Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Technológia

Megjelent az OCTOGON 127. lapszáma

1/1

?>
1/1

Megjelent az OCTOGON 127. lapszáma
Technológia

Megjelent az OCTOGON 127. lapszáma

2016.06.06. 10:24

Cikkinfó

Támogatott tartalom

Cég, szervezet:
Octogon Architecture&Design

Az aktuális szám esetében már a címlappal is a közelmúlt szomorú eseményére utalunk: a Zaha Hadid tervezte, Oxfordban megépült Közel-Kelet Központ külső fotójával indítunk, majd egyik utolsó, a közelünkben megvalósult művel, a bécsi Library and Learning Centre bemutatásával búcsúzunk a váratlanul elhunyt Zaha Hadidtól. 

A külföldi anyagok között egy regionális építészeti-tájépítészeti nóvum a - helyszínen megtörtént megrázó történelmi események és az állandó kiállítási koncepció okán - jórészt a térfelszín alá épített szczecini Nemzeti Múzeum vezet, amit a KÉK „Bubbles from Japan" című előadássorozata keretében tavasszal vendégeskedett és kiállított Norihiko Dannal készült interjú követ. Szintén kiállítás és külföldi meghívott: Nálunk járt a Think Global, Build Social! című „utazó tárlat" kurátora, Andres Lepik, aki exkluzív interjút adott az OCTOGON-nak. De időnként mi is elébe megyünk az interjúalanynak: Martinkó József az idén 40 éves Magis cég alapítójával, Eugenio Perazzával beszélgetett a Torre di Mosto melletti Magis központban.

A hazai vidéki, új épületek közül a viszonylag szakmai csend övezte Kerékpáros Centrumot ismerhetik meg, ami a Tisza-tónál épült meg (ép.: Ferdinánd és Ferdinánd Építésziroda). A kanyargó felhajtókkal létrehozott épület kortárs dán és holland példákkal mutat rokonságot.

Nagyszabású lakásépítési projekt van folyamatban a debreceni Bem Parkban, ennek első üteme készült el: a négyemeletes társasházak méretes, teraszos erkélyekkel épületek meg, 156 lakást kínálva. Az épületeket – a következő ütemekét is beleértve – a BORD Építész Stúdió építészei tervezték. A stúdió alapító-vezető tervezője, Bordás Péter az anyagot kísérő interjúban mesél az új debreceni irodájukról.

A folyó budapesti fejlesztések közül a MOME Campus első megvalósult elemét, a Művészházat mutatjuk be, tervezését még Reimholz Péter kezdte el, s Csomay Zsófia és Németh Tamás fejezték be.

Kalmár László és Zsuffa Zsolt téglafalú családi házat terveztek a Kis-Sváb-hegy oldalába, melynek lakóteréből (Pálffy András tervezte) pazar kilátás nyílik a Várra, a Városmajorra. Az enteriőrben az alkalmazott anyagok között hangsúlyt kap a látszóbeton és a réz, előbbi különösen érdekes koncepció keretében jelenik meg.

És szintén egy budapesti fejlesztés újabb eleme, a Váci Greens B épülete is elkészült, miként a korábbiakat, úgy ezt is bejártuk, s a látottakat megosztjuk olvasóinkkal.

Előző számunkban is helyet kapott már a régi korok építészete (Andrássy 8.) egy rekonstrukció kapcsán, most a klasszicista stílusú (tereiben viszont barokkos jegyeket mutató) Óbudai Zsinagóga rekonstrukciója első ütemének eredményét ismerhetik meg.

Továbbiak címszavakban a tartalomjegyzékből:

KÜLFÖLD
10 Molnár Szilvia: Hadidizmus Bécsben - Library and Learning Centre - Zaha Hadid
18 Hlatki Dorottya: Szelíden hullámzó beton - A Nemzeti Múzeum új épülete Szczecinben - Robert Konieczny, Michał Lisiński, Dorota Żurek, Katarzyna Furgalińska (KWK Promes)

30 270 000 m3 curry - Interjú Norihiko Dan japán tervezővel

ITTHON
40 Martinkó József: Tekerj! - Elkészült a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum Tiszafüreden - Ferdinánd Árpád és Ferdinánd Csaba (Ferdinánd és Ferdinánd Építésziroda Kft.)
44 Martinkó József: Teraszvilág - A Bem Park villapark első üteme Debrecenben – Bordás Péter (BORD Építész Stúdió)
50 Régiók párbeszéde - Új utakon a BORD Stúdió. Interjú Bordás Péter építésszel
53 Götz Eszter: Kiindulópont - Elkészült a MOME Műhelyháza - Reimholz Péter, Csomay Zsófia, Németh Tamás
VILLA
66 Torma Tamás: Feltárul-e? - Villa a Kis-Sváb-hegy oldalában - Zsuffa Zsolt, Kalmár László (Zsuffa és Kalmár Építész Műterem), Pálffy András (FITOUT ZRT.)
IRODA
82 Kovács Péter: Kiteljesedés felé - Átadták a Váci Greens B épületét – Tiba János, Király Zoltán (TIBA Építész Stúdió Kft.)

MIN DOLGOZIK? – Farsang Barbara rovata
90 Strandolás - Az Archikon Építésziroda tervei alapján újul meg a Palatinus

KKK
92 Uhl Gabriella: Mit felejtettünk eddig a raktárban? - A Zsidó Múzeum és Levéltár 100! című új állandó kiállításáról
96 Uhl Gabriella: Közösségépítés - Elkészült az Óbudai Zsinagóga rekonstrukciójának első üteme - Szécsi Zsolt, Somlai Tibor, ifj. Kövessy Szabolcs, Benson Marcell
102 Bevésett nevek – Feketén-fehéren a Trefort-kertben felavatott holokauszt- és második világháborús emlékműről
104 „Az építészet állhat erős morális alapokon" - Andres Lepikkel Horváth András Dezső beszélgetett
108 DESIGN RANDOM
110 „Számomra ma a design halott" - Martinkó József interjúja Eugenio Perazzával, az idén negyvenéves Magis alapítójával
114 Designtavasz - 11. madeinhungary és 4. MeeD

TRAFIK
INDEX


Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk