Épületek/Középület

Hotel is, fogászati klinika is

1/26

homlokzat

helyszínrajz

földszint

félemelet

hosszmetszet

átrium

átrium

bár

főbejárat

foyer

klinika

lépcsőkorlát

reggeliző

régi lépcsőház

régi lépcsőház

télikert, lépcsőház

tetőapartman

tetőpanoráma

tetőterasz

udvar

udvar

az udvar fentről

utcai homlokzati részlet

utcakép

régi udvar

régi utcakép

?>
homlokzat
?>
helyszínrajz
?>
földszint
?>
félemelet
?>
hosszmetszet
?>
átrium
?>
átrium
?>
bár
?>
főbejárat
?>
foyer
?>
klinika
?>
lépcsőkorlát
?>
reggeliző
?>
régi lépcsőház
?>
régi lépcsőház
?>
télikert, lépcsőház
?>
tetőapartman
?>
tetőpanoráma
?>
tetőterasz
?>
udvar
?>
udvar
?>
az udvar fentről
?>
utcai homlokzati részlet
?>
utcakép
?>
régi udvar
?>
régi utcakép
1/26

homlokzat

helyszínrajz

földszint

félemelet

hosszmetszet

átrium

átrium

bár

főbejárat

foyer

klinika

lépcsőkorlát

reggeliző

régi lépcsőház

régi lépcsőház

télikert, lépcsőház

tetőapartman

tetőpanoráma

tetőterasz

udvar

udvar

az udvar fentről

utcai homlokzati részlet

utcakép

régi udvar

régi utcakép

Hotel is, fogászati klinika is
Épületek/Középület

Hotel is, fogászati klinika is

2016.01.19. 15:39

Projektinfó

12 Révay Hotel

URL:
ARTONIC DESIGN ÉPÍTÉSZETI KFT.

Tervezés éve:
2013

Építés éve:
2015

Stáblista

alkotók: Töős György, Csővári Linda, Bárdos Gabriella, Fátyol Tibor, Hoffman Tamás
vezető tervező: Töős György, Bárdos Gabriella, Fátyol Tibor, Hoffmann Tamás építészet, Csővári Linda belsőépítészet

Építész munkatársak: Nyerges Judit, Titz Boglárka, Ujhelyi KatalinSzakági tervezők:Szerkezettervező: Sterner Mérnöki Iroda Kft.- Sterner Pál,Roszik György
Épületgépészet: ASTRA Consilium Kft.- Végh Benedek, Balkó Ádám, Víg Ferenc
Épületvillamosság: PLANET Kft.- Tótht Zoltán, Szelik Zsolt,   Hegedűs Zoltán
Szigetelés szaktervező: PATAKY&HORVÁTH Kft.- Horváth László
Üvegszerkezetek: Stocker György DLA
Kerttervező: URBAN CONCEPT Kft.- Király Salgó Borbála, Kontra Dániel
Sprinkler tervező: NIMBUS-PLAN Kft.- Csordás András
Tűzvédelem:APOSTROPH MŰTEREM Kft.-Bencsné Agócs Rita
Orvostechnológia: MEDIVERSUM Kft.- Zentai Gyula
Sugárvédelem: NEMÉNYI Bt.- Neményi Erzsébet
Műemlékvédelmi konzulens: FAVOR Kft.- Ferencz Zoltán
Akusztika, zajvédelem: ARCTICUS Bt.- Borbás László
Liftterv: KONE Felvonó Kft.- Pölöskei Tamás

Generáltervező: ARTONIC DESIGN ÉPÍTÉSZETI KFT.  

Építtető/megbízó: HELVETIC CLINICS Magyarország Fogászati Kft. - Jean-Francois Empain, Pierre Chaker, Etienne Mouton, Lukács Péter, Lukács LászlóGenerálkivitelező, és projektmenedzsment: DVM Group
Fejlesztési felelős: Hintenberger Zsolt
Főépítésvezető: Pék Zoltán  

Adott volt egy több mint száz évvel ezelőtt, Sebestyén Artúr által megálmodott ház, melyet az évek során a különböző tulajdonosak különböző ráépítésekkel deformáltak. 2013-ban azonban az épület szerencsésen új tulajdonoshoz került, s az Artonic Design-nak köszönhetően, Töős György, Bárdos Gabriella, Fátyol Tibor, Hoffmann Tamás, Csővári Linda vezetésével megújult, és újra eredeti formájában várja a kezelésre érkezőket, turistákat. 

Történeti áttekintés

A kétudvaros házat Egger Leó és Izidor osztrák származású gyógyszerészek megrendelésére tervezte 1907-ben Sebestyén Artúr műépítész. Az épület terveit a neves építész – többek között a Gellért fürdő tervezője is – valószínűleg megrendelői igényre átdolgozta. Az öt portálos szimmetrikus változat valósult meg, középtengelyében a belső udvarra vezető kapualjjal.
A XX. század első felében az utcai szárny földszintjén üzletek, az emeleti szintjein nagypolgári lakások kaptak helyet, míg az udvari, hátsó szárnyban gyógyszer labor és gyógycukorka gyártó üzem működött. A lakások a kapuátjárón át, a belső udvarból nyíló díszes lépcsőházon át érhetők el, a személyzet és az üzem dolgozói részére pedig hátul húzott karú cselédlépcsőt építettek.

A kettős funkció tükröződik az épület alaprajzi és homlokzati formálásában. A pinceszinten teljes egészében beépített telek már akkor túl értékes volt ahhoz, hogy a labor kiszolgálóterei a földszintre kerüljenek. Az utcai neobarokk szárny szecessziós elemekkel reprezentál, míg az udvari, hátsó épületnél a funkcionalitás volt az elsődleges szempont.


régi utcakép
26/26
régi utcakép 

Átépítések

A házat többször átalakították. 1985-ben a jelentősen átépítették, ekkor került be az utcai szárny nagy belmagasságú földszintjére az osztófödém. Emiatt a földszinten és a félemeleten nyomasztóan alacsony, a háztól idegen tér alakult ki. A változtatás az utcai homlokzaton is rontott, mert a nagy üzletportálok helyetti két-két kis, egymás fölötti ablak méltatlan a belvárosi utcához és az eredeti homlokzathoz. Az udvari- és az oldalszárnyra egy emeleti szintet ráhúztak, és a bővítés homlokzati osztása, szintmagassága nem vette figyelembe a ház adottságait. Az udvari szárny mögötti hátsó udvar beépült a földszinten is.

A rendszerváltás után az új külföldi tulajdonos bériroda házként hasznosította az épületet. Átfestette a homlokzatot, az épületgépészetét korszerűsítették, a belső udvarba egy acélszerkezetű látványlift került. A pinceszinti padlót szakszerűtlenül szigetelték, a falakat egyáltalán nem, ezért a talajnedvesség a falakban a földszinti födémig felhatolt.


régi udvar
25/26
régi udvar 

Új tulajdonos

A Helvetic Clinics svájci székhelyű cég magyarországi vállalata vásárolta meg 2013-ban az épületet. Az építtető olyan háromcsillagos belvárosi szállodát akart kialakítani, amely ide érkező vendégei részére szállást és komplex fogászati ellátást kínál. Ehhez nyerte meg magyar tulajdonostársként a Lukács Dental Center fogászati klinika vezetőit. Az Artifex Dentis fogtechnikai cég pedig bérlőként csatlakozott a komplex szolgáltatás érdekében. 2013 év végén bízták meg építészirodánkat az építész-és generál tervezéssel.

Koncepció

A tulajdonos által elvárt letisztultságot, átláthatóságot, precizitást és eleganciát úgy jelenítettük meg, hogy a ház eredeti nagypolgári szellemiségét is vissza akartuk állítani a következő főbb beavatkozásokkal:

Az utcai szárny földszintjére közönségforgalmi terek, míg emeleti szintjeire újra szállásfunkció került. Az egykori gyógyszerlaborok helyére pedig a hátsó szárny alsó szintjeire fogászati rendelőket és fogtechnikai labort terveztünk.


földszint
3/26
földszint
A később betoldott félemeleti födémet az utcai traktusban visszabontottuk, és a válaszfalakat kiszedtük, így a tágas, nagy belmagasságú földszinti tér, mint szállodai előcsarnok méltóan fogadhatja a vendégeket. Az utca felől pedig az eredetivel azonos méretű, de korszerű, strukturált üvegezéssel, fémportálokkal, a lábazat helyreállításával, tört-fehér szilikonos homlokzatfestéssel, hófehér tagozatokkal megújulva kapta vissza eredeti méltóságát a homlokzat. Az üvegtáblák végtelenített fogszövet mintát kaptak.

A középső udvarra utólag beépített fémszerkezetű liftet és a 3. emeleten a lépcsőház-hátsó szárny közti átkötő hidat elbontottuk. Az udvar egy részén kis kertet, másik felén pedig üvegezett átriumként a rendelőkhöz kapcsolódó váróteret alakítottunk ki. Az udvari szárnyak eredeti míves építészeti elemeit – mint a télikertet, a régi lépcsőház vakolat tagozatait, nyílászáróit – felújítással megtartottuk, vagy korszerű szerkezetekből újraépítettük. A fogászati várót magába foglaló átrium keret nélküli edzett üveg fala és 2% lejtésű üvegtetője a korunk technikai lehetőségeivel élő építészeti elem. Az oldalszárny cselédlépcsője helyére korszerű, akadálymentes és füstmentes lépcsőházat terveztünk új liftekkel.régi lépcsőház
14/26
régi lépcsőház
Az udvari hátsó szárny eredeti funkcionális megjelenését megtartottuk, de az alsó szintek homlokzatára tervezett pontmegfogásos tört fehér Lacobel üvegburkolat a lila LED csíkokkal a mögé tervezett rendelők, labor legkorszerűbb technikáját jelzi. A pincét átépítettük, a hátsó udvart kipucoltuk, a toldalék épületeket elbontottuk.

Az átépítések miatt rendezetlen tetőt geometriailag és anyaghasználatban egységesítettük. Az oldalszárny utólagos emeletráépítését visszabontva az „U" alakú főépület oldalszárnyán a tetőt az eredeti szerinti magastetősre cseréltük. A tetőkre utólag került felépítményeket visszabontottuk, míg az utcai oromzatok álablakai helyére valódi ablakok kerültek. A cserépfedést, a télikert ill. lift feletti bádogfedéseket és kavicsolt bitumenes lemezfedést egységesen korcolt fémlemezre cseréltük.


átrium
6/26
átrium
A hátsó szárny lapostetőjére tetőkerteket és az összes tető fedésével azonos korcolt fémlemez burkolatú, könnyűszerkezetes tetőszintet terveztünk. 


Belsőépítészet

A földszinti közönségforgalmi terek, az emeleti közlekedők, lépcsőházak és a fogászati klinika tereinek belsőépítészeti tervezésére kaptunk megbízást. Megbízói elvárás volt, hogy a tulajdonos arculata tükröződjön a belsőben. Tiszta, átlátható, többségében monokróm és világos tereket terveztünk. A fogászati klinikán minden fal, mennyezet fehér, csak az opálüveg ajtóknál, és a szürke linóleum padlóban jelenik meg helyenként a céglogó lila színe. A hotel előcsarnok-reggelizőt, a bárt és az átriumot a növényi ornamentika mintázatú kerámia padlóburkolat, a bronzszínű feszített tükörfólia, a sötétre pácolt amerikai diófurnér bútorok és a recepció illetve bár mögötti világító üvegképek teszik otthonosabbá. A régi lépcsőház helyreállítását korlát- és lépcsőpótlásokkal, új lifttel szintén ennek szellemében terveztük.


tetőterasz
19/26
tetőterasz


 

 

Töős György építész felelős tervező

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Salgótarjáni utcai zsidó temető // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:15
9:15

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Design

Premontrei templom, Ócsa // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:14
8:50

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.