Épületek/Lakóépület

Kerti tóra tájolva

1/26

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/26

Kerti tóra tájolva
Épületek/Lakóépület

Kerti tóra tájolva

2013.11.19. 14:30
MÉD

Projektinfó

Családi lakóház

URL:
TÓTH PROJECT ÉPÍTÉSZIRODA KFT.

Tervezés éve:
2010

Építés éve:
2012

Bruttó szintterület:
350 m2

Stáblista

belsőépítészet: Singer Ádám, Koltai Bernadett (tulajdonos)
statika: Takács János
generálkivitelező: EGP Építő Építőipari Szolgáltató Kft.
fotó: Batár Zsolt

MÉD:

Letölthető dokumentumok:

Tóth László, Papp László és Schalling Frigyes mosonmagyaróvári családi háza szép példája annak, ha a megbízó valóban "megbízik" a választott tervezőkben és már a telekválasztás pillanatától bevonja a döntési folyamatokba. Bemutatjuk a Tóth Project Építésziroda legfrissebb munkáját.

A családi ház egy nyugat-magyarországi település csendes külvárosi lakóparkjában helyezkedik el. A kapcsolat az építtetőkkel szerencsés módon már korai szakaszban, a telekválasztással indult. A beépített, lakott környezetben ideálisan széles telekre esett a választás, melyen egy részben alápincézett, modern épületben próbáltuk megvalósítani megrendelőink álmát.

2/26

A tervezési program összeállítása is közös munka eredménye volt, amely már az első ismerkedési szakaszban konstruktív együttműködést teremtett építész és építtető között. Az alaprajzi szervezés és a funkcionális kapcsolatok kiemelt figyelmet kaptak, hiszen a családi háznak a lakók élettereként tükröznie kell azok szokásait. A T alakú alaprajz a lehető legegyszerűbb funkcionális rendben fűzi fel egymás után a helyiségeket.

1/26

A főbejárat az épület súlypontjában helyezkedik el, ahol belépés után a tágas belső terek mellett az üvegszerkezeteken keresztül a kerttel is rögtön kapcsolatba kerülünk. Az utca felőli keresztszárnyba terveztük a nappali funkciókat, az egyterű nappali-konyha-étkezőt és a dolgozó-vendégszobát. Az utcafronttól visszahúzott szárny lehetővé tette a nagyobb nyílászárókat, biztosítva a kellő intimitást, továbbá kihasználva a délkeleti tájolás előnyeit. A nappali blokk nagyobb belmagassággal, alacsony hajlású félnyereg tetővel készült és dobozszerűen emelkedik ki a lapos tetőből. Az udvar felőli felső sávablakok a fedett terasz árnyékoló hatását kompenzálva lehetővé teszik a megfelelő természetes megvilágítást a nappali térben.

11/26

Az épület fennmaradó hosszanti szárnyában a kiszolgáló funkciók, mint a garázs, háztartási helyiség és a pincelépcső, valamint a hálózóna kaptak helyet. Már a kezdetektől építtetői igény volt egy kerti fürdőtó kialakítása. Az alaprajz kialakításából adódóan a tó a terasszal a ház szívévé vált, így a földig érő nyílászárók segítségével szinte az összes helyiségbe „befolyik" a víz látványa.

8/26

A külső megjelenést alapvetően három anyag határozza meg. A sötét, rozsdabarna homlokzatburkolat a nappali blokk tömegét emeli ki, ezt öleli körbe a fehérre vakolt épülettömb. A bejárat melletti szürkés kőburkolat egyaránt kívül és belül végigvonul az egész ház fő tengelyvonalát képező falon.
Egyszerűség és egyediség jellemzi a belsőépítészetet is, anyag-, szín- és bútorválasztásban egyaránt. Az építtető házaspár hölgy tagja jó ízlésű belsőépítészeti javaslatai nagymértékben hozzájárultak a gördülékeny munkamenethez. A tervezői folyamat egyben kiváló motiváció volt számára, hogy a ház elkészültét követően belsőépítész tanulmányokat folytasson. A bútorozásnál nagy hangsúlyt kapott a funkcionalitás és a kényelem, megőrizve a terek tágasságát.

18/26

A fehér színű és fa hatású felületek kombinációja uralkodik az egész házban. A konyha és a nappali légterét a lámpatesteket magába integráló, befüggesztett álmennyezet töri meg. A hosszú közlekedőt keresztirányú sötét bordák oldják fel, melyek a szobákon is végigvonulva kapcsolják egymáshoz a tereket.

tothproject

 

 

Vélemények (1)
Pákozdi Imre
2013.11.20.
21:12

Ahogy vannak férfiak, akik egyszerűen bomlanak a vad pillantású, szőke bombázók után, úgy nem tudok én ellenállni a modernizmus itt látható módon továbbgondolt mutációinak. Főleg a külső megformálás, a barna fa és az üveg hangsúlyos, fehér párkányok és falak keretezte, fegyelmezett összjátéka ragad meg, bűvöl el - nagyon szép. Persze, a földszintes épület mindíg jutalomjáték, gondolom, az építésznek is, de a tulajnak mindenképp. Az egyszintes lakótér és az ember magasságát alig meghaladó ház-tömeg külön-külön is antropomorf, barátságos struktúrát eredményez, amellyel azután minden stílusjáték kedélyes tréfaszámba megy. Mégis lehet hibázni, amit ezen a házon a belső terek elosztása és a lakberendezés bizonyít. Egyfelől a túl keskeny folyosó, másfelől a reprezentatívnak szánt, de az intimitást meghiúsító, túlságosan nyitott közösségi terek, a minimalista bútorok... Ki fog itt kihez bújni, ki fog itt, kivel bensőségesen összekacagni? Nem nagyképűen, irígyen, hanem barátian örülve a poénnak és a másik társaságának. Ez a belső környezet szerintem sterilen procc. (Érdekes például, ahogy az amúgy tetszetősen ívelt állólámpa a fekete fekvőszék lábrészét világítja meg.) Javaslom, enyhítsék a nappali+étkező berendezésének szigorát esendőségekkel. Felejtsenek elől egy zakót, egy takarót, három gyűrött díszpárnát. De akárhogy is, összességében a ház nagyon szép.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk