Emberek/Interjú

Interjú Reicher Péterrel, a GRAPHISOFT Magyarországért felelős vezetőjével

1/2

Reicher Péter

?>
Reicher Péter
?>
1/2

Reicher Péter

Interjú Reicher Péterrel, a GRAPHISOFT Magyarországért felelős vezetőjével
Emberek/Interjú

Interjú Reicher Péterrel, a GRAPHISOFT Magyarországért felelős vezetőjével

2013.10.15. 08:42

Cikkinfó

Szerzők:
Lányi András

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország, _Magyarország

Cég, szervezet:
Graphisoft, ArchiCAD

Építészek, alkotók:
Reicher Péter

Vélemények:
2

Dosszié:

Reicher Péter, a GRAPHISOFT Magyarországért felelős vezetője az ArchiCAD 17 szofterv szakmai hátterét mutatja be.

Sok embert érdekelhet, hogy egy több évtizedes hagyománnyal rendelkező szoftverfejlesztő cég milyen információk és visszajelzések alapján hoz döntést a fejlesztési irányairól?

Jelentős piacainkon a régiót jól ismerő termékmenedzserek végzik a helyi piac igényeinek felmérését és az egyes jövőbeli funkciók fejlesztésére vonatkozó kívánságok fontossági sorrendbe állítását. Emellett a terméktámogatást végző, partnereinkkel, felhasználóinkkal napi kapcsolatot ápoló kollégáink információit is rendszerezett adatbázisban tároljuk. Ezeket az adatokat termékstratégiánkba illesztve állítjuk össze az aktuális verziók új funkcióit.

Az aktuális, új ArchiCAD változat a 17-es. Megjelenése óta milyen visszajelzések érkeztek a felhasználóktól?

A hazai és nemzetközi visszajelzések alapján beigazolódtak a várakozásaink, és a 17-essel sikerült egy igazán erős verziót letennünk az asztalra. Az építészek mindennapi munkája során ez elsősorban a modellezés produktivitásának növekedésében jelentkezik. Ennek köszönhetően az építészek képesek ugyanannyi vagy kevesebb munkával a valós építéshez közelebb álló, sokkal részletesebb modelleket építeni.

Reicher Péter
1/2
Reicher Péter

Ez átgondoltabb szerkezetekhez, csomópontokhoz, jobban koordinált virtuális modellhez, és végül problémamentesebb, gyorsabb, hatékonyabb építéshez vezet. Összefoglalva: az új verzió rendkívüli produktivitást eredényez, ehhez azonban nagyobb odafigyelés és a program mélyebb ismerete szükséges.

Szóba került a kivitelezés. Sok esetben nem is a tervek nem kellő mértékű részletezettsége, hanem annak térbeli értelmezése jelentheti a problémát a megbízó vagy akár a kivitelező számára. Van-e arra valamilyen eszköz a Graphisoft palettáján, ami segíti a tervezőt a hatékony projekt kommunikációban?

A Graphisoft évek óta forgalmazza BIMx nevű termékét, amely egy innovatív BIM kommunikációs eszköz az építészek számára. Ez a termék a 17-es verzióban bekerült az ArchiCAD csomagba, tehát minden felhasználó számára elérhetővé vált. A BIMx programmal a teljes értékű épületmodell megosztható és letölthető ingyenes nézegető alkalmazása révén asztali számítógépeken és mobil eszközökön egyaránt megjeleníthető, bejárható.

A Graphisoft " a BIM a részletekben lakik" szlogennel hirdeti az ArchiCAD 17 változatot. Mi áll ennek a hátterében?

Az új programváltozatokat igyekszünk tematizálni és összefüggő funkcióbővítések köré szervezni.
"God lives in the details" - Mies van der Rohe híres idézetét fordítottuk le az ArchiCAD "nyelvére". A 17-es verziónál azt a célt tűztük ki, hogy az épületinformációs modell (BIM) a korábban megszokott modellezési munkamennyiség mellett hatékony dokumentációs lehetőséget adjon az építész kezébe 1:50-es léptékig. Az intelligens építőanyag és a prioritás alapú csatlakozások használatával a megfelelő részletezettségű metszetekkel és csomópontokkal rendelkező automatikusan előállított kivitelezési dokumentáció a célunk. Egy ilyen részletes modell átláthatóságát segíti a könnyedén létrehozható 3D vágósíkok használata, kezelhetőségét pedig - az iparágban elsőként - a többmagos processzorok kihasználásával, háttérfeldolgozással támogatjuk.

Az újdonságok között találjuk a közvetlen PDF/A állomány mentési lehetőséget. Az ETDR projekt kapcsán ez a formátum a magyar építészek között is előtérbe került. Mennyire fontos igénye volt ez a piacnak?

Felhasználóink visszajelzése alapján a programból történő közvetlen, tehát egyéb segédeszközök használatától független PDF/A mentés nagyon fontos kérdéskör volt. Ennek a funkciónak az integrációja egy hosszabb fejlesztési folyamatnak lett az eredménye, lehetőségeit a közeljövőben tovább szeretnénk bővíteni. Természetesen ez a tulajdonság nem csak a magyar piacnak volt igénye, az egyre gyorsabban terjedő IFC formátum mellett ez is világszerte elvárt követelmény.

Vannak-e újabb funkcionális fejlesztései az előző verzióban sikeresen bemutatkozó Alakzat eszköznek?

Az általános modellező eszközként bevezetett Alakzat fejlesztését folytattuk és folytatjuk. Célunk, hogy valódi konstrukciós eszközként használhassák a tervezők. Fontos, a koncepcionális tervezést segítő funkciókkal bővültek a használati lehetőségei. A tömegképzésekből egyszerűen listázhatunk bruttó beépítési számokat, szintterületeket.

Korunk egyik nagy kihívása, hogy tervezőcsapatok összehangolt munkát végezhessenek úgy, hogy akár több száz kilométer távolság választja el őket egymástól. Az ArchiCAD híres az innovatív megoldásairól, ezen a téren mit kínál az építészeknek?

Az ArchiCAD-nek történelmi hagyományai vannak a csapatmunka támogatásában. A korábbi fájl szerver alapú kialakítást a 13-as ArchiCAD verzióban cseréltük le a piacon egyedülálló delta-szerver megoldásunkkal. A technológiát felhasználó Graphisoft BIM Szerver programunk segítségével megvalósult, hogy a tervezőcsapatok már nem csak irodán belül, hanem az internet segítségével akár különböző kontinensekről is együtt dolgozhatnak ugyanazon az adatbázison. A funkció segítségével nagy nemzetközi építészirodák 24h-ban dolgoznak futó projekteiken, kihasználva az irodáik fizikai helyzetéből adódó időeltolódást. A második generációs csapatmunka egyedül dolgozó építészeknek, kisebb irodáknak is megadja a lehetőséget, hogy bedolgozhassanak akár nemzetközi projektekbe. Egyre több példa van arra is, hogy magyar építészirodák külföldre dolgoznak a segítségével.

Komoly energiát fektet a Graphisoft a fenntartható tervezés támogatásába. Milyen mindenki által elérhető funkcionalitással segíti az ArchiCAD a tervezők munkáját?

Napjainkban a fenntarthatóság követelmény minden építési projektnél. Mivel az épület teljesítményét befolyásoló fő döntéseket az építészek hozzák meg, a Graphisoft innovációja ebben a témakörben az energetikai számítások teljes mértékű integrációja az épületinformációs modellezés munkafolyamatába. A tervezőket dinamikus és pontos energetikai számítások segítik már a tervezési folyamat kezdetétől. A beépített megoldás teljesen szabványos, a kinyert adatok nem vesznek el, azokat importálva az épületmodell tanúsításra alkalmas.

 Lányi András

 

 

Vélemények (2)
epiteszikon
2013.10.26.
09:16

Gratuláció.

Fontosnak tartom elmodani, hogy jómagam, mint Archicad program felhasználó különösen büszke vagyok arra, hogy e programot egy MAGYAR cég fejleszti. Iszonyat erő van a cégben. Tetszik, hogy élvonalban alkotnak, és utánuk kullog a többi CAD fejlesztő. A 17-es elementáris. Sok sikert. Örülök hogy Budepesten is lehet csoda, nem csak a Szilicumvölgyben :).

Ikon

Pákozdi Imre
2013.10.27.
08:00

@epiteszikon: A cég mai vezetője, Várkonyi Viktor, 20 évvel ezelőtt, friss diplomás programfejlesztőként került a Graphihoz, miután megnyerte a felvételizőknek kiírt szakmai versenyt. Három hónappal később aztán a nejével megnyerte a Graphisoft zánkai rockandroll versenyét is. Kérem, bízzanak benne továbbra is :-).

Új hozzászólás
Épületek/Örökség

VÁRKERT BAZÁR // Egy hely + Építészfórum

2021.03.24. 18:04
00:07:03

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

Helyek/Köztér

SÁRKÁNYOK ÉS DELFINEK PESTEN ÉS BUDÁN // Egy hely + Építészfórum

2021.02.24. 16:10
00:06:00

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk