Egyéb cikkek

Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont

1/15

?>
?>
?>
?>
?>
?>
helyszínrajz
?>
?>
helyszínrajz
?>
pince alaprajz
?>
földszinti alaprajz
?>
1. emeleti alaprajz
?>
2. emeleti alaprajz
?>
metszetek
?>
homlokzat
?>
1/15

Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont
Egyéb cikkek

Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont

2007.04.27. 11:20

II. díjat nyertek a 8. sz. pályamű szerzői: Zsuffa és Kalmár Kft. Kalmár László, Nagy Gábor, Rehus Szilvia

II. díjat nyertek a 8. sz. pályamű szerzői:

Zsuffa és Kalmár Kft.
Kalmár László, Nagy Gábor, Rehus Szilvia
A díj összege: 8.600.000 Ft

 

 

 


Részletes bírálat: 


A tervezők a városi szövet lezárásaként és a szabadon álló, ligetes beépítés nyitányaként fogalmazták meg az épületegyüttest.
A pavilonos szerkesztésű épület funkcionálisan rendkívül kiérlelt, az egyes egységek kerek egészek, akár ütemezhető és távlatban akár funkcióváltásra is alkalmas struktúrájuk egyenes következménye a hosszú belső közlekedési út és az egységek integráltságának hiánya. Az arányos fedett, nyitott előtérhez kapcsolt, a sétányra
nyitott étterem szép megoldás. A galéria szintre elhelyezett előcsarnok az érdekes, összetett térsor első eleme. A 3 keresztszárny funkciója elválik, köztük védett kertek alakulnak ki. A keresztszárnyakat összekötő hosszirányú épületben találhatók a közös használatú terek, illetve a pincében a könyvraktár. Az ütemezhetően építhető parkolólemez tetején városi teret alakítottak ki a tervezők. Az épületegyüttes összetett tömege gazdagon, igényesen formált. A pályázók plecniki analógiára, a kulturális főváros projektek kapcsán a lebontott házak kő és tégla anyagából tervezték meg a homlokzatokat. Az üvegbeton árnyékolók és a bontott anyagok természetes bája az alacsony épületrészek, emberközeli, de terjedelmes épületet eredményeztek. A ház nem jelszerű, mégis kapuként tud viselkedni.

A tervet a bíráló bizottság funkcionális értékei és kimagasló építészeti minõsége miatt II. helyezésben részesíti.

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk