Épületek/Lakóépület

Egy szimpatikus szomszéd – A Studiobazaar négylakásos társasháza Pécsett

1/22

A Studiobazaar Építész és Design Műhely négylakásos társasháza Pécsett. Fotó: The Greypixel Workshop

?>
A Studiobazaar Építész és Design Műhely négylakásos társasháza Pécsett. Fotó: The Greypixel Workshop
?>
A Studiobazaar Építész és Design Műhely négylakásos társasháza Pécsett. Fotó: The Greypixel Workshop
?>
A Studiobazaar Építész és Design Műhely négylakásos társasháza Pécsett. Fotó: The Greypixel Workshop
?>
A Studiobazaar Építész és Design Műhely négylakásos társasháza Pécsett. Fotó: The Greypixel Workshop
?>
A Studiobazaar Építész és Design Műhely négylakásos társasháza Pécsett. Fotó: The Greypixel Workshop
?>
A Studiobazaar Építész és Design Műhely négylakásos társasháza Pécsett. Fotó: The Greypixel Workshop
?>
A Studiobazaar Építész és Design Műhely négylakásos társasháza Pécsett. Fotó: The Greypixel Workshop
?>
A Studiobazaar Építész és Design Műhely négylakásos társasháza Pécsett. Fotó: The Greypixel Workshop
?>
A Studiobazaar Építész és Design Műhely négylakásos társasháza Pécsett. Fotó: The Greypixel Workshop
?>
A Studiobazaar Építész és Design Műhely négylakásos társasháza Pécsett. Fotó: The Greypixel Workshop
?>
A Studiobazaar Építész és Design Műhely négylakásos társasháza Pécsett. Fotó: Hubay József
?>
A Studiobazaar Építész és Design Műhely négylakásos társasháza Pécsett. Fotó: Mártusz Ákos
?>
A Studiobazaar Építész és Design Műhely négylakásos társasháza Pécsett. Fotó:Mártusz Ákos
?>
A Studiobazaar Építész és Design Műhely négylakásos társasháza Pécsett. Fotó: Mártusz Ákos
?>
A Studiobazaar Építész és Design Műhely négylakásos társasháza Pécsett. Helyszínrajz
?>
A Studiobazaar Építész és Design Műhely négylakásos társasháza Pécsett. Garázsszint
?>
A Studiobazaar Építész és Design Műhely négylakásos társasháza Pécsett. Földszint
?>
A Studiobazaar Építész és Design Műhely négylakásos társasháza Pécsett. Emelet
?>
A Studiobazaar Építész és Design Műhely négylakásos társasháza Pécsett. Fotó: Tetőtér
?>
A Studiobazaar Építész és Design Műhely négylakásos társasháza Pécsett. Keresztmetszet
?>
A Studiobazaar Építész és Design Műhely négylakásos társasháza Pécsett. Keleti homlokzat
?>
A Studiobazaar Építész és Design Műhely négylakásos társasháza Pécsett. Nyugati homlokzat
1/22

A Studiobazaar Építész és Design Műhely négylakásos társasháza Pécsett. Fotó: The Greypixel Workshop

Egy szimpatikus szomszéd – A Studiobazaar négylakásos társasháza Pécsett
Épületek/Lakóépület

Egy szimpatikus szomszéd – A Studiobazaar négylakásos társasháza Pécsett

2021.11.04. 08:03

Projektinfó

Társasház Pécsen, a Gebauer utcában

URL:
Studiobazaar Építész és Design Műhely

Tervezés éve:
2016-2018

Építés éve:
2018-2020

Bruttó szintterület:
583 m2

Stáblista

Vezető tervezők:
Gyergyák Ákos DLA
Kozák Barnabás

Építész munkatársak:
Varró Péter Ármin
Kasztner Lilla
Nagy Kata

Tartószerkezeti tervező:
Aradi Ferenc

Épületfotók:
The Greypixel Workshop

 

A 2021-es Forbát Alfréd-díj egyik nyertese a Studiobazaar munkája, egy négylakásos társasház Pécsett. A szigorú, szögletes formákból építkező, mégsem rideg és unalmas épületet a tervező, Gyergyák Ákos szavaival mutatjuk be. 

Pécs belvárosának és a Mecsek lankáinak határán, a Gebauer Ernő utca meglehetősen vegyes, heterogén környezetébe kíván beilleszkedni a társasház kompakt, lapostetős, hátrafelé elnyúló tömegével. A Gebauer Ernő utcában egymást váltják a családi házak és a 20. század második felében épült lapostetős, modernista társasházak, utóbbiakon helyenként finom részletek – klinker téglabetétek, beton erkélyek, terméskő lábazatok – figyelhetők meg, melyek minőségi épített környezetről tanúskodnak. Az utca beépítési sűrűsége átalakulóban van, a családi házakat lassan kiszorítják a társasházak, az elmúlt években több új építésű társasház is megjelent az utcában. A viszonylag kis léptékű – 4 lakást és teremgarázst – tartalmazó társasházat úgy terveztük meg, hogy külső és belső tereiben és homlokzati részleteiben a múlt századi modernista társasházak minőségét képviselje és írja tovább.

A Studiobazaar Építész és Design Műhely négylakásos társasháza Pécsett. Fotó: The Greypixel Workshop
2/22
A Studiobazaar Építész és Design Műhely négylakásos társasháza Pécsett. Fotó: The Greypixel Workshop

A telek északi-déli irányú, enyhén lejtős, dél felé a belváros, észak felé a Mecsek és Tv-torony tárul elénk. A viszonylag keskeny telek, környező sűrű beépítés és a tájolás adottságaiból kiindulva a teremgarázson, mint szikár lábazaton ülő, kompakt kétszintes tömeg képe rajzolódott ki előttünk. A szikár, monolitikus tömeget kiegészítik és ingergazdagabbá teszik a lakásokhoz tartozó eltérő anyagú, de továbbra is feszes erkélyek, tetőteraszok, gyalogos hídszerkezet, külső lépcsőház és az épület tetején kialakított félnyeregtetős tömeg.

A részben föld alá süllyesztett teremgarázsnak köszönhetően az utcai homlokzat kétszintes kialakítású, így hidat képez a keletre lévő társasház és nyugatra lévő családi ház magassága között. Az utcaképet tovább árnyalja a körbeforduló pergola acélszerkezet, mely kihúzható árnyékoló fogadására és növényzet felfuttatására szolgál. Az épület alsó garázsszintje a déli udvar felé haladva folyamatosan bújik ki a földből, lábazatként támasztja alá a kétszintes lapostetős tömeget. A látszóbeton lábazat mindkét oldalt a természetes tereplejtést követi, keleti oldalon gépkocsi rámpával, nyugati oldalon teraszos kerttel. A beton lábazatra vadszőlő fut fel, mely a tervek szerint egyszer „bekebelezi" a posztamenst, még jobban kiemelve a klinkertégla tömeget.

A Studiobazaar Építész és Design Műhely négylakásos társasháza Pécsett. Fotó: The Greypixel Workshop
4/22
A Studiobazaar Építész és Design Műhely négylakásos társasháza Pécsett. Fotó: The Greypixel Workshop

Az épület feszes tömegképzése és anyaghasználata a Mecsek lejtőire jellemző modernista hagyományokat idézi, a kézi vetésű burkolótégla tartósságot és minőséget képvisel, a nagy ablaknyílásokat vékony acél ablakkeretek hangsúlyozzák. A kilógó erkélyek, a pergola és előtető áttört, könnyed fémszerkezetek, finoman simulnak rá a téglaburkolatra. A látszóbeton kubusként megfogalmazott külső lépcsőházat gyalogos bejáratként funkcionáló betonhíd köti össze az utcával és a szintén látszóbeton kerítéssel. Ebbe az additív rendszerbe illeszkedik az épület tetején kialakított szürke fémlemezzel burkolt magastetős tömeg is, mely az utcáról szinte észrevétlen marad.

A félig földbe süllyesztett alagsori szinten 4-6 beállásos teremgarázs, a lakásokhoz tartozó tároló és gépészeti helyiség kapott helyet. A teremgarázs a keleti oldalról rámpával közelíthető meg, a földszinti előteret és teremgarázst fűtetlen külső lépcsőház köti össze. A keleti oldalra tájolt földszinti előtérbe gyalogos hídszerkezet vezet a rámpával párhuzamosan, mely így biztosítja az utcáról a kényelmes és egyben élményszerű bejutást, elhatárolódva az autós forgalomtól.

A Studiobazaar Építész és Design Műhely négylakásos társasháza Pécsett. Fotó: The Greypixel Workshop
7/22
A Studiobazaar Építész és Design Műhely négylakásos társasháza Pécsett. Fotó: The Greypixel Workshop

Az előtérből nyílik a két azonos kialakítású, szimmetrikus belső lépcsőház, melynek oka azon építtetői szándék, hogy 2-2 lakás egymás fölé helyezésével lehetőség nyíljon a lakások későbbi összevonására a lépcsőházak belső lépcsővé alakításával és a szintenkénti bejárati ajtók kiiktatásával. Az alaprajzi rendszer igazodik ehhez és persze a tájolás is ezt diktálja, a vizesblokkok, konyha és egy fix nyugati tájolású szoba az épület magjába került, a kert és panoráma felé tájolt nappali-étkezők és a többi szoba azonban – a szerelt válaszfalaknak köszönhetően – szabadon alakíthatóak a lakók igényei szerint. Az emeleti lakásokhoz ráadásként 1-1 tetőszinti blokk tartozik, hálófülkével, saját fürdőszobával, minikonyhával és a szükséges tároló felületekkel, egy külön önálló egység lehetőségét képezve a lakáson belül, legyen az akár szülői hálóblokk, elvonulást biztosító dolgozószoba vagy gyerekkuckó.

A Studiobazaar Építész és Design Műhely négylakásos társasháza Pécsett. Fotó: The Greypixel Workshop
9/22
A Studiobazaar Építész és Design Műhely négylakásos társasháza Pécsett. Fotó: The Greypixel Workshop

Fontos szempont volt a tervezésnél, hogy az erkélyek, teraszok úgy kapcsolódjanak szervesen a lakásokhoz, hogy közben azok intimitása megmaradjon, és az átlátásokat a minimálisra redukáljuk. A déli alsó lakás franciaerkélyei és nyugati konzolos erkélye az alatta elterülő saját kertrészre és a városra néz. Az északi alsó lakás utca felé forduló teraszát és kertjét a pergolaszerkezet, és növénnyel felfuttatott kerítés teszi intimmé. Az emeleti lakások erkélye és visszahúzott terasza az utca és város felé néz, illetve a kert hiányát a tetőszinti zöld terasz kárpótolja, ahonnan páratlan kilátás nyílik a városra és a Mecsekre.

A Forbát Alfréd-díj bírálóbizottsága a következő szavakkal méltatta az épületet:
"A társasház kompakt tömegével jól illeszkedik a családi házak és többlakásos épületek által meghatározott heterogén környezetébe. Feszes tömegformálása, és anyaghasználata a Mecsek lejtőire jellemző modernista hagyományokat idézi. Példaértékű munka, mely mentes a korunk társasház építészetét gyakran jellemző >túlfeszítéstől<."

Gyergyák Ákos DLA

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk