Épülettervek/Hallgatói terv

Hegy, kunyhó, csónakház

1/35

Helyszín, a Szentistvánbaksai dombság - építész: Zsiros Renáta

?>
Helyszín, a Szentistvánbaksai dombság - építész: Zsiros Renáta
?>
Helyszín, a Hernád-part, Szentistvánbaksa - építész: Zsiros Renáta
?>
Felső pince, Szentistvánbaksa - építész: Zsiros Renáta
?>
Alsó pince, Szentistvánbaksa - építész: Zsiros Renáta
?>
Alsó pince, Szentistvánbaksa - építész: Zsiros Renáta
?>
Helyszínrajz, Szentistvánbaksa - építész: Zsiros Renáta
?>
Csónakház, alaprajz - építész: Zsiros Renáta
?>
Csónakház, homlokzat - építész: Zsiros Renáta
?>
Csónakház, homlokzat - építész: Zsiros Renáta
?>
Csónakház, metszet - építész: Zsiros Renáta
?>
Csónakház, alaprajz - építész: Zsiros Renáta
?>
Csónakház, alaprajz - építész: Zsiros Renáta
?>
Csónakház, kunyhók - építész: Zsiros Renáta
?>
Koncepció - építész: Zsiros Renáta
?>
Koncepció - építész: Zsiros Renáta
?>
Csónakház szerkezet  - építész: Zsiros Renáta
?>
Stég szerkezet - építész: Zsiros Renáta
?>
Rámpa szerkezet - építész: Zsiros Renáta
?>
Stég, bútor - építész: Zsiros Renáta
?>
Présház részlet - építész: Zsiros Renáta
?>
Kunyhó bútorok - építész: Zsiros Renáta
?>
Kunyhó bútorok - építész: Zsiros Renáta
?>
Felülnézet - építész: Zsiros Renáta
?>
Csónakház látványterv - építész: Zsiros Renáta
?>
Csónakház látványterv - építész: Zsiros Renáta
?>
Csónakház látványterv - építész: Zsiros Renáta
?>
Csónakház látványterv - építész: Zsiros Renáta
?>
Csónakház látványterv - építész: Zsiros Renáta
?>
Látványterv - építész: Zsiros Renáta
?>
Látványterv - építész: Zsiros Renáta
?>
Kunyhók látványterve - építész: Zsiros Renáta
?>
Kunyhók látványterve - építész: Zsiros Renáta
?>
Csónakház látványterv - építész: Zsiros Renáta
?>
Csónakház látványterv - építész: Zsiros Renáta
?>
Csónakház látványterv - építész: Zsiros Renáta
1/35

Helyszín, a Szentistvánbaksai dombság - építész: Zsiros Renáta

Hegy, kunyhó, csónakház
Épülettervek/Hallgatói terv

Hegy, kunyhó, csónakház

2018.03.02. 10:30
MÉD

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Zsíros Renáta

Földrajzi hely:
Szentistvánbaksa

Diplomaterv

Tervezés éve:
2017

Stáblista

építész: Zsiros Renáta

konzulens: Kovács Péter DLA
intézmény: Debreceni Egyetem Műszaki Kar

MÉD:

A tervező meseszerű, hangulatos videón keresztül vezet be minket csónakban ülve először egy borteraszos Csónakházba, majd a mellette álló kis kunyhókba, és a szőlősbe, melynek helyszínéül egy borsodi dombság elhagyatott pincesorát választotta. Zsiros Renáta diplomaterve.

 

 

Helyszín

Szentistvánbaksa Borsod-Abaúj-Zemplén megye középső részén fekszik. Egyik oldalról erdővel borított dombvidék, a másik oldalról a Hernád folyóval félkörbe zárt völgyben helyezkedik el. A csekély lakosú (292 fő) település megközelítése egyetlen útról lehetséges, a Petőfi útról, továbbá vízi úton a Hernád folyón.

A falut határoló dombvidéken szántóföldek, gyümölcsösök és szőlőskertek találhatóak, hiszen korábban főként mezőgazdasággal foglalkozó község volt. A magaslat tetején kisebb méretű faluként terülnek el a présházak, melyek az itteni családok tulajdonába tartoztak.  Az 1870-es években jelentkező filoxéra vész óriási károkat okozott a gazdáknak, akik ezután áttértek a mezőgazdasági termelésre. Mára megszűnt a földművelés igénye, így az egykoron virágzó domboldal kihalt, a présházakat sem használja senki. A hajlongó szőlőtőkék, és a sűrű bozótossal benőtt kunyhók emlékeztetnek csupán az egykori világra. Kevés építmény maradt, amely még ma is aktív használatban van. Ezek az épületek a domb lábánál és a domboldalon, a legrövidebb úton megközelíthető területeken helyezkednek el.

A települést körbeölelő folyó a helyi lakosság és a turisták által is kedvelt kikapcsolódási helyszín. Lehetőség van fürdőzésre, horgászatra, kajakozásra és kenuzásra is, hiszen ez a szakasz a Hernád Vízitúra útvonalának is része. A vízitúra magyarországi szakasza Hidasnémeti és Tiszaújváros között található. A Szentistvánbaksán átmenő útvonal a Felsődobsza-Geszthely közötti szakasz.

Program

Diplomatémám alapötletét elsősorban a vízitúra adta. Az itteni szakaszon a Hernád part elég látványos, kisebb-nagyobb szigetek, folyókanyarulatok alkotják. Az alapkoncepció tehát egy csónakház kiépítése volt egy megálló stéggel, ahol a túrázók megpihenhetnek, tutajt, kajakot kölcsönözhetnek stb. Ideális helyszínnek Szentistvánbaksa északi határa bizonyult. A település határában egy hatalmas szilvamag alakú sziget szeli ketté a folyót. A pár évvel ezelőtt árvízvédelem szempontjából megépített vasbeton támfal itt egy háromszög alakú telket kirekesztve készült el. Ezen a helyszínen jelenleg két kis faszerkezetű hétvégi ház található, amelyek már használaton kívül vannak. A terület ez által árvízvédelem nélkül maradt, így ideálisnak bizonyult a kikötő megépítésére. Az alapkoncepcióm szerint a csónakház erre a telekre települt volna, de a közel 4 méteres szintkülönbség miatt a vízitúrázók számára ez nehezen megközelíthető, és a kajak és kenuk kikötése a folyómentén leszűkítette volna a Hernád keresztmetszetét. A kikötés lehetőségét ezért a terület lesüllyesztésével oldottam meg. A folyó vonalát megtartva egy háromszög alakú stéget hoztam létre, amely követi a korábbi part vonalát. A csónakházat az évente rendszeresen létrejövő árvíz miatt lábakra állítottam, így a vezérszintet az utca szintjével megegyezően alakítottam ki. A stégről egy rámpa segítségével lehet átjutni a csónakház beton alapjára, innen pedig egy lépcsőn keresztül az utca szintre.

A telek különleges helyzete továbbá, hogy az utca túloldalán közvetlenül helyezkedik el az alsópincesor. Az itteni pincék is hasonló helyzetűek, mint a domb tetején lévő elhagyott épületek. A könnyű megközelítés miatt viszont több pince és telek is használatban van jelenleg is. A használaton kívüliek elég rossz állapotúak, és sok közülük már elbontásra került. A pincesor elején ezért számos üresen maradt telek található. A két terület közelsége miatt ideálisnak tűnt az út jobb oldalát is bevonni a programba. A további pusztulás elkerülése miatt egy borterasz kialakítását képzeltem el, amelyhez (kiegészítve a meglévő présházakat) kisebb kunyhók tartoznak, a kirándulók számára tehát pihenő lehetőséget is biztosítva ezzel. A borterasz létrehozásával ismét fellendülhetne az egykor virágzó szőlőtermesztés is, megmentve a helyi présházakat.

Koncepció

A területre és a programra egyaránt érvényes a kettősség, amelynek a határvonala a Petőfi út. Ezt a kettősséget próbáltam feloldani az épületek elhelyezésével. A meglévő présházak méretarányainak megfelelően a teljes területre egy 4x6 méteres rasztert helyeztem el, s ez a háló jelölte ki az új épületek helyét, beleértve a csónakházat is. A kunyhók kialakításánál a meglévő présházak tömegeit vettem alapul. A közös jellemzőjük közül a zártság, nyeregtető és a széles faszerkezetű bejárati ajtó volt az, amelyet az új kunyhóknál is alkalmazni szerettem volna. A már kialakult pincesoron kiegészítve a meglévő utcaképet öt kunyhót helyeztem el. A hatodik kunyhóm, bár formailag megegyezik az előbb említett épületekkel, más funkciót kapott. Fontosnak tartottam, hogy a kialakuló borteraszomhoz egy présház is tartozzon, így ez az épület, - amely a csónakházzal egy vonalba esik - a hagyományokat követve présházzá alakult. A pince kialakítása viszont a hagyományostól eltérően nem az épület mögé került. Ennek az elhelyezését a borterasz kialakítása indokolta.

A borterasz elhelyezésénél az első felvetés az volt, hogy kövesse a csónakház vonalát. A Petőfi út két oldala ez által túl hangsúlyossá vált, így a présházat próbáltam a területen belül, a raszterbe illően máshol elhelyezni. A vízitúrázók számára viszont a csónakház felől nem rajzolódott ki egy tiszta útvonal a borteraszhoz, ezért visszahelyeztem annak tengelyébe. A két épületem így konkurált egymással, ezért a hangsúlyos csónakház mellett igyekeztem a kialakuló borteraszt visszafogni. Ennek a megoldása az lett, hogy a csónakház vonalától egy traktussal a falu felé eső részre áthelyeztem az épületet. A hangsúly csökkentése érdekében a kiszolgálóteret a terep részévé tettem. Viszonylag egyszerű, homogén homlokzatot hoztam létre, az épület többi részére pedig „ráfuttattam" a terepet. Az így kialakult nyúlvány a domb részévé vált. A borterasznál fontos volt a pince közvetlen közelsége, ezért a kiszolgálórész folytatásaként alakítottam ki a domb alá befutó pincét, amely így kiesett a csónakház és ez által a présház vonalából.

A területen a meglévőekhez hasonlóan, és azokat kiegészítve új szőlősorokat hoztam létre, amelyek közvetlenül csatlakoznak a kiszolgálótérhez, egyfajta lugast létrehozva. A borozni vágyók tehát közvetlenül a szőlősorok mellett ülhetnek, felettük pedig az épületből kiinduló sodronyokra futnak fel a szőlőszárak.

Az út domb felőli oldalán kialakított tömör épületektől eltérően a folyóparton lévő csónakháznál egy góréra emlékeztető fa szerkezetes építményt képzeltem el. Fontosnak tartottam, hogy a két oldal ne térjen el egymástól teljesen, ezért a csónakháznál használt faburkolat visszaköszön a borterasz kiszolgálótereiben. A stég faburkolatának aránya megegyezik a csónakház padlóburkolatának osztásával, a csónakház előtti terasz burkolatával, és visszaköszön a kunyhók bejárati ajtójának mintázatánál is.

Térszervezés

Csónakház:

A stégről a már korábban említett, a csónakház alapjául szolgáló beton placcra érkezünk meg. Innen egy lépcső vezet fel az utca szintjére. Egy fedett-nyitott térbe érkezünk, ahonnan megközelíthetjük az út túloldalán közvetlenül elhelyezett borteraszt, vagy a lépcső mellett elhelyezett bejáraton keresztül a csónakház kiszolgálóterét. A földszinten egy férfi és női vizesblokk került kialakításra, továbbá a csónakház végében található a kölcsönző helyiség. A pult mellett, az utcaszintre vezető lépcsővel egyvonalban helyezkedik el az emeletre vezető lépcsősor. Az emeleten egy hosszúkás egybefüggő tér alakult ki, amely kiválóan alkalmas a bivakolni vágyóknak. A Hernád felőli oldal nyitottsága miatt viziverseny indítótornyaként is funkcionálhat.

Stég:

A stég kialakításánál elsődleges szempont volt a csónakházzal való összekötés megoldása. Ehhez rámpákat képzeltem el, amely végül egyszerűsödött, és összeolvadt egy nagyobb szerkezetté. A fix mozgás kialakítását az új támfal segítségével oldottam meg. A nagy alapterület miatt több részre bontottam a szerkezetet. A Hernád vize ezen a szakaszon fürdőzésre alkalmatlan, ezért a stégen belül egy kisebb beülő medencét alakítottam ki, ahol a víz könnyen fel tud melegedni, és pihenésre kiválóan alkalmas. A bútorok elhelyezésénél már a tervezés első fázisában eldőlt, hogy mobilis, a stég szerves részét képező eszközöket fogok alkalmazni.

Borterasz:

Az útról megérkezve a kiszolgálótérhez érünk. A hosszúkás tömeget úgy alakítottam ki, hogy a kiszolgálótér kissé elkülönüljön. Ezért a kialakított tömegben egy „fiókot helyeztem el, amelybe utólag helyeződik bele a fa dobozszerű kiszolgálótér. A pult terasz felőli oldalán közelíthetőek meg a vizesblokkok, a túloldalán pedig közvetlenül bemehetünk a pincébe, ahol a tárolók egy hosszú folyosóra vannak felfűzve. A közlekedő végén található egy kisebb fogadótér, amelyből egy tolóajtón át juthatunk fel a présházba.

Kunyhók:

A kunyhók kialakítása tömegalakítás szempontjából hasonló a meglévő présházakhoz. Az alaprajz viszonylag egyszerű. Egy előtérbe érkezünk, ahonnan megközelíthető a vizesblokk, és a lakótér. Itt található egy kisebb konyha és étkező, ahonnan elérhető a hálótér. A tetőforma kialakítása lehetővé tette egy galériaszint elhelyezését a zuhanyozó felett, ahol a hálótér is kialakításra került. Innen a konyhatér felé is bemehetünk, ahol egy kisebb gépészeti helyiség kapott helyet. A kunyhók kialakításánál felmerült, hogy minden egyes épület önfenntartó legyen a napelemek és az esővíz hasznosítása által. A kihasználatlanság miatt a koncepció egyszerűsödött, csupán a napelemek alkalmazása maradt meg.

Belsőépítészet

A tervezési területen belül egységes, egyedi bútorok kerültek elhelyezésre. Az asztalok és székek a padlóburkolatnak megfelelően 14,6 cm széles faburkolatot kaptak. A lábak a csónakház lépcsőszerkezetéhez hasonlóan 10 cm széles lapos acélból készülnek. A lámpák anyaghasználata az egyedi székekkel és asztalokkal megegyező.

A kunyhókban az előbbiekhez hasonló méretű és burkolatú asztal és székek kerültek elhelyezésre. Az asztal kialakítása kissé eltérő, mivel az mobilis, a falburkolatból kihajtható. A galériaszintre vezető lépcső szerkezete szintén faszerkezet, amely alatt a helykihasználás érdekében kisebb tároló kerül elhelyezésre. A présházban és a pincében 15 cm széles fa oszlopokból és gerendákból álló rácsosszerkezetű borfal került kialakításra.

Zsiros Renáta

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk