Épületek/Irodaépület

Dobozszerű képződmény, réz csomagolásban

1/8

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/8

Dobozszerű képződmény, réz csomagolásban
Épületek/Irodaépület

Dobozszerű képződmény, réz csomagolásban

2006.02.21. 09:38

Projektinfó

Szerzők:
Halász Annamária

Földrajzi hely:
Innsbruck, Ausztria

Építészek, alkotók:
Frötscher, Willi, Lichtenwagner, Christian

Banképület, Innsbruck, 2002Építészek: Willi Froetscher és Christian Lichtenwagner 

Banképület, Innsbruck, 2002

Innsbruckban az egykori olimpiai falu területének átformálásának városépítészeti tervével Willi Froetscher és Christian Lichtenwagner 1995-ben megnyerték az Europant. Ma többszintes lakóépületek környezetében található ez a banképület, egy figyelmet felkeltő, furcsán elhelyezett „test". A környezethez való illeszkedés szándéka nem igazán érhető tetten rajta: a tervezők mintha szándékosan kimozdított helyzetet, véletlen kialakítást szerettek volna elérni. 

Az épületben egy fektetett gyufaskatulya formájában köszön vissza egy egyszerű, archetipikus forma. Ez a réz test alkotja a fő tömeget. Egyik végén teljesen nyitott, és üveghomlokzattal fordul az előtte kialakított rendezett tér felé. A homlokzatburkolatként választott perforált fémlemez-felület homogenitása tiszta képletet nyújt a ház megértéséhez.

A belső térben hasonló tervezői szándék figyelhető meg. A monotóniát folytatva, itt fa vonul végig a felületeken. A doboz alatt félig nyitott mélygarázst alakítottak ki. Az épület funkcióját csupán egy szolid tábla jelzi.

szöveg+kép: Halász Annamária

 


Építészek: Willi Froetscher és Christian Lichtenwagner


Kapcsolódó oldalak:
Willi Froetscher és Christian Lichtenwagner
Réz van - a havi téma oldala

A havi téma megjelenését a Magyar Rézpiaci Központ támogatja.

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk