Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

BMW Welt

1/18

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
képek forrása: Coop Himmelblau
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/18

BMW Welt
Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

BMW Welt

2007.11.14. 09:19

Projektinfó

Földrajzi hely:
München, Németország

Építészek, alkotók:
Coop Himmelb(l)au

Októberben a Coop Himmelb(l)au-i tervek alapján elkészült BMW Welt ünnepélyes keretek között, mintegy 800 vendég jelenlétében megnyitotta kapuit a látogatók előtt.

2007. október 17-én, hétfőn, nagyszabású rendezvény keretében kezdetét vette a BMW Welt megnyitójának ünnepségsorozata. A nagyközönség számára az új létesítmény kapui a 2007. október 20-21-i hétvégén tárultak fel.

A BMW Welt – közönségnapok, október 20-21.
A közönségnapokon a látogatók egy körsétát tettek meg, amely végigvezette őket az épület részein, megmutatva annak különleges funkcióit. A „pláza" ideális kiindulási pontnak bizonyult az épületkomplexum minden része felé, s kiváló áttekintést kínált a BMW Welt egyedülálló architektúrájára és egyes területeire. Közvetlenül az északi kapu mellett, jobb oldalon a BMW modellek bemutatója kezdődik, a BMW Welt ugyanis a gyár összes jelenlegi modellsorozatát felsorakoztatja. Néhány méterrel arrébb a BMW Individual részlege kínálja egyedi színeit és különlegesen ritka anyagait. Balra eszpresszó és a „Junior Campus" várja a látogatókat. Utóbbi a 7 és 13 év közötti gyermekek számára kialakított, egészen egyedülálló élménycentrum, ahol a fiatalok a mobilitást minden érzékszervükkel megtapasztalhatják.

1/18

2/18

3/18

 

Közvetlenül szemben találhatják a látogatók a Technikai és Design Stúdiót. Aki a BMW mérnöki tudományába és formatervezésébe kíván bepillantást nyerni, itt széles körű ismeretekre tehet szert, érdekes kiállításokat tekinthet meg és interaktív programokon vehet részt. Ilyen például a design-konfigurátor, amellyel a látogató megalkothatja álmai autóját, de érdekesek a BMW CleanEnergy vagy a BMW Hatékony Dinamika (BMW Efficient Dynamics) koncepcióiról szóló anyagok is.

A „Junior Campus" mögött pár méterrel működik a gyári kiegészítők BMW Lifestyle & Original üzlete. A márka, az igényes kiegészítők vagy éppen a Forma-1 rajongói itt egyedülálló kínálatból válogathatnak, de a járművüket éppen átvevő ügyfelek is hasznos kiegészítőket – például kerékpártartót vagy gyerekülést – vásárolhatnak, s a helyszínen be is szereltethetik.

A plázát tovább követve, az út a déli kapu kettős-kúp épületrészéhez vezet. Ez a rendkívül különleges, egyben figyelemfelkeltő építészeti alkotás a BMW márka kiállításainak színtere. A nyitórendezvényen, két szinten, egyedülálló művek, filmek és járművek szerepeltek, egyaránt a BMW Hatékony Dinamika témaköréből. A kettős-kúp emellett exkluzív kulturális rendezvényeknek is otthont ad, novemberben például válogatott nemzetközi művészek közreműködésével dzsessz-matinék szerepelnek műsoron, decemberben pedig adventi dzsessz- és klasszikus zenei koncertsorozat indul.

4/18

5/18

6/18

A BMW Welt kellős közepén, közvetlenül a Technikai és Design Stúdió felett, a „Premier-átadó" területén vette kezdetét a járművek átadása. E részlegbe a közönségnapok alatt szabad volt a bejárás, ám mostanra már csak az autójuk átvételére érkező ügyfelek előtt áll nyitva, hogy itt valóban exkluzív körülmények között ülhessenek először új gépkocsijukba. A járművek összesen 20 forgóemelvényen és tíz panorámastandon előkészítve várják gazdájukat. A látogatók a közönségnapok során csodálatos panorámában gyönyörködhettek innen, a BMW Múzeumra, a BMW müncheni gyárára, illetve a toronyépületre és a kettős-kúp kompozíciójára. Észak felé, a metróállomás irányába tekintve jól látható a rendezvényközpont, a motorkerékpár-kiállítás, illetve a prémiumszalon, ahol az autójukra várakozó ügyfelek kényelmesen tölthetik el az időt a nagy pillanatig, amikor elindulhatnak a „Premier-átadó" felé vezető lépcsőkön.

A BMW Welt további impozáns építészeti alkotása a „Galéria", ez a lendületes hatalmas híd, amely a BMW Welt és a BMW Múzeum közötti gyalogos-felüljáró folytatásaként, az épületet átszelve egészen az északi oldal rendezvényközpontjáig ível. A „Galéria" magasságából átfogó pillantást vethetünk a BMW Welt-re, a „Premier-átadóra" éppúgy, mint a földszinten zajló eseményekre. A látogatók innen a gasztronómia világába is könnyedén beléphetnek, a nemzetközi étterem, a Coffee Bar vagy a Club Restaurant ajtaján át.

képek forrása: Coop Himmelblau
7/18
képek forrása: Coop Himmelblau

8/18

9/18

10/18

11/18

12/18


3. A BMW Welt története - A tervektől a megnyitóig


A BMW Welt története 2001 januárjában vette kezdetét, amikor a Prof. Wolf D. Prix vezetése alatt álló COOP HIMMELB(L)AU megnyerte a nemzetközi építészeti pályázatot. A BMW AG igazgatótanácsa még decemberben ugyanis alapos kiértékelést és részletes konzultációt követően végül az osztrák tervezőiroda rendhagyó kompozíciója mellett döntött.

A részletes tervezés egy évvel ezután kezdődhetett el. A főépítészi és generáltervezői szerepet betöltő COOP HIMMELB(L)AU mellett további 30 alvállalkozó összesen 120 építésze és mérnöke dolgozott a projekten. Ennek során összesen 15 ezer terv készült, miközben a teljes tervezési fázisra 800 ezer munkaórát fordítottak.

2003. augusztus 1-jén bezárt az Olympia-parkolóház, s a bontási munkálatokkal megkezdődhetett a BMW Welt megvalósításának hosszú folyamata. 2004 januárjában lezárultak a terület környezetvédelmi munkálatai is, s elindulhatott a felszín alatti mélyépítési kivitelezés. A következő hónapok során az egyik lefúrt lyukat a másik után töltötték fel betonnal, az eredmény pedig az egyenként 17 méter mélyen lenyúló, 88 centiméter átmérőjű, összesen 775 betonoszlopban mutatkozott meg. Ezek közvetlenül egymáshoz illeszkedve, a későbbi felszín alatti szintek részeként függőleges betonfalat alkottak. E falazat a munkagödörben folyó további munkálatok során hatékony védelmet nyújtott a környező földtömeg megcsúszása és a behatoló talajvízzel szemben. A 210 méter hosszú és helyenként 120 méter széles építési területről összesen 12 ezer alkalommal gördülhettek ki a megrakott billencsek. 2004 májusában 14 méterrel a talaj, illetve 6 méterrel a talajvíz szintje alatt, az alapozás elérte legmélyebb pontját.

 

13/18

14/18

15/18


A BMW Welt alapkőletételét, ünnepélyes keretek között, 2004. július 16-án tartották, amelyet a BMW Welt északi bejáratánál, a padlózatba jól láthatóan beépítve, a látogatók ma is megtekinthetnek.

Ekkortól kezdődhetett meg a szerkezetépítés, amely során szintről szintre haladva, összesen 55 ezer köbméter beton érkezett az építési területre. Elsőként a BMW Welt felszín alatti szintjeinek fő helyiségeit alakították ki, például az 580 parkolóhely, az átadásra érkező autókat szállító járműszerelvények, a mosó, a nappali tárolók vagy éppen a műhely számára, egészen a földalatti konyhákig és ellátó helyiségekig.

A 2004/2005-ös esztendő fordulójára megkezdődhetett az acélszerkezetek és a homlokzatok kivitelezése, különösen az acél magasépítési munkálatok számítottak az elkövetkezendő hónapok legjelentősebb kihívásának. A kettős-kúp architektúrájának komplex geometriája és a teljes épület statikája komoly feladat elé állította az acélszerkezetek specialistáit. Összesen 13 ezer szerelési terv született annak érdekében, hogy a biztonsági követelményeknek és Prix professzor építészi terveinek egyaránt megfelelhessenek. 2005. február végére elkészült a kettős-kúp acélkonstrukciójának alsó része, s mivel ekkorra a felszín alatti szinteket is teljes mértékben kialakították, a belső szerelések is megkezdődhettek. 2006 januárjára elkészült a kettős-kúp tartószerkezete.

 

16/18

17/18

18/18


2005. július 1-jén ünnepelhettek az építők, amikor a BMW Welt hatalmas kiterjedésű, számtalan állványszerkezet által megtámasztott, „lebegő" tetejével a talajszinttől 28 méterre elérték az épület legmagasabb pontját. Ekkor, a régi szokás szerint, az építkezés vezetője felmászott egészen az épületszerkezet tetejére, s az ünnepség 400 vendége előtt kihirdette a szerkezetépítő munkák befejeztét.

2005/2006 fordulóján az épület teljes tetőszerkezetét több mint 150 ideiglenes tartójáról a 12 végleges támaszra eresztették le. E bonyolult „leterhelési" művelet problémamentesen és olyan gyorsan zajlott, hogy a munkások már február elején a homlokzat üvegezéséhez kezdhettek. Ennek során összesen 14500 négyzetméter üveget szereltek fel, a tető fokozatosan bezárult, s elkészült a napelemes villamosenergia-termelő rendszer is. Az építkezés környezete is változott, ekkorra például már lebontották a legnagyobb darut.

2006 és 2007 júniusa között a felszín feletti szintek belső szerelési munkálatai folytak. A „Premier-átadó" a járművek forgóemelvényeivel és egyéb más technikáival, a liftek, a gasztronómiai létesítmények és a rendezvényközpont műszaki berendezései elnyerték végső formájukat. Megkezdődhetett a helyiségek berendezése és részletes belsőépítészeti kialakítása, 2007 júniusától pedig a próbaüzem is beindulhatott.

A gyalogoshíd 2007 áprilisában került a helyére, összeköttetést nyújtva a BMW Welt, illetve a BMW Múzeumot, a gyárat és a „négy henger" tornyait magában foglaló BMW toronyépület-komplexum között. Az épület hivatalos műszaki átadására 2007. június 30-án került sor.

2007. október 17-én a megvalósítás folyamata elérkezett csúcspontjára: a BMW Welt ünnepélyes keretek között, mintegy 800 vendég előtt megnyitotta kapuit a látogatók előtt. A 2007. október 20-21-én tartott közönségnapokon a létesítmény minden látogató és ügyfél számára nyitva állt, hogy még a tulajdonképpeni üzemkezdet előtt felderíthessék és megismerhessék a BMW világát, a BMW Welt-et.


A BMW Welt helye és címe:
BMW Welt
Am Olympiapark 1
80809 München

Információ: www.bmw-welt.com

képek: sajtóanyag és coophimmelblau.at

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk