Programok

ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál, Tihany

1/3

?>
?>
?>
1/3

ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál, Tihany
Programok

ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál, Tihany

2013.08.01. 07:56

Eseményinfó

Földrajzi hely:
Tihany, Magyarország

Esemény kezdete:
2013.08.16. 08:00
Esemény vége:
2013.08.20. 20:00

A művészetek kedvelőinek jó szívvel ajánljuk, hogy augusztusban Tihanyt válasszák úticéljuknak. Nem csak a frissen megnyitott KOGART Galéria, hanem az ARTplacc fesztivál is várja mindazokat, akik szívesen ismerkednek a kortárs művészeti trendekkel - legyen szó zenéről, fotóművészetről vagy akár színházi programokról.

Az ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál immáron harmadik alkalommal hozza össze a hazai kortárs képzőművészeti galériák és intézmények legjavát. A fesztivál alkalmat ad arra, hogy a közönség különleges nyári hangulatban találkozzon a legfrissebb kortárs képzőművészeti tendenciákkal. Az ARTplacc a település kulturális, társasági múltjára alapozva, a turisztikai kliséken túlmenően, a fesztivál régi fényét és regionális szerepét visszaállítandó szeretne áttörést elérni a balatoni kulturális élménykínálatban. Az ARTplacc 2013-ban a Nagyon Balaton rendezvénysorozattal együttműködésben valósul meg. A teljes Balaton Régiót érintő, nagyszabású programsorozat keretében három nap alatt tucatnyi helyszínen zajlanak koncertek, sport-, családi- és gyerekprogramok. A nemzeti ünnepet a Balaton közepéről indított, látványos tűzijáték koronázza meg.

A szervezők szándéka szerint a félszigetre látogatók és az itt nyaralók számára az ARTplacc egy izgalmas nyári művészeti fesztivál, ahol a közönség kevésbé kötött és szigorú terekben és helyzetekben kerülhet közelebb minőségi kortárs kulturális produkciókhoz. A kultúra- és művészetközvetítés területe folyamatosan megújul, új stratégiákra és módszerekre van szükség ahhoz, hogy a kultúra minél szélesebb rétegekhez eljusson és hozzáférhetővé váljon. A fesztivál programját éppen ezért interaktív installációk, múzeumpedagógiai programok és rendszeres tárlatvezetések is színesítik.

GALÉRIAplacc a Kompkikötőnél
A fesztivál egyik fő helyszíne, a Kompkikötőben elhelyezkedő GALÉRIAplacc programja kiállításként és vásárként is értelmezhető, hiszen itt nemcsak megismerhető egy-egy galéria arculata, hanem meg is vásárolhatók a műalkotások. Az ARTplacc szakmai partnere a Kortárs Galériák Egyesülete, kiállítóink a Deák Erika Galéria, a Dovin Galéria, az Erdész Galéria, a Faur Zsófi Galéria, az osztrák Gaudens Pedit Galéria, az Inda Galéria, a kArton Galéria, a Molnár Ani Galéria, a Mono Galéria, a Nessim Galéria, a NextArt Galéria, a Várfok Galéria, a Vass-gyűjtemény és az Art Quarter Budapest.

FOTÓplacc a Pisky sétányon
Új helyszín a 2013-ban az Apátsághoz vezető Pisky sétányon kialakított FOTÓplacc. Itt a LÉTKÉPEK - kortárs fotográfusok villanófényben című csoportos fotókiállítás várja a látogatókat. A tárlat gerincét a 30-as, 40-es éveikben járó, a fotográfiát innovatív módon használó alkotók munkái adják. A kiállítás fő kérdései közé tartozik, hogy vajon menyiben módosította, illetve gyökeresen felforgatta-e a ’90-es évektől kezdve a digitális világ megjelenése a fotográfusok képhez való viszonyát? Minek köszönhető az archaikus, XIX. századi technikák kortárs reneszánsza? A széles spektrumú kiállítás a fenti felvetéseken túl az elmúlt időszakban kiemelt jelentőségre szert tett személyes fotó hazai követőinek munkáira koncentrál. A kiállító művészek többek között: Áfrány Gábor, Dobos Tamás, Csontó Lajos, Ember Sári, Göbölyös Luca, Puklus Péter, Telek Balázs és Varga Tamás. A tárlat kurátora Surányi Mihály.

Együttműködés művészeti egyetemekkel
Az ARTplacc kortárs művészeti fesztivál egyik célkitűzése, hogy a kortárs közegbe már beágyazott alkotók mellett bemutatkozási lehetőséget biztosítson a művészeti egyetemek jelenlegi és frissen végzett hallgatóinak is. A Magyar Képzőművészeti Egyetem diákjai által 2011-ben, Balatonszemesen életre hívott St.ég projekt is meghívást kapott a fesztiválra. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói köztéri alkotásokon keresztül képviseltetik magukat a fesztiválon, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem pedig egy animációs válogatással jelentkezik Tihanyban.

Land art a kikötőben -- Koronczi Endre: Ploubuter Park
Az ARTplacc egyik emblematikus alkotása Koronczi Endre Ploubuter Park című installációja az egyik fő helyszínen, a KIKÖTŐplaccon lengedezik majd, hasonló című videoja pedig a crosstalk video art festival programjában kap helyet. A mű a túlfogyasztásra és a szeméttermelés megállíthatatlan növekedésére hívja fel a figyelmet, a Balaton vízfelületét egy bevásárlóközpont parkolójaként elképzelve, egy csoport ottfelejtett bevásárlókocsival reflektál az ökológiai tudásdeficitre, mint ahogy teszi ezt a szintén környezeti kérdésekkel foglalkozó PANEL Contemporary video válogatása is.

KIKÖTŐplacc: installáció, videoművészet, kiállítás, filmvetítés, koncert, színház, irodalom
A KIKÖTŐplacc az installációkon és a videoművészeti áttekintésen túl is gazdag programkínálattal várja a látogatókat. A hajókikötő szomszédságában, az 1923-ban épült Sport Szállóban kap helyet a Kitchen Budapest Magyarország szubjektív atlasza kiállítása. A vízparti, árnyas Olvasóligetben a víz mellett ejtőzve lapozhatunk fel művészeti albumokat, kortárs gyerekirodalmat, magyar és idegen nyelvű köteteket, késődélután pedig irodalmi beszélgetéseken, író-olvasó találkozókon vehetünk részt, ahol többek között Varró Dániellel és Szvoren Edinával találkozhat a közönség.

Esti kikapcsolódáshoz a KIKÖTŐplacc színházi, filmes és zenei programjai közül válogathatunk. A színházi előadások között találjuk a Pelsőczy Réka rendezte Kicsi nyuszi hopp hopp című hungarian road-movie-t. A vízparti moziban vetítik a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon debütált és néhány napja a hazai mozikba került Renoir című francia filmet, valamint a Szicíliában játszódó, A tenger törvénye című olasz filmdrámát. Az EUshorts válogatásában rövidfilmek gazdagítják a programot.

A fesztivál zenei kínálata szintén a sokszínűségre törekszik, a fellépők között ismert és feltörekvő fiatal előadók egyaránt szerepelnek a soul-jazz-funk vonaltól a barokk popon át a lofi zajzenéig. Koncertezik a Volkova Sisters, a The Qualitons, a Morningdeer és a 40 days is. Napközben és a koncertek után Dj Bodoo szettjei visszhangoznak majd. A vizualitás a koncerteken is szerepet kap: a kaposvári Fényhangár audiovizuális csoportosulás VJ-szettjei járulnak hozzá ahhoz, hogy a fesztivál estéi láthatóan színessé váljanak. Az ARTplacc kortárs művészeti fesztivál paralel rendezvényeként zajlik a képzőművészet és a gasztronómia kapcsolatára fókuszáló art&food fesztivál.

Jegyinformáció
Az ARTplacc karszalag megvásárlásával a fesztivál kiemelt programjai (a GALÉRIAplacc kiállításai és programjai, a FOTÓplacc fotókiállítása, a KIKÖTŐplacc színházi és zenei programjai) látogathatóak, illetve a félsziget számos szolgáltatása (szállás, étkezés és szabadidő) kedvezményesen vehető igénybe. A karszalag ára 1500 Ft, amely megvásárolható a Nagyon Balaton fesztivál jegyterjesztő pontjain, Tihanyban a fesztivál ideje alatt helyszíneinken és budapesti jegyterjesztő pontjainkon, a NUBU és a Mono Fashion üzleteiben.

Az ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál helyszínei 2013. augusztus 16-án, délelőtt 10 órától augusztus 20-án este 10 óráig látogathatóak.
Az ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál megnyitója 2013. augusztus 16-án, 19:30 órakor került megrendezésre GALÉRIAplacc helyszínünkön.

Az ARTplacc főszervezője a Mono Art Nonprofit Kft.
A fesztivál főtámogatója az OTP Bank Nyrt.
Médiapartnereink: Art Guide East, Artmagazin, Flash Art, Új Művészet.

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk