Technológia

Korok harmóniája homlokzaton tükröződve

1/5

A stájerországi leoben-i Collegium Jacobinum. Forrás: Prefa

?>
A stájerországi leoben-i Collegium Jacobinum. Forrás: Prefa
?>
A stájerországi leoben-i Collegium Jacobinum. Forrás: Prefa
?>
A stájerországi leoben-i Collegium Jacobinum. Forrás: Prefa
?>
A stájerországi leoben-i Collegium Jacobinum. Forrás: Prefa
?>
A stájerországi leoben-i Collegium Jacobinum. Forrás: Prefa
1/5

A stájerországi leoben-i Collegium Jacobinum. Forrás: Prefa

Korok harmóniája homlokzaton tükröződve
Technológia

Korok harmóniája homlokzaton tükröződve

2022.11.29. 13:44

Cikkinfó

Támogatott tartalom

Földrajzi hely:
Leoben, Ausztria

Építészek, alkotók:
Nussmüller Architekten , Werner Nussmüller

Cég, szervezet:
Prefa

Termék, technológia:
homlokzat, homlokzatburkolat, Prefa Sidings

Az osztrák Nussmüller Architekten vezető tervezője, Werner Nussmüller pályája során mindvégig az építészeti kihívások nem szokványos megoldására törekedett. A Leoben Maßenberg-i Szent Jakob-templom diákszállóként és kulturális térként működő új épületének kialakítása során is ez vezérelte.

A tervező cég a szóban forgó épület esetén a tömörfa építési mód és más rendhagyó műszaki megoldások alkalmazásával nem kifejezetten a szokványos építészeti megközelítést részesíti előnyben. Werner Nussmüllerre mindig is jellemző volt az újdonságot kereső látásmód, amelyet most, a generációváltás időszakában fia visz tovább. Az iroda mások mellett éppen a jelentős Post City Linz projekten dolgozik, amihez képest a stájerországi leoben-i Collegium Jacobinum aprócskának tűnő megbízása mérete ellenére kifejezetten figyelemre méltónak tűnik.

A stájerországi leoben-i Collegium Jacobinum. Forrás: Prefa
5/5
A stájerországi leoben-i Collegium Jacobinum. Forrás: Prefa

Eleinte a rendkívül romos, 16. századi templom melléképületének lebontása a helyiek jelentős része számára nehezen volt elfogadható. Ennek ellenére a tervezési folyamat kezdetétől konstruktív együttműködés alakult ki a városvezetés városépítésért, műemlékvédelemért és a helyi örökségvédelemért felelős munkatársaival. Végül az egy évnyi kitartó tárgylássorozatnak köszönhetően a szakmai együttműködő partnerek megtalálták a közös nevezőt.

A Leoben Maßenberg-i Szent Jakob-templom új épülete diákszállóként és kulturális térként nem csak új színt visz a városba, de a szó legjobb értelmében véve is innovatív. A Nussmüller Architekten olyan megoldásaival, mint a tömörfa építés, az előregyártott rétegelt lemez táblák speciálisan hajlított alkalmazása, vagy a különleges pillérvázas épületeik, bizonyos esetekben merőben új tervezői felfogást jelentenek.

Esetünkben az épület ívelt szerkezete az utca vonalát követi: helyenként a régi parókia falaihoz csatlakozik, a földszinten pedig kapcsolódik a meglévő plébániaházhoz, árnyékolva a csendes templomkertet.

A stájerországi leoben-i Collegium Jacobinum. Forrás: Prefa
2/5
A stájerországi leoben-i Collegium Jacobinum. Forrás: Prefa

Az egyik oldalon domború, a másikon homorú alumíniumhomlokzatnak képesnek kellett lennie a különböző felületet érő behatások és a dilatációs mozgások elviselésére. A különböző hosszúságú Prefa Sidings elemekkel olyan burkolat készült, amely a teljes homlokzaton szabálytalanul kiosztva hangsúlyozza az épület ívét. A szerelt átszellőztetett Sidings elemekkel készült homlokzatburkolatok sokrétűen alkalmazhatók külső és belső terek, falak és tetők burkolataként egyaránt. A rejtett rögzítésű nútféderes rendszerrel biztosítható, hogy semmi nem zavarja az esztétikát. Maga az anyag, az alumínium tartóssága, karbantartásmentessége pedig itt is garantálja, hogy évtizedekig változatlan marad egy épület látványa - műemlékek vagy akár bármilyen épületfelújítás esetén pedig évtizedekre megszépíthető a korszerűsített épülethomlokzat.

A környezetbarát alumíniumból készült Prefa Sidings, coil coating bevonattal rendelkező homlokzatburkolat megbízhatóságát 45 perces tűzterjedési határétékvizsgálat, vízzárósági vizsgálat és sóspermet vizsgálat eredményei támasztják alá. A gyártó 40 év szín- és anyaggarancia is kínál az anyaghoz.

A loeben-i épületen az alumínium elemek a két ferde homlokzaton is helyet kaptak, színük pedig az időjárástól függően az aranytól a bronzon át az zöldesen csillogó árnyalatokig váltakozik, visszatükrözve a középkori templom színeit. Az anyagválasztással – sok más mellett – a tervezői koncepció része volt, hogy a kortárs látvány e visszatükröződés által is beleolvadjon a történelmi környezetbe.

A stájerországi leoben-i Collegium Jacobinum. Forrás: Prefa
1/5
A stájerországi leoben-i Collegium Jacobinum. Forrás: Prefa

Családias hangulat és együttműködés

A graz-i irodában családias hangulat uralkodik; elveik szerinti épületeik társadalmi és kulturális fenntarthatóságát pedig saját magas követelményeikkel és sajátos munkamódszereikkel szolgálják. Werner Nussmüller hitvallását a következők szerint fogalmazta meg: "Amikor a terven vonalakat húzunk, kérdésekre válaszolunk és egyben döntéseket hozunk. Döntéseket például az anyagról és ezzel az épület ökológiai lábnyomáról. Az építőiparban egyre inkább az anyag életciklusa egy fontos döntési fókuszponttá válik."

Jövőbe látás…?

Az építésziroda már 1995. óta intuitív módon használta a rétegelt lemezt, amelyeket azóta tudatosan is a jövő építőanyagának tartanak. Persze, alakulhatott volna ez másként is, teszi hozzá a szakember, akinek véleménye szerint az elkövetkező években az építőiparban egyre jelentősebb szerep jut majd az ún. „zöld" építésnek.

Hely: Collegium Jacobinum, Leoben, Ausztria
Építészet: Nussmüller Architects
Kivitelező: Spitzer Dach
Felhasznált anyag típusa: PREFA Sidings

Prefa homlokzatburkolatokról bővebben: https://www.prefa.hu/termekkatalogus/homlokzatburkolati-rendszerek/

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk