Közélet, hírek

A bölcsődeépítési ötletpályázat eredménye

1/1

?>
1/1

A bölcsődeépítési ötletpályázat eredménye
Közélet, hírek

A bölcsődeépítési ötletpályázat eredménye

2020.01.29. 13:44

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Cég, szervezet:
Kopp Mária Intézet, Lechner Tudásközpont

Vélemények:
1

Január közepén eredményt hirdettek a Kopp Mária Intézet és a Lechner Tudásközpont Magyarország bölcsődeépítési programhoz kapcsolódó, tervezési programok, funkciósémák, és vázlat-, illetve koncepciótervek témában kiírt ötletpályázatán.

A pályázat kiírója a Kopp Mária Intézet, lebonyolítója a Lechner Tudásközpont volt. Célja, hogy a tervek magas építészeti minőségük és átgondoltságuk okán követendő építészeti mintát és kiindulási alapot szolgáljanak a bölcsődék tervezéséhez a konkrét megrendeléseket  kiíró szervezetek és intézmények számára. A pályázat azzal a lehetőséggel is kecsegtet, hogy a beérkező pályamunkák értékelése elvezethet a meglévő szabályozás újragondolásához.

A pályázatra beérkező tervek tehát nem helyettesítik a közeljövőben kiírásra kerülő pályázatokat, hanem csak előkészítik, támpontokat adnak hozzá.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében kiírt, valamint a közeljövőben kiírásra kerülő bármilyen hazai, vagy Uniós bölcsődefejlesztést célzó pályázat megvalósításának segítéséhez a kiíró tervezi egy a beruházók és a tervezők munkáját segítő kiadvány összeállítását, melynek szerves részét képezik a jelen ötletpályázat díjazásban és megvételben részesült pályaművei, melyek alapján a vonatkozó Bölcsődei MSZ 24210-1:2012 szabvány felülvizsgálata és esetleges korrekciója is elvégezhető lesz.

Az ötletpályázat célja tehát a bölcsőde fejlesztések elősegítése, a fejlesztésekhez szükséges alaprajzi elrendezések, funkciósémák kidolgozása, valamint a pályázók által fenti feladat megvalósítása érdekében legjobbnak tartott építészeti (kiemelten belső és tájépítészeti) eszközök bemutatása.

 

Az ötletpályázat főbb céljai:

 - a bölcsőde tervezési programjának kialakításához szükséges jó alaprajzi elrendezések és funkciósémák bemutatása

-  magas színvonalú építészeti (egyben belső- és tájépítészeti) elképzelések, követendő minták közreadása

-  építészeti-műszaki eszközök és megoldások összegyűjtése

-  a vonatkozó szabvány életszerűtlen, túlszabályozott vagy elméretezett szabványpontjainak beazonosítása a tervezett szabványmódosítás alátámasztásához.

A nyílt és titkos országos pályázatra 39 pályamű, összesen 132 tervváltozat érkezett be. A nyertesekről információ, így a bírálóbizottság véleménye a pályázat honlapján részletesen olvasható.

A Bírálóbizottság – amelynek elnöke Kovácsné Bárány Ildikó, a bölcsődei ügyek koordinációjáért felelős miniszteri biztosa, tagjai Tutervai Mátyás a MÉK alelnöke, Prof. Ferenc István Habil DLA a Nemzet Művésze, Jankovics Tibor az MMA delegáltja, Hegedűsné Végvári Katalin, a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke, Fürész Tünde, a Kopp Mária Intézet elnöke és L. Balogh Krisztina, a Miniszterelnökség főosztályvezetője voltak – 18 pályaművet díjazott 4 különböző szinten: két különböző súlyú kiemelt megvételi szint (díjazás: brutto 1.300 000 és 1. 000 000 Ft) és két megvételi szint (bruttó 600 000 Ft és 450 000 ft) került kialakításra.

A pályaműveket két kategóriában lehetett pályázni, egy pályázó több pályaművet is beadhatott. Az I. kategóriában a szabvány szerint 14 fős csoportokkal működő bölcsődét kellett tervezni, a II. kategória a 7-8 fős mini bölcsődét és családi bölcsődét jelentette. Mindkét kategóriában több, előre meghatározott variációt kellett készíteni: új építésre, meglévő intézmény bővítéseként és kockaház átalakításaként is el kellett gondolkodni a feladaton.

 

Kiemelt megvételt nyert I.

Kategória: Lukács István, Vikár András, Bencsik Tamás, Gróh Ilona / Vikár és Lukács Építész Stúdió (1.300 000)

Hathy Zsuzsanna, Fáy Piros (1.000 000)

Németh Krisztina /Coworking Architect Kft. (1.000 000)

 

Kiemelt megvétel II. kategória

Salamin Miklós, Salamin Dorottya (1.000 000)

Farkas Anett, Pető Boglárka, Szűcs-Tassy Karina (1.000 000)

 

Megvételt nyert I. kategória

 • Gyergász Zsófia Katalin, Feik Adrienn (600 000)
 • Vesztergom Ádám, Makrai Sándor, Sándor Gábor, Zsarnóczay Péter (600 000)
 • Vadász Bence, Vadász Balázs, Papp Lilla/ Vadász és Társai Építőművész Kft. (600 000)
 • Gál Melinda, Tóth-Hencz Edit, Mikus Boglárka, Páhy Réka, Tóth Barbara / Négy Negyed Építésziroda Kft. (600 000)
 • Kokrehel Anna, Bányai Ágnes, Orbán Ágnes (450 000)
 • Fekete Ivett, Bodnár Anita, Herman Dániel (450 000)
 • Agyagási Sándor, Agyagási Júlia (450 000)
 • Cseh András, Köninger Szilárd, Németh Dávid /CAN Architects Studio Kft. Petrovicz Anna, Kocsis Zsuzsanna, Morva Dorottya, Dúll Andrea (450 000)
 • Molt Klára (450 000)

 

 

Megvételt nyert II. kategória

 • Tőrös Ágnes (600 000)
 • Nanavízió / Pajer Nóra, Soltész Noémi, Csobolya Nóra, Gencsi Katalin, Guld Beatrix, Kacskó Dóra (600 000)
 • Balogh Csaba, Deigner Ágnes, Sirokai Levente, Sónicz Péter, Ancza Krisztina, Dombrovszky Zsófia, Pádár Soma, Szitka Dániel, Tatár-Gönczi Orsolya, Toronyi Dávid / Konkrét Stúdió Kft (600 000)
 • Fábián Gábor, Fajcsák Dénes  Bóta Krisztina, Pap Noémi/ Arkt Építész Stúdió Kft. (450 000)

 

A nyerteseknek gratulálunk. Elképzelésüket az Építészfórum örömmel publikálja: az alkotókat arra kérjük, hogy a pályaműveket a szerk@epiteszforum.hu címre vagy a szerkesztők emai lcímére küldjék meg. A beérkezett munkákat folyamatosan adjuk közre.

 

Szerk: Somogyi Krisztina

Vélemények (1)
adolfloos
2020.01.29.
14:46

a pályaművek nyilvánosan elérhetőek voltak az alábbi linken (a cikkben szereplő visszamutat ugyanerre az oldalra): https://oeny.e-epites.hu/oeny/tpalya/adatlap/bolcsodepalyazat?fbclid=IwAR2mE1VjNCE9HS5vY1K9Zhm4adbohFy0922Eu2Bt_VtpJfiBnPMZ5hftWyg felmerül a kérdés, hogy hová tűntek a pályaművek letölthető pdf dokumentumai a pályázat oldaláról, ami az eredményhirdetés után még bogarászható volt...

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk