Közélet, hírek

Építőipari Nívódíj 2008

1/3

A Corvinus Egyetem új épülettömbje, fotó: Zsitva Tibor

Dunaújvárosi Pentele híd

Kőröshegyi völgyhíd

?>
A Corvinus Egyetem új épülettömbje, fotó: Zsitva Tibor
?>
Dunaújvárosi Pentele híd
?>
Kőröshegyi völgyhíd
1/3

A Corvinus Egyetem új épülettömbje, fotó: Zsitva Tibor

Dunaújvárosi Pentele híd

Kőröshegyi völgyhíd

Építőipari Nívódíj 2008
Közélet, hírek

Építőipari Nívódíj 2008

2008.12.30. 08:28

17 benevezett alkotásból 16-ot bíráltak el. A zsűri hét díjat és három elismerő oklevelet adott ki. A díjazottak között van a Krüll-ung irodaház, a Lánchíd 19 Design Hotel és a Pannonhalmi Borászat épületegyüttese.

TÁJÉKOZTATÓ az ÉPÍTŐIPARI NÍVÓDÍJ 2008. évi díjazottjairól

2008. évben ÉPÍTŐIPARI NÍVÓDÍJ-ban részesült

Középület kategóriában

Corvinus Egyetem és Stúdium Irodaház
1094 Budapest, Közraktár u. 4-6.

A Corvinus Egyetem új épülettömbje, fotó: Zsitva Tibor
1/3
A Corvinus Egyetem új épülettömbje, fotó: Zsitva Tibor

A Budapesti Corvinus Egyetem 2005-ben bővülő feladatai ellátására új épület létesítését indította el. Az épület a pesti Dunapart egyik foghíjtömbjében valósult meg, csaknem a teljes háztömb beépítésével. A világörökség részét képező látkép részeként kiemelt fontosságú a helyszín, mely a Közraktár, Mátyás, Czuczor és Lónyay utcák által határolt tömb, két udvar köré szerveződő keretes beépítés.
Az egyetemi részen 1 db 500 fős nagy előadó, 6 db 100 fős előadó, oktatótermek, tanári helyiségek, nyelvi labor, egyetemi könyvtár kapott helyet. A beruházás a PPP keretében valósult meg.
A kivitelezés alatt nehezítő körülmény volt a rendkívül gyors építkezés, ezért dilatációs egységenként folyt a szerkezetépítés, majd a külső és belső munkák. Kiemelendő egy egyedi és igényes belsőépítészet, a LED-es külső és belső világítások, a remek kilátást biztosító tetőterasz.

fővállalkozó

MARKET ÉPÍTŐ ZRT.
Pereczes Zsuzsa létesítmény felelős
építtető
Wingprojekt 6 Kft.
Balassa László projekt igazgató
lebonyolító
Óbuda-Újlak Zrt.
Hacle Marianna létesítményi főmérnök
tervező
Konstruma Mérnöki Iroda Kft.
építész vezető tervezők
Prof. Lázár Antal DLA – A&D Stúdió Kft.
dr. Oláh M ZoltánKonstruma Mérnöki Iroda Kft.
Szerdahelyi László építész vezető tervező – Wing Zrt.
belsőépítész
Szokolyai Gábor MCXVI Építész Műterem Kft.
közreműködők
Orosglas Kft.
Lengyel Építéstechnika Kft.
RatskóBau Kft.


Irodaépület kategóriában

Krüll-ung irodaház
1033 Budapest, Reményi Ede u. 2.

A rendkívül vegyes beépítésű városi környezetben, a meglévő és működő egy szintes nyeregtetős irodaházhoz csatlakozva olyan épület létrehozása volt a feladat, amely kifejezi a megbízó cég által forgalmazott termékek magas minőségét, igényességét. Bizonyítani kellett, hogy az árnyékoló szerkezetek lehetnek nem kényszerűségből alkalmazott, hanem az építészeti megfogalmazáshoz előnyösen hozzájáruló homlokzati elemek. Ez maradéktalanul sikerült.
Az építészeti megjelenést alapvetően meghatározták a szürkészöld dolomit kőlemezekkel készült burkolat és a keret nélküli üvegfelületek. Különlegesség a kőlamellás árnyékoló szerkezet, amely zártan homogén kőfelületet biztosít.
Az alaprajz jól átgondolt. A belső kertre is néző egyteres munkaterületek előnyösek.
Az építészeti megoldások elkerülhetővé tették a légkondicionálás mellőzését.

fővállalkozó
Krüll-ung Kft. - Gosztonyi Miklós
tervező
Építész Kaláka Kft. - építészet: Kalo Emese, Pásztor József, Szabó Eszter
közreműködők
Menyhárt Bt.
Ivánka Beton (IR-Comp Bt.)
Baier és Társa Bt.


Kereskedelmi létesítmények kategóriában

Lánchíd 19 Design Hotel
Budapest, I. Lánchíd u. 19-21.

2007 augusztusában nyílt meg Budapesten a „Lánchíd 19 Design Hotel", a formai különlegességéről ismert nemzetközi hotellánc első magyar tagja.
Klasszikus foghíjbeépítés napjaink design-kultúráját követő, sajátos, egyéni ízekkel. Teljesen kitölti a rendelkezésre álló területet, harmonikusan illeszkedik a szomszédos épületekhez, amiben különbözik, a „Dunapartiság" vállalása.
A tervezők, a korszerű folytonosság szellemében megkísérlik az épületen megjeleníteni a negyedik dimenziót – az időt –, a mozgás és a változás különböző eszközrendszerének felhasználásával. Az épület a Világörökség területén belül, helyszíni körülményeknek megfelelően más arcát mutatja a Várt felé és mást a Duna felé. A főhomlokzati lemella-sor egyéb funkciói mellett, esti kivilágításban is, mint reklámfelület szolgál.
Belső tereiben áttekinthető, a traszparencia következetesen itt is jelen van, különösen a középső traktusban belső többszintes átrium-tér, az emeleti szobák megközelítésére szolgáló üveghidak váltakozó rendszerében.

generálkivitelező
MARKET ÉPÍTŐ ZRT.
Scherr Sándor vezérigazgató, Wolf András, Varga Zoltán építésvezetők
üveglamellák kivitelezése
Rákosy Üvegipari Egyéni Cég
építtető
Duna-Resort Ingatlanfejlesztő és Hasznosító Kft. - Valkó Csaba, Rozsos Edit
tervező
Radius B+S Kft.
építészet- belsőépítészet: Sugár Péter, ifj. Benczúr László
munkatárs: Kara László
közreműködők
Ornamentika Kft.
Hidromatic Kft.
Orosglas Kft.

Sport és szabadidős létesítmények kategóriában

St. Gotthard Spa & Wellness
9970 Szentgotthárd, Füzesi út 3/e.

A termálfürdő és élménypark az országhatár közvetlen közelében, a Rába folyó védőgátja mögötti, e célra fenntartott szabad területen valósult meg.
A földszinten található egy nagy méretű, több funkciós előcsarnok, maga az élményfürdő (különféle medencékkel, „szépségfarmmal", pihenőkkel, galériákkal), úszó medencék (uszoda és oktató medence) a konyha – étterem egység, öltözők, irodák.
Az épület központi helyiségcsoportja az élménymedence, amely 512 m2 vízfelületű, változó vízmélységű, többfunkciós, élményelemekkel gazdagon felszerelt tér, számos csatlakozó tér- és funkcionális bővítménnyel (gyermekmedence, pihenőmedence és galéria, örvénycsatornák, pezsgőmedencék, csúzdák stb.) A külső vízmedence 312 m2 vízfelületű.
Az élményfürdő alapgondolata, újszerűsége abban áll, hogy szakít a hagyományos, sablonos fürdő-stílussal, és egyedi „mediterrán hangulatú tengerpartot" varázsol az ide látogatók elé, amely valódi és maradandó élményt nyújt. Mindezt számos kényelmi és wellness elemmel, s a jövőben beindítandó orvosegészségügyi szolgáltatással bővíti ki.

generálkivitelező
Zalai Általános Építési Vállalkozó Zrt.
műszaki ellenőr: Krémer József - Kaposhidro Kft.
projekt vezető: Bicskey Gábor
építtető
Gotthárd-Therm Kft.
tervező
AEDIS Építészstúdió Kft.
Viczencz Ottó építész
belsőépítészet: V. Harcos Kornélia
közreműködők
Tempero Zrt.
Z-Vill Kft.
Szabó és Társa Belsőépítészeti Kft.


Ipari és energetikai létesítmények kategóriában:

Pannonhalmi Borászat – épületegyüttes

9090 Pannonhalma, Bencés Főapátság Belterület

A borászati üzem megépítésének a célja a szőlőbirtok kiszolgálása és a turisták – apátsági látogató csoportok – fogadása volt. Hasonló szőlőbirtokot, ill. borászatot kívánnak kialakítani mint a Loire-menti, vagy Elszászi borászatok.
Az épületek és a pincék a Szent Márton hegyre, ill. hegybe kerültek betelepítésre. Az egyik épület a hegyre telepített szőlőfeldolgozó-présház, szintje a föld alatt van. Ezen épületben zajlik a szőlő fogadása, a préselése és a must, ill. a bor technológia folyamata.
A másik épület a bekötőút melletti pincészet. Ezen épületben tárolás, palackozás, bemutatás, borkóstolás és az eladás történik.
A két épületet az úgynevezett „kút" köti össze, áthidalja a két épület közötti 30 m-es szintkülönbséget. A két épület jelentős része a föld alatt helyezkedik el, a minimálisan kiemelkedő épületrészek a tájban feloldódó románkori kápolnákra emlékeztetnek. Ezen tájfeloldó szerepet az alkalmazott sóskúti homlokzat kőburkolat nagymértékben elősegíti.
Az épületgépészetet nagyon meggondoltan, takarékos energia felhasználásúra tervezték és építették. Így pl. a földbe süllyesztett épületeket, ill. épületrészeket nem fűtik, a helyiségek szellőzése gravitációs.
A pincéket változó keresztmetszetű „thermoform" kéményekkel gravitációsan szellőztetik. Hagyományosan jól bevált módszer a pincékben a gravitációs szellőzésen túlmenően a CO2 miatt a padlószinten elhelyezett érzékelőkkel épített, automata kapcsolású mesterséges szellőzés is van. A technológiához hőkezelést és hidegvizes hűtést is alkalmaznak, pl. a szőlőszemeket mesterségesen aszalják.

generálkivitelező
INTEGRÁL – Hexa Magasépítőipari és Fővállalkozói Zrt.
beruházó, építtető
Pannonhalmi Borház Szolgáltató Kft., Pannonhalmi Bencés Apátság
tervező
CZITA Építésziroda Kft.
Czigány Tamás, Tóth Györgyi, Papp Róbert
közreműködők
Reneszánsz Zrt.
Vill-Korr Kft.
Új-Holker Kft.


Mérnöki és mélyépítési létesítmények kategóriában

Dunaújvárosi Pentele híd
Az M8 Autópálya 11+220 és 12+900 km szelvényei között

Dunaújvárosi Pentele híd
2/3
Dunaújvárosi Pentele híd

A híd az M8-as autópályát vezeti át a Duna folyó és annak ártere felett a 11+220 - 12+900 km szelvények között.
A híd teljes hossza: 1682 m.
A híd fő tartóeleme a medernyílás felett egy 308 m fesztávú kéttámaszú hegesztett acélszerkezeti ívre, kábelekkel felfüggesztett, zárt szelvény keresztmetszetű gerendahíd.
A hídpálya 2 x 3,75 m forgalmi sáv, 3,50 m leálló sáv, a két irány között 3,60 m elválasztó sáv (amelyben 2 x 1,00 m-es biztonsági sáv, 1,6 m széles kiemelt szegély és védőkorlát helyezkedik el), a befolyási oldalon 2,40 m széles kerékpárút, a kifolyási oldalon azonos szélességű járda.
A hídpálya teljes szélessége 32,20 m (2 x 15,80 m és 60 cm-es légrés).
A pályaburkolat 3 rétegű, védő-kötő-kopó aszfaltburkolat összesen 12 cm vastagságban.
A megépült vonógerendás ívhíd a csatlakozó ártéri hidakkal együtt, a nagy méretek ellenére, a rendkívül nagy fesztávval, igen látványos, szemet gyönyörködtető, karcsú, kecses szerkezet benyomását kelti.

generálkivitelezők
VEGYÉPSZER ZRt.
Hídépítő ZRt.
építtető
Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.
tervező
FŐMTERV Zrt.
szerkezettervező: Horváth Adrián
építész: Kertész András DLA (2008-ban munkájukért alkotópárosként elnyerték a Csonka Pál Emlékérmet)
közreműködők
MAHÍD 2000 Zrt.
Ganz Acélszerkezet Zrt.
KÖZGÉP Zrt.


Kőröshegyi völgyhíd
Az M7 autópálya 120+732 és 122+620 km szelvényei között épült

Kőröshegyi völgyhíd
3/3
Kőröshegyi völgyhíd

A műtárgy felsőpályás, többtámaszú (2 db hídfő és 16 db pillér), változó magasságú, feszített vasbeton szerelvénytartós gerendahíd.
Szerkezeti hossza: 1872 m, teljes szélessége 23,80 m.
A pályaburkolat névleges vastagsága 120 mm (35 mm védőaszfalt, 45 mm kötőréteg, 40 mm lopóréteg). Az 1872 méteres hossz egyetlen dilatációs egységet képez. A hosszirányú mozgást a szélső mozgósaruk veszik fel, a középen levő saruk gyakorlatilag mozdulatlanok maradnak.
A megépült létesítmény Közép-Európa egyik leghosszabb közúti völgyhídja.
A monumentális méretek ellenére a híd összhatásában karcsú szerkezet benyomását kelti. A 110 méteres pillér távok szellőssé, átláthatóvá teszik a szerkezetet.
A híd a völgyet nem zárja le, hanem tagolja és szépen belesimul a tájba.

generálkivitelező
Hídépítő Zrt.
építtető
Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.
tervező
Hídépítő Zrt. Műszaki Osztály
társtervező
PONT-TERV ZRt.
közreműködők
Hídtechnika Kft.
Betonplasztika Kft.
HBMÉPÍTŐIPARI NÍVÓDÍJ „ELISMERŐ OKLEVÉL"-ben részesültek

Középület kategóriában

Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Központ és Oktatási Centrum
1088 Budapest, Szentkirályi u. 47.

Az épület többfunkciós oktatási centrum, ahol tudományos kutatás és klinikai gyógyítás folyik. Összesen 4 Mrd Ft-os beruházás volt, amely tartalmazta a fogorvosi technológiai rendszerek beszerzését is. A 20 éves üzemeltetést is a HÉROSZ Zrt. vállalta a kivitelezésen és a finanszírozáson túl.
A megvalósult tervet a SOTE tervpályázatán 28 tervből választották ki nyertesként. Foghíjbeépítés, a magas tető jól követi az utcai homlokzati rendet, a hátsó udvar lefedése tetőkert.
Jól elkülönített a belső két funkció: ambuláns betegforgalom és oktatási centrum közlekedése. Aulája meghatározó központi tér, és 150 fős előadóterme az oktatást szolgálja, összenyitható az aulával alkalmi nagyobb rendezvények idején.
Az épületgépészeti rendszerek: kazánház korszerű gázkazánokkal a tetőtérben elhelyezve, felvonógépházak a tetőszinten, szellőzőközpont a tetőszinten.
Összetett, sok technológiai funkciót tartalmazó, korszerűen felszerelt középület.

fővállalkozó
HÉROSZ Zrt.
építtető
Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Oktatási Centrum
tervező
SZALONKA Építésziroda
vezető tervező: Kiss Albert, Kaszás István
közreműködők
P.A.M. Invest 2000 Kft.
Éptak’95 Kft.
Aluprofi Building Kft.


Irodaépület kategóriában:

Irodaház
1113 Budapest, Ipoly u. 5/b.

A telken korábban a Közlekedési Főfelügyelet részlege működött földszintes épületben, amit lebontottak. A telek mérete 2000 m2.
A terveket a Közlekedési Főfelügyelet részére készítették, de az elkészült épületet a Magyar Állam az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság Adminisztrációs és Szolgáltató Központja rendelkezésére bocsájtotta.
A jelenlegi használatban az iroda funkció kisebb létszámra, de lényegében megmaradt.
Az épület elhelyezésénél jól oldotta meg a tervező a csatlakozásokat. Az épülettel átellenben lévő Kleopátra háztömb világos homokkő burkolatát betétként figyelembe vette az alu-üveg függönyfalu homlokzat kialakításánál. A DNy-i homlokzatnak alumínium árnyékoló vízszintes rács ad hangsúlyt.

generálkivitelező
Swietelsky Magyarország Kft.
építtető
Nemzeti Közlekedési Hatóság
tervező
KÖZTI Középülettervező Zrt.
építész: Marosi Miklós
építész munkatárs: Ács István
közreműködők
Alukol Kft.
Laki Zrt.
Szolnok „kas" Kft.


Ipari és energetikai létesítmények kategóriában:

Patricius Borház Kft. Szőlőfeldolgozó és Borászati Üzeme
Bodrogkisfalud, Várhegy dűlő 3357 hrsz.

A létesítmény területe a Bodrogszegi Természetvédelmi Területhez tartozik, a tervezett épületek tájbaillesztése a tervezés egyik legfontosabb feladata volt, de ugyanilyen fontos feladat a funkció is.
A feldolgozót és a bortárolót a meglévő 7x60 m-es vb. szerkezetű föld alatti tárolóépület bővítésével és átalakításával oldották meg. A feldolgozó mellé új pincerendszert építettek, részben bányászati módszerrel, meghagyva a természetes tufa kőfalakat, ill. kialakult boltozatokat.
A borház földszintjén a szőlő feldolgozóból nagyterű, fahordós erjesztőt alakítottak ki. Az erjesztő elé boltíves árkád épült. Az erjesztő jobb oldalára borkóstoló helyiség épült kiszolgáló konyhával. Az épület előterébe izoláltan, az épület hátsó feléről megközelíthető bejárattal került kialakításra a tulajdonos lakrésze a vendégszobákkal. A földszint + tetőteres épület alapterülete 743 m2.
A helyreállítás, bővítés minden tekintetben a tájba illeszkedően került kialakításra.
A 10.000 m3 pincejövesztés nagyszerűen sikerült, az eredmény kiváló.
Az összesen 2600 m2 zártfúgás tufa kőburkolat nagyon jól sikerült.
A látszó sík födém jól sikerült, szép, egyedi megoldás.
A rézlemezből készült bádogos-munka kiemelkedő minőségű.
A kosárgörbe boltíves nyílászárók, a borovi-fenyő kapuk és az egyedi vasalatok jól sikerültek.

generálkivitelező
ADEPTUS Mérnöki, Építőipari és Kereskedelmi ZRt.
építtető
Patrícius Borház Kft.
lebonyolító
Polyis Kft.
tervező
AXIS építésziroda
építész: Salamin Ferenc
munkatárs: Erhardt Gábor, Salamin Pál
ARCUS Komplex Építésziroda Kft., Szerencs
közreműködők
Majoros és Társa Kft.
Pásztor Zsolt
Bucskó György


Az Építőipari Nívódíj pályázati felhívását 2008. évben négy alapító (Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége, Építéstudományi Egyesület, Magyar Építőművészek Szövetsége és Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozat) hirdette meg. A felhívás 2008. tavaszán jelent meg 2008. szeptember 15. beadási határidővel.
A megadott határidőre 17 pályázat érkezett, a formai és tartalmi szempontoknak 16 felelt meg.
A pályázatban szereplő létesítmények úgy tervezési, mint kivitelezési szempontból magas színvonalat képviseltek, sőt mondhatni, hogy minden pályamű kiemelkedő jelentőségű, ami a magyar építőipar mind jobb színvonalára utal.
A beadott pályázatok száma kettővel kevesebb az előző évinél, ami kis mértékben mutatja az építési kereslet és az építőipar teljesítményének csökkenését. A kis mérték azért igaz, mert Építőipari Nívódíjra csak egyéves használat után lehet jelentkezni, tehát a pályázatok az egy évvel korábbi állapotot tükrözik.
A Bíráló Bizottság 13 tagja a pályázati anyagokat mind a beadott dokumentumok alapján, mind a helyszínen alaposan tanulmányozta és ennek megfelelően – alapítókkal összhangban – úgy határozott, hogy összesen 7 db Építőipari Nívódíjat ítél oda. A pályázatok kiemelkedő színvonala alapján még 3 db Elismerő Oklevelet is odaítélt. Így a hat kategóriában összesen 10 elismerés született.

forrás: Építőipari Mesterdíj Alapítvány (kiegészítő információk: epiteszforum.hu)

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Szenes-ház // Egy hely + Építészfórum

2023.08.30. 14:19
5:54

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Nézőpontok/Történet

A Margitsziget fái // Építészfórum + Egy hely

2023.08.20. 18:53
9:32

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk