Technológia

MAPEI és LEED: Zöld környezet alakítása, egyszerűen

1/2

MAPEI

Hirdetés
?>
MAPEI
?>
1/2

MAPEI

MAPEI és LEED: Zöld környezet alakítása, egyszerűen
Technológia

MAPEI és LEED: Zöld környezet alakítása, egyszerűen

2012.05.07. 09:49

A MAPEI hosszú évtizedek óta elkötelezett az építési munkák „fenntarthatóbbá" tételében. Az építési piacon egyedülálló módon, több mint 150-féle olyan terméket kínál, amelyek megfelelnek a LEED minősítés követelményeinek, emellett a cég számos olyan technológiát alkalmaz, amelyek csökkentik a károsanyag-kibocsátást mind a gyártás, a csomagolás, a szállítás és a beépítés során.

Környezetvédelemre összpontosított kutatás és fejlesztés

A MAPEI hosszú évtizedek óta elkötelezett az építési munkák „fenntarthatóbbá" tételében; ez a törekvés kiterjed a termelő létesítményekre, a gyártási folyamatokra és a termékekre egyaránt. A kutatási és fejlesztési tevékenység az oldószerektől és szennyezőanyagoktól mentes termékek és rendszerek kifejlesztésére irányul, amelyek közül több mint 150 megfelel a LEED minősítésnek.

A cég éves bevételének 5%-át és a munkaerő 12%-át fordítja a környezet és a beltéri levegő minőségét növelő kutatás-fejlesztésre, amelynek a 70%-a közvetlenül a fenntartható termékekre irányul. Ez a munka elsősorban a „nagyon alacsony illékony szervesanyag-kibocsátású" (VOC), illetve az újrahasznosított alapanyagokat tartalmazó megoldásokra koncentrál; enne egyik eredménye volt az ún. ECO-sorozat létrehozása.

Néhány termék a Blauer Engel által is minősített, amely annyiban különbözik más besorolási rendszerektől, hogy nem különböző osztályokra tagozódik, hanem egyszerűen minősít: a termék teljesíti-e vagy sem a Blauer Engel által előírt levegőminőség szigorú követelményeit. A MAPEI termékek ezen kívül számos olyan minősítéssel rendelkeznek, amelyek a helyi piacok különböző követelményei szerint garantálják a környezetbarát tulajdonságokat.

Hogyan segíti a MAPEI az ügyfeleit, hogy zöldek legyenek?

A környezetvédelmi felelősségvállalás egyre nagyobb fontosságot élvez a termékeknél és a kivitelezési megoldásokban egyaránt. Zöld politikájának megfelelően a MAPEI a lehető legátfogóbban folytatja a LEED-nek megfelelő, innovatív termékek és eljárások kifejlesztését. Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (Environmental Protection Agency, EPA) kutatásai szerint egy LEED tanúsítással rendelkező épület évente 32%-kal kevesebb elektromos energiát használ fel a hagyományos építményekhez képest.

A LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) egy önkéntes hozzájáruláson alapuló, a világ több mint 100 országában alkalmazott minősítési rendszer a magas minőséget képviselő környezetbarát épületek létrehozására. A tervezés fázisától a tényleges kivitelezésig, a teljes folyamat alatt a LEED megköveteli a projekt globális szemléletét, amelyre úgy tekint, mint egy létező, élő szervezetre. A LEED-tanúsítvány a piacot egy minden szempontból egyedi, mérhető szabvánnyal látja el.

LEED-tanúsításnak megfelelő termékek

A MAPEI több mint 150-féle, a LEED minősítés követelményeinek megfelelő terméket gyárt a padlóburkolás területén, ezzel a legátfogóbb környezetbarát kínálatot nyújtja az építőiparban. Ezen termékeken szerepel a Green Innovation felirat, amely biztosítja, hogy használatuk értékes pontokat eredményez a LEED tanúsítás megszerzéséhez.

A cég olyan termékeket fejlesztett ki, mint az Ultralite S1, amely több mint 30%-ban tartalmaz újrahasznosított anyagot, valamint az Ultraflex S2 Mono és Ultraflex S2 Quick, amelyeknél ez az arány szintén jelentős mértékű. Az Ultrabond Eco ragasztók termékcsaládjának jellegzetessége a nagyon alacsony illékony szervesanyag-kibocsátás (VOC). A Keraflex Maxi S1 és az Ultralite S1 ragasztóhabarcsoknál alkalmazott innovatív Low Dust (csökkentett porzású) technológia segít csökkenteni a kibocsátott finom részecskéket, ezzel hozzájárul a LEED követelmények eléréséhez a beltéri levegőminőség tekintetében.

 

 

A Mapetherm hőszigetelő rendszer az ETA 04/0061 (European Technical Approval, azaz Európai Műszaki Engedély) szerint jóváhagyott termék. A rendszer téli-nyári hővédelmet biztosít, megoldást nyújtva a hőveszteség és ezáltal az energiafogyasztás csökkentésére. A falazott szerkezetű, régi építmények felújításához és védelméhez kifejlesztett termékek mész- és Eco-puccolán bázisúak;  megoldást nyújthatnak olyan tégla, kő és tufa falazatok nedvesedésének megszüntetésére, amelyekben a kapillárisan felszivárgó nedvesség kárt okozhat.

A MAPEI Zöld rendszer bizonyítékai

A MAPEI már az 1980-as években bevezetett a világpiacra egy vizes diszperziós, nagyon alacsony oldószertartalmú ragasztókból és egyéb építőipari termékből álló termékcsaládot, amelynek termékeit először Kanadában fejlesztették ki, majd az összes üzemben gyártani kezdték. A saját kutatólaboratóriumban kifejlesztett BioBlock technológiát olyan termékek tartalmazzák, mint például ragasztók, fugázó habarcsok, falbevonatok, hogy nagymértékben megakadályozzák a penészért felelős mikroorganizmusok megtelepedését a felületeken.

A ragasztók és cementkötésű fugázóhabarcsok tartalmazzák a Low Dust  (csökkentett porzású) innovatív technológiát, amelynek eredménye a porkibocsátás jelentős csökkenése a hagyományos ragasztóhabarcsokhoz képest. A textil padló- és falburkolatokra, valamint a kerámia burkolólapok és kőlapok fektetésére használt ragasztókra és -habarcsokra vonatkozó, önkéntes ipari tesztprogram magas követelményszinteket állapít meg a beltéri levegőminőség növelésére. Jelenleg több mint 25 MAPEI termék rendelkezik Green Label Plus tanúsítvánnyal.

A MAPEI gyárakban iparilag újrahasznosított anyagokat használnak kb. 4% és 10% közötti tömegarányban. Kiemelkedő a kerámia-, és kőburkolatokhoz használható Ultralite S1 cementkötésű ragasztóanyag, amely több mint 30%-ban tartalmaz újrahasznosított anyagot. A gyártásra fordított energiaszükségletet optimalizálják, valamint a csomagolások is környezetbarátok, mert döntő mennyiségben újrahasznosított anyagokat tartalmaznak.

A hatékony szállításra, illetve anyagküldésre a MAPEI saját vonatokat használ, illetve a gyárakat a piacok közelébe telepítette, ezáltal csökkenti az üzemanyag-használatot, valamint a tehergépjárművek által okozott levegőszennyezést. Az új  gyárakat pedig már a LEED tanúsítás elérésére tervezik és építik.

Garai Péter

MAPEI
1/2
MAPEI

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Hilton szálló // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:37
9:40

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Nézőpontok/Történet

A Tóth Árpád sétány // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:34
9:25

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.