin
?>
Igazgatói iroda, fotó: Cseh Katalin
?>
Müller Ferenc
1/23

Főhomlokzat felújítás előtt és után; fotó: Deák Barbara

A Takarékbank Zrt. újragondolt székháza
Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

A Takarékbank Zrt. újragondolt székháza

2014.09.17. 12:51
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Müller Ferenc, Cseh Katalin

Vélemények:
1

Takarékbank székház felújítása

URL:
MATA-DÓR ARCHITEKTÚRA Kft.

Tervezés éve:
2007

Építés éve:
2012

Bruttó szintterület:
5919 m2

Stáblista

Építész munkatársak: Bánszky Szabolcs, Fazekas Csaba, Fügedi Andrea, Gulyás Veronika, Keresztes Zsolt, Püspöki Györgyi, Tímár Péter, Gáspár Judit, Somorácz György
Projektvezető: Véghelyi Zsolt
Statikus: Fischer Zsuzsanna
Gépész tervező: Berzétei László (CÉH Zrt.)
Elektromos tervező: Sápi János (CÉH Zrt.)
Elektromos tervező: Széll András (CÉH Zrt.)
Műszaki ellenőr - EC HARRIS Kft.
Építészet: Orvos-Nagy József
Gépészet: Fehér Ilona
Elektromosság: Csányi László

Kivitelezők

Bontások: EXPRESSZ-TEHER Kft.
Homlokzat és szigetelés: JOKER Kft.
Külső nyílászárók: KASSA Kft.
Árnyékolás: SYBA Kft.
Belső építőmesteri munkák: ETNA Kft.
Burkolatok: DECOR FLOOR Kft.
VRV fűtés-hűtés: BUDATECH Kft.
Víz, csatorna, gáz, szellőzés: ZOLCONTACT Kft.
Elektromos munkák: ASZLÁR Kft.; WATTMESTER Kft.

MÉD:

Letölthető dokumentumok:

Az 1980-as évek irodaházai ma már vitathatatlanul elöregedőben vannak. Egy ilyen házban működött a Takarékbank Zrt. is. Az esztétikai és gépészeti avuláson túl, ma már jóval nagyobb szerep jut a környezettudatos, és -kímélő megoldásoknak is. A Müller Ferenc, Cseh Katalin és munkatársaik által újraálmodott irodaépület ez utóbbit is igyekezett érvényre juttatni, mind az átépítés, és felújítás, mind pedig a jövőbeni üzemeltetés során.  

Előzmény

Az építtető célja az irodaépület meglévő alapterületén a belső elrendezés racionalizálása mellett, hogy a felújítás eredményeként megszülessen egy korszerű, a megrendelő igényeinek, és a mai kor követelményeinek megfelelő, gazdaságosan üzemeltethető irodaépület, amely híven közvetíti a bank üzenetét.

Helyszín

A Takarékbank Zrt. központi irodaháza a Budapest, XII. kerületében található. A telket három oldalról közterület határolja. A Pethényi köz felől nyílik a főbejárat, ami előtt – a terepadottságokból adódó – emeletnyi szintkülönbséget áthidaló lépcső található. A tereplejtés miatt a telek gépjárművel csak a Fogaskerekű utcáról közelíthető meg.

Az épület 1980-1984 között épült a Műszeripari Kutató Intézet (MIKI) Központi Laborja számára. 1992-ben másfél szinttel bővítették, így valósult meg teljesen a korabeli terv. A terveket (1980, ill. 1992) az Iparterv Rt. készítette, a homlokzat átalakítását érintő szerzői jogok biztosításáról az építési engedélyezési eljárás folyamán megállapodás megszületett.

Felújítás előtti állapot

Főhomlokzat felújítás előtt és után; fotó: Deák Barbara
1/23
Főhomlokzat felújítás előtt és után; fotó: Deák Barbara


Az épület 7 szintes (földszint + öt emelet + gépház-szint). A földszinten a porta mellett az irodaházat kiszolgáló konyha-étterem, valamint technológiai és biztonsági helyiségek találhatók. A közbenső szinteken irodák helyezkednek el, a tetőn lévő felépítményben vannak a gépházak.

Az épület teherhordó szerkezete monolit lemezalapon vasbeton pillérvázas, kazettás vasbeton födémrendszerrel (ÉTI-KIPSZER féle zsaluemeléses technológia) készült, az egyes födémek helyenként, szintenként váltakozó méretben konzolosak. Az alapozás, a függőleges és a vízszintes teherhordó szerkezetek megfelelőnek bizonyultak, megerősítést nem igényeltek. A merevítést a lépcsőházi vasbeton falak biztosítják.

A homlokzaton alumínium vázszerkezetű (SOPRON-H függönyfal), hangsúlyos függőleges osztóbordákkal tagolt paneles, eloxált alumínium burkolat volt, a nyílászárók szintén alumíniumból készültek.

Az épület külső nyílászárói az érvényben lévő előírásokat nem elégítették ki, tömítéseik elöregedtek, az üveg hőszigetelő képessége rendkívül alacsony volt. A külső homlokzati falak is csak gyengén voltak hőszigetelve. A nyugati és a déli homlokzatokon lévő külső reluxa árnyékolók jelentős része már nem működött.

Főhomlokzat felújítás előtt és után; fotó: Deák Barbara
5/23
Főhomlokzat felújítás előtt és után; fotó: Deák Barbara

Felújítás utáni állapot

A felújítással teljes körűen megvalósult az épület homlokzatának műszaki és arculati korszerűsítése a megrendelő szellemiségét tükröző egységes, korszerű homlokzat-rendszer kialakításával, és új, energiatakarékos, jó hőszigetelő képességű nyílászárók alkalmazásával. Ezzel együtt megvalósult az épületszintek belső átalakítása, a teljes gépészeti rendszer korszerűsítése.

Az új homlokzatokkal alapvetően megőriztük az épület eredeti tömegalakítását, az egységes külső kéreg rendezetten, városképileg visszafogottan jelenik meg. A homlokzatok struktúrája alapvetően megváltozott, az alumínium hullámlemez burkolat (VOLLMER), az alumínium függönyfal és nyílászárók (ALUPROF) valamint a szintén alumínium, motoros mozgatású külső reluxás árnyékoló egyrészt egységes héjat képez, másrészt az árnyékolók mozgása a hullámfelületen minden napszakban más szögben megtörő fénnyel folyamatos változást, állandó mozgást idéz elő.

A homlokzati üvegfelület alapvetően fix, függönyfalas kialakítású, de minden helyiségben van legalább egy – a tovább oszthatókban több – nyitható szárny is. Ezek használata a fűtési, ill. hűtési időszakokban korlátozott, az átmeneti időben pedig energiabefektetés nélkül biztosítja a szükséges légcserét. Valamennyi homlokzati üvegfelület háromrétegű üvegezéssel készült.

Főhomlokzat; fotó: Deák Barbara
8/23
Főhomlokzat; fotó: Deák Barbara

A hullámlemezeket változó irányok mentén elforgatott módon helyezzük el, a mezőhatárokon hornyokat képezünk, amelyek látványban biztosítják a szintenként és síkjukban is elváló felületek közötti kapcsolatot, esti megvilágításuk egyedülálló rajzolatot biztosít.

A földszinten az egykori műkőburkolatot tört fehér színű, nagytáblás CEMBRIT burkolatra cseréltük, kiemelve az épület lábazati sávját, vizuális alapját.

Már a tervezési fázisban fontos szempont volt a környezettudatos megoldások keresése, ami az új anyagok és rendszerek alkalmazásában, a minél több meglévő szerkezet megtartásában (pl. eredeti homlokzatburkolat alumínium tartószerkezete), és a hulladékok nagyarányú újrahasznosításában valósult meg.

Sajátosságok

Mobilitás

A nyílászárók és ezzel együtt a válaszfalak is 1,2 m-es raszterben kerültek beépítésre annak érdekében, hogy egy esetleges későbbi alaprajzi módosítás könnyen megvalósítható legyen. Ehhez igazodik az irodák lámpakiosztása és a gépészeti rendszerek szakaszolása is.

Igazgatói titkárság; fotó: Deák Barbara
20/23
Igazgatói titkárság; fotó: Deák Barbara

Energiatakarékosság, környezettudatosság

 • meglévő, felhasználható szerkezetek megtartása (homlokzatburkolat alumínium tartószerkezete)
 • káros anyagok kibocsátásának csökkentése: A meglévő geometriához alkalmazkodva 12cm vastag kőzetgyapot hőszigetelés került beépítésre az alumínium lemezburkolat alatt (az energetikai és a gazdaságossági szempontok figyelembevételével), a szigetelés és a 3 rétegű üvegek a külső árnyékolóval együtt jelentősen csökkentik a belső energiaszükségletet mind a fűtési, mind a hűtési időszakban.
 • az átmeneti időszakban természetes szellőztetés a nyitható ablakszárnyakon
 • a zajszennyezés csökkentése érdekében, a szomszéd társasház felé zajgátló fal készült
 • a tetőn elhelyezett gépészeti berendezések kiválasztásánál a gazdaságos üzemeltethetőség mellett halk üzemmód is a főbb szempontok között szerepelt
 • a VRF hűtési és fűtési rendszert nagy energiahatékonyság, kiemelkedő üzembiztonság jellemzi,
 • a szellőztetésnél alkalmazott hővisszanyerő rendszereknek köszönhetően további jelentős energia-megtakarítás érhető el.
 • hulladékok nagyarányú újrahasznosítása

Megjelenés, arculat

 • egységes, de változó homlokzati megjelenés
 • esti világítás: a hornyokban LED világítás (kis energiafelhasználás, állítható szín, és fényerősség)
 • színek: a belső terekben föld színek, a külsőn elegáns, komolyságot sugárzó színvilág (fehér + antracit)

 

Vélemények (1)
Pákozdi Imre
2014.09.18.
10:30

Sokat jártam a "régi" épületben (mint kiderült, a nyolcvanas évek elején-közepén épült). Borzasztó volt. A szándékolt jellegtelenség, az önkorlátozott kreativitás, a középszearba való belesimulás ethoszát hordozta, olyasféleképpen, ahogy a szocializmus úgy általában is. Az új persze sokkal jobb, gratula.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk