Pályázatok/Magyar

Jövő otthona pályázat

1/1

?>
1/1

Jövő otthona pályázat
Pályázatok/Magyar

Jövő otthona pályázat

2017.02.23. 11:59

A Style&Home által szervezett építőipari összefogás pályázatot hirdet, melynek tárgya valós helyszínre és adott családmodell számára lakóház, otthon tervezése a fenntarthatóság szellemében jövőbemutató építészeti megoldásokkal, melyek a későbbiekben részei lehetnek egy mintaterv gyűjteménynek. Leadási határidő március 15.

A Stílus&Otthon együttműködés Magyarország piacvezető márkáinak és a tervezői szakmának összefogása – a kooperáció fő célja az építkezők/felújítók segítése komplex tervezői megoldásokkal, előremutató – minőségi termékekkel és szolgáltatásokkal.

Ezzel párhuzamosan a Jövő Otthona pályázat kihirdetésével célunk a pályakezdő és a már praktizáló építészek megszólítása. Szeretnénk megmérettetési lehetőséget biztosítani a jövő generációja számára. Olyan terveket várnunk, melyek a fenntarthatóság, energiatudatosság, helyénvalóság fogalmát az építészet felöl közelítik, integrálva ugyanakkor a tér- és formaalkotásba a Kiírók által biztosított építőipari innovációkat is.


Az ötletpályázat célja

A pályázat Kiírói és Támogatói számára a korszerű és hosszútávon fenntartható, otthonos házak és lakások építése elsődleges fontossággal bír. Meggyőződésük, hogy az ehhez szükséges szakembergárda, köztük kiemelten az építészek támogatása, nélkülözhetetlen feladat. Ezért a pályázat a már létező fejlesztési eredmények megismertetése mellett az építészeti innováció felkutatásához, ezzel együtt pedig az építészeti kreativitás és az építőipar szorosabb együttműködéséhez is hozzá szeretne járulni.

A motivált, kreatív alkotók legszélesebb körének megszólítása érdekében a pályázaton való részvételre a Kiírók a szakmai pályafutásuk elején járó építészhallgatókat és a praktizáló építészeket is várják. Különösen aktuálisnak érzik a Kiírók a téma feldolgozását annak tükrében, hogy Magyarország meglévő lakásállományának jelentős hányada mára az elfogadott statisztikák és tanulmányok szerint sem biztosít humánus lakókörnyezetet, az úgynevezett lakhatási szegénység sok százezer embert érint. Ezért a megfelelő mennyiségű és minőségű lakóház/lakás/otthon megteremtése továbbra is társadalmunk legfontosabb kihívásai közé tartozik. Míg a lakásállománnyal szemben támasztott mennyiségi elvárások könnyebben meghatározhatók és leírhatók, addig a korszerű minőség tartalma folyamatosan átalakul. Kutatására invenciózus energiákat kell fordítani.

Az örökérvényűnek és kizárólagosan jónak gondolt építészeti és építési megoldások a környezeti változásokat követve egyre gyakrabban módosulni kényszerülnek. Az új kihívásokra, a klímaváltozás, a fenntarthatóság kérdéseire a pályázatot kezdeményező cégek igyekeznek innovatív termékekkel válaszolni. Ugyanakkor felismerték azt is, hogy a fenntartható és energiatakarékos épített környezet, illetve lakóházak létrejötte nem kizárólag az építőipari innovációk, technológiák, technikák, berendezések beépítésétől függ. Ehhez nélkülözhetetlen a minőségi építészet, mely reagál a társadalmi, gazdasági és ökológiai aspektusokra is. Ez ugyanis képes alapjaiban meghatározni és rögzíteni egy épület fenntarthatósághoz, időtállósághoz, környezettudatossághoz fűződő viszonyát. Sőt, ezeken a kiindulási feltételeken gyakran a legkorszerűbb berendezések és technikák sem tudnak érdemben változtatni. Ezért a pályázóknak a tervezés során különös figyelmet kell fordítaniuk az alapkoncepció meghatározására. Ennek legyen része a környezeti, településszerkezeti kontextus vizsgálata, a fenntarthatóan működő tervezési program, lakásméret meghatározása épp úgy, mint a telepítés, tájolás, tagolás, megnyitások, átmeneti terek, anyagok, felületek, építési technológiák használatának kérdése.

Léteznek­-e építészeti, a teret és a formát, sőt az esztétikát érintő kritériumok, melyek a technikával és a technológiával együttműködve a fenntarthatóságot biztosítják? A pályamunkáknak erre a holisztikus, az építészetet és az építést átfogóan és egyben “látó" szemléletnek az erősítésére kell vállalkozniuk.

A támogató cégek névsora

 • Bramac Kft.
 • Budatech Kft.
 • CadLine Kft.
 • Elko EP Hungary Kft.
 • Fakro Magyarország Kft.
 • Hörmann Hungária Kft.
 • Internorm Ablak Kft.
 • Mapei Kft.
 • Leier Hungária Kft.
 • Otti Manufactura Kft.
 • Saint­Gobain Construction Products Hungary Kft.
 • Zehnder

Az ötletpályázat tárgya

A pályázat tárgya valós helyszínre és adott családmodell számára lakóház, otthon tervezése jövőbe mutató építészeti megoldásokkal, melyek a későbbiekben részei lehetnek egy mintaterv gyűjteménynek. A tervezéshez a pályázat Kiírói és Támogatói felajánlják szakmai segítségüket, szolgáltatva ezzel a pályamunkák alapvető építőelemeit.

A Kiírók olyan terveket várnak, melyek a fenntarthatóság, energiatudatosság, helyénvalóság fogalmát az építészet felől közelítik, szem előtt tartva ugyanakkor a Kiírók által biztosított építőipari innovációkat is. Ehhez a közös munkához a támogató cégek a kiírásban megjelölt kapcsolattartón keresztül a pályázati idő alatt a termékeikről, innovatív technológiáikról konzultációs lehetőséget biztosítanak. Az így létrejövő tudástérben a kiírásnak megfelelő pályamunkák a korszerű lakóházakkal szemben támasztott építészeti elvárásokon túl az épületszerkezet, épületgépészet, energetika, hulladékkezelés, akadálymentesítés, járműtárolás, villamosellátás fenntartható kritériumainak is feleljenek meg. Az ötletpályázat titkos, a Bíráló Bizottság munkájában a cégek konzulensei, mint szakértők vesznek részt.

Az ötletpályázat jellege, formája

A pályázat nyílt, titkos ötletpályázat.

Az ötletpályázaton való részvétel feltételei, kategóriái

A pályázaton való részvétel regisztrációhoz kötött, melyet a pályázat honlapján lehet megtenni. A pályázaton való részvétel díjmentes. A pályázaton részt vehet:

 1. kategória: minden építész végzettséggel rendelkező tervező
 2. kategória: minden szakirányú egyetemi oktatásban résztvevő, diplomával még nem rendelkező hallgató

A pályázat lebonyolításának időtáblázata

 • Pályaművek beérkezésének határideje: 2017. március 15.
 • Pályázat eredményének kihirdetése, a díjak átadása: 2017. április 5-9. - Construma Kiállítás
 • Pályázat feltöltésének kezdete: 2017. január 13.

A kiírással kapcsolatos kérdések, válaszok, a pályázati dokumentáció véglegesítése

A Kiíróknak feltett, kiírással kapcsolatos kérdések és a dokumentáció véglegesítésének határideje 2017. február 3. A támogató cégekkel való konzultáció lehetősége a pályázat beadási határidejéig, 2017.március 15.-­ig fennáll.

A pályaművek benyújtása

A pályaművek benyújtása digitálisan történik, pályázat honlapján megadott helyen. Egy regisztrált pályázó csak egy pályaművek adhat be.

A Bíráló Bizottság összetétele

 • Czigány Tamás DLA Ybl­-díjas építész, győri Széchenyi István Egyetem, Épülettervezési Tanszék tanszékvezető egyetemei docense
 • Marián Balázs DLA építész, a budapesti Moholy­ Nagy Művészeti Egyetem egyetemi adjunktusa
 • Szabó Levente DLA építész, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Középülettervezési Tanszék adjunktusa
 • Szentirmai Tamás DLA építész, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építészmérnöki Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, a Magyar Építész Kamara képviselője
 • U. Nagy Gábor Ybl­-díjas építész, a Nyugatmagyarországi Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar Alkalmazott Művészeti Intézet vezetője, egyetemi docens

A pályázat díjazása

Kategóriánként az első három helyezett pénzdíjazásban részesül. Ezen felül a Kiíró és Támogató cégek különdíjakat is kiosztanak az általuk kiemelkedőnek ítélt pályamunkák szerzőinek. A pályázat összdíjazása: nettó 2.200.000. Ft.

I. Kategória (minden építész végzettséggel rendelkező tervező) nettó díjai:

 • 1. díj: 850.000. Ft
 • 2. díj: 450.000. Ft
 • 3. díj: 250.000. Ft

II. Kategória (szakirányú egyetemi oktatásban résztvevő, végzés előtt álló hallgató) nettó díjai:

 • 1. díj: 300.000. Ft
 • 2. díj: 200.000. Ft
 • 3. díj: 150.000. Ft

A különdíjak listája elérhető a pályázati weboldalon.


A pályázat eredményhirdetése

A 2017. április 5-­9. között megrendezett Construma 2017 Építőipari Kiállítás keretén belül történik. Az eredményhirdetés pontos helyéről és idejéről minden regisztrált pályázóértesítést kap.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk