Technológia

MAPEI és LEED: Zöld környezet alakítása, egyszerűen

1/2

MAPEI

?>
MAPEI
?>
1/2

MAPEI

MAPEI és LEED: Zöld környezet alakítása, egyszerűen
Technológia

MAPEI és LEED: Zöld környezet alakítása, egyszerűen

2012.05.07. 09:49

A MAPEI hosszú évtizedek óta elkötelezett az építési munkák „fenntarthatóbbá" tételében. Az építési piacon egyedülálló módon, több mint 150-féle olyan terméket kínál, amelyek megfelelnek a LEED minősítés követelményeinek, emellett a cég számos olyan technológiát alkalmaz, amelyek csökkentik a károsanyag-kibocsátást mind a gyártás, a csomagolás, a szállítás és a beépítés során.

Környezetvédelemre összpontosított kutatás és fejlesztés

A MAPEI hosszú évtizedek óta elkötelezett az építési munkák „fenntarthatóbbá" tételében; ez a törekvés kiterjed a termelő létesítményekre, a gyártási folyamatokra és a termékekre egyaránt. A kutatási és fejlesztési tevékenység az oldószerektől és szennyezőanyagoktól mentes termékek és rendszerek kifejlesztésére irányul, amelyek közül több mint 150 megfelel a LEED minősítésnek.

A cég éves bevételének 5%-át és a munkaerő 12%-át fordítja a környezet és a beltéri levegő minőségét növelő kutatás-fejlesztésre, amelynek a 70%-a közvetlenül a fenntartható termékekre irányul. Ez a munka elsősorban a „nagyon alacsony illékony szervesanyag-kibocsátású" (VOC), illetve az újrahasznosított alapanyagokat tartalmazó megoldásokra koncentrál; enne egyik eredménye volt az ún. ECO-sorozat létrehozása.

Néhány termék a Blauer Engel által is minősített, amely annyiban különbözik más besorolási rendszerektől, hogy nem különböző osztályokra tagozódik, hanem egyszerűen minősít: a termék teljesíti-e vagy sem a Blauer Engel által előírt levegőminőség szigorú követelményeit. A MAPEI termékek ezen kívül számos olyan minősítéssel rendelkeznek, amelyek a helyi piacok különböző követelményei szerint garantálják a környezetbarát tulajdonságokat.

Hogyan segíti a MAPEI az ügyfeleit, hogy zöldek legyenek?

A környezetvédelmi felelősségvállalás egyre nagyobb fontosságot élvez a termékeknél és a kivitelezési megoldásokban egyaránt. Zöld politikájának megfelelően a MAPEI a lehető legátfogóbban folytatja a LEED-nek megfelelő, innovatív termékek és eljárások kifejlesztését. Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (Environmental Protection Agency, EPA) kutatásai szerint egy LEED tanúsítással rendelkező épület évente 32%-kal kevesebb elektromos energiát használ fel a hagyományos építményekhez képest.

A LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) egy önkéntes hozzájáruláson alapuló, a világ több mint 100 országában alkalmazott minősítési rendszer a magas minőséget képviselő környezetbarát épületek létrehozására. A tervezés fázisától a tényleges kivitelezésig, a teljes folyamat alatt a LEED megköveteli a projekt globális szemléletét, amelyre úgy tekint, mint egy létező, élő szervezetre. A LEED-tanúsítvány a piacot egy minden szempontból egyedi, mérhető szabvánnyal látja el.

LEED-tanúsításnak megfelelő termékek

A MAPEI több mint 150-féle, a LEED minősítés követelményeinek megfelelő terméket gyárt a padlóburkolás területén, ezzel a legátfogóbb környezetbarát kínálatot nyújtja az építőiparban. Ezen termékeken szerepel a Green Innovation felirat, amely biztosítja, hogy használatuk értékes pontokat eredményez a LEED tanúsítás megszerzéséhez.

A cég olyan termékeket fejlesztett ki, mint az Ultralite S1, amely több mint 30%-ban tartalmaz újrahasznosított anyagot, valamint az Ultraflex S2 Mono és Ultraflex S2 Quick, amelyeknél ez az arány szintén jelentős mértékű. Az Ultrabond Eco ragasztók termékcsaládjának jellegzetessége a nagyon alacsony illékony szervesanyag-kibocsátás (VOC). A Keraflex Maxi S1 és az Ultralite S1 ragasztóhabarcsoknál alkalmazott innovatív Low Dust (csökkentett porzású) technológia segít csökkenteni a kibocsátott finom részecskéket, ezzel hozzájárul a LEED követelmények eléréséhez a beltéri levegőminőség tekintetében.

 

 

A Mapetherm hőszigetelő rendszer az ETA 04/0061 (European Technical Approval, azaz Európai Műszaki Engedély) szerint jóváhagyott termék. A rendszer téli-nyári hővédelmet biztosít, megoldást nyújtva a hőveszteség és ezáltal az energiafogyasztás csökkentésére. A falazott szerkezetű, régi építmények felújításához és védelméhez kifejlesztett termékek mész- és Eco-puccolán bázisúak;  megoldást nyújthatnak olyan tégla, kő és tufa falazatok nedvesedésének megszüntetésére, amelyekben a kapillárisan felszivárgó nedvesség kárt okozhat.

A MAPEI Zöld rendszer bizonyítékai

A MAPEI már az 1980-as években bevezetett a világpiacra egy vizes diszperziós, nagyon alacsony oldószertartalmú ragasztókból és egyéb építőipari termékből álló termékcsaládot, amelynek termékeit először Kanadában fejlesztették ki, majd az összes üzemben gyártani kezdték. A saját kutatólaboratóriumban kifejlesztett BioBlock technológiát olyan termékek tartalmazzák, mint például ragasztók, fugázó habarcsok, falbevonatok, hogy nagymértékben megakadályozzák a penészért felelős mikroorganizmusok megtelepedését a felületeken.

A ragasztók és cementkötésű fugázóhabarcsok tartalmazzák a Low Dust  (csökkentett porzású) innovatív technológiát, amelynek eredménye a porkibocsátás jelentős csökkenése a hagyományos ragasztóhabarcsokhoz képest. A textil padló- és falburkolatokra, valamint a kerámia burkolólapok és kőlapok fektetésére használt ragasztókra és -habarcsokra vonatkozó, önkéntes ipari tesztprogram magas követelményszinteket állapít meg a beltéri levegőminőség növelésére. Jelenleg több mint 25 MAPEI termék rendelkezik Green Label Plus tanúsítvánnyal.

A MAPEI gyárakban iparilag újrahasznosított anyagokat használnak kb. 4% és 10% közötti tömegarányban. Kiemelkedő a kerámia-, és kőburkolatokhoz használható Ultralite S1 cementkötésű ragasztóanyag, amely több mint 30%-ban tartalmaz újrahasznosított anyagot. A gyártásra fordított energiaszükségletet optimalizálják, valamint a csomagolások is környezetbarátok, mert döntő mennyiségben újrahasznosított anyagokat tartalmaznak.

A hatékony szállításra, illetve anyagküldésre a MAPEI saját vonatokat használ, illetve a gyárakat a piacok közelébe telepítette, ezáltal csökkenti az üzemanyag-használatot, valamint a tehergépjárművek által okozott levegőszennyezést. Az új  gyárakat pedig már a LEED tanúsítás elérésére tervezik és építik.

Garai Péter

MAPEI
1/2
MAPEI

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk