Technológia

A vízminőség befolyásolja a költséghatékonyságot

1/2

Forrás: BWT GmBh

Forrás: BWT GmBh
Forrás: BWT GmBh
?>
Forrás: BWT GmBh
?>
Forrás: BWT GmBh
1/2

Forrás: BWT GmBh

A vízminőség befolyásolja a költséghatékonyságot
Technológia

A vízminőség befolyásolja a költséghatékonyságot

2019.04.26. 12:17

Cikkinfó

Támogatott tartalom

Tévhit, hogy otthonunkat csak drámai átalakításokkal és költséges gépészeti megoldásokkal tehetjük környezetkímélővé. A fenntarthatóság ugyanis sokszor az odafigyelésen is múlik, amivel jelentősen csökkenthetjük az energiafogyasztást, a keletkező hulladék mennyiségét, és nem mellékesen havi kiadásainkat is. Vannak azonban olyan elemei a zöld otthonok működtetésének, amelyekről kevesebbet hallunk. Ilyen például a víz minősége, ami befolyásolhatja egyes háztartási berendezések amortizációját, de hat a takarítás kemikália igényére is. A BWT vízkezelő vállalat segítségével az otthoni vízfelhasználást vettük górcső alá.

A szelektív hulladékgyűjtés, az energia- és víztakarékosság a fenntarthatóság olyan aspektusai, amiről igen gyakran hallhatunk, olvashatunk. Bizonyos tényezőkről azonban elterelődik a figyelem. Ilyen például az otthonba kerülő víz minősége. A legtöbb magyar háztartásban ugyanis közepesen kemény vagy kemény a víz, ami számos módon befolyásolja azt, hogy mennyire és milyen módon tudunk környezettudatosak lenni a mindennapokban. 

A kemény víz elsősorban a vizet használó háztartási berendezésekben, így például a mosógépben és a fűtési rendszerben okozhat gondot. A felrakódó vízkő alattomosan rongálhatja a szemek elől rejtett elemeket, ami hosszabb távon növelheti a gépek energiaigényét, így ugyanakkora hatásfokú működéshez jóval több energia felhasználására lesz szükségük. Sőt, a vízkőlerakódás miatt hosszú távon az is előfordulhat, hogy bármennyire is korszerű berendezések mellett döntöttünk, néhány év múlva újra beruházhatunk. Ezek a tényezők mind növelik háztartásunk környezeti terhelését, emellett havi szinten plusz költséget is jelentenek számunkra.


Forrás: BWT GmBh
2/2
Forrás: BWT GmBh


Fontos az energiafelhasználás optimalizálása


Ha a mosógép vagy a mosogatógép túl sok áramot fogyaszt eredeti hatékonyságához képest, elképzelhető, hogy a fűtőszálat és a mozgó alkatrészeket már megtámadta a vízkő, ami felelőssé tehető az energiapazarló működésért. Ezek a problémák könnyen gátat szabhatnak fenntarthatósági törekvéseinknek, hiszen értékes energiát pocsékolunk el, és nemcsak gépeink javíttatásáról vagy cseréjéről, de azok esetleges elszállíttatásáról is gondoskodnunk kell, ami által megnövekszik otthonunk környezeti terhelése, megnőnek kiadásaink.


Lágy vízzel a fenntarthatóbb működésért


A vízkőlerakódás okozta szépészeti, működtetési és energiahatékonysági problémák lágy vízzel könnyen orvosolhatók. Mivel lágy víz esetén nem képződik vízkő a mosógépben, mosogatógépben és kazánunkban, illetve bojlerünkben, megőrizhető eredeti hatékonyságuk, így sok energiát spórolhatunk meg, ami amellett, hogy kíméli környezetünket, a villanyszámlát is lefaraghatja. Sőt, ha lágy víz kerül a mosógépünkbe, akár feleannyi mosószerrel is ugyanolyan tisztára moshatjuk ruháinkat.


A BWT vízkezelő vállalat elkötelezett az otthoni fenntarthatóság iránt, így vízszűrő és vízlágyító berendezései sokféleképpen támogatják a környezetbarát otthon kialakítását. A korszerű BWT AQA PERLA BIO C vízlágyítóval előállított lágy vízzel megelőzhetjük a vízkőlerakódást, így elősegítjük a háztartási berendezések hatékony működését, és hozzájárulhatunk élettartamuk meghosszabbításához jelentős kiadásoktól kímélve meg a családi kasszát. A most megjelent, legújabb generációs BWT AQA Perla Bio C vízlágyító család is az otthoni okos készülékek sorához csatlakozik, hozzájárulva a fogyasztók kényelméhez. A legmagasabb szintű biztonság érdekében a "BWT MON ADOUCISSEUR" applikációval a felhasználók akár okostelefonjukon keresztül is kommunikálhatnak a termékkel.


Amennyiben vízlágyító berendezés mellett döntünk, érdemes pár szempontot szem előtt tartani az építkezésnél. Hasznos, ha a konyhában egy a vízlágyító előtt elágazó vízvezetéket is kiépítünk, hiszen míg a különböző konyhai berendezések működéséhez a lágyvíz az optimális, fogyasztásra leginkább a közepesen kemény víz a megfelelő. Ha az építkezés során tervezünk vízlágyító berendezést, ám csak később lesz lehetőségünk megvásárolni, akkor is érdemes a helyét kialakítani egy multiblock elkerülő ágnak, szennyvíz csatlakozásnak valamint elektromos hálózatnak.


További információk az optimális vízkezelésről:www.bwtviz.hu 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk