Közélet, hírek

Költözik a néprajzi gyűjtemény

1/6

a Néprajzi Múzeum új épülete - építész: Napur Architect

?>
a Néprajzi Múzeum új épülete - építész: Napur Architect
?>
a Néprajzi Múzeum új épülete - építész: Napur Architect
?>
fotó: Liget Budapest
?>
fotó: Liget Budapest
?>
fotó: Liget Budapest
?>
fotó: Liget Budapest
1/6

a Néprajzi Múzeum új épülete - építész: Napur Architect

Költözik a néprajzi gyűjtemény
Közélet, hírek

Költözik a néprajzi gyűjtemény

2019.08.14. 11:43

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Vélemények:
13

Dosszié:

Fonográfhengerek, gyöngyöspárták, afrikai pajzsok, japán legyezők - ezek nagyrésze már mind becsomagolva és készen áll a jövő nyári költözésre. A Nérajzi Múzeum új épülete egy olyan közösségi tér lesz, ami a 21. századi város élhetővé tételének kihívásaira ad választ. 

Várhatóan a nyár végére készülnek el a Néprajzi Múzeum munkatársai a műtárgyak költöztetésének előkészítésével, mely komoly összehangolt és precíz munkát igényel. "Az új épületbe költözés korszakos változást hoz a néprajzi gyűjtemény életébe. Az intézmény 2020 nyarán hagyja el a Kossuth téri épületet. A 250.000 műtárgyat egyedileg készítjük fel a költözésre méretük, koruk és állapotuknak megfelelően, legyen az egy kisebb kerámia, vagy egy óriási székelykapu" - fogalmazott Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója.

A Néprajzi Múzeum 2017. decemberében zárta be kapuit a látogatók előtt, de a színfalak mögött intenzív munka zajlik, mint amilyen a 250.000 műtárgy csomagolása is. Értékes és pótolhatatlan tárgyak, nitrátos fényképek, 30.000 darabos kerámiagyűjtemény, fonográfhengerek, gyöngyöspárták, afrikai pajzsok, japán legyezők - ezek nagyrésze már mind becsomagolva és készen áll a jövő nyári költözésre. Noha a Hauszmann Alajos tervezte épület igazán impozáns, múzeumi célokra alkalmatlan volt: a műtárgyak raktározására csak korlátozott kapacitású, szűkös helyiségek álltak rendelkezésére. Időről időre felmerült a múzeum költöztetésének gondolata, de választ, megfelelő új helyszínt sokáig nem találtak. A Liget Budapest Projekt erre ad megoldást, hiszen az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) - vezető tervező: Vasáros Zsolt DLA - idén májusban elkészült épülete, illetve a városligeti új múzeumi épület [vezető tervező: Ferencz Marcel DLA, Détári György DLA] 21. századi körülményeket biztosít majd az egyedülálló etnográfiai gyűjtemény számára, a legmodernebb raktározási sztenderdeknek megfelelően. Az új raktárakban a műtárgyak igényeire szabták a tárolórendszereket, de a tervezők figyeltek a hőmérséklet és a páratartalom kezelésére is, hogy ezáltal elkerülhető legyen az állagromlás és kevesebbszer legyen szükség a tárgyak restaurálására.
Az új állandó kiállítások koncepciójának kidolgozásával, az épülettervezési és kivitelezési feladatokban való szerepvállalással, valamint a gyűjteménygondozással, a nyilvántartással, a revíziókkal mind párhuzamosan foglalkoznak a muzeológusok. A Néprajzi Múzeum munkatársai a 2017-es bezárás óta a 250.000 műtárgyat egyedileg készítik fel a költözésre méretük, koruk és állapotuknak megfelelően, legyen az egy kisebb miskakancsó, vagy egy óriási székelykapu. 

"Erre a helyszínre nem lehetett klasszikus házat rajzolni. Olyan közösségi teret terveztem, ami a 21. századi város élhetővé tételének kihívásaira ad választ, ami idevonzza a közönséget és ezzel önkéntelenül bevezeti a kultúra birodalmába." – mondta Ferencz Marcel. Nem a szó szoros értelmében vett épületet akart létrehozni, hanem egy nagy, meghajlított zöld felületet. Az épületen mindenki által használható és körüljárható, hangulatos közösségi tér lesz. Fákkal. Ezek az épület belső tartószerkezetében kialakított, három méter mély földlabdákba ereszthetnek majd gyökeret. Az Ötvenhatosok terének lebetonozott felületén megvalósuló új épület íves formája lehetővé teszi, hogy kapuként és átjáróként a város és a park közötti kapcsolat megteremtésében is fontos szerepet töltsön be. 


a Néprajzi Múzeum új épülete - építész: Napur Architect
2/6
a Néprajzi Múzeum új épülete - építész: Napur ArchitectJelenleg a mélyépítési munkálatok zajanak, a cölöpözési munkálatokat követően az alaplemez és a szigetelés kialakítása következik, majd megkezdődik a magasépítés, így a tervek szerint jövő év végére már szerkezetkész állapotban lesz. 


A szöveget a Liget Budapest Projekt biztosította. szerk.: fzs

 

Vélemények (13)
Gulyás András
2019.08.15.
08:14

Azt hiszem ez reménytelen. Minden kérdés, kérés, minden észrevétel lepereg az fórumról. Mintha nem is történt volna semmi az elmúlt években. Megint egy cikk a szokásos sablonokkal. Aki akarja, olvassa el a korábbi városligeti cikkek kommentjeit, már ha megtalálja őket. A helyi kereső ugyanis nem működik az építészfórumon, a Múzeum negyed dossziéba az utóbbi nagyjából másfél évben pedig csak dicshimnuszokat raktak bele. De legalább valahol még megvannak ezek a cikkek és a kommentek. Egyelőre. Ideje a múltat is végképp eltörölni.

A nyelv itt nem a tapasztalt valóság leírására szolgál, nem érvek és ellenérvek ütköztetésére szolgál, hanem a közvélemény befolyásolására. 

A belső koherenciára se ügyelnek a szöveg szerkesztésekor. Ezt írják: 

"Noha a Hauszmann Alajos tervezte épület igazán impozáns, múzeumi célokra teljesen alkalmatlan volt: a műtárgyak raktározására csak korlátozott kapacitású, szűkös helyiségek álltak rendelkezésére." - tény és való. De milyen is lesz az új épület? Korlátozott kapacitású, szűkös helyiségek se fognak raktározás céljából a rendelkezésre állni. Erőltessék meg már magukat, akik drága pénzért írják ezt a sok cikket, és olyat írjanak, ami legalább nem mond önmagának ellent tíz sorral odébb!

arja
2019.08.15.
19:11

@Gulyás András: Már egy hete fontolgatom ugyanezt meg-megállva.Ismét a karrierépítő,önmegvalósító,megélhetési újságírás kapott itt teret.Ezúttal hangzatos papírokkal,érdemekkel szépen tapétázott újságírókkal felszerelt magánfórum néz velünk szembe.Lila ábránd kezd lenni, hogy a szakmai pályaudvar érkező és induló oldala teret kapjon.Pedig mennyire érdekes lehetne belehallgatni a pályakezdés és pályavégzés történéseibe.Ez csak egy újabb, független értelmiségi vélemény nyilvánítás befagyasztása. Itt csak bútorcsere történt, pedig milyen régi  igazság, hogy az nem szokta meghozni  egy nagyobb klientúra érdeklődését a nyilvános intézményeknél.

Az archív anyagok eltüntetése külön szégyen, Vargha Mihály forog a sírjában. Kiábrándítóan közönyös világunkban milyen jó lenne olvasni olyan eszmecseréket, mint egy 2012-es panel(Zalotay) témában valaki által belinkelt.Egyáltalán bármit, az akkor még szakmailag nyüzsgő fórum meglátásaiból 10 év távlatából.

Siralmas.

Pákozdi Imre
2019.08.16.
05:32

@arja: Igen, de javaslom, várjunk még egy kicsit türelemmel. A szerkesztők fölött ott ülnek a tulajdonosok, akik között ugyan - tudtommal - nincs építész, viszont lehet a mai kormányzatnak mélyen elkötelezett tisztviselő. Az ő meggyőzésük is a főszerkesztők dolga. Miről is? Arról, hogy a sajtóban csak a nyílt véleménycsere és az ezt biztosító, becsületes szerkesztési gyakorlat lehet érdekes.

KovacsDani
2019.08.16.
11:31

@Pákozdi Imre: Kedves Hozzászólók,

az átalakult szerkesztőség két hete kezdett munkába. A nyári távollétekkel terhelt időszakra rakódik rá az új munkamenet kialakítása, az összeszokás, a tartalom áthangolása, a Média Építészeti Díjának előkészítése, illetve a hamarosan induló új honlappal kapcsolatos feladatok.

Mindezt nem mentegetőzésnek szánom, csak megértést kérek; a fenti cikk megjelentetése ebben a formában hiba volt, amely hibát nem szeretnénk az utólagos eltüntetésével növelni. Vállaljuk a tévedést és dolgozni fogunk azon, hogy ne forduljon elő újra.

Minden véleményre, hozzászólásra továbbra is számítva,

üdvözlettel

Kovács Dániel

(társ)főszerkesztő

Mljet
2019.08.16.
14:39

@KovacsDani: Tisztelt Kovács Dániel (társ)főszerkesztő Úr,

korrekt válaszáért köszönet. Külön azért is, hogy hozzászólásával bizonyítja, nemcsak figyelemmel követik e fórum beírásait; hanem jelen esetben még azt is elismerik, hibáztak.

A fenti cikk utólagos eltüntetése valóban nem lenne szerencsés dolog, de javítani azért lehet a helyzeten. Amint látja, ez a cikk egyből a "Múzeumi Negyed - Liget Budapest" nevű dossziéba került. Ez helyes, ott van a helye. Remélem, nem veszi rossznéven, ha az alkalmat megragadva kérem, hogy a még április 20-án megjelent "Liget Budapest Projekt – Mi mennyi?" című elemzéssel (amely furcsa módon máig, még külön kérésre sem került a "Múzeumi Negyed - Liget Budapest" dossziéba)

http://epiteszforum.hu/liget-budapest-projekt-mi-mennyi

kapcsolatos, a szerkesztőségbe legutóbb júniusban elküldött e-mailemre reagálni szíveskedjen. Előre is köszönöm.

FenyvesiHK
2019.08.16.
15:21

@Mljet: Ez sajnos nem egyedi eset.A 2019-es Építészkongresszusról írt beszámolómat ugyanabba a szemétkosárba, fiókba nemtudoménhová helyezte a T.szerkesztőség, a legcsekélyebb reagálás nélkül.Ugyan megjelent egy szösszenet a témában, de ez stílszerűen a "margóra" tolta az eseményt.Az Ékong.az egyik legjelentősebb szakmai történés abban a tekintetben, hogy módunk van betekinteni a világ építészirodáiba.A meghívások persze óvatosak,de azt ugye már nem lehet moderálni, hogy a világ másik végéből iderepült építész hogyan és miképp mondja el a véleményét az építészetről mint olyan.Ez pedig nincs veszélyek nélkül elvtársak !A zsúfolásig és azon túl megtelt teremben esetleg elgondolkodnak egyesek...Nos, azóta sem nézett bele senki az előző szerkesztőség papírkosarába.Lehet persze azt is mondani,hogy nekünk ez ezért- meg azért nem jó, nem szép, stb.Egy aprócska udvariassági e-mailt megérdemel mindenki, aki vette a fáradtságot...

Tisztelt (társ)főszerkesztő Úr,a remény oltja le a lámpát,ha ő az utolsó.

Gulyás András
2019.08.17.
09:11

@KovacsDani: Köszönet a visszajelzésért (ez már hatalmas újdonság önmagában is és reményteli fejlemény), és elnézést, ha türelmetlen voltam, sajnos túl sok mindent láttunk az elmúlt időszakban a Városliget kapcsán. Érthető, hogy idő kell az átálláshoz. 

Mljet
2019.08.17.
09:19

@Gulyás András: "a Múzeum negyed dossziéba az utóbbi nagyjából másfél évben pedig csak dicshimnuszokat raktak bele"

A helyzet sajnos, még rosszabb. A "Múzeumi Negyed – Liget Budapest" című dossziéban a Liget Budapest projekttel foglalkozó, legutóbbi kritikus cikk Bardóczi Sándor "Ligeti tánc" című írása volt, amit (most tessék figyelni!) még 2017.05.19-én közölt az Építészfórum. Azóta – ki tudja, miért – csak lelkendező cikkek kerültek a dossziéba...KovacsDani
2019.08.17.
09:33

@Mljet: Kedves Mljet, köszönöm. Utánajárunk, a levelet pedig megnézem és válaszolok. KD

KovacsDani
2019.08.17.
09:35

@FenyvesiHK: Kedves FenyvesiHK,

köszönöm a hozzászólást. A megválaszolandó leveleim élén szerepel az Öné, de mivel említi, hogy a cikk már nem aktuális, ezért sajnos mindig volt, ami előrébb sorolódott. Edditi türelmét köszönöm, ígérem, hogy hamarosan jelentkezem. 

KD

FenyvesiHK
2019.08.17.
12:42

@Mljet: Csatlakozom Gulyás Andráshoz és köszönöm!

furdos.zsanett
2019.08.19.
06:53

@Mljet: Kedves Mljet,az említett cikk bekerült a dossziéba. üdv,fzs

Mljet
2019.08.19.
08:41

@furdos.zsanett: Köszönöm szépen.

Az új szerkesztőség tisztességes hozzáállását mutatja, ha a "Múzeumi Negyed - Liget Budapest" dossziéban (több, mint két év kihagyás után) ismét megjelenhetnek a projektet illető szakmai kritikák.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

PALATINUS // Egy hely + Építészfórum

2021.10.13. 10:43
00:06:31

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Nézőpontok/Történet

A PÁCINI MÁGOCSY-KASTÉLY // Egy hely + Építészfórum

2021.09.08. 16:03
00:06:34

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk