Nézőpontok/Kritika

Madarat tolláról, építészt könyvespolcáról

1/15

Unpacking My Library

?>
Unpacking My Library
?>
Architects
?>
Stan Allen
?>
Henry N. Cobb
?>
Henry N. Cobb
?>
Liz Diller és Ric Scofidio
?>
Peter Eisenman
?>
Peter Eisenman
?>
Michael Graves
?>
Steven Holl
?>
Bernard Tschumi
?>
Tod Williams és Billie Tsien
?>
Tod Williams és Billie Tsien
?>
Contributors
?>
1/15

Unpacking My Library

Madarat tolláról, építészt könyvespolcáról
Nézőpontok/Kritika

Madarat tolláról, építészt könyvespolcáról

2011.05.04. 09:18

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Komlósi Bence

Vélemények:
5

Sokat elárul egy emberről – egy építészről kiváltképp –, mennyi és milyen könyvet gyűjt össze otthonában. Erről a megközelítésről egy nagyon érdekes kiadvány látott napvilágot Unpacking My Library címmel. A kötetről, ami tíz építészt mutat be könyvtáruk és könyvespolcuk által, Komlósi Bence írt rövid, lelkes ajánlást.

Mindenkinek szeretettel ajánlom ezt a nagyszerű kiadványt, főleg azoknak, akik szeretik a könyveket! Én egyrészt imádom a könyveinket és a könyvespolcunkat, másrészt nagy élvezettel pásztázom mások könyveit, könyvespolcait. Olyan, mintha egy új ablak tárulna ki, mikor lehetőségem nyílik egy-egy ismerősöm, barátom könyvespolcát végignézni. Rengeteg mindent elmesél a tulajdonosa múltjáról, jelenéről, esetlegesen jövőjéről is.

 

Unpacking My Library
1/15
Unpacking My Library

 

 

A héten érkezett meg! A Columbia egyetem építészkarán tartott előadást a híres könyvszerkesztő, Michael Bierut a diákoknak a könyvekről, hogy segítse őket portfoliókészítésben, szerkesztésben. Maga az előadás is – a könyvhöz hasonlóan – kiegyensúlyozott volt, és remek betekintést engedett a szerkesztői munkába, emellett az előadó nagyon jó könyvekről mesélt. Többek között erről a kiadványról, amiben tíz építész (építészpáros) szerepel rövid interjúkkal, és ezt egészítik ki fotók a könyvespolcaikról, illetve 10-10 kiemelt, általuk a legjobbnak tartott könyv felsorolása. Maga a könyv is egy, az említett építészekről és lefotózott könyvtáraikról szóló kiállítás apropóján jött létre.

 

Architects
2/15
Architects

 

 

Stan Allen:
1800 könyv (120 lábon), saját tervezésű, John Hunter kivitelezésű, festett MDF polcok. Az ő generációjuknak még az volt a nehéz, hogy hozzájussanak az információhoz, míg a mai generációknak az a nehéz, hogy hogyan szelektáljanak egyáltalán.

 

Stan Allen
3/15
Stan Allen

 

 

Henry N. Cobb:
4000 könyv, saját tervezésű fa és gipszkarton polcok. Fiatal korában sokat utazott. Járt Olaszországban, Svájcban, Franciaországban, a háború utáni rehabilitációkat tanulmányozta Angliában, Csehszlovákiában, Lengyelországban; ezért rengeteg utazással kapcsolatos könyv található könyvespolcain. Emellett sok illusztrációs könyve, albuma is van. A szerkesztő kérdésére elmondja, hogy a rajz nagyon fontos. „A gondolatokat rajzok segítségével találjuk ki, próbáljuk ki, és a rajzok segítségével prezentáljuk őket."

 

Henry N. Cobb
4/15
Henry N. Cobb

Henry N. Cobb
5/15
Henry N. Cobb

 

 

Liz Diller és Ric Scofidio:
4000 könyv, saját tervezésű és kivitelezésű fa polcok. Mindketten a Cooper Unionon végeztek, így nagy hatással volt rájuk John Hejduk. Sokat foglalkoztak tánccal, színházzal, popkultúrával, ételekkel, kultúraelmélettel... Ezért természetesen a könyveik között is rengeteg darab szól ezekről a témákról. „Az épített alkotások csak egyfajta manifesztációi a gondolatoknak a beszéd, az írott szöveg és a rajz mellett."

 

Liz Diller és Ric Scofidio
6/15
Liz Diller és Ric Scofidio

 

 


Peter Eisenman:
1000 könyv, saját tervezésű fehér, lakkozott fenyőfa polcok. Irodalom, filozófia és film a kedvenc témái. Számára fontosak a külső hatások az építészeti gondolatokhoz. Kétféle könyvtára van, a gyűjteményi része, amely a 20. századi és modern építészetre fókuszál, a Yale-en található meg egy különleges kiadványokat tartalmazó könyvtárban. Ez kb. 5000 darabból áll! Hogy kezdett el olvasni, gyűjteni? 2 évig volt Koreában a frontvonalon, ahol nem sok lehetősége volt a kultúrával foglalkozni, így a bátyjától kapott Vintage könyveket olvasta.


Peter Eisenman
7/15
Peter Eisenman

Peter Eisenman
8/15
Peter EisenmanMichael Graves:
3000 könyv, saját tervezésű, MDF-ből és PVC csőből készül polcok. Amikor dolgozni kezdett, azt gondolta, hogy csak a Le Corbusier-féle műtermekhez hasonló irodák léteznek, ahol az építész, mint festő, építész, bútor- és tárgytervező, könyvszerkesztő van jelen. Nem is sejtette, hogy vannak olyan óriási irodák, mint amilyenek New Yorkban találhatóak. Még a Princetonon, Peter Eisenmannal együtt kezdett érdeklődni a könyvek iránt. Le Corbusier-t idézi: "Építészek vagyunk és nem mérnökök, mivel mi humanisták vagyunk." "Én építész vagyok, mert humanista vagyok."

 

Michael Graves
9/15
Michael Graves

 

 

Steven Holl:
3500 könyv, Knossos könyvespolc. Feketére festett kőris furnérlemez. 1973-ban ő volt az első eladója a San Francisco-i William Stout építészeti könyvesboltnak, amely eleinte csak szombaton tartott nyitva. Amikor 1978-ban Manhattanbe érkezett, egy hidegvizes loftban lakott 250 dollárért, a YMCA-n zuhanyozott, és Kafkát olvasott.

 

Steven Holl
10/15
Steven Holl

 

 

Toshiko Mori:
1500 könyv, fém polcok. John Hejduknál tanult a Cooper Unionon, így a könyvekhez való vonzódása már-már egyértelműnek mondható.

Michael Sorkin:
750 könyv, alumínium "KEEP" polcok. Többek között ő is sokat mesél arról, hogy amikor New Yorkba költözött, helyhiány miatt elég sok könyvétől meg kellett válnia. Igazi elkötelezett híve az emberi szabadságnak és a zöld építészetnek. A könyvespolc remek manhattani kilátásra néz, viszont a könyvek egymás mögött két sorban (!) helyezkednek el.

Bernard Tschumi:
6000 könyv, fekete, ipari RTI polcrendszer. Francia és angol nyelvű könyvei vannak, jó néhány mindkét nyelven. „Vákuumban nincs építészet. Fontos a környezet, a hatások: kulturális, technológiai, szociális, gazdasági, filozófiai tényezők." Ahogy az életben is sok az összemetsződés az egyes diszciplínák között, úgy a könyvtára is rengeteg témát érint.

 

Bernard Tschumi
11/15
Bernard Tschumi

 

 

Tod Williams és Billie Tsien:
otthoni könyvtár:
950 könyv, Kim Williams által készített fehér furnérozott keményfa polc.
irodai könyvtár:
1875 könyv, Stephen Moses által készített fehér furnérozott keményfa polc.
A munkáikat a könyvekben leírt, életben megélt, látott történetek gazdagítják. Tod egy igazi gyűjtő. Mindent gyűjt, amihez valami emlék, sztori kötődik. Legyen az egy fadarab, könyv, bármi. Billie, ha rákattan egy íróra, addig nem áll le, amíg az összes könyvét el nem olvasta. Például egyik reggel, mikor felkeltek, 57 könyvet számoltak össze az ágy körül. Tod egyik kedvence az Encyclopaedia Britannica, amelyben (főleg az internet megjelenése előtt) pillanatok alatt el tudott veszni az ember.

Tod Williams és Billie Tsien
12/15
Tod Williams és Billie Tsien

Tod Williams és Billie Tsien
13/15
Tod Williams és Billie TsienEgy-két könyvet még kiemelnék, amelyek többek top tízében is benne voltak, illetve amelyek szerintem különlegesen érdekesek lehetnek:

Complexity and Contradiction in Architecture (Összetettség és ellentmondás az építészetben) - Robert Venturi, Gravity's Rainbow (Súlyszivárvány) - Thomas Pynchon, The Work of Art in the Age of Mechanical Reproduction - Walter Benjamin, Vers une Architecture (Új építészet felé) - Le Corbusier, Finnegan’s Wake (Finnegan ébredése) - James Joyce, The meaning of meaning - Ogden & Richards, Sexuality and Space - Princeton Papers on Architecture, Privacy and Publicity: Modern Architecture as Mass Media - Beatriz Colomina, The Invisible in Architecture - Ole Bouman, Roemer van Toorn, Mies van der Rohe: Architect as educator, Norm & Form - E. H. Gombrich, Journey to the East - Le Corbusier

 

Contributors
14/15
Contributors

 

 

A kiállításhoz és a könyvhöz egy honlap is tartozik, amely szintén nagyon szép és különleges, viszont – sajnos – nem értek a végére. Azért ezt is ajánlom mindenkinek egy rövid szörfölés erejéig.

Komlósi Bence
Zürich


A szöveg alapja és az idézetek forrása:

Unpacking My Library: Architects and Their Books edited by Jo Steffens (Yale University Press, 2009)

 

Vélemények (5)
sos
2011.05.04.
21:20

Ugyan, hiszen tök szuper könyv mindenkinek ajánlom, aki építész és szereti a könyveket, na meg a 8/B-nek. Azért jó kis cikket most sem olvastam, ki van jegyzetelve a könyv tartalma, semmi infó, szerény kutakodás arról, ki, miért hogyan hozta össze a könyvet, a hogy lehet a préri Budapestről hozzájutni és egyebek. "imádom"!

komlosi.bence
2011.05.07.
09:22

@sos: Szerintem ez egy "szuper" írás lett, pont olyan, amilyennek szántam. Sem kutakodni nem akartam, sem mély elemzésbe bocsátkozni. Azt hiszem ez nem is az a könyv, amelyik erre nagyon alkalmas lenne. Ez egy könyvecske apró, kedves dolgokról. Hogy lehet hozzájutni: meg lehet rendelni az interneten. üdv.

line out
2011.05.04.
11:23

Khm. Michael Bierut mint "egy könyvszerkesztő" azért elég vicces. A Pentagram egyik vezetője, a világ egyik leghíresebb grafikusa – aki egyébként komoly hatással van az építészeti publikációk megújulására is. Ha már ilyen jó kis cikk születik, ne kezdődjön ekkora süketséggel... Bierut és Pentagram: http://www.pentagram.com/partners/#/20/ Bierut publikációk: http://designobserver.com/archive.html?search=ob_author&id=1047 Üdv.S kisasszony! dzsungel ez a város!

schigeru
2011.05.04.
11:38

@line out: Tetszik tudni ez úgy van, hogy van a hocharchitektur aus Zürich, meg vannak a »futottak még« vizuális szakmák, mint pl tipográfia, tervezőgrafika, amik úgy annyira említésre és számontartásra sem méltók, azokkal nem is kell foglalkozni, a könyvek csak úgy "szerkesztődnek", mint a hocharchitektur aus Zürich kulturális hozadéka.

komlosi.bence
2011.05.07.
09:10

@line out: Most már ezt is fogom tudni. Köszönjük az információkat. Maga a cikk nem akart sem mély elemzés lenni, sem okoskodás. Egy rövid ajánlásnak szántam, illetve az ilyen hozzászólásokkal további okosodásra számítottam. Bocsi a süketségért. üdv.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A SZENTENDREI SKANZEN // Egy hely + Építészfórum

2023.06.07. 10:51
9

Az ország második leglátogatottabb közművelődési intézménye Szentendre szabadtéri múzeuma, ahol nem csupán megismerhetjük a "kiállított tárgyakat", de magába a miliőbe élhetjük bele magunkat – egy másik világ részesévé válhatunk látogatása során. A Skanzenben nemrég adták át az Erdély épületegyüttes első épületcsoportját is, melyben Torma Tamás és az Egy hely csapata vezet körbe minket.

Az ország második leglátogatottabb közművelődési intézménye Szentendre szabadtéri múzeuma, ahol nem csupán megismerhetjük a "kiállított tárgyakat", de magába a miliőbe élhetjük bele magunkat – egy másik világ részesévé válhatunk látogatása során. A Skanzenben nemrég adták át az Erdély épületegyüttes első épületcsoportját is, melyben Torma Tamás és az Egy hely csapata vezet körbe minket.

Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk