/ MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet
Épületek/Középület

Hotel is, fogászati klinika is

1/26

homlokzat

?>
homlokzat
?>
helyszínrajz
?>
földszint
?>
félemelet
?>
hosszmetszet
?>
átrium
?>
átrium
?>
bár
?>
főbejárat
?>
foyer
?>
klinika
?>
lépcsőkorlát
?>
reggeliző
?>
régi lépcsőház
?>
régi lépcsőház
?>
télikert, lépcsőház
?>
tetőapartman
?>
tetőpanoráma
?>
tetőterasz
?>
udvar
?>
udvar
?>
az udvar fentről
?>
utcai homlokzati részlet
?>
utcakép
?>
régi udvar
?>
régi utcakép
1/26

homlokzat

Hotel is, fogászati klinika is
Épületek/Középület

Hotel is, fogászati klinika is

2016.01.19. 15:39

Projektinfó

12 Révay Hotel

URL:
ARTONIC DESIGN ÉPÍTÉSZETI KFT.

Tervezés éve:
2013

Építés éve:
2015

Stáblista

alkotók: Töős György, Csővári Linda, Bárdos Gabriella, Fátyol Tibor, Hoffman Tamás
vezető tervező: Töős György, Bárdos Gabriella, Fátyol Tibor, Hoffmann Tamás építészet, Csővári Linda belsőépítészet

Építész munkatársak: Nyerges Judit, Titz Boglárka, Ujhelyi KatalinSzakági tervezők:Szerkezettervező: Sterner Mérnöki Iroda Kft.- Sterner Pál,Roszik György
Épületgépészet: ASTRA Consilium Kft.- Végh Benedek, Balkó Ádám, Víg Ferenc
Épületvillamosság: PLANET Kft.- Tótht Zoltán, Szelik Zsolt,   Hegedűs Zoltán
Szigetelés szaktervező: PATAKY&HORVÁTH Kft.- Horváth László
Üvegszerkezetek: Stocker György DLA
Kerttervező: URBAN CONCEPT Kft.- Király Salgó Borbála, Kontra Dániel
Sprinkler tervező: NIMBUS-PLAN Kft.- Csordás András
Tűzvédelem:APOSTROPH MŰTEREM Kft.-Bencsné Agócs Rita
Orvostechnológia: MEDIVERSUM Kft.- Zentai Gyula
Sugárvédelem: NEMÉNYI Bt.- Neményi Erzsébet
Műemlékvédelmi konzulens: FAVOR Kft.- Ferencz Zoltán
Akusztika, zajvédelem: ARCTICUS Bt.- Borbás László
Liftterv: KONE Felvonó Kft.- Pölöskei Tamás

Generáltervező: ARTONIC DESIGN ÉPÍTÉSZETI KFT.  

Építtető/megbízó: HELVETIC CLINICS Magyarország Fogászati Kft. - Jean-Francois Empain, Pierre Chaker, Etienne Mouton, Lukács Péter, Lukács LászlóGenerálkivitelező, és projektmenedzsment: DVM Group
Fejlesztési felelős: Hintenberger Zsolt
Főépítésvezető: Pék Zoltán  

Adott volt egy több mint száz évvel ezelőtt, Sebestyén Artúr által megálmodott ház, melyet az évek során a különböző tulajdonosak különböző ráépítésekkel deformáltak. 2013-ban azonban az épület szerencsésen új tulajdonoshoz került, s az Artonic Design-nak köszönhetően, Töős György, Bárdos Gabriella, Fátyol Tibor, Hoffmann Tamás, Csővári Linda vezetésével megújult, és újra eredeti formájában várja a kezelésre érkezőket, turistákat. 

Történeti áttekintés

A kétudvaros házat Egger Leó és Izidor osztrák származású gyógyszerészek megrendelésére tervezte 1907-ben Sebestyén Artúr műépítész. Az épület terveit a neves építész – többek között a Gellért fürdő tervezője is – valószínűleg megrendelői igényre átdolgozta. Az öt portálos szimmetrikus változat valósult meg, középtengelyében a belső udvarra vezető kapualjjal.
A XX. század első felében az utcai szárny földszintjén üzletek, az emeleti szintjein nagypolgári lakások kaptak helyet, míg az udvari, hátsó szárnyban gyógyszer labor és gyógycukorka gyártó üzem működött. A lakások a kapuátjárón át, a belső udvarból nyíló díszes lépcsőházon át érhetők el, a személyzet és az üzem dolgozói részére pedig hátul húzott karú cselédlépcsőt építettek.

A kettős funkció tükröződik az épület alaprajzi és homlokzati formálásában. A pinceszinten teljes egészében beépített telek már akkor túl értékes volt ahhoz, hogy a labor kiszolgálóterei a földszintre kerüljenek. Az utcai neobarokk szárny szecessziós elemekkel reprezentál, míg az udvari, hátsó épületnél a funkcionalitás volt az elsődleges szempont.


régi utcakép
26/26
régi utcakép 

Átépítések

A házat többször átalakították. 1985-ben a jelentősen átépítették, ekkor került be az utcai szárny nagy belmagasságú földszintjére az osztófödém. Emiatt a földszinten és a félemeleten nyomasztóan alacsony, a háztól idegen tér alakult ki. A változtatás az utcai homlokzaton is rontott, mert a nagy üzletportálok helyetti két-két kis, egymás fölötti ablak méltatlan a belvárosi utcához és az eredeti homlokzathoz. Az udvari- és az oldalszárnyra egy emeleti szintet ráhúztak, és a bővítés homlokzati osztása, szintmagassága nem vette figyelembe a ház adottságait. Az udvari szárny mögötti hátsó udvar beépült a földszinten is.

A rendszerváltás után az új külföldi tulajdonos bériroda házként hasznosította az épületet. Átfestette a homlokzatot, az épületgépészetét korszerűsítették, a belső udvarba egy acélszerkezetű látványlift került. A pinceszinti padlót szakszerűtlenül szigetelték, a falakat egyáltalán nem, ezért a talajnedvesség a falakban a földszinti födémig felhatolt.


régi udvar
25/26
régi udvar 

Új tulajdonos

A Helvetic Clinics svájci székhelyű cég magyarországi vállalata vásárolta meg 2013-ban az épületet. Az építtető olyan háromcsillagos belvárosi szállodát akart kialakítani, amely ide érkező vendégei részére szállást és komplex fogászati ellátást kínál. Ehhez nyerte meg magyar tulajdonostársként a Lukács Dental Center fogászati klinika vezetőit. Az Artifex Dentis fogtechnikai cég pedig bérlőként csatlakozott a komplex szolgáltatás érdekében. 2013 év végén bízták meg építészirodánkat az építész-és generál tervezéssel.

Koncepció

A tulajdonos által elvárt letisztultságot, átláthatóságot, precizitást és eleganciát úgy jelenítettük meg, hogy a ház eredeti nagypolgári szellemiségét is vissza akartuk állítani a következő főbb beavatkozásokkal:

Az utcai szárny földszintjére közönségforgalmi terek, míg emeleti szintjeire újra szállásfunkció került. Az egykori gyógyszerlaborok helyére pedig a hátsó szárny alsó szintjeire fogászati rendelőket és fogtechnikai labort terveztünk.


földszint
3/26
földszint
A később betoldott félemeleti födémet az utcai traktusban visszabontottuk, és a válaszfalakat kiszedtük, így a tágas, nagy belmagasságú földszinti tér, mint szállodai előcsarnok méltóan fogadhatja a vendégeket. Az utca felől pedig az eredetivel azonos méretű, de korszerű, strukturált üvegezéssel, fémportálokkal, a lábazat helyreállításával, tört-fehér szilikonos homlokzatfestéssel, hófehér tagozatokkal megújulva kapta vissza eredeti méltóságát a homlokzat. Az üvegtáblák végtelenített fogszövet mintát kaptak.

A középső udvarra utólag beépített fémszerkezetű liftet és a 3. emeleten a lépcsőház-hátsó szárny közti átkötő hidat elbontottuk. Az udvar egy részén kis kertet, másik felén pedig üvegezett átriumként a rendelőkhöz kapcsolódó váróteret alakítottunk ki. Az udvari szárnyak eredeti míves építészeti elemeit – mint a télikertet, a régi lépcsőház vakolat tagozatait, nyílászáróit – felújítással megtartottuk, vagy korszerű szerkezetekből újraépítettük. A fogászati várót magába foglaló átrium keret nélküli edzett üveg fala és 2% lejtésű üvegtetője a korunk technikai lehetőségeivel élő építészeti elem. Az oldalszárny cselédlépcsője helyére korszerű, akadálymentes és füstmentes lépcsőházat terveztünk új liftekkel.régi lépcsőház
14/26
régi lépcsőház
Az udvari hátsó szárny eredeti funkcionális megjelenését megtartottuk, de az alsó szintek homlokzatára tervezett pontmegfogásos tört fehér Lacobel üvegburkolat a lila LED csíkokkal a mögé tervezett rendelők, labor legkorszerűbb technikáját jelzi. A pincét átépítettük, a hátsó udvart kipucoltuk, a toldalék épületeket elbontottuk.

Az átépítések miatt rendezetlen tetőt geometriailag és anyaghasználatban egységesítettük. Az oldalszárny utólagos emeletráépítését visszabontva az „U" alakú főépület oldalszárnyán a tetőt az eredeti szerinti magastetősre cseréltük. A tetőkre utólag került felépítményeket visszabontottuk, míg az utcai oromzatok álablakai helyére valódi ablakok kerültek. A cserépfedést, a télikert ill. lift feletti bádogfedéseket és kavicsolt bitumenes lemezfedést egységesen korcolt fémlemezre cseréltük.


átrium
6/26
átrium
A hátsó szárny lapostetőjére tetőkerteket és az összes tető fedésével azonos korcolt fémlemez burkolatú, könnyűszerkezetes tetőszintet terveztünk. 


Belsőépítészet

A földszinti közönségforgalmi terek, az emeleti közlekedők, lépcsőházak és a fogászati klinika tereinek belsőépítészeti tervezésére kaptunk megbízást. Megbízói elvárás volt, hogy a tulajdonos arculata tükröződjön a belsőben. Tiszta, átlátható, többségében monokróm és világos tereket terveztünk. A fogászati klinikán minden fal, mennyezet fehér, csak az opálüveg ajtóknál, és a szürke linóleum padlóban jelenik meg helyenként a céglogó lila színe. A hotel előcsarnok-reggelizőt, a bárt és az átriumot a növényi ornamentika mintázatú kerámia padlóburkolat, a bronzszínű feszített tükörfólia, a sötétre pácolt amerikai diófurnér bútorok és a recepció illetve bár mögötti világító üvegképek teszik otthonosabbá. A régi lépcsőház helyreállítását korlát- és lépcsőpótlásokkal, új lifttel szintén ennek szellemében terveztük.


tetőterasz
19/26
tetőterasz


 

 

Töős György építész felelős tervező

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

PALATINUS // Egy hely + Építészfórum

2021.10.13. 10:43
00:06:31

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Nézőpontok/Történet

A PÁCINI MÁGOCSY-KASTÉLY // Egy hely + Építészfórum

2021.09.08. 16:03
00:06:34

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk