Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Közélet, hírek

A világ legdrágább stadionjára hárul a figyelem

1/4

Forrás: Wikipedia Commons, Don Norris

?>
Forrás: Wikipedia Commons, Don Norris
?>
Forrás: hksinc.com
?>
Forrás: hksinc.com
?>
Forrás: Wikipedia Commons, Troutfarm27
1/4

Forrás: Wikipedia Commons, Don Norris

A világ legdrágább stadionjára hárul a figyelem
Közélet, hírek

A világ legdrágább stadionjára hárul a figyelem

2022.02.06. 15:25

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Inglewood, Kalifornia, USA

Építészek, alkotók:
HKS Architects

Címkék:
stadion

A kaliforniai Inglewoodban emelt monstrum a legek legje, melyre a bűntudatot igyekeznek is kompenzálni: minden stadionhoz viszonyítva a lehető legmélyebbre süllyesztették, belterében komplett fás kerteket telepítettek, környezetét rehabilitálták és a település szerény anyagi lehetőségeit és munkahelyteremtő képességét szeretnék vele fellendíteni.

A világ egyik legnézettebb meccse játszódik le február 13-án, magyar idő szerint február 14-én, hajnali fél egytől. Az NFL, azaz az amerikaifutball-bajnokság döntőjét, másnéven Super Bowl-t idén ráadásul a döntőbe jutott egyik csapat, a Los Angeles Rams 2020-ban elkészült high-tech stadionjában játszák. Érdekesség azonban, hogy bár a Rams saját arénájában küzdhet, ez nem befolyásolja azt, hogy melyik csapat számít a hazai együttesnek. Ennek kiléte ugyanis évről-évre váltakozik az NFL-en belüli American Football Conference és National Football Conference csapatai között. Idén pont az AFC következik, tehát a döntőben a Cincinnati Bengals lesz mégis a hazai, a Los Angeles Rams pedig a vendég csapat. A Rams ettől függetlenül a saját öltözőjét használhatja majd, a Bengals pedig a Chargers öltözőjében készülhet – olvashatjuk az NFL Hungary oldalán.

Na, de hol is fog játszódni az az összecsapás, amely idén is teljesen lebénítja egy kis időre Amerikát? A korábban St. Louis-ban székelő Rams tulajdonosa, Stan Kroenke 2014-ben vásárolt meg egy mintegy 24 hektárnyi telket Inglewood mentén, a hajdani Hollywood Park fejlesztési területen. Az 1930-as években itt foglalt helyet az Arthur Froehlich által tervezett lóversenypálya, mely intézmény a háború után tovább üzemelt ugyan egészen 2014-ig, ám ebben az évben egy új nagyberuházásért lebontották, mely kereskedelmi és lakó funkciókat ígért volna a területre. Ehelyett jött Stan Kroenke és a világ  legdrágábbra rúgó stadion beruházása is: az első kapavágások 2015-ben kezdődtek el és 2020 szeptemberére nyitotta meg kapuit a komplexum.

Forrás: hksinc.com
2/4
Forrás: hksinc.comA SoFi Stadion (az LA Rams, és a szintén itt székelő Chargers hivatalos partnere a SoFi Technologies, Inc.)  azonban nem vetette el teljesen a terület multifunkciós hasznosítását, hiszen a hasonló épületek legnagyobb problémáját a kezdetektől ki akarták iktatni: legtöbbjük ugyanis nem integrálódik a városszövetbe, elszigetelt erődként állnak egymagukban, és nem biztos, hogy az év mind a 365 napján kihasználhatóak a rendkívüli fenntartási költségük ellenére. Ezért döntöttek úgy, hogy a stadion funkció mellett a projekt részét képezi öthektárnyi zöld terület is, egy 6000 férőhelyes előadótér, a Youtube Theater, és az úgynevezett American Airlines Plaza is megfért még benne több vendéglátóegység mellett. Az együttest körülelő területen ráadásul egy hotel, irodaegyüttes és 2500 lakást kínáló lakópark is emelkedik.

A stadion tervezője a dallasi központtal rendelkező nemzetközi építésziroda, a HKS Architects volt, akik az Amerikai Építészmérnökök Szövetsége Outstanding Architectural Engineering Project kitüntetését is elnyerték ezzel a munkával 2021-ben. Majd hárommillió négyzetméterről van szó, 70.000 ülőhellyel (amely 100.000 férőhelyre bővíthető). A SoFi így jelenleg a legnagyobb NFL stadion, ami problémát jelentett a közeli Los Angeles-i nemzetközi repülőtér szempontjából is, éppen ezért kellett az egész tömeget 100 láb mélyre süllyeszteni a légiközlekedés előírásait tiszteletben tartva. Az együttes jelenleg ebben is rekorder: kétszer olyan léptékben süllyed a föld felszíne alá a játéktér, mint bármely létesítmény esetében eddig a stadionok műfajában.


A beltérben többek között az "Infinity Screen" vonzza oda a tekintetet, amely az első ilyen videoboard 4K felbontással és a legnagyobb körbefutó, mindkét oldalán közvetíő képernyő, amelyet sportlétesítményben installáltak. Az arénát, a plázát és az előadó teret egyetlen hatalmas hártya fedi le, mely négy ponton éri a talajt.  A "leplet" amúgy mindenhol hatalmas pillérek támasztják, ez nyújtja azt az érzést a kaliforniai klíma közepette, mintha szabad térben tartózkodnának a látogatók. A fedés ETFE panelekből, áttetsző polimer lemezekből áll. Tetejükön mintegy 27.000 LED pont játszik fényjátékot, a reptér felszálló repülőiből kitekintőknek pedig konkrét reklámfilmeket is prezentálnak. A többszáz panelből 46 darab elektronikusan vezérelve nyitható, billenthető is, így biztosítva a nézőtér megfelelő légáramlását.

Inglewood anyagi és foglalkoztatottsági gondokkal küzdő közössége természetesen nem kimondottan vette pozitívan a világ legdrágább, több mint 5 milliárd dollárba kerülő stadionberuházását a közelben. A projekt engedélye azonban rengeteg támogatáshoz volt kötve: a fejlesztő oktatási, fenntarthatósági, és egészségügyi programokra szánt hatalmas összegeket és a fejlesztéssel is a helyieknek akarnak új munkahelyeket teremteni. A Super Bowl az itteniek számára ugyan nem megengedhető mulatság, maga az esemény azonban gazdaságilag lendíthet a településen, és főként helyieket szeretnének alkalmazni a hasonló volumenű események lebonyolítására is, 2028-ban például az Olimpia nyitó és záró eseménye is itt fog lezajlani egyéb meccseken kívül. Mindemellett, a stadion belterében és környezetében rengeteg zöld felületet alakítottak ki, valamint egy, a tetőzeten összegyűjtött esővizet hasznosító mesterséges tavat is, melynek környezetét szintén helyi szervezetekkel fogják gondozni, karbantartani.

Forrás és további technikai érdekességek az épületről az alábbi cikkben.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk