Épületek/Lakóépület

Lehorgonyzott a Balaton partján - A balatonszemesi Marina Sétány Penthouse

1/11

Marina Sétány Penthouse, Tervező: Török Csongor, 2020.

?>
Marina Sétány Penthouse, Tervező: Török Csongor, 2020.
?>
Marina Sétány Penthouse, Tervező: Török Csongor, 2020.
?>
Marina Sétány Penthouse, Tervező: Török Csongor, 2020.
?>
Marina Sétány Penthouse, Tervező: Török Csongor, 2020.
?>
Marina Sétány Penthouse, Tervező: Török Csongor, 2020.
?>
Marina Sétány Penthouse, Tervező: Török Csongor, 2020.
?>
Marina Sétány Penthouse, Tervező: Török Csongor, 2020.
?>
Marina Sétány Penthouse, Tervező: Török Csongor, 2020.
?>
Marina Sétány Penthouse, Tervező: Török Csongor, 2020.
?>
Marina Sétány Penthouse, Tervező: Török Csongor, 2020.
?>
Marina Sétány Penthouse, Tervező: Török Csongor, 2020.
1/11

Marina Sétány Penthouse, Tervező: Török Csongor, 2020.

Lehorgonyzott a Balaton partján - A balatonszemesi Marina Sétány Penthouse
Épületek/Lakóépület

Lehorgonyzott a Balaton partján - A balatonszemesi Marina Sétány Penthouse

2020.10.26. 15:03

Projektinfó

Földrajzi hely:
Balatonszemes, Magyarország

Címkék:
nagyberuházás, turizmus

Vélemények:
1

Marina Sétány Penthouse

Tervezés éve:
2018

Építés éve:
2019-2020

Szakemberek/kivitelezők

AERECO LÉGTECHNIKA KFT.
Épületgépészet - szellőztetés, komfortszellőzés
Adatlap →

Ferroép-Szer Épületgépész Kft.
Komplett épületgépészeti kivitelezés
Adatlap →

SG Product kft.
acél-, és üvegszerkezetek kivitelezése
Adatlap →

Stáblista

Építészet: Török Csongor Építésziroda Kft.

Marina Sétány Penthouse névre hallgató beruházás nem vette félvállról a genius loci fogalmát. Az 52 lakásos luxus lakóház formáját tekintve egy hajót idéz a magyar tenger partján, ám ezt az egyfajta építészeti geget a telek formája és az építési szabályozások is befolyásolták. A koncepciót a tervező, Török Csongor szavaival mutatjuk be. 

A Balaton-part és kikötői - e két dolog hallatán mindenkinek eszébe jutnak a vitorlások, így a helyszínen magától értetődő volt, hogy egy hajó alakú épület megtervezésébe fogjunk. A balatonszemesi együttes esetében azonban a tervezési koncepció kialakításánál nem konkrétan a forma élvezte az elsőbbséget, de több más elsődleges tervezési szempont hatása is a hajóforma indirekt megjelenését határozta meg az épületen.

Marina Sétány Penthouse, Tervező: Török Csongor, 2020.
7/11
Marina Sétány Penthouse, Tervező: Török Csongor, 2020.

A tervezési helyszín Balatonszemes vízparti területének központjában található, ahol földszintes nyaralók és vendéglátó egységek is találhatóak. Ebben a hétvégi házas környezetben kellett elhelyezni egy 10 méter építménymagasságú épületet. Fontos megemlíteni, hogy a helyi szabályozás a tárgyi telket településközpont vegyes területbe sorolja magasságával, ami a víkendházas környezetben több megoldandó problémát is felvetett. A tervezési koncepció kialakításánál – a funkcionális szempontokon túl – elsődleges támpontként a tervezett épület és a szomszédos épületek közötti magasságkülönbség áthidalásának megoldását tartottam fontosnak. A lépcsőzetes tömegformálással átmenetet hoztam létre a Marina Sétány Penthouse és a szomszédos épületek között. A lépcsős tömegformálás és a kikötő jelenléte együttesen eredményezte a hajóforma indirekt megjelenítését.

A beépítési előírások, a telek formája, valamint a tervezett épület nagysága prognosztizálta a tervezett épület és a környezete közötti léptékváltást. A tervezett épület környezetbe illesztése szempontjából fontos volt, hogy a hajóformával egy tárgyszerű épületet hozzunk létre, ami a környezetében önálló egységként is értelmezhető, vagyis a léptékváltás megbocsájtható ténnyé alakult át a külső szemlélő számára.

Marina Sétány Penthouse, Tervező: Török Csongor, 2020.
8/11
Marina Sétány Penthouse, Tervező: Török Csongor, 2020.

A hajóforma kialakításánál az indirekt eszközök és formák alkalmazására nagy hangsúlyt fektettem, vagyis a hajóablakok, árbóc, hajó-tat, vagy orr direkt alkalmazását mellőztem. Az épület környezetbe illesztésén és formai kialakításán túl a tervezésnél fontos szempont volt a beruházói igények kiszolgálása, vagyis az épületben kialakítandó funkciók megfelelő kialakítása. A cél az volt, hogy egy funkcionális, környezetéhez a lehetőségekhez mérten alkalmazkodó és a kikötő hangulatába illeszkedő épületet hozzak létre.

Az épületünk és a kikötő felőli szomszéd üdülők közé, a tervezési területen egy sétány is meg lett tervezve, ami elválasztja az üdülőházas területet a településközpont területétől. Ezzel erősödött az épület tárgyszerűsége, valamint a külső szemlélő számára nyitottá vált az épület belső struktúrája.

Török Csongor építész


Szerk.: Pleskovics Viola

Vélemények (1)
rgb
2020.10.27.
20:40

*óceánjáró parafrázis* "A beépítési előírások, a telek formája, valamint a tervezett épület nagysága prognosztizálta a tervezett épület és a környezete közötti léptékváltást. A tervezett épület környezetbe illesztése szempontjából fontos volt, hogy a hajóformával egy tárgyszerű épületet hozzunk létre, ami a környezetében önálló egységként is értelmezhető, vagyis a léptékváltás megbocsájtható ténnyé alakult át a külső szemlélő számára." - tehát a tervezett épület nem illeszkedik a környezetbe, dominálja azt. Még szerencse, hogy ez megbocsátható.

Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk