Közélet, hírek

Íme az f_f_f 2015. pályázat eredménye

1/1

Hirdetés
?>
1/1

Íme az f_f_f 2015. pályázat eredménye
Közélet, hírek

Íme az f_f_f 2015. pályázat eredménye

2015.11.06. 10:36

Az f_f_f "fiatalok feketén fehéren" 2015. idei pályázatára rengeteg pályamunka érkezett, amelyeket a mintakövetés, a fiatalok nemzetközi építészethez való viszonya illetve a hazai sajátosságok megmutatkozása jellemez.

Zárójelentés

a Magyar Építőművészek Szövetsége fiatal építészek és tájépítészek részére kiírt pályázatáról

A pályázat célja

A fiatal magyar építészek és tájépítészek legjobb eredményeinek bemutatása. Felmérni, hogyan működnek együtt, folytatják a hagyományokat, járulnak hozzá egy hely, vagy közösség karakteréhez. Az f_f_f 2015. Reischl Gábor, a MÉSZ néhai elnökének kezdeményezésére 2006-ban elindított és kétévente megrendezett program folytatása.

A pályázat lebonyolítása

Az elektronikus úton megrendezett pályázatot a Kiíró 2015. július 13-án hirdette meg. A pályázatkezelő felület a beadási határidőig (2015. szeptember 30. 24:00) aktív volt, 48 pályázó regisztrált, a pályázók a kérdéseikre választ kaptak. A felületre határidőre 28 pályázat érkezett, több (6) pályázó jelezte, hogy nem tudta feltölteni az anyagát, ezeket a bírálat időpontjáig egyéb elektronikus úton is be lehetett adniuk. Összesen 34 pályázat érkezett be, a bírálók a beadást követően ezeket elektronikus úton megtekinthették.

A Bíráló Bizottság

Markó Balázs DLA építész, a SZIE–Ybl Miklós Építéstudományi Kar dékánja
Molnár Csaba DLA építész, a BME Építészmérnöki Kar dékánja
Prof. Bachmann Bálint dr. építész, a PTE Műszaki és Informatikai Kar dékánja
Dr. Illyés Zsuzsanna tájépítész, a Budapesti Corvinus Egyetem, Tájépítészeti és Településtervezési Kar docense
Huszár András építész, a Hello Wood társalapítója, a fiatalok feketén fehéren 2013 pályázat díjazottja
Vukoszávlyev Zorán Phd építész, a Magyar Építőművészek Szövetsége Elnökségének póttagja

A Bírálat

A Bíráló Bizottság egy alkalommal (teljes létszámban) 2015. október 6-án ülésezett. Megállapította, hogy a beadott pályázatok érvényesek, a pályaműveket áttekintette, értékelte és döntött mely pályázatok részesülnek díjazásban. A döntésről jegyzőkönyv készült. A Bíráló Bizottság 34 pályamunkát bírált el és 19-et díjazott.

Értékelés

Az átlagnál jobb pályaműveket bírálták, a beadott anyagok több mint a fele díjazott lett. A Bizottság szívesen látott volna kiemelkedően eredeti építészeti alkotást, és látott volna több kert- és tájépítési anyagot. (Úgy tűnik ma is igazak a f_f_f 2013. pályázat jelentésében szereplő közel azonos gondolatok.) A pályamunkákat általában a mintakövetés jellemezte, volt erre meggyőző és kevésbé igényes példa is. A munkák a fiatalok nemzetközi sztárépítészet mintáihoz való viszonyát is körüljárták és megmutatkoztak a hazai sajátosságok is. Volt pályamű falusi „kockaház" megújítására, panellakás átalakításra, műemléki felújításra, balatoni nyaralóra. Volt sokszor publikált és már számos elismerést elnyert alkotás is, belsőépítészeti megoldás, példa alkotóközösségre, és volt ahol elsőre nem lehetett tudni, hogy a kép látványtervet vagy megvalósult épületet mutat.

A 34 pályaműből hét készült a fővárosba, a többiek az ország vagy a régió más részére, a díjazottak közül négy Pécsre, három Egerbe. Hét határon túli (Kolozsvár, Udvarhely, Horvátország) helyszínre, egy Prágába szóló tervet lehetett elbírálni, kettő lett ezekből díjazott. A díjazott tervekből tizenkettő megvalósult építészeti alkotás, tizenhétnek az alkotója vagy alkotótársa nő.

A Pintér ház (Kecskemét), Oktatási központ kertje (Szigetszentmiklós), a mi „mediterrán házunk" (Horvátország), Családi ház (Kolozsvár, Udvarhely), Digitális bemutatóterem (Budapest), újraszabott családi ház (Alsónémedi) tervek, és végül Varsányi András és Vas Norbert Csomorkányi emlékhely és kilátó terve is kimaradt a díjazásból. Mérlegelés után végül további hét terv nem került a díjazottak közé: A B20 nyaraló (terv: Fazekas Katalin, Vilics Árpád) a jól bevált megoldások épülete, a Dombóvári rekreációs fejlesztés (terv: Havanecz Márk) környezeti kapcsolatai nem tűntek elég áttekinthetőnek. A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum kertmegújítása (terv: Placc tájépítész csoport) a kevés kerttervek egyike, de témáján túl megoldásaiban nem tűnt egyedinek. A templomfelújítás és kálvária építése Csehmindszenten (terv: Bakucz András) értékének elsősorban a kálvária építése tűnik, kár hogy ennek meggyőző bemutatása nem kapott elegendő hangsúlyt.

Glázer Zsófia és Komlósi Bence Egy helyen-Közösen című pályaművében az alkotóközösség áll a középpontban, kérdés milyen kézzelfogható eredményt tudnak ennek köszönhetően felmutatni. A KOCKA+L (terv: Gyergyák János) pályamű sajátosan hazai problémára a falusi „kockaház" megújítására tesz részben sikeres kísérletet. Leginkább megoszlottak a vélemények a Gellérthegy lábához tervezett Termál Park (terv: Dobai Annamária) sztárépítészekre is jellemző markáns épületéről.

A díjazott pályaművek (19) változatos műfajt képviselnek, hiszen van a városi térrel foglalkozó terv (térmegújítás, rekonstrukció, sétány, emlékhely, kerékpártároló), közösségi épület vagy alkotóműhely (vásárcsarnok, kávézó, csillagászati központ, művészeti ellátó). Családi ház (a tizenkilencből csak egy). Kiemelkedő színvonalon fiataloknak készített belsőépítészeti alkotás (lakóterek, irodai bemutatótér). Található példa megvalósult együttműködésre a városi tömegközlekedéssel (Pécs), kulturális élettel vagy emlékházzal (Eger), egyetemmel (Budapest), sportolásra vágyókkal (Pesterzsébet). A díjazott tervek a világra nyitottak és a mintákat is a világ építészetéből hozzák (ugyanakkor népi építészeti hagyományokra közvetlenül épülő nem található közöttük). A hagyományokhoz való viszony számos terv szerzőjét foglalkoztatta, példa erre a holokauszt emlékhely Budapesten és Debrecenben vagy a Batthyányi tér megújítása, de ilyen a helyi védelem alatt álló és újjáépült pesterzsébeti csónakház is.

Több olyan pályamű is díjat kapott, ami korábban más fórumon is nyert (ökologikus családi ház - Év háza díj 2015, Trefort kerti emlékmű - BÉK Nívódíj 2015), mások több helyen korábban is publikáltak voltak, de jellemzően ez az anyag ad első alkalommal bemutatkozási lehetőséget a fiatal építészeknek, tájépítészeknek nemcsak az on-line médiában, de nyomtatott formában is.

Köszönjük a részvételt minden pályázónak és gratulálunk a díjazottaknak!

A díjazottak

Sághegyi Adél Laura - Fémszobrász műhely, Pécs
Váradi Balázs - kaptár, Gödöllő
Nagy Marianna - Holokauszt emlékhely, Debrecen
Lepsényi Ákos, Várhelyi Gergely - Családi lakóépület, Fertőboz
Reith Anita - Batthyányi tér megújítása közösség orientált tervezési metódus alkalmazásával, Budapest
Greg András - B+R Kerékpártároló, Pécs
Fajcsák Dénes, Fábián Gábor, Juhász Veronika, Simon Orsolya (arkt) - Arkt Művészeti Ellátó, Eger
Tótfalusi Gábor, Tulokdy László György, Cecălăşan Ioana - PLANCAFE Kávézó, Kolozsvár
Erdélyi-Gáspár Judit - Zselici Csillagpark - Csillagvizsgáló, Zselickisfalud
Borbás Péter DLA - Ökologikus családi ház, Szentendre,
BLOKK Építészműhely (Nagy Nándor, Börzsei Tamás,Szakál Andrea, Szabó Bulcsu) - Hullám Csónakházak, Pesterzsébet
MM Csoport (Szigeti Nóra, Bujdosó Ildikó, Fajcsák Dénes, Lukács Eszter, Albert Farkas, Polgárdi Ákos) - Trefort kerti emlékmű - Nevek a fugában, Budapest
Borsos Ágnes DLA - Panellakás átalakítás, Pécs
Batizi-Pócsi Gergő, Batizi-Pócsi Péter (batlab architects) - Fiatalok fiataloknak, Budapest
Guba Sándor, Hámori Péter, Esterházy Marcell, Rudolf Berecz Zsófia (GUBAHÁMORI) - Kisoldali tér rekonstrukciója, Prága
Fajcsák Dénes, Fábián Gábor, Juhász Veronika, Fenes Tamás (fabrik) - FÚZIÓ - Gál Tibor Borszalon és Bikavér Múzeum, Eger
Páll Attila - Pécsi Vásárcsarnok, Pécs
Juhász Veronika, Kéry Balázs - Galax Bemutatóterem és Design Stúdió, Budapest
Zsódi Dóra - Vársétány a Tiszaparton, Szeged

összeállította: Borsos András építész, a pályázat titkára


Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk