Programok

Istanbul 100 - Kós Károly építész munkássága

1/1

?>
1/1

Istanbul 100 - Kós Károly építész munkássága
Programok

Istanbul 100 - Kós Károly építész munkássága

2017.02.02. 13:56

Eseményinfó

Földrajzi hely:
Isztambul

Az Isztambuli Magyar Intézetben február 9-én megnyíló, több éves levéltári kutatásokon alapuló kiállítás egyaránt kíván tisztelegni a magyar építészet és az erdélyi magyarság kiemelkedő személyisége, Kós Károly előtt, illetve a rövid életű, mégis úttörő jelentőségű Konstantinápolyi Magyar Tudományos Intézet megalapítói és ösztöndíjasai előtt.

İstanbul 100 – Kós Károly építész munkássága és a Konstantinápolyi Magyar Tudományos Intézet alapításának 100. évfordulója - Budapest Főváros Levéltára, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara és az Isztambuli Magyar Intézet közös kiállítása


"Igazat adok én Corbusiernek, a nagy építésznek aki azt mondta, hogy a világnak legcsúnyább városa New York, és a legszebb városa Sztambul. És ebben én neki igazat adtam."

Kós Károly

 

Száz évvel ezelőtt, 1917 januárjában kezdte meg működését Magyarország első állami alapítású külföldi kutatóintézete, a Konstantinápolyi Magyar Tudományos Intézet, ami egyben az intézményesített magyar kulturális diplomácia 100. évfordulója is. A hivatalosan 1916. november 21-én alapított intézet a Bosznia annexióját követően a Balkán felé forduló magyar külpolitika egyik nagy vállalkozása volt, melyet a világháború körülményei között is sikerre vittek. Az intézetben annak 1918 novemberi bezárásáig Hekler Antal igazgatón kívül hat ösztöndíjas fordult meg. Köztük volt a fiatal Kós Károly is, aki az 1917 februárjától 1918 májusáig tartó időszakban tartózkodott az Oszmán fővárosban, és ezalatt elkészítette a város térképét, megfigyeléseket végzett a hagyományos oszmán építészet témájában, tanulmányozta Szinán mester munkáit, javaslatokat tett a városfejlesztés kijelölendő főbb irányelvei tekintetében, végezetül pedig mindezeket Sztambul c. könyvében összefoglalva tárta az olvasók elő. A könyv hamarosan az Isztambuli Magyar Intézet támogatásával, illetve a Yeditepe kiadó gondozásában törökül is megjelenik.

Az Isztambuli Magyar Intézetben 2017. február 9-én megnyíló, több éves levéltári kutatásokon alapuló kiállítás egyaránt kíván tisztelegni a magyar építészet és az erdélyi magyarság kiemelkedő személyisége, Kós Károly előtt, illetve a rövid életű, mégis úttörő jelentőségű Konstantinápolyi Magyar Tudományos Intézet megalapítói és ösztöndíjasai előtt. Mindezt három témakör segítségével teszi: az első rész (The Architecht) Kós Károly életútját és munkásságát mutatja be, a második (Stambul) Kós isztambuli tevékenységébe enged bepillantást, míg a harmadik (The Institution) a Konstantinápolyi Magyar Tudományos Intézet másfél éves történetét hivatott bemutatni. Tesszük mindezt azzal a reménnyel, hogy az érdeklődők ezáltal bepillantást nyerhetnek a török-magyar kapcsolatok 20. századi történetének, illetve Kós Károly életútjának egy eddig kevéssé ismert fejezetébe.

A kiállítás létrejöttéhez köszönjük Budapest Főváros Önkormányzata, a Balassi Intézet, Budapest Főváros Levéltára, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara, a Magyar Nemzeti Levéltár, a Székely Nemzeti Múzeum és a Kós család anyagi, szakmai és erkölcsi támogatását, továbbá a Budapesti Történeti Múzeumnak, a Kiscelli Múzeumnak, az Országos Széchényi Könyvtárnak és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak, hogy együttműködtek a kiállítás előkészítésében.

A tárlat 2017. év során várhatóan Törökország több pontján is kiállításra kerül.

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk