Közélet, hírek

A teljes építési tevékenység közel fele felújítás, fenntartás és korszerűsítés, és a trend további növekedést mutat

1/4

gazdasági növekedés

?>
gazdasági növekedés
?>
?>
?>
1/4

gazdasági növekedés

A teljes építési tevékenység közel fele felújítás, fenntartás és korszerűsítés, és a trend további növekedést mutat
Közélet, hírek

A teljes építési tevékenység közel fele felújítás, fenntartás és korszerűsítés, és a trend további növekedést mutat

2010.12.06. 09:12

A Budapesten, 2010. december 2-3-án megtartott 70. Euroconstruct konferencia 19 országelemzésen alapuló prognózisa szerint 2010-ben további -3,3%-os csökkenés várható Európa építési teljesítményében. Gáspár Anna, a konferenciát szervező Buildecon vezetőjének összefoglalója.

2009 volt az évtized legrosszabb éve, az építési teljesítmény az Euroconstruct országokban 8,8%-kal csökkent, az előző évi -3,4%-os csökkenést követően. A Budapesten, 2010. december 2-3-án megtartott 70. Euroconstruct konferencia 19 országelemzésen alapuló prognózisa szerint 2010-ben további -3,3%-os csökkenés várható Európa építési teljesítményében. A rendkívül magas államadóssággal küzdő Írország, Spanyolország, Portugália ebben az évben kemény megszorításokra kényszerült, ez mindenekelőtt az új lakásépítésre vonatkozik, valamint ez a közösségi célú magasépítési beruházások terén újabb forráselvonásokhoz vezetett. Az Euroconstruct-térség* számos más országában is tovább csökkent az építési teljesítmény a hazai kereslet hiánya, a közösségi beruházások visszafogása, a hosszú távú befektetési elkötelezettség kerülése, vagy akár a folyamatban lévő projektek leállítása miatt. Ugyanakkor 2010-ben Európa más országaiban – köztük mindenekelőtt Finnországban, Lengyelországban, Németországban, az Egyesült Királyságban, Svédországban és Svájcban – éppen a magas bizalmi index és az erős vagy növekvő belső piaci kereslet növekedéshez vezetett.

 

 

A 2011-es év a 19 Euroconstruct tag országelemzése alapján a fordulat évét jelenti. A prognosztizált 0,1%-os további csökkenés, amely szinte a nulla határát súrolja - természetesen ez az európai átlag  - megállíthatja a további lejtmenetet és fenntarthatja a 2010-es évi szintet. Három évi teljesítménycsökkenés után voltaképpen még egy év adatik az építési piac szereplőinek, hogy magukat új helyzetbe hozzák, mielőtt egy szerény mértékű új növekedési pályára állnak 2013-ig. A 2010. decemberi Euroconstruct prognózis szerint Európa építési teljesítménye 2013-ban - mintegy 1341 milliárd Euró körül várható - jóval a 2007-es szint (1506 milliárd Euró) alatt marad. A lassú növekedés természetesen országonként eltérő lesz, némelyek továbbra is küzdelmes helyzetben maradnak, más országokban - így a közép-kelet-európai zónában - a növekedést erőteljesebbre prognosztizáljuk.

Az építési piac három nagy alágazata közül a mélyépítés bizonyult a legstabilabbnak a krízis évei alatt és azt követően is. Azon belül várható, hogy közlekedési infrastruktúra eddigi túlsúlya valamelyest csökkenni fog. Az eltolódás az energetikai és a vízügyhöz kapcsolódó beruházások irányába várható. Ugyanakkor máris megtörtént illetve komoly a veszélye annak, hogy a mélyépítési beruházások csökkentésének a csehek, az írek, a spanyolok és az Egyesült Királyság építői a vesztesei lesznek.

A krízis által leginkább sújtott lakásépítés Európában 2011-ben átlagosan mindössze 1,9%-kal növekszik. 2013-ban a lakásépítés és felújítás teljesítménye nem fogja elérni a 2008-as szintet sem, belső összetételében ugyanakkor a teljesítmény 60%-át már a felújítás fogja adni.

Az előrejelzések szerint a nem-lakás célú magasépítés lesz az az alágazat, amelyik a leglassabban lesz képes növekedési pályára állni. Teljesítménye 2013-ban várhatóan a 2000-es évek elejének nagyságrendje körül alakul. Az oktatási, egészségügyi és egyéb közösségi célú beruházások fenyegetettsége erősen fennáll, a magánberuházók -a kereskedelmi befektetéseket kivéve, ahol egy kismértékű élénkülés tapasztalható- várakozó állásponton vannak.

 

gazdasági növekedés
1/4
gazdasági növekedés

 

 

Az építési tevékenység minden európai nemzetgazdaság fontos ágazata; átlagban a GDP 10-12%-át teszi ki. A 2004-es évtől számított következő tíz év alatt, jelen prognózisunk határáig, 2013-ig ugyanakkor lényeges belső szerkezeti változás figyelhető meg az európai építési piacon. Már ma is elmondhatjuk, hogy az RM&I (felújítás, fenntartás és korszerűsítés) a teljes építési tevékenység közel 50%-át teszi ki (2009-ben 49,7% volt) és a trend további növekedést mutat.

Az éves építési teljesítmények tekintetében az egyes ország-csoportok* között arányeltolódást tapasztalunk, pl. a négy közép-kelet európai ország teljesítménye 2013-ban már az Euroconstruct 6,5%-át, a Skandináv államok közel 10%-át fogják adni. A „Visegrádiak" a kilencvenes évek elején 3%-kal indultak, míg a skandinávok 2004-ben még 7% alatt álltak.

 

2/4

3/4

 

 

A strukturális változások sorában talán a legfontosabb, hogy az Euroconstruct országoknak a GDP százalékában mért éves építési teljesítménye a korábbi magasabb értékről lefelé mozdul el, és közelít a GDP 10%-hoz. Spanyolországban, Írországban, Portugáliában 2004-ben még 20%-nyi értéken mozgott az építési teljesítmény, amely viharosan zsugorodik a GDP-jük éves alakulásának 7-10%-a felé. Gáspár Anna, a magyar Euroconstruct tag, álláspontja szerint ez a változás az egyes európai országok építési tevékenységének folytatását egy kiegyensúlyozottabb és kevésbé sebezhető nemzetgazdasági ágazat irányába tereli. Azok a piaci igények, amelyeket már ma is tapasztalhat az építési szakma, és amelyek egyre erőteljesebben jelentkeznek majd – pl. a hatékony energiafelhasználás, a CO2 kibocsátás csökkentése, az épített környezet megóvása és feljavítása, az avuló lakások pótlása, az öregedő európai népesség új szolgáltató iparainak kialakítása - magasabb minőségi érték teremtésére kényszerítik az építési szakmát. Ez számtalan új termék, anyag és technológia kifejlesztését igényli, párosulva új képességek megszerzésével.

A konferenciára Európából és a kontinensen túlról mintegy 160 résztvevőt vártunk. A makrogazdaság és az építési piac 2013-ig várható kilátásait Európa és az Euroconstruct kíváló szakértői foglalják össze.

A magyar Euroconstruct tag a BUILDECON, a jubileumi, 70. EUROCONSTRUCT konferencia rendezője igen fontos piaci tényezőnek tartja az új kelet-európai építési piacokat, ahol újabb növekedési hullám kezdődhet. Bár ezek az országok is erősen megtapasztalták a válságot, mind a lakás, mind a mélyépítés terén potenciálisan jelentős piacok. Konferenciánk ezért nemcsak az EUROCONSTRUCT régió építési piacainak 2013-ig várható alakulását tekinti át, hanem keresi az új lehetőségeket keleten. Míg Nyugat-Európában az energiamegtakarítás, az épületkorszerűsítés, az infrastruktúrában a vízvédelem lehet a közeljövő piaca, Kelet-Európában az egyes országok áttekintésével, más és más preferenciákra juthatunk. Ezért december 3-án, a budapesti konferencián az Európai Bizottság, a Világbank, a KPMG, a Raiffeisen Evolution, a MEHIB és a Buildecon szakértőinek részvételével áttekintjük, hogy az orosz, az ukrán, a török, a román, a lengyel, a Balkán országok piacain 2011-től milyen al-szektorokat fognak preferálni és finanszírozni az egyes kormányok, a magántőke és az Európai Unió.

A konferencia első napján Patakyné Barsi Etelka, az EU Duna Stratégiájának magyar kormánybiztosa tartott bevezető előadást az Európa 14 országát érintő 2014-2020-as fejlesztési elképzelésekről és lehetőségekről.

Gáspár Anna

* Euroconstruct tagok országcsoportok szerint, a 2009. évi teljesítményük szerint, csökkenő sorrendben:
Nagy országok (5): Németország, Franciaország, Olaszország, Egyesült Királyság, Spanyolország
Kicsik (6): Hollandia, Svájc, Belgium, Ausztria, Portugália, Írország
Skandinávok (4) : Norvégia, Svédország, Dánia, Finnország
Közép-Kelet Európa (4):Lengyelország, Cseh Köztársaság, Magyarország, Szlovákia

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Egy hely – A vizsolyi szeráf

2021.12.09. 13:25
00:06:38

Vizsoly neve ismert, ám leginkább Károlyi Gáspár magyar nyelvű teljes bibliafordításának nyomtatásával kapcsolatban említjük. Kevesen tudják, hogy református temploma középkori eredetű, azt pedig még kevesebb, hogy az épületben csodás freskók láthatók. Az Egy hely mai részében a szeráfot ábrázoló látványos falfestménnyel ismerkedhetünk meg.

Vizsoly neve ismert, ám leginkább Károlyi Gáspár magyar nyelvű teljes bibliafordításának nyomtatásával kapcsolatban említjük. Kevesen tudják, hogy református temploma középkori eredetű, azt pedig még kevesebb, hogy az épületben csodás freskók láthatók. Az Egy hely mai részében a szeráfot ábrázoló látványos falfestménnyel ismerkedhetünk meg.

Nézőpontok/Történet

Egy hely – a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum

2021.12.09. 13:22
00:06:40

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum nem csak a festőóriásnak állít emléket, de a város érdekes történetét is megismerhetik a látogatók. Az Egy hely legújabb része a nemrég újrarendezett állandó kiállítást mutatja be.

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum nem csak a festőóriásnak állít emléket, de a város érdekes történetét is megismerhetik a látogatók. Az Egy hely legújabb része a nemrég újrarendezett állandó kiállítást mutatja be.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk