Épülettervek/Középület

Energiatölcsérek a fenyőerdőben – Moszkva, Renova-központ tervei, második forduló

1/11

Helyszínrajz - tervező: Bord Stúdió

?>
Helyszínrajz - tervező: Bord Stúdió
?>
Homlokzat - tervező: Bord Stúdió
?>
Látványterv - tervező: Bord Stúdió
?>
Látványterv - tervező: Bord Stúdió
?>
Látványterv - tervező: Bord Stúdió
?>
Látványterv - tervező: Bord Stúdió
?>
Látványterv - tervező: Bord Stúdió
?>
Metszet - tervező: Bord Stúdió
?>
Szintek - tervező: Bord Stúdió
?>
Telek - tervező: Bord Stúdió
?>
1/11

Helyszínrajz - tervező: Bord Stúdió

Energiatölcsérek a fenyőerdőben – Moszkva, Renova-központ tervei, második forduló
Épülettervek/Középület

Energiatölcsérek a fenyőerdőben – Moszkva, Renova-központ tervei, második forduló

2012.04.04. 11:49

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Bordás Péter, Tolvaj Tamás, Holovits Annamária, Pém Ildikó

Földrajzi hely:
Moszkva, Oroszország

Vélemények:
1

Letölthető dokumentumok:

Sikeresen túljutva a Renova cégcsoport moszkvai központjára kiírt nemzetközi meghívásos tervpályázat első fordulóján, a BORD Stúdió építészei - Bordás Péter, Holovits Annamária, Pém Ildikó, Tolvaj Tamás - a közelmúltban mutatták be a Skolkovo Innovációs Központ területére készített - számos innovatív energiahatékony megoldást felvonultató - irodaház második fordulóban született terveit.

A Renova cégcsoport meghívásos pályázatot hirdetett új központi épületük létesítésére a Moszkva mellett épülő Skolkovo Innovációs Központ területén. A pályázat első fordulójában a BORD Stúdió tervét választották ki, ezért az iroda megbízást kapott a második fordulóra is. A megbízás eredményét a napokban mutatta be a BORD Stúdió. A megbízó döntése alapján az épület helyszínéül szolgáló telket abban a D1 szektorban jelölték ki, amelynek a világhírű Sergei Tchoban és David Chipperfield a kurátorai. A területen már megindultak az építkezések, elkészült az úthálózat és a telekkiosztás. Az új épület elsősorban a Renova cégcsoport főhadiszállásaként, irodaházként működik, de helyet kell benne biztosítani a kutatás-fejlesztés céljára szolgáló laborok számára is, emellett létesítendő egy gyártócsarnok is. Igény volt továbbá, hogy minden funkció 400-600m2-es egységekben szeparált legyen. A megbízó emellett igényt tartott arra is, hogy egy reprezentatív bejárat és előcsarnok fogadja a látogatókat, illetve hogy ettől elkülönülve, a gyártócsarnokhoz kapcsolódóan a teher- és kamionkiszolgálás is megoldott legyen.

 

Helyszínrajz - tervező: Bord Stúdió
1/11
Helyszínrajz - tervező: Bord Stúdió

 

 

Az energiahatékonyság továbbra is alapvető követelmény volt. A tervezett épület mindennek  megfelelően 600m2 alapterületű, téglalap alakú, többszintes tömegekből áll. A telek megközelítése DK-i irányból, egy főútról történik, ezért itt található a reprezentatív személybejárat és előcsarnok, a központi lépcsőházak és a konferenciaterem. A földszint feletti szinteken kaptak helyet a laborok, a legfelső szinteken pedig az irodák. A tömegek ÉK-i irányban egyre magasabbak, így minden irodaszint kellően benapozott. Mivel a telek DNy-i irányban lejt, ez lehetőséget biztosított arra, hogy a hátsó három tömeg pinceszintjén elhelyezett, szeparálható, nagy belmagasságú, daruzható gyártócsarnok a terepszinten feltárható legyen. Az épületben két közlekedő mag helyezkedik el, amelyek kapcsolatot teremtenek a szintek között. Az itt található teherlift segítségével a laborok és a gyártócsarnok közötti kapcsolat is megoldott. Az egyes épületek kiszolgáló blokkja (mosdók, teakonyha, gépészet) az egységek közepére került, a megbízói igényeknek megfelelően.

 

Homlokzat - tervező: Bord Stúdió
2/11
Homlokzat - tervező: Bord Stúdió

Látványterv - tervező: Bord Stúdió
3/11
Látványterv - tervező: Bord Stúdió

Látványterv - tervező: Bord Stúdió
4/11
Látványterv - tervező: Bord Stúdió

Látványterv - tervező: Bord Stúdió
5/11
Látványterv - tervező: Bord Stúdió

Látványterv - tervező: Bord Stúdió
6/11
Látványterv - tervező: Bord Stúdió

Látványterv - tervező: Bord Stúdió
7/11
Látványterv - tervező: Bord Stúdió

Metszet - tervező: Bord Stúdió
8/11
Metszet - tervező: Bord Stúdió

Szintek - tervező: Bord Stúdió
9/11
Szintek - tervező: Bord Stúdió

Telek - tervező: Bord Stúdió
10/11
Telek - tervező: Bord Stúdió

 

 

Az épület külső megjelenését tekintve a környezethez igazodik: egyfajta fenyőerdőhöz hasonló. A tervezők a teljes homlokzati felületet klímahomlokzatként alakították ki, amelynek szerkezete a mögötte látható teherhordó vasbeton pillérekkel együtt érdekes áttetszőséget eredményez a homlokzaton. A telekre saját fúrt kútrendszert és biológiai szennyvíztisztítót telepítenek, emellett geotermikus hőszivattyúk biztosítják majd az épület hűtését és fűtését. A tervezők az épülettömegek tetejét sajátos „energiatölcsérként" hasznosították: lamellaként forgatható napkollektorokat helyeztek el a tetőn, amelyek zárt állapotukban egyfajta pufferteret hoznak létre. A gépészeti rendszer ebbe a térbe fújja ki a belső elhasznált levegőt, amely védelmi zónát képez az épület lehűlő felülete és a külső tér között, tehát télen melegen tartja, nyáron hűti a szerkezetet.


felelős építész: Bordás Péter
építész tervezők: Holovits Annamária, Pém Ildikó, Tolvaj Tamás

Kapcsolódó oldalak:

a Bord Stúdió honlapja

Vélemények (1)
1234
2012.04.05.
04:20

"Klímahomlokzat" függőleges lamellákkal?! Érdekesen süthet arrafelé a nap.

Új hozzászólás
Helyek/Infrastruktúra

MOSÓHÁZAK // Egy hely + Építészfórum

2020.09.16. 13:04
00:05:55

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Helyek/Köztér

A GÖMBKILÁTÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.09.03. 14:12
00:05:11

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk