Épületek/Irodaépület

Debreceni Innovációs Központ

1/16

Debreceni Innovációs Központ – tervező: BORD Építész Stúdió – fotó: Bujnovszky Tamás

?>
Debreceni Innovációs Központ – tervező: BORD Építész Stúdió – fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Debreceni Innovációs Központ – tervező: BORD Építész Stúdió – fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Debreceni Innovációs Központ – tervező: BORD Építész Stúdió – fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Debreceni Innovációs Központ – tervező: BORD Építész Stúdió – fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Debreceni Innovációs Központ – tervező: BORD Építész Stúdió – fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Debreceni Innovációs Központ – tervező: BORD Építész Stúdió – fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Debreceni Innovációs Központ – tervező: BORD Építész Stúdió – fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Debreceni Innovációs Központ – tervező: BORD Építész Stúdió – fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Debreceni Innovációs Központ – tervező: BORD Építész Stúdió – fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Debreceni Innovációs Központ – tervező: BORD Építész Stúdió – fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Debreceni Innovációs Központ – tervező: BORD Építész Stúdió – fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Debreceni Innovációs Központ – tervező: BORD Építész Stúdió – fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Debreceni Innovációs Központ – tervező: BORD Építész Stúdió – fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Debreceni Innovációs Központ – tervező: BORD Építész Stúdió – fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Debreceni Innovációs Központ – tervező: BORD Építész Stúdió – fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Debreceni Innovációs Központ – tervező: BORD Építész Stúdió – fotó: Bujnovszky Tamás
1/16

Debreceni Innovációs Központ – tervező: BORD Építész Stúdió – fotó: Bujnovszky Tamás

Debreceni Innovációs Központ
Épületek/Irodaépület

Debreceni Innovációs Központ

2022.08.22. 17:11
MÉD

Projektinfó

Szerzők:
Hulesch Máté

Földrajzi hely:
Debrecen, Magyarország

Építészek, alkotók:
Bordás Péter, BORD Építész Stúdió

Cég, szervezet:
Debreceni Egyetem

Vélemények:
1

Debreceni Innovációs Központ

URL:
BORD Építész Stúdió

Tervezés éve:
2018-2021

Építés éve:
2021

Bruttó szintterület:
6800 m2

Stáblista

Megbízó: Debreceni Egyetem

Generál tervezés: BORD Építész Stúdió

Felelős tervező: Bordás Péter

Koordináló építész: Lente-Papp Linda

Építész csapat: Angi Ágota Melinda, Benke Róbert, Fábry András, Lente Artúr, Mezey Tamás, Mezősi Zsolt, Méhes Andrea

Kert- és tájtervezés: BORD Építész Stúdió - Waldmann Andrea

Gépészeti tervezés: BORD Épületgépész Stúdió - Hollókövi Zoltán

Tartószerkezeti tervezés: Hydrastat Mérnöki Iroda – Dezső Zsigmond

Látványtervek: Homologue - Ölbey Zoltán

Makett: Limes Model - Csizmazia Géza

Fotó: Bujnovszky Tamás

MÉD:

Letölthető dokumentumok:

A Debreceni Egyetem új Innovációs Központja az egyetem inkubátorházaként fiatal kutatók és startup cégek számára biztosít hátteret, ahol az elméleti kutatástól a prototípus gyártásig készülnek projektek. A BORD Építész Stúdió tervei alapján megvalósult épület flexibilis kialakításával igyekszik hosszú távon is inspiratív környezetet biztosítani az innovatív munkához.

A projekt azzal a speciális programmal indult, hogy az épület kialakítása minden tekintetben a kutatás sikerét kell szolgálja, megfelelő környezetet biztosítva a startupok számára a kísérletezéshez, technológiai fejlesztésekhez. Az effajta alkotásnak pedig az elmélyült egyéni kutatómunka éppúgy része, mint az információ megosztása, az inspiráló együtt gondolkodás. Az épület áttekinthető struktúrájával elsősorban ezt a funkcionális igényt törekszik kielégíteni.

Debreceni Innovációs Központ – tervező: BORD Építész Stúdió – fotó: Bujnovszky Tamás
2/16
Debreceni Innovációs Központ – tervező: BORD Építész Stúdió – fotó: Bujnovszky Tamás

Bordás Péter, az épület vezető tervezője elmondása szerint mindezt úgy szerették volna elérni, hogy egy végtelenül egyszerű épületformát hoznak létre, ami képes befogadni a különböző léptékű és tevékenységi körű irodákat. Egy olyan egyszerű épületet, aminek a központi tereiben minden ott dolgozó találkozni tud egymással, inspirálódni a másik munkájából, reflektálni egymás ötleteire.

Az épület funkcionális felépítése egy kisvároséhoz hasonlatos, míg szerkezeti rendszerét a tervező egy nagy teherbírású polcrendszerhez szereti hasonlítani. A gyártásra tervezett terek a földszinten találhatók, maximálisan kihasználva a telek beépíthetőségét. Funkcionális szempontból logikus ez az elhelyezés, hiszen ide kerül minden olyan nagyméretű gép, amit gyártáshoz használnak a beköltöző vállalkozások. A nagy teherbírású, masszív vasbeton szerkezet képes befogadni a különlegesebb igényű kutatási és fejlesztési tevékenységeket is. Az üzemként működő szintet az anyagmozgatás szempontjából is célszerű volt ide helyezni, praktikusan egy szervízút övezi.

Debreceni Innovációs Központ – tervező: BORD Építész Stúdió – fotó: Bujnovszky Tamás
5/16
Debreceni Innovációs Központ – tervező: BORD Építész Stúdió – fotó: Bujnovszky Tamás

Az alsó szint vasbeton és acél szerkezetei adják a szilárd alapot a felső két emelet acél oszlopokon nyugvó fa födémei számára. A középső szint működik "főtérként", ez az a szint, ami megadja a lehetőséget a "keveredésre". Itt találhatók a közösségi funkciók: az étkező-, pihenő-, tárgyaló- és coworking területek. Ez a találkozópont, vagyis ez az információcsere helyszíne, amely központi szerepet kap az épületben. Ehhez az acél szerkezetet választották a tervezők, amely filigrán módon nagy fesztávok áthidalására képes. A tér kialakítása súlypontok nélküli, légies. Hasonló szerkezetű, de némileg kötöttebb alaprajzú legfelső szint, ahol a kutatói irodák helyezkednek el, itt zajlanak a IT és egyéb számítógépes kutatások.

A felső szinteket minden oldala mentén terasz és üvegfalak veszik körül. A teraszfödém külső éle mentén található, fentről és lentről függőleges síkban mozgatható háromszögletű árnyékoló ponyvák adják a homlokzat játékos megjelenését. Ez egyúttal, ahogy Bordás Péter fogalmaz, egyfajta klimatikus pufferzónaként is funkcionál az épület körül: nem csak a belső irodatereket védi a hőterheléstől, hanem a teraszokat is, így az egész épület körül van egy bejárható zóna, ami mégis a külső "hártyán" belül marad. A tervező meglátása szerint egy épületnek mindig dinamikusnak kell lennie, és ebben az esetben, amikor a befoglaló forma egy egyszerű téglatest, ezt a dinamizmust az árnyékoló rendszer formavilágával, mozgásával sikerült megteremteni – kívülről.

Debreceni Innovációs Központ – tervező: BORD Építész Stúdió – fotó: Bujnovszky Tamás
11/16
Debreceni Innovációs Központ – tervező: BORD Építész Stúdió – fotó: Bujnovszky Tamás

Belülről ugyanis maga a szerkezet teszi dinamikussá a tereket. A látszó szerkezetekkel nem a loft-hangulat kialakítása volt az elsődleges cél, hanem a változtathatóság. Az épület hálózatszerű alaprajzi szerkesztésének köszönhetően bármely raszter szabadon formálható. Így a vertikális közlekedés is szintenként különböző helyekre lett pozícionálva, mely megkerülhetetlenné teszi a "főtéren" való áthaladást. Az acél tartószerkezet és a fa födémek izgalmas részletmegoldásokat eredményeznek, utóbbi raszterrendszere pedig azt is lehetővé teszi, hogy ha egy bérlő saját lépcsőt szeretne beépíteni, azt bárhol megteheti.

De nem csak a szerkezeti elemek láthatóak a belső terekben, hanem a gépészet is – a csövek és vezetékek – amely így hozzáférhetővé válik a felhasználók számára, könnyen javítható, vagy akár a kutatás-fejlesztés speciális igényeihez is igazítható. Ezt a flexibilitást szolgálja az is, hogy maguk a gépészeti berendezések az épület mellett kialakított mesterséges dombban kaptak helyet, így azok anélkül javíthatóak vagy lecserélhetőek, hogy a házat szét kellene bontani. Jelenleg levegő-víz hőszivattyú és hővisszanyerős szellőzés biztosítja a belső komfortot, de ezek a technológia fejlődésével még korszerűbb berendezésekre lesznek cserélhetőek a jövőben, ha igény van rá. A hőszivattyúk elektromos energiával való ellátására a tetőn elhelyezett napelemek szolgálnak.

Debreceni Innovációs Központ – tervező: BORD Építész Stúdió – fotó: Bujnovszky Tamás
15/16
Debreceni Innovációs Központ – tervező: BORD Építész Stúdió – fotó: Bujnovszky Tamás

A fa födém a hazai kontextusban innovatív megoldásnak számít, de a BORD tervezőinek már van tapasztalata ezen a téren egy korábbi svájci megbízásnak köszönhetően. Azt azonban Bordás Péter is megjegyezte, hogy az acél és fa kombinációja tartószerkezeti szempontból komoly odafigyelést és szoros együttműködést igényelt az építész és a tartószerkezettervező között, de megérte a ráfordított extra munkaórákat. A végeredmény így – a látszó szerkezeti és gépészeti elemekkel – egy olyan high-tech házat eredményezett, melyre kifejezetten büszke a tervezője.

Az Innovációs Központot 2021-ben adták át, azóta használatba is vették a különböző startupok és egyéb cégek. Arra a kérdésre, hogy milyenek a visszajelzések, szeretik-e a felhasználók az épületet Bordás Péter első kézből tud megnyugtató választ adni, hiszen saját debreceni irodájuk is ide költözött. A közösségi terek működnek, a teraszokon rendszeres a találkozás a más-más irodához tartozó munkatársak között. A mai igényeket kielégíti a kellően flexibilis ház – azt pedig, hogy hosszú távon is visszaigazolódik-e mindez, majd az idő megmondja.

 

Vélemények (1)
oolajto
2022.08.22.
18:47

Ahányszor megpróbálja valaki Christian Kerezt ügyetlenül imitálni, valahol a világban meghal egy kiscica.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk