Közélet, hírek

Búcsú Jelenik Katalin építésztől

1/3

?>
?>
?>
1/3

Búcsú Jelenik Katalin építésztől
Közélet, hírek

Búcsú Jelenik Katalin építésztől

2009.05.25. 20:23

"...szépen és tartalmasan éltél – még ha ennek megítélésére én méltatlan lennék is. Egyet azonban nem tudnék elhallgatni, ha kérdeznél: milyen kár, hogy nem lehettél nagymama. Ha én ezt meg tudom ítélni, csodálatos nagymama lettél volna." Szántó Tibor búcsúbeszéde.

Kati!.... Szia!

1/3

Hozzád beszélek napok óta, magamban. Azzal kezdem mindig, amivel szoktam mostanában, amikor felvetted a telefont: hogy vagy? Minden esetben valami mást válaszoltál, de soha nem panaszkodtál. Legutóbb például azt felelted, hát... nem jobban. Akkor egy napod volt még hátra. Hihetetlenül erős voltál – vagy hihetetlenül zárkózott? Bizonyos, hogy erős is voltál, meg zárkózott is, de talán jellemzőbb rád, hogy konkrét voltál. Tárgyszerű. Legalábbis én téged ilyennek ismertelek.

Valójában nem ismertelek. Évek óta dolgoztunk együtt kisebb-nagyobb megszakításokkal – amikor éppen igen, olyankor nagyon intenzíven. A magánéletedről szinte soha semmit nem mondtál, magadról annál is kevesebbet. Ennek ellenére nagyon közel éreztelek magamhoz. Ha értelmezhető az a kifejezés, hogy bensőséges szakmai kapcsolat, akkor a mienk az volt. Nem hirtelen alakult ez, hanem lassan, alaposan.

A régi épületek szeretete és tisztelete mindkettőnket jellemezte, ezt nem egymástól tanultuk. Én viszont tanultam tőled szakszerűséget, körültekintést, alaposságot, következetességet. Élvezetes volt részletkérdéseket elemezni veled, formákról, anyaghasználatról diskurálni, amit a te oldaladról sok-sok tapasztalat és biztos elméleti alap támogatott. Amúgy meg jó kedélyű voltál, a gesztusaidban mindig munkált egy kis humor, vagy irónia.

A gondolkodásod fegyelmezett volt, de az előadásmódod gyakran vibráló, rakoncátlan. Egyik témáról hirtelen egy másikra ugrottál, majd vissza kettőt és előre egyet. Mint aki öt fájlt nyit meg a gépén és párhuzamosan dolgozik velük. Gyakran kértem, hogy ne kapkodj, fejezd be, amit az előbb kezdtél... – Mi van? Nem tudsz követni?! – Sokszor nevettünk ezen.

Abban, hogy meg fogsz gyógyulni, az utolsó pillanatig te magad tartottad bennem a hitet.  Nem áltattál sem közvetlenül, sem közvetve azáltal, hogy magadat áltattad volna. Tárgyszerű voltál ebben is. Azzal tartottad bennem a hitet, ahogyan az utolsó pillanatig dolgoztál: figyelemmel, körültekintéssel, odaadással, pontosan... – ahogy a csillag megy... Pont úgy dolgoztál, ahogyan mindig is. Láttam, persze, hogy egyre fogysz, láttam, hogy egyre nehezebben mozogsz, de reményt leltem abban, ahogyan telefonon, interneten nyomon követed az aktuális munkánk fejleményeit, ahogyan egy-egy kérdést ugyanolyan aprólékosan és átéléssel elemeztél, mint mindig. Legutolsó beszélgetésünkre sem azért emlékszem tűélesen, mert kényszeresen ismétlem magamban – azt teszem –, hanem azért, mert fontos dolgokat mondtál. Akkor egy napod volt hátra. Kati! Honnan volt ekkora lelkierőd?

A soron következő közös teendőnket mára beszéltük meg.

Ha megkérdeznél, biztosítanálak, hogy szépen és tartalmasan éltél – még ha ennek megítélésére én méltatlan lennék is. Egyet azonban nem tudnék elhallgatni, ha kérdeznél: milyen kár, hogy nem lehettél nagymama. Ha én ezt meg tudom ítélni, csodálatos nagymama lettél volna.

Szántó Tibor
(elhangzott 2009. május 12-én Jelenik Katalin sírjánál)


Jelenik Kati

1955–2009

Az egyetem elvégzése után, 1979-ben a KÖZTI-be került, a legendás Dísz téri irodába, majd 1982-ben – a Dísz téri iroda felszámolása miatt – a PESTTERV-be ment át, ahol 1989-ig dolgozott. Ezt követően a MÉRMŰ Tervező Szövetkezetben, majd 1993-tól saját cégében, a TÉR-TÁR Mérnöki Bt.-ben folytatta építésztervezői munkásságát. A nyolcvanas években műemlékvédelmi szakmérnöki diplomát szerzett (1986) és elvégezte a MÉSZ Mesteriskoláját (1988).

1997 óta tagja a Magyar Építész Kamarának, 2003-ban a Műemléki Tagozat elnökségi tagjává választották, és 2004-től az Icomos Magyar Nemzeti Bizottságának is tagja.
Az állami tervezőirodákban elsősorban középületek tervezésével, felújításával foglalkozott, s ennek kapcsán került mind szorosabb kapcsolatba a régi épületekkel is.
Speciális területe a műemlék épületek helyreállításával járó kutatás, szakvélemény, hasznosítási koncepciótervek és felújítási tervek készítése lett.

Az utóbbi két évtizedben mintegy félszáz építészeti terv készült irányításával, többször más tervezőirodával és fiatal tervező kollégákkal is együtt dolgozott. Tervezői pályafutásának jelentős részében kastélyok, kúriák, templomok, mauzóleumok, történeti lakóházak részletes megismerését és helyreállításuk megtervezését tartotta fő feladatának, de minden kisebb és átfogóbb tervezési munkát is nagy gondossággal végzett. Többek között örökségvédelmi hatástanulmány kidolgozását (Dabas), régi temető kegyeleti parkká alakítását (Dabas), a pesti városfal dokumentálását, emléktáblák elhelyezési tervét, vagy restaurátori kérdések előkészítését éppúgy, mint alkalmanként pestkörnyéki családi házak tervezését is. A rengeteg tervezési munka közül szerencsére több meg is valósult, s ezért ezek kivitelezésének állandó figyelemmel kisérését rendkívül fontosnak tartotta.

Több éves munka kötötte Vác és környékének egyházi épületeihez, valamint Dabashoz, ahol számos kúriával foglalkozott.  Különös gondossággal kezelte a turai Schossberger kastélyt, amihez másfél évtizedes kapcsolat fűzte, s nem rajta múlt, hogy a kastély helyreállítása még nem kezdődött el.

Fontosabb elkészült munkái a teljesség igénye nélkül:
Tahi, Pollack Mihály présház és nyaraló helyreállítása és bővítése vállalati továbbképző központ céljára 1985. (a Pestterv keretében)
Bp. II. ker. Szilágyi fasor, Teleki Alapítvány székháza 1991. (a Mérmű Szövetkezettel)
Bp. XVI. ker. Kolozs u., Hepta irodaház 1991 (a Mérmű Szövetkezettel)
Pécel, Benedek u. családi ház 1995
Vác, Szeminárium, Székesegyház, Konstantin téri burkolat helyreállítása 1996–1999
(Tátrainé Patay Ágnessel),
Bp. I. ker. Szabó Ilonka u., Hipp irodaház rekonstrukció 2000–2003
Nagykőrös, a Halász-Tanárky kúria állagmegóvása 2001–2004
Bp. VIII. ker. Bláthy u., a volt kaszinó, étterem külső felújítása 2001
Vajta, volt Zichy kastély helyreállítása egyházi továbbképző céljára, műemléki dokumentáció készítése, 2001–2003 (a Szántó és Mikó Építészek Kft.-vel)
Vácrátót, Vácduka, Őrbottyán, római katolikus templomainak helyreállítása 2001–2007.
Dabas, védett épületek helyreállítása, Halász Bálint kúria 1990–1991 (a Pestterv keretében), Halász Zoltán kúria 2000, Úri kaszinó 2001, Halász Móric kúria 2002
Örkény, Pálóczi Horváth kastély helyreállítása 2002–2006 (munkatárs: Fekete J. Csaba)
Hollókő, népi épületek helyreállítása 2002–2005
Budajenő, volt skót bencés rendház, általános iskola helyreállítása 2000–2002 (az A+A Stúdió Kft-vel), valamint a melléképületek külső felújítása polgármesteri hivatal céljára 2004–2007
Fiumei úti Sírkert, Ganz mauzóleum helyreállítása 1995, Batthyány mauzóleum helyreállítása 1999-2000, Deák mauzóleum helyreállítása 1999–2004
Bp. XII. ker. Farkasvölgyi út, volt rendház, Rendőrtiszti Főiskola, homlokzatok és tető helyreállítása 2003–2009

Az utóbbi időben készült, megvalósulás előtt álló tervezési munkái:
Fiumei úti Sírkert, Schlick mauzóleum helyreállítási terve 2004
Tinnye, római katolikus templom külső helyreállítási terve 2007
Cegléd Szőkehalompuszta, Kishartyáni kúria állagmegóvási terve 2006–2008
Esztergom volt Fürdőszálló és Gőzfürdő, Szent István Fürdőegyüttes teljes helyreállításának műemléki tervezése 2008 (az L2 építészirodával)
Tápióbicske, Bicskey kúria helyreállítási és hasznosítási terve 2008–2009 (munkatársak: Mayer Brigitta és Szentgyörgyi László)
Tóalmás, a Wahrmann-Andrássy kastély tető-helyreállítási terve 2009 (a Szántó és Mikó Építészek Kft.-vel)
Tura, a Schossberger kastély tető-helyreállítási terve 2009 (a Szántó és Mikó Építészek Kft.-vel)
 
Klaniczay Péter

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk