Egyéb cikkek

Hársfa utcai óvoda, Budaörs

1/9

Hársfa utcai óvoda - Bordás és Pém

?>
Hársfa utcai óvoda - Bordás és Pém
?>
Hársfa utcai óvoda - Bordás és Pém
?>
Hársfa utcai óvoda - Bordás és Pém
?>
Hársfa utcai óvoda - Bordás és Pém
?>
Hársfa utcai óvoda - Bordás és Pém
?>
Hársfa utcai óvoda - Bordás és Pém
?>
Hársfa utcai óvoda - Bordás és Pém
?>
Hársfa utcai óvoda - Bordás és Pém
?>
1/9

Hársfa utcai óvoda - Bordás és Pém

Hársfa utcai óvoda, Budaörs
Egyéb cikkek

Hársfa utcai óvoda, Budaörs

2009.07.17. 13:09

kiemelt megvételt nyert a 2. sz. pályaművezető építész tervező: Bordás Péter; munkatársak: Pém Ildikó, Simon Móni, Holovits Annamária, Buchta János, Gergely Zsuzsa, Bordás Tamás, Palotás Gábor

kiemelt megvételt nyert a 2. sz. pályamű
vezető építész tervező: Bordás Péter
munkatársak: Pém Ildikó, Simon Móni, Holovits Annamária, Buchta János, Gergely Zsuzsa, Bordás Tamás, Palotás Gábor

 

Hársfa utcai óvoda - Bordás és Pém
1/9
Hársfa utcai óvoda - Bordás és Pém

Hársfa utcai óvoda - Bordás és Pém
2/9
Hársfa utcai óvoda - Bordás és Pém

Hársfa utcai óvoda - Bordás és Pém
3/9
Hársfa utcai óvoda - Bordás és Pém

Hársfa utcai óvoda - Bordás és Pém
4/9
Hársfa utcai óvoda - Bordás és Pém

Hársfa utcai óvoda - Bordás és Pém
5/9
Hársfa utcai óvoda - Bordás és Pém

Hársfa utcai óvoda - Bordás és Pém
6/9
Hársfa utcai óvoda - Bordás és Pém

Hársfa utcai óvoda - Bordás és Pém
7/9
Hársfa utcai óvoda - Bordás és Pém

Hársfa utcai óvoda - Bordás és Pém
8/9
Hársfa utcai óvoda - Bordás és Pém

 


Részletes bírálat

Telepítés
A tervezők a telken É-D-i irányban helyezték el az épületet, a telek Ny-i oldalára szorítva, és innen tájolják az épületet Kelet felé, ami a foglalkoztatók számára kedvező, azonban jelentős hátránya, hogy még a meglévő faállomány megtartásával sem tud kellő védettséget nyújtani a későbbiekben igen forgalmassá váló Hársfa utca forgalmával szemben. Gazdasági feltöltése rejtett, parkolói a telek É-i oldalán az utcára nyílnak, ami a reggeli csúcs idején forgalmi torlódásokhoz vezet. A szomszédos uszoda parkolója irányából védett az épület és az udvar is.

Építészet
Az épület igen nagyvonalú, a gazdasági udvar mentén végigfutó emeletmagas fal irányából gyakorlatilag az egész épület egyetlen fűvel, vagy napkollektorokkal „benőtt" lejtő, amibe a foglalkoztató-egységek „fiókjait" különböző mértékben tolta ki-be a tervező, úgy, hogy az általuk elfoglalt sávokba egy-egy felülvilágító is bekerült.
Alaprajzilag az épület jól tagolt, képletszerű. Azonnal átlátható rendszere és belső közlekedése van. A foglalkoztatók előtti teret mozgalmassá teszi az egységek ki-be mozgatott helyzete, és a térbővületként kialakuló aula is. Az elosztó tér természetes világítását az öltöző-öblökön át, illetve a felülvilágítókon keresztül kapja. Az innen nyíló tornaszoba üvegfala elegáns megoldás, és közvetetten további világítást ad az előtérnek. Hátrány, hogy a tornaszoba a gazdasági udvarra néz. Az aula ferde fala kicsit erőszakolt. A foglalkoztató-öltöző-mosdó egységek példásan jól működnek, a csoportonkénti kertkapcsolat az öltözőkön keresztül nagyon jó megoldás. Nagyon átgondolt a csoportszobák előtti teraszok és a „zöld fal" téri világa.

Homlokzatai elegánsak, tiszták, bár a csoportszobák kert felőli emeletmagas, osztatlan üvegfalai inkább a képletszerűséget erősítik, a valóságban ez nehezen lenne megoldható…

A belső képek és a kerti perspektívák barátságos, óvoda-léptéket sugárzóak.

Oktatási-nevelési szakmai kritériumok
Az épület megjelenése gyermek- közeli, a gyermekek, és felnőttek számára is minden bizonnyal izgalmas és egyéni, a hatalmas zöld felületek miatt vonzó.

A játékos tanulás, a nagymozgás, az egyéni és kiscsoportos fejlesztés, a családokkal való kapcsolattartás, valamint a szükség szerinti elkülönítés logikusan, és jól tagolt terekben zajlik. A csoportszobákban kialakíthatók a szakmai program szerinti tanulási színterek.

A megfelelő közlekedő rendszer biztosított: A keletre néző csoportszobák sorban, egymás mellett helyezkednek el. Ugyancsak segítik a gyermekeket az óvodán belüli, illetve a csoporthoz kötődő eligazodásban a belső, előcsarnok felőli, különböző színű foglalkoztató- előterek. Az épület biztonságot sugalló. A kiírásban szereplő valamennyi helyiség tervezése megtörtént.

A közösségi tér - mely igény szerint egybe nyitható a tornaszobával - a csoportszobák minimális eltolódása miatt sajátosan kapcsolódik a foglalkoztatókhoz.

A csoportok az eltolódás miatt kissé zártak, azonban a közvetlen szomszédokkal viszonylag könnyen, és gyorsan lehet kapcsolatot teremteni.

Az egyes csoportokhoz és az udvarhoz tartozó kiszolgáló helyiségek megfelelők: Az öltözők szeparáltak, ugyanakkor nyitottak a közösségi terekre, a gyermekmosdó az előtérből és a foglalkoztatóból egyaránt megközelíthető. Az udvari tevékenységek szervezéséhez szükséges játéktároló szerepel a tervben. Célszerű lett volna udvarról megközelíthető, azonban szervesen az épülethez tartozó WC és mosdó tervezése is.
A csoportszobák és az udvar kapcsolata ideális: valamennyi gyermeköltözőből biztosított a közvetlen kertkapcsolat.

A játszóudvar tágas, a délelőtti és délutáni órákban is napos, ahol megmaradhattak az eredeti terepen lévő fák, ezzel együtt – nem éppen szerencsés módon – közvetlen kapcsolatban van az utcával, mely az iskola és a sportcsarnok jelentős forgalmát is felveszi.

Összegzés: A tervpályázat a szakmai elvárásoknak megfelel.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk